Jump to content

Paganizm'de yaratılış nasıl betimlenir? Hikayesi nedir? Yardım...


egos58

Önerilen Mesajlar

Paganizm,Kelime anlamı olarak pagani'den gelir ki bu da kırlık yerde yaşayan kişileri tanımlamak için kullanılmıştır. tek tanrılı dinler öncesi panteist anlayışı benimserler, doğayı kutsal tutarlar, güneşin ve ayın hareketlerini festivallerle kutlarlar. doğa güçlerini tanrılar ve tanrıçalar olarak kişileştirirler ama esasen yaratıcı gücün tekliğine inanmışlar, tanrı ve tanrıçaları bütünün parçaları olarak görmüşlerdir..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://peperonity.com/go/sites/mview/worldofwonder/11429343 Burada güzel açıklama var, hikaye tarzında fakat İngilizce. Çevirisi üzerinde çalışmaktayım kısa zamanda paylaşırım ^^ Umarım benim gibi bu konuyu merak eden Paganlar'a yararlı olur :) LordiMania tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"pagan" olarak adlandırılan o heterojen ve değişken düşünce sisteminin bütün çağları aşan ortak özelliği, evreni bir bütün ve tutarlılık içinde görme yaklaşımına dayanıyor. Bu anlamda hem "bir olan" vardır ortada, yani evrenin kendisi, var olan her şeyin bütünü, hem de o bütünün sayısını ve dönüşümlerini asla tahmin edemeyeceğiniz güç ve temel prensiplerinin tezahürleri.yaratıcı bir tanrıya yada tanrıçaya rastlayamazsınız .. wicca ve pagan iç içe girmiş ama farklı sistemlerdir sayın lordimania ..

her şeyden önce, artık terim haline gelmiş bir sözcüğün yarattığı yanlış çağrışımları düzeltmekgerek.. küçük ama önemli bir kavramsal düzeltmeyle girmek lazım konuya. "Pagan" sözcüğü, içeriği ve sınırları belli, homojen bir inanç sistemini tanımlamak üzere üretilmiş bir terim değil. Belli bir kurumsal inanç geleneğine bağlı grupların, “kendilerinden olmayana” verdikleri, olumsuz bir ad olarak beliriyor literatürde. En kısa anlatımıyla, bu.

Dolayısıyla gerçek pagan ve pagan inancının kökünü araştırmak 'değim yerindeyse doğrunu bulmak pek mümkün degil ..

Bu yüzdendir ki dejenerasyona en yatkın sistemdir paganizm..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Zaten paganizmde kendi inanç ve etik sistemini uygulamak vardır. Deneyimleyerek inanırsın ve herkesin kendi özel inancı vardır. Bir pagan illaki büyü yapmaz örneğin..

İllaki "A" tanrısı,"B" tanrıçasına inanmak zorunda da değildir.

Bu yüzden pagan olarak ben tanrı yaratıverdi derken sen her şey zaten vardı ve bu bütünün kendisi tanrıdır diyebilirsin. Kimse de sana "niye? dinde yeri yok" diyemez çünkü sen pagansın :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Paganizm, ülkemizde gittikçe yayılan ve buna paralel olarak merak edilen bir inanç sistemi. Birçok forumda da gördüğümüz üzere her gün onlarca kişi "falanca kişiyi çarpacak", "falanca kadını yatağa attıracak" cadı büyüleri aramakta. Ve bir o kadarı da "Wicca bana göre!", "Evet evet ben bir cadı olmalıyım. Aradığım şey tam bu" diyerek bir yola çıkıyor. Öyle ya da böyle bu yolu araştıran,yürüyen herkesin ilk merak ettiği konu tanrısal olana ilişkin şeyler oluyor. Her forumda alıntılandığı üzere: "Tanrı ve Tanrıçaya taparız" deniliyor. İnsan doğasında olan merak duygusuyla çoğu kişi de aynı soruyu soruyor: "Tanrı ve Tanrıça kim, kim yarattı, kimi yarattı, kaç taneler..." Bu tür örnekler uzar gider.

 

Bu konuyu sınırlandırmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Örneğin, "Vay paganlar demek ki böyle düşünmekteler" deyipte o miti sorgusuz sualsız kabul etmek yürüdüğü yola ihanet etmektir. Kadimlerin ve ataların bilgeliğini takip etmek tabii ki gerekiyor. Ancak o zamanki insan topluluklarına lanse edilen biçiminlerini kabul etmek doğru da değil bana göre. Bu konuyu araştırmak hiçte kolay bir iş değildir. Size tavsiyem dostlar yeni-platoncu ve pisagorcu filozofların öğretilerini incelemeniz. Göreceksiniz ki birçok dini dogmayı felsefelerinde sistemleştirmişlerdir. İslam filozoflarının ve hatta bazı Kur'an ayetlerinin neredeyse bire biri diyebileceğimiz sözleri vardır kendilerinin. O filozofların bazıları Pagan, bazıları Yahudi, bazıları toplumların inandığı şekliyle herhangi bir dine mensup değil ama hepsinin sistemi BiR ve ÖZdür.

 

İtiraf etmem gerekirse bulduğunuz her bir mit, sistem, dogmalar sizi tam anlamıyla tatmin etmeyecektir. Bu da belki de doğamızla ilgilidir. Bazı Paganlar, evrensel hakikatı -biri ve özü- kabul ederken, bazıları öncesiz-sonrasız Tanrı ve Tanrıçayı kabul etmekteler, bazıları ilk söylediğime paralel olarak birçok Yeni-Platoncunun'da belirttiği üzere Öz'den sudura ya da Bir'den Çok olanın çıkmasına inanırlar. Hangisine inanırsanız inanın zihniniz o ölümcül soruları sormaktan çekinmeyecektir. "O an da neden sudur etti o şey" diye soracaktır. "Neden tam o zamanda yarattı" diye soracaktır. "Niye yarattı", "Niye patladı", "Niye niye niye" diye yiyip bitirecektir sizi. -bunun farkında olmakla bir ilgisi de yok bana göre- Kuşku duymak iyidir. Demek istediğim bu devrede hisleriniz, ruhunuzun fısıldamaları ya da inancınıza göre atalarınızın fısıldamaları devreye gireceklerdir. O size inanmanız gerekeni söyleyecektir. Duymak istemek yeterlidir. Yeter ki buna siz hissediyorsunuz diye inanın. Falanca forumun önde gelenleri, falanca yazar, falanca toplum öyle diyor öyle kabul ediyor diye değil. O zaman yolunuzda daha bir güvenle yürüyebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Affedersin bayağıdır buralarda değildim. :/ Şunu söyleyeyim çevirdiğim hikayenin Fin destanı Kalevala'daki yaratılış miti olduğunu öğrendim yani bu da gol değil :p Benim düşüncem Paganizm'de nasıl tek bir din yoksa tek bir yaratılış hikayesi de olmadığı. Önerim; herhangi mitlerden birini kabul etmeniz ya da size daha doğru hissettiren herhangi bir şekilde kabul etmeniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Affedersin bayağıdır buralarda değildim. :/ Şunu söyleyeyim çevirdiğim hikayenin Fin destanı Kalevala'daki yaratılış miti olduğunu öğrendim yani bu da gol değil :p Benim düşüncem Paganizm'de nasıl tek bir din yoksa tek bir yaratılış hikayesi de olmadığı. Önerim; herhangi mitlerden birini kabul etmeniz ya da size daha doğru hissettiren herhangi bir şekilde kabul etmeniz.

 

 

''Her şeyin başı su, felsefeninde.'' Dinlerde su kültürünü araştırmanızı tavsiye ederim. Arkadaşlarında dediği gibi bütünün parçalarıyız.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...