Jump to content

Sosyopati (Antisosyal Kişilik Bozukluğu)


serpentine

Önerilen Mesajlar

Sosyopati, Sosyopatlık

 

Sosyopatlar, psikolojik bir bozukluk sebebiyle empati kurma yeteneği bulunmayan kişilerdir. İnsanlara fiziksel veya duygusal zarar vermeyi normal bir eylem olarak karşılarlar. Acı vermekten zevk almazlar fakat pişmanlık da duymazlar. Neyin acı vereceğine karar vermekte zorluk yaşarlar.

 

Gerçek anlamda başkaları için acıma, üzülme, sevgi veya şefkat duymazlar. Yalnızca kendi çıkarlarını düşünürler. Seçtikleri duygulu insanlara sadistik bir biçimde acı çektirirler ve bunu dışarıdan bakanlardan çok başarılı bir biçimde gizleyebilirler.

 

Sosyopatinin Nedenleri

 

Nedeni tam olarak bilinmese de beyin omurilik sıvılarında normal seviyede bulunması gereken testosteronun yüksek oranda; serotonin ve kortikotropinin de düşük seviyede bulunmasının hastalığa etkisi olduğu tahmin ediliyor. Bunun dışında antisosyal, katı disiplinli ve şefkat göstermeyen ebeveynlere sahip olmanın ve kötü çevre koşullarının da bu hastalığa sebep olduğu düşünülmektedir. Sosyopatların babalarında, diğer babalara kıyasla daha fazla sosyopatik özellik ve alkolizm gözlemlenmiştir.

 

Sosyopati Belirtileri

 

- Hassasiyet Zayıflığı : Umursamazlık önemli belirtilerden biridir. Sosyopatlar karşısındaki kişinin üzülmesini ya da incinmesini önemsemez. Yaptıklarının kötü ve yanlış olduğunun farkında olarak karşısındakileri üzmeye devam eder.

 

- Ahlaki Kurallara Karşı Durma : Toplumun genel geçer kurallarına uyumsuzluk gösterir. Dengesiz tutumları nedeniyle toplumdan dışlanır, ancak bundan herhangi bir rahatsızlık duymaz.

 

- Uyumsuzluk : Sosyopat kişilik, başta ailesi olmak üzere çevresindekilere karşı son derece uyumsuz tavır sergileyebilir. Dirençli uyumsuzluklarıyla çevresindekilere büyük sıkıntılar yaşatabilir. Yalan söyleme ve rol yapmaya yatkındır. Otorite unsurlarıyla şiddetli uyumsuzluk yaşar.

 

- Verim Düşüklüğü : Sosyopatlar, dengesiz tavırları nedeniyle performans düşüklüğü yaşar. Çalışma verimleri son derece düşüktür. İş yaşamında problemli tavırlarıyla dikkat çeker.

 

- Saldırganlık : Rahatsızlığın ilerlemiş dönemlerinde uyumsuzluk boyutunun artması saldıranlığı beraberinde getirebilir. Kavgaya karışma, toplum içinde suç işlemeye yatkınlık, başkalarının haklarını ihlal etme sosyopatların belirgin özelliklerindendir. Zayıf olanları ezmekten de büyük keyif duyar.

 

Antisosyal kişilik bozukluğu teşhisi, yaklaşık olarak tüm erkeklerin %3’üne ve tüm kadınların %1’ine konulmuştur. Hapishanelerde, bu oranın %75'e kadar yüksek olabileceği tahmin edilmektedir.

 

Çocuklarda Sosyopatik Eğilim

 

Her ne kadar, antisosyal kişilik bozukluğu 18 yaşından önce resmen teşhis edilemese de, bu hastalığın, MacDonald Üçlüsü olarak bilinen üç işaretçisi, bazı çocuklarda bulunabilir. Bunlar; normalden uzun bir süre devam eden yatak ıslatma, hayvanlara eziyet ve piromani (yangın çıkarma hastalığı, yani yangın çıkarma hususunda kontrol edilemez bir isteğe sebep olan akıl hastalığı).

 

Bu işaretleri sergileyen çocukların ne kadarının büyüyünce antisosyal kişilik bozukluğu geliştirecekleri bilinmemektedir. Fakat bu işaretler, teşhis konulmuş yetişkinlerin hayat hikâyelerinde sıklıkla bulunmaktadır.

 

İnternetten derlenmiştir. Daha fazla bilgi için : WIKIPEDIA | UZMANTV

serpentine tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Güzel paylaşım olmuştaa...Ne yani ben babaannemin odasınının nerdeyse tamamıını yakmıştım şimdi eğilim mi var bende ? :blink: :blink:

 

Yok.

 

Kendisini belli ediyor zaten.

 

Mesela şöyle oluyor birisinin vucuduna iğne batırıyorsun. Bunun onun canını acıttığını biliyorsun ama onun canının acıması sende hiçbir duygu uyandırmıyor.

Kısaca: Vicdansızlaşıyormuşsun.

Ben zaten anlamam bu vicdan nedir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Güzel paylaşım olmuştaa...Ne yani ben babaannemin odasınının nerdeyse tamamıını yakmıştım şimdi eğilim mi var bende ? :blink: :blink:

 

ahahah :D bende mutfağını yakmışdım dolabın üzerindeki örtüyü yakmışdım :D Ardından perdeleri eritmişdim :D:D ama sevgili kadın cağız görenlere yanlışlıkla kendinin tutuşturduğu söylemişdi biricik babaannem.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bunu bir sosyopat arkadaşımdan daha duymuştum

arkadaşındamı benim gibi uzun süre altını ıslatmıştı!:D ben askere gidene kadar bu sorunla boğuştum:D yakın çevremde, okul hayatımda erkek arkadaşlarım yanlarına ben gelince susuyorlarsa eyvah biliyorlarmı! kız ardaşlarımın bana doğru bakıp fısıldaşarak gülüştüklerini görsem eyvah bunlar duydumu acaba kaygısından kurtulamıyordum:/ beynime kan fışkırıyordu:D kendimden yola çıkarak galiba antisosyal kişiliğin oluşmasında bireyde bulanan bir takım rahatsızlıklar ve ailenin bu konudaki hassasiyeti olaya yaklaşımı bu sürecin küçük sıyrıklarla atlatılmasında yada kalıcı hasarların oluşmasında temel nedenidir bana göre!

o zamanlar ilaç tedavilerinin yan etkileri kısırlık, alerji vs tehlikeli sorunlar meyadana getirebiliyordu çocuk olduğum halde ilaç kullanmak istesemde ailem psikolojik tedaviden yanaydı tabi hiçbir işe yaramadı! yaş 15 olunca artık doktora gitmeyi bıraktım askerlik yoklaması gelince panikledim bana 50 km uzakta izmirde kimsenin beni tanımadığı bir eczaneden durmu izah edip ilaç alacaktım neredeyse 8 eczane dolaştım hepsinde bayan var:D sonra karşıma ilk çıkan eczanaye girecem dedim tabi bunda da bayan çalışıyordu:D durumu anlattım kız önce gülmemek için dudaklarını ısırdı sonra çok afedersin diyerek kahkahayı patlattı:D şu nalet ilacı versen artık dedim:D 11 senedir kızın şapşal şapşal gülüşü gözümün önünden gitmiyor:D ne yazikki askerlik için mecburen yuvarlak o küçük kırmızı haplardan tedavimde kullanmaya başladım daha bir paketi bitmeden altımı ıslatmayı bırakmıştım şimdi kısırmıyım onuda bilmiyorum:D merak etmiyorum diyemem yinede öğrenmeye cesaret edemiyorum:/

 

farkettimki bir çok insan farklı sorunlarıyla benzer durumlar yaşayabiliyorlar, saklambaç oynuyorlar bu sebeble kendileri için tehlikeliler!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...