Jump to content

Gagarin'in gözünden dünya


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

Gagarin'in gözünden dünya

 

Yuri Gagarin'in 50 yıl önce uzayın derinliklerine yaptığı tarihi yolculuğu konu edinen "İlk Yörünge" adlı film internetten ücretsiz indirebilecek.

 

http://media4.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Uzay/2011/110324-gagarin.widec.jpg

 

Rus kozmonot Yuri Gagarin'in 50 yıl önce uzayın derinliklerine yaptığı tarihi yolculuk, "First Orbit" (İlk Yörünge) adlı filmle ilk kez canlandırıldı.

 

Aynı zamanda uzay tarihçisi olan Dr. Christopher Riley'nin yönettiği film, Rus kozmonotların uzaydaki 50 yıllını kutlama etkinlikleri çerçevesinde internetten bedava indirilecek.

 

Filmde, Gagarin'in 12 Nisan 1961'de Kazakistan'ın Baykonur Üssü'nden fırlatılan Vostok kapsülüyle, dünyanın çevresinde yaptığı 108 dakikalık yolculuk anlatılıyor.

 

Vostok bu yolculukta Sovyet cumhuriyetlerinin üzerinden geçerek Büyük Okyanus, Güney Amerika'daki Macellan Boğazı, Atlas Okyanusu ve Afrika kıtasını geçmiş, Rusya'nın batısındaki Engels kentine geri dönmüştü.

 

Ancak bu yolculukla ilgili, daha doğrusu Gagarin'in Vostok'un penceresinden ne gördüğüyle ilgili hiçbir görüntü kaydı yok. Sadece ses kayıtları var.

 

Vostok'un güzergahı büyük ölçüde, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan yüksek çözünürlüklü olarak yeniden görüntülendi.

 

İLK GÖSTERİM YOUTUBE'DA

 

Ancak, Gagarin'in kutuplara, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan biraz daha yakın uçtuğu belirtiliyor. 50 yıl önceki bulut dağılımının da doğal olarak farklı olduğuna dikkat çekiliyor.

 

Filmin gerçekçi olması için çekimlerin Gagarin'in yolculuk yaptığı saatlerde yapıldığı belirtiliyor.

 

First Orbit'in ilk gösterimi YouTube'da yapılacak. Filmin fragmanını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Rusya, kozmonot hakkında yalan söylemiş

 

Sovyetler Birliği yetkililerinin, Rus kozmonot Yuri Gagarin'in 1961'de uzaya yaptığı tarihi yolculuğuyla ilgili yalan söyledikleri ileri sürüldü

 

 

http://im.haberturk.com/2011/03/31/616079_detay.jpg?1301580027

 

 

 

 

Rusya'da yayımlanan "Dünyayı Değiştiren 108 Dakika" adlı kitapta Gagarin ile ilgili bazı iddialara yer verildi. Kitaba göre, Sovyet yetkililer Gagarin'in Dünya'ya inmesi gereken yerin 200 mil uzağına indiği gerçeğini herkesten gizledi.

 

Gagarin'in uzaya çıkışının 50. yıldönümünün arifesinde piyasaya sürülen kitapta yazılanlara göre, bilim adamlarının Gagarin'in inmesi gereken yeri yanlış hesaplamasından dolayı Rus kozmonot Moskova'nın 500 mil güneyine ayak bastığında hiç kimse kendisini karşılamadı. Sovyet bilim adamlarının yanlış hesabı yüzünden yanlış yere inen Gagarin, yetkililere yerini bildirmek için iletişim aracı aramak zorunda kaldı.

 

Rus gazeteci Anton Pervushin'in kaleme aldığı kitapta Sovyetlerin Gagarin'in Dünya'ya nasıl indiği konusunda da yalan söylediği iddia ediliyor. Gagarin'in söylenenin aksine uzay aracı Vostok'un içinde değil paraşütle yere indiği kaydedilen kitapta, Sovyetlerin bu yalanı, bu yolculuğun dünya rekoru olarak kayıtlara geçmesi amacıyla belirlenen kurallara uyabilmek için söylediği belirtiliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'in uzaya çıkışının üzerinden 50 yıl geçti.

 

Rusya, uzaya çıkan ilk insan olan kozmonot Yuri Gagarin'in yolculuğunun 50. yılını kutluyor.

 

Gagarin'in bundan tam 50 yıl önce ilk insan olarak uzaya yaptığı 108 dakika süren yolculuğu, insanlık için yeni bir ufuk oldu. Bu yolculuk Gagarin'i de, bir gecede bir çiftçinin oğlu kimliğinden çıkarıp yüzyılın kahramanlarından biri yaptı.

http://media1.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Uzay/2011/110331-gagarin500.hlarge.jpg

 

Yuri Gagarin'in uzaya 2 metre genişliğindeki Vostok kapsülüyle çıkışı, dünyanın hayal gücünü etkilemiş ve ABD ile Rusya arasında uzay yarışını başlatmıştı.

 

Rusya'nın başkenti Moskova'da ilk insanın uzaya çıkışı törenlerle kutlandı.

 

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "uzayın keşfinin Rusya için öncelik olduğunu" belirtti. Medvedev, "Uzaya ilk biz çıktık, büyük kazanımlarımız var, avantajımızı kaybetmek istemeyiz" dedi.

 

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun mürettebatıyla da video konferans aracılığıyla konuşan Medvedev, Rusya'nın uzay çalışmalarına kaynak aktarmaya devam edeceğini bildirdi.

"HADİ GİDELİM"

 

Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961'de "Hadi Gidelim" demesiyle birlikte uzaya fırlatılmıştı. Kozmonot, Dünya'ya dönüşünde de kapsülünden kendisini fırlatmış ve paraşütüyle Rusya'nın orta kesimindeki bir bölgeye inmişti.

 

Uzay kapsülünün mühendislerinden Georgi Greçko (79), en duygusal anı Gagarin'in Dünya'ya sağ salim indiğini gördüklerinde yaşadıklarını söylüyor.

Yuri Gagarin, 27 Mart 1968'de rutin bir deneme uçuşu sırasında yaşamını yitirdi.

TEKNİK SORUNLARLA DOLU BİR UÇUŞ

 

Uzaya giden ilk insan Yuri Gagarin'in kısa, ancak insanlık için bu çok önemli seyahatiyle ilgili ayrıntılar da aradan yarım asır geçtikten sonra dile getirilmeye başlandı ve Rus Kozmonotun bu seyahati sırasında çok şanslı olduğu ortaya çıktı.

 

Interfax ajansının haberine göre Sovyet uzay sektörünün babası Sergey Korolev'in yardımcısı Boris Çertok, bu yolculuğun birçok teknik sorunla tamamlandığını ve Gagarin'i taşıyan Vostok uzay gemisinin doğru yörüngeye yerleştirilemediğini anlattı.

 

Bugün 99 yaşında olan Çertok, "Gagarin'in yolculuğu boyunca çeşitli derecelerde 11 kritik veya olağandışı durumla karşı karşıya kaldığını belirterek, problemlerin Vostok'un fırlatılmasından önce Gagarin'in uzay kıyafetinin 14 kilo ağır olduğunun ortaya çıkmasıyla başladığını anlattı.

 

Çertok, Rus uzay inşaat şirketi Energuia'nın toplantısında yaptığı açıklamada, kıyafeti hafifletmek için bazı kabloların kesilmesine karar verildiğini, ancak sonunda basınç ve sıcaklığı ölçmeye yarayan kabloların da yanlışlıkla kesildiğini belirtti.

 

Son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek başka bir hatayı da dile getiren ve Vostok'un doğru yörüngeye oturtulamadığını söyleyen Rus uzman, bunun Gagarin'in uzay aracının motorlarının arıza yapması durumunda Dünya'ya dönüşünü bir aya uzatabilecek sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

 

Gagarin ayrıca inişi sırasında da sorunlarla karşılaştı. Rus Kozmonotun kaskındaki oksijen sübabı hemen çalışmadı ve kurtarma paraşütü de öngörülen iniş yerine 600 kilometre uzağa inerken kazara açıldı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...