nickmickyok Oluşturma zamanı: Nisan 13, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Nisan 13, 2007 Bir Şamlı ailenin çocuğu olarak doğdu 1923 yılında. Şam Üniversitesinde hukuk okudu ve Suriye dışişlerinde çalışmaya başladı. Ülkesini birçok Avrupa ve Asya başkentinde diplomat olarak temsil etti ama yönetimle olan uyuşmazlığı nedeniyle görevinden istifa etti. Kendisi Adonis ile birlikte en büyük çağdaş Arap şairi olarak görülür. Naturel, sade ve basit kelimelerle kurallardan ve tabulardan uzak daha çok duyguya ve günlük yaşama yönelik şiirler yazmıştır. Hiçbir zaman eleştiriye kulak vermemiştir. Bazı Arap ülkelerde çoğu eserleri yasaklanmıştır. 1967 Arap-İsrail savaşından sonra Arap şiirinde çağ açıcı bir rol oynamıştır. Gerileme Kitabına Dipnotlar şiiri Beyrut'ta Al-Adab dergisinde Ağustos 1967 sayısında yayımlanır yayımlanmaz bütün Arap dünyasında yasaklanmış ve Arap edebiyatının ilk samizdat örneği olarak gizlice elden ele dolaşmaya başlamıştır. Bu şiirin yayımlanışı aynı zamanda Al-Adab Al-Huzarani (Haziran Edebiyatı) akımını da doğurmuştur. Haziran Hareketinin kurucusu ve önden gelen şairi Kabbani gerek 1955'lerdeki şiirde sadeleşme hareketinde, gerekse 1967' deki Altı Gün Savaşı 'nın ardından patlayarak çığ gibi artan politik şiirde Arap şiirinin yol göstericisi olmuştur. İlk kitabı Esmerim Anlattı Bana (1942) 19 yaşındayken yayınlamıştı. Bu kitapla kazandığı şöhreti her geçen yıl arttı. Okurları lise talebeler, ev hanımları, profesyonel, akademisyen ve politikacılardan oluşmuştur. Kabbani 1998 Mayıs ayında İngilterede vefat etmiştir ve Suriyede gömülmüştür. GAZABA UĞRAMIŞ ŞİİRLER Şarkıcı nasıl söyler şarkısını, Dudakları dikilmişken efendim? Bir Arap şairi ölünce bugün Kim dua eder O'na? El öpmez benim şiirim Doğrusu sultanlara düşer Şiirimin ellerini öpmek! I Dostlarım Başkaldırmıyorsa, nedir ki şiir? Azgınları ve azışları devirmiyorsa, nedir ki şiir? Zamanda ve mekanda Sarsıntı yapmıyorsa, nedir ki şiir? Kisra Nuşirevan'ın başındaki tacı Yere çalmıyorsa, nedir ki şiir? II Bunun için çekiyorum isyan bayrağını Şu ana kadar gündüz nedir bilmeyen milyonlar adına. Nedir,dalla serçeyi ayıran Gülle sarı şebboyu ayıran nedir? Nedir memeyle narı ayıran Denizle zindanı ayıran nedir? Nedir mavi ayla karanfili ayıran Yiğitlik kelimesinin sırrını, Giyotinin sırrını ayıran? III Bunun için çekiyorum isyan bayrağını! Kediler gibi boğazlanmaya götürülen milyonlar adına Göz kapakları çıkarılanlar adına Dişleri sökülenler adına Sülfirik asitte eriyenler adına,kurtçuklar gibi Mahrum olanlar adına, Sesten,fikirden,dilden. Çekeceğim isyan bayrağını. IV Bunun için çekiyorum isyan bayrağını Küçük perdenin altında Öküz gibi oturan halklar adına Dostluğu büyük kaşıklarla içen halklar adına Develer gibi yük çeken halklar adına Gün doğusundan gün batısına Yük çeken deve gibi. Sudan ve arpadan başka hakkı yok Hasreti yok emirin karısının Emirin dişi köpeğinin Berberine ait olmaktan başka.. Yaşasın bir demet yonca Yaşasın tek ilah diye Allah'a yalvaran Halklar adına V Ey şiirin dostları! Ben ateş ağacıyım,hasretlerin kahiniyim ben Elli milyon aşığın resmi sözcüsüyüm Sevgi ve inleyiş ehlinin ellerinde uyur Kah yasemin ağaçlarına. Ey dostlarım! Bıçağın saltanatını hep reddeden Bir yarayım ben.. VI Ey mümtaz dostlarım! Dudaksızların dudağıyım ben Gözsüzlerin gözüyüm ben Okumazlara denizin kitabıyım ben Hapishane kaşalotlarına gözyaşıyla kazınan Yazılarım ben Bu çağ gibiyim ben,sevgilim! Çılgınlıklarla karşılarım çılgınlıkları Kırarım nesneleri çocukluk içre Kanımda devrim ve limon kokusu Hep bildiğiniz gibiyim ben Hoşlanırım kanun çiğnemekten Hep bildiğiniz gibiyim ben Şiirleyim... Yoksa var olmak istemem... VII Dostlarım! Hakiki şiir sizsiniz. Gülmenin de ehemmiyeti yok surat asmanın da Sultana öfkelenmenin de Siz benim sultanlarımsınız Sizden şeref,kuvvet,kudret istiyorum Tuz ve taş üstünde uyuyan şehirlerde Şiirlerim yasak. Şiirlerim yasak, Çünkü insana Sevginin ve medeniyetin kokusunu taşıyor Şiirlerim reddedildi, Çünkü her beyti muştu taşıyor Dostlarım! Sizi bekletmekteyim hala Kıvılcımı tutuşturmak için... (Çev: İbrahim Demirci) Beyrut,15.11.1984 POSTADAKİ AŞK Ey kadın Büyük sevgisini postayla gönderen Sesini Rimelini Ve kışkırtıcı kokusunu Ey kadın Ey kendisini tanıdığım ve tanımadığım Durdur, durdur şu yazma işini Gönderdiklerin hep çocukça Yazdıkların saçma hep Yok bunlarda bir kadın Postayla aşk yapılmaz erkekle Postayla ancak çocuklar baba olur Çeviren: İlyas Altuner ZAMANIN TERSİNE UÇMAK Hala kırkındasın Genç Şuh Ve berraksın süt kadar Göğüslerin Yarışan atlar gibi Zamanın tersine uçmakta hala SORUMLULUK I. Sorumludur gözlerin, sevgilim Aleme dökülen her bir yağmurdan Ve her bir ağaçtan ormanda yetişen Sorumludur gözlerin yazılmasından şiirin İnci ve sedefin teşekkülünden Olgunlaşmasından sevgi ve cinsiyetin Ve büyümesinden çocuklarla çiçeklerin Gündüzün abasından gecenin çıkmasından II. Sorumludur gözlerin dönüşünden bu evrenin Işığın seferinden ve değişiminden renklerin İklimin vaziyetinden Ve kıvamından denizlerdeki maviliğin Sorumludur gözlerin, sevgilim Baharda tarlaların giyindiği her şeye karşı Ormanlarda ateşin tutuşturduğu her şeye karşı Ve her şeye karşı, şehirlerde nehirlerle dolup taşan III. Sorumludur gözlerin, sevgilim Bu dünyadan; doğudan batıya kadar Kuzeye ve güneye kadar Sorumludur balıkların hicretinden Dönmesinden yıldızların Bitkilerin sürgün vermesinden Hayatın sürekliliğinden Soluklanmasından günbatımında hülyaların Sorumludur sarkıtılan ipten Ve koza yapmasından ipekböceğinin Sorumludur parlayan yahut ışıyan her şeyden Konandan yahut uçandan Sorumludur gözlerin, sultanım Arzın dönmesinden Ve istikbalinden milletlerin Çeviren: İlyas Altuner 3 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
KATA Yanıtlama zamanı: Nisan 13, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 13, 2007 Tuz ve taş üstünde uyuyan şehirlerde Şiirlerim yasak. Şiirlerim yasak, Çünkü insana Sevginin ve medeniyetin bayagı cekmıs anlasılan:confused: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
birunsatan Yanıtlama zamanı: Mart 27, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mart 27, 2008 TEŞEKKÜRLER Aşkına müteşekkirim O benim son mucizem Mucizeler çağı geçtikten sonra Teşekkürler aşkına.. O bana öğretti okumayı, yazmayı O donattı beni sözlerin en güzeliyle Aşkın bir anda sildi bütün kadınları hayatımdan Yok etti en güzel anılarımı.. Teşekkürler.. Ta derinden Ey kutsal kitaplardan çıkıp gelen Teşekkürler beline Rüyalarımda gördüğüm, hayalini kurduğum Defterlerimin ve günlüklerimin arasına Bir serçe kuşu gibi gizlice giriveren Yüzüne teşekkürler.. Teşekkürler şiirlerimde yaşadığın için Teşekkürler.. Bütün parmaklarımda oturduğun için Teşekkürler.. Hayatımda olduğun için.. Teşekkürler aşkına Bütün insanlardan önce Bana verdi müjde, Melik olarak seçti beni, Taç giydirdi Ve takdis etti beni yasemin sularıyla.. Teşekkürler aşkına, Bana ikram etti, Beni terbiye etti, Bana ilimlerini öğretti öncekilerin Aşkın alemde beni seçti yanlızca Firdevs saadetini.. Teşekkürler.. Gökkubbenin altındaki avare günlere, Ve mahzun ekim sularına, Endişeyle geçen saatlere Huzurla dolduğum anlara.. Teşekkürler gözlerine Menekşe ve şefkat adalarının yolcusu olan. Teşekkürler Geçip giden tüm güzel yıllara.. Teşekkürler aşkına Benim en sadık Ve en değerli arkadaşlarımdan olan. Sevgin de göğsümde ağlar Gökyüzü ağladığı zaman Teşekkürler sevgine beni rahatlatan.. Tavus kuşu, nane ve su Ve gül Renkli bir bulut Ekvatordan tesadüfen geçen Öyle bir mucize ki peygamberlerin bile şaştığı.. Teşekkürler saçlarına Tüm dünyayı meşgul eden Uzunluğunu hurma bahçelerinden çalmış Şu cimri dünyada gözlerinin bana sunduğu Teşekkürler her bir dakika için.. Teşekkürler Yaptığım çılgınca şeylere Ve meydan okumalara Senden devşirdiğim Nice ulaşılmaz şeye.. Teşekkürler Aşkınla dolu tüm yıllara Sonbaharı, kışıyla Bulutuyla, güneşiyle Gökyüzünün tüm delişmenliğine.. Teşekkürler ağlama zamanına Ve uzun seher mevsimlerine. Teşekkürler bu güzel hüzne, Teşekkürler bu güzel hüzne... Nizar Kabbani (1923-1998) Çeviri: Kemal Yüksel Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.