Jump to content

Srila Prabhupada Kimdir?


nevermore

Önerilen Mesajlar

A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Uluslararası Krişna Bilinci Topluluğu’nun Kurucusu - Açarya

 

Manevi öğretmeninin emri üzerine, Şri Şrimad A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada Rab Krişna’nın mesajını Batılı ülkelere dağıtmak için, Vedik yazıtları İngilizce’ye tercüme etmeye ve yazmaya başladı. Hindistan’da onlarca yıllık mücadeleden sonra, batıya geldi ve Uluslararası Krişna Bilinci Topluluğu’nu (ISKCON) kurdu. Daha sonra yazılarını ve konferans kayıtlarını, sohbetlerini vb. yayınlamak amacıyla Bhaktivedanta Book Trust’ı (BBT) kurdu. Bu büyük bilgi hazinesinin saklanması ve yayılması için VedaBase yapıldı. Böylece herkes Rab Krişna’nın saf adananının bilgelik ve işbirliğinden faydalanabilecekti.

 

Şri Şrimad A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada 1896 yılında Hidistan, Calcutta’da bu dünyada belirdi. Manevi Öğretmeni, Şrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami ile ilk olarak Calcutta’da 1922 yılında karşılaştı. Seçkin bir dini bilgin ve 64 Gaudiya Mathların kurucusu (Vedik enstitü) olan Bhaktisiddhanta Sarasvati, bu eğitimli genç adamı sevdi ve onu hayatını Vedik bilgiyi öğretmeye adaması için ikna etti. Şrila Prabhupada öğrencisi oldu ve onbir yıl sonra (1933) Allahabad’da resmi olarak inisiyasyon aldı.

 

1922’deki ilk buluşmalarında, Şrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura, Şrila Prabhupada’dan Vedik bilgiyi İngilizce olarak yaymasını talep etti. İlerleyen yıllarda, Şrila Prabhupada Bhagavad-gita üzerine bir tefsir yazdı, Gaudiya Math’a çalışmalarında yardımcı oldu ve 1944’te, iki haftada bir İngilizce olarak basılan Back to Godhead isimli bir dergi çıkarmaya başladı. Basımı sürdürmek bir mücadele idi. Şrila Prabhupada dergiyi tek başına yayına hazırladı, yazıları yazdı, matbaa hatalarını kontrol etti ve hatta kopyaları dağıttı. Basım başladıktan sonra dergi hiç durmadı; Batı’daki öğrencileri bugün hala dergiyi devam ettirmekte ve otuz aşkın dilde yayınlanmaktadır.

 

Şrila Prabhupada'nın felsefi öğrenimi ve adanmışlığını onaylayarak, Gaudiya Vaisnava Topluluğu 1947 yılında onu "Bhaktivedanta" ünvanı ile onurlandırdı. Şrila Prabhupada 1950’de, elli dört yaşındayken evlilik hayatından çekildi, vanaprastha (….) yaşamını benimseyerek çalışma ve yazılarına daha çok zaman adadı. Şrila Prabhupada tarihi, ortaçağa ait, Radha-Damodara’nın tapınağında gösterişsiz şartlarda yaşadı ve kutsal şehir Vrndavan’ı gezdi. Orada senelerce detaylı çalışma ve yazarlıkla meşgul oldu. Hayatın feragat düzenini (sannyasa) 1959 yılında kabul etti. Şrila Prabhupada, Radha-Damodara Tapınağı’nda, hayatının başyapıtı, çok ciltli açıklamalı on sekiz bin dizelik Şrimad Bhagavatam (Bhagavata Purana) çevirisi üzerine çalışmaya başladı. Ayrıca, Diğer Gezegenlere Kolay Seyahat’ı (Easy Journey to Other Planets) yazdı.

 

Şrila Prabhupada Bhagavatam’ın üç cildini yayınladıktan sonra Manevi Öğretmeni’nin isteğini yerine getirmek için, Eylül 1965’te Amerika Birleşik Devletlerine gitti. Akabinde Şri Şrimad altmış ciltten fazla otoriteye dayalı açıklamalı çeviri yaptı ve Hindistan’ın felsefi ve dini klasiklerinden özet çalışmalar yazdı.

 

Kargo gemisi ile ilk New York şehrine ulaştığında, Şrila Prabhupada neredeyse meteliksizdi. Büyük zorluklar dolu bir yılın sonunda 1966’nın Temmuz’unda Uluslararası Krişna Bilinci Topluluğu’nu (International Society for Krishna Consciousness-ISKCON) kurdu. 14 Kasım 1977’de bu dünyadan göçmeden önce, on bir yıl Topluluğa önderlik etti ve topluluğun yüzden fazla aşram, okul, tapınak, kurum ve çiftlikten oluşan dünya çapında bir birliğe dönüştüğünü gördü.

 

1968’de Şrila Prabhupada, New Vrindaban’ı, Batı Virginia tepelerinde deneysel bir Vedik toplum yarattı. New Vrindaban’ın iki bin dönümden fazla toprağında gelişen çiftçi toplumun başarısından esinlenen öğrencileri Birleşik Devletler ve diğer ülkelerde benzer şekilde birçok topluluklar kurdular.

 

Şri Şrimad 1972’de Dallas, Texas’ta Gurukula okulunu kurarak, Vedik sistemin birincil ve ikincil eğitimini Batı’yla tanıştırdı. Bundan sonra, şu an Hindistan, Vrindavan’da bulunan eğitim merkezinin temelleri atıldı ve öğrencileri Birleşik Devletler ve diğer ülkelerde çocuk okullarını inşa ettiler.

 

Şrila Prabhupada, ayrıca Hindistan’da birçok büyük kültür merkezinin açılması için ilham kaynağı olmuştur. Batı Bengal’deki Şri Dhama Mayapur Merkezi ruhsal bir şehir olarak inşa edilen gelecek yıllarda bitecek büyük bir projedir. Hindistan, Vrndavana’da, görkemli Krişna-Balarama Tapınağı ve Uluslararası Misafirhane ve Şrila Prabhupada Anıt ve Müzesi bulunmaktadır. Bombay’da da büyük bir kültür ve eğitim merkezi bulunmaktadır. Diğer merkezler ise Hindistan anakarasında bir düzine önemli yer üzerinde yer almaktadır.

 

Şrila Prabhupada'nın en değerli katkısı kitaplarıdır. Akademik topluluk tarafından gayet saygı gören ve onlara göre derin ve anlaşılır bir şekilde ifade edilen kitaplardır. Sayısız kolejde ders kitabı olarak kullanılmaktadır. Yazıları elli üzerinde dile çevrilmiştir. Bhaktivedanta Book Trust (BBT) 1972’de Şri Şrimad’ın çalışmalarını yayınlamak için kurulmuş ve bu yüzden dünyada Hint dini ve felsefe kitaplarını basan yayıncı olmuştur.

 

Şrila Prabhupada ilerlemiş yaşına rağmen on iki yıllık bir sürede konferans turlarıyla dünyayı on dört kez gezmiş ve bu O’nu altı kıtaya götürmüştür. Bu kadar yoğun bir programa rağmen, Şrila Prabhupada büyük bir verimle yazmaya devam etmiştir. Yazıları Vedik felsefesi, dini, edebiyatı ve kültürünün gerçek bir kütüphanesini oluşturur.

 

Jagad Guru Şrila Prabhupada ki Jaya!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...