Jump to content

Dünyayı Değiştirenler


Deaths_Expulsion

Önerilen Mesajlar

bniheysem.jpg

İbn-i Heysem (965–1039)

Basra’da doğan İbn-i Heysem, zamanının önde gelen düşünürlerindendi. Matematik, Anatomi, Astronomi, Mühendislik, Tıp, Felsefe ve Fizik alanlarında değerli katkılar yapmış, bilimsel deney ve gözlem metodunu geliştirmiştir. En önemli çalışması optik alanındadır ve Optik Kitabı isimli eseri optik ve görsel algılama alanında bir devrim olarak kabul edilir. Mikroskop, Teleskop ve Rönesans sanatının görsel prensipleri için temelleri atmıştır. Mikroskop konusundaki çalışmaları, tıp, mikrobiyoloji ve kimya alanlarında derin sonuçlara sebep olmuştur.

 

 

 

fritzhaber.gif

Fritz Haber (1868-1934)

 

Bilimin hem harikaları hem de dehşetleri kategorisine girecek çalışmaları olan Alman kimyacı Fritz Haber, modern tarımda gübrelemenin önemli bir parçası olan endüstriyel amonyak sentezi ile bilinir. Yoğun yiyecek üretimine yardımcı olan bu işlem ile 20. Yüzyıldaki nüfus artışı inanılmaz boyutlara ulaşatı. 1. Dünya Savaşı’nda Almanlar için kimyasal silahlar üreten Fritz Haber, Klorin ve Siyanür gazlarının üretilmesi için çalıştı. Bu gazlar Nazi’lerin insanlık tarihindeki en kötü işlerinde kullanıldı.

 

 

ibnisina.jpg

İbn-i Sina (980–1037)

Müslüman bilim adamlarının en etkililerinden birisi olan İbn-i Sina, pek çok çağdaşı gibi bilimin pek çok alanında çalışmıştır. Tıp, Matematik, Mantık ve Jeoloji bunlardan sadece bir kaçıdır. Çeşitli konularda 450’ye yakın metin yazmıştır. En ünlü iki yapıtı Tıpta Kanun (El-Kanun fi’t-Tıp) ve Kurtuluş Kitabı (Kitabü’l-Necat) eserleridir. Bu iki kitap, yüzyıllardır Avrupa’daki pek çok üniversitede standart olarak kullanılmıştır. İbn-i Sina’nın çalışmalarının etkisi çok daha ileriye giderek bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla karantina yöntemi ve klinik deneyler ile sistematik deneylerin kullanılmasına başlanmıştır.

 

 

jamesp.jpg

James Clerk Maxwell (1831–1879)

Modern Fiziğin babası olarak kabul edilen James Clerk Maxwell, Elektrik, Termodinamik, Fotoğraf, Nükleer Enerji ve pek çok diğer alanlarda etkili bir bilim adamıdır. Elektromanyetik Spektrum’u keşfi, televizyon, radyo, mikrodalga, kızılötesi teleskoplar gibi icatlara yön vermiştir. Elektromanyetik Alan ile ilgili denklemleri, Albert Einstein’in İzafiyet Teorisi için temeli oluşturmuştur. Günümüzde kullanılan pek çok teknolojinin arkasındaki bilimin açıklanması için çalışmaları kullanılmıştır.

 

 

 

johen.jpg

John Bardeen (1908–1991)

Amerikalı fizikçi ve elektrik mühendisi olan John Bardeen, Nobel ödülünü iki kere kazanmış nadir insanlardan biridir. 1956’da iki çalışma arkadaşı ile elektrik transistorünü geliştirmiş ve modern dünyada kullanılan tüm elektronik aygıtlara yön vermiştir. 1972’de Süper iletken alanındaki buluşları CAT ve MRI taramalarının tıpta kullanılmasına olanak vermiştir. Bu devrimsel buluşlarına rağmen bilim camiası haricinde ismi pek duyulmamıştır. Mirası ise tüm dünyayı derinden etkilemiştir.

 

 

 

josephp.jpg

Joseph Lister (1827–1912)

Glasgow Kraliyet Kliniğinde cerrah olarak çalışan Lister, ampütasyon hastalarındaki %40 – %50 oranındaki ölümleri çözmek için çalışmalara başlar. Louis Pasteur’un çalışmalarını inceleyip, atık su temizlenmesinde Karbolik Asit kullanımını araştırır ve hastalarının yaralarını bu asit ile tedavi etmeye başlar. Ameliyat aletlerini ve cerrahların ellerini ameliyattan önce ve sonra bu solüsyon ile yıkamaya zorlayarak, hastanelerin temizliği konusunda bir devrim yaratır. Antiseptiğin babası olarak sayılan Joseph Lister, çalışmaları sayesinde tüm dünyada milyonlarca hastanın ölmesini engeller. Tıp tarihinin en büyük başarılarından birisi sayılır.

 

 

 

karl1w.jpg

Karl Landsteiner (1868–1943)

Avusturyalı bir doktor olan Landsteiner, kan gruplarının belirlenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Farklı kan gruplarının karıştırılmasının yıkıcı sonuçlarını ortaya koymuş ve hala kullanılan kan tiplerinin kalıtsal doğasını göstermiştir. Polio virüsünün ortaya çıkartılmasına da katkıda bulunmuş ve Bağışıklık Bilimi, Histoloji ve Anatomi konularına büyük katkılarda bulunmuştur. En büyük çalışması farklı kan gruplarının belirlenmesidir. Bu sayede ameliyatlardan kurtulma oranını arttırmıştır.

 

 

leoh.jpg

Leo Szilard (1898-1964)

Manhattan Projesi’nin bekli de en az bilinen katılımcılarından olan Leó Szilárd, Atom bombasının geliştirilmesinde kullanılan nükleer zincirleme reaksiyon fikrinde çalışan bir bilim adamıydı. Başkan Roosevelt’e mektup yazarak Almanların da benzer bir projede çalıştığını bildiren ve Manhattan Projesi’ni başlatan kişi olarak da bilinir. Şiddet kullanımına karşı olan Leó Szilárd, dünyayı dramatik bir şekilde değiştiren Nükleer Çağ’ın başlangıcından sorumludur.

 

 

 

 

timbernerslee.jpg

Tim Berners-Lee (1955-…)

Eğer Tim Berners-Lee olmasaydı şu anda bu yazıyı okuyamazdınız. CERN, Avrupa Partikül Fiziği Laboratuarları’nda çalışırken bir iletişim aracı olması için geliştirdiği World Wide Web, ya da bugünkü adıyla İnternet’in tek sorumlusu. İlginçtir, bu dünyayı değiştiren buluşun patentini almayı reddetmiş, dünyaya hediye olmasını tercih etmiştir. İnternet, insanların iletişim şeklinde bir devrim yaratmış, bilgiye ulaşma şekli ve kolaylığı getirmiş ve ticaretin çok daha hızlı ve verimli olmasını sağlamıştır. İletişim alanındaki buluşu, Graham-Bell veya Marconi’nin buluşları ile yarışabilir olarak kabul edilir.

 

 

thomasmidgle.jpg

Thomas Midgley (1889–1944)

Ne yazık ki modern dünyaya katkısı iyi yönde olmayan bu adamın buluşu, günümüzdeki pek çok sorunun sebebi. Petrole kurşun katarak araba motorlarındaki vurma etkisini ortadan kaldıran Thomas Midgley, bu sayede atmosferimizdeki en zararlı bileşik olan CFC’nin (ChloroFluoroCarbons) ortaya çıkmasına ve küresel ısınma problemine sebep olmuştur.

 

Bazı kaynaklar tarafından Thomas Midgley’in atmosfere diğer tüm canlılardan daha fazla etkisi olduğu belirtilmiştir. Polio hastalığına yakalanınca, yataktan kalkabilmek için icat ettiği makara sistemine dolanıp boğularak ölmüştür.

 

alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...