Jump to content

Zihnin dizgini nefes


nevermore

Önerilen Mesajlar

Bir çok psişik çalışmada nefes çalışmalarından meditasyondan ve zihni boşaltmadan bahseder.. Bunlarla ilgili bir çok konu mevcut site de ..

Atlas dergisi ise zihin ve nefes alma konularını birleştirip neler yapabileceğimizi çok güzel bir dille anlatmış ;

 

Zihin bir yığın alışkanlık, anı ve fikir koleksiyonu değildir. Zihin ince enerjetik alandır ve sınırsız potansiyellere sahiptir. Deneyimleriniz, anılarınız, düşünceleriniz, duygularınız, tepkileriniz, hayalleriniz, arzularınız bu alana yerleşir. Her gereksiz anı, düşünce ve istek bu alanı kirletir ve enerji kaybettirir. Zihinsel alan temizlendikçe enerjiniz artar. Kendinizin ve zihninizin efendisi olmalısınız. Zihin size değil, siz zihne ne yapacağını söylemelisiniz. Bu sırada zihin bastırılmamalı, küçümsenmemelidir. Çünkü zihin büyük güce sahip olan bir enerji alanıdır.

Zihni bir at arabasına benzetebiliriz. Beş at, beş duygudur. Atları kontrol eden ip nefestir. Eğer nefes doğru yönde uygulanırsa istekler kontrol altındadır ve atlar istenilen yönde koşar. Bu yüzden insan nefes ilmini öğrenmeli, ipi çekerek isteklerini kontrol etmeli, duyguları olan atlara sahip çıkmalıdır.

 

 

Nefes çalışmalarında burun aktif rol oynar. Bu sebeple burun kanallarının sağlıklı çalışması çok önemlidir. Burun kanalları aracılığıyla hem hava akımı, hem de enerji kanallarından akan enerji akımı kontrol edilir. Burun kanalları beyinle direkt bağlantıda bulunmakta ve bu nedenle tüm zihin/vücut sistemini etkilemektedir.

Nefes her zaman burundan alınıp verilmelidir. Burun deliklerine giren hava filtre edilmekte ve soluk borusu vasıtasıyla akciğerlere geçmektedir. Solunum, enerji emme ve dolaşım işlemlerinde burun çok önemli rol oynar. Burun, iç ve dış dünyalar arasında enerji iletişiminin önemli kavşağıdır. Hava, burun kanallarıyla temasa geçtiğinde burun zarında bulunan minicik sinirler, beyne ve enerji devrelerine itmeler gönderir. Burun, kanallarından geçen hava akımlarını yönlendirerek bedenin iç mekanizmalarını denetim altına almakta, tüm enerjetik ve zihinsel işlevler kontrol edilmektedir.

Onun için burun sağlığı Cala Neti tekniği aracılığıyla korunmalıdır. Cala Neti tekniği ile burun kanalları her sabah tuzlu ılık su ile yıkanmalıdır. Bu nefes çalışmalarının etkisini arttıracak, sempatik ve parasempatik sinir sistemlerini dengelemeye yardım edecektir. Beden ve zihin uyumlu, birlik içinde davranacaktır. Algı yeteneği gelişecektir.

El parmaklarıyla burnun belirli yerlerine basarak burun geçitlerinin daralması veya genişlemesi sağlanmaktadır. Böylece hava akımının gücü, biçimi ve yönü kontrol edilmektedir. Hava akımı dikkatle izlendiği için içsel farkındalık gelişmektedir. Hava akımının ince titreşimlerinin dinlenmesi bu farkındalığı arttırmaktadır...

 

Zihnin Dizgini Burun

 

Zihin bir yığın alışkanlık, anı ve fikir koleksiyonu değildir. Zihin psikolojik olay da değildir. Zihin ince enerjetik alandır ve sınırsız potansiyellere sahiptir. Deneyimleriniz, anılarınız, düşünceleriniz, duygularınız, tepkileriniz, hayalleriniz, arzularınız bu alana yerleşmektedir. Her gereksiz anı, düşünce ve istek bu alanı kirletmekte ve enerji kaybettirmektedir. Zihinsel alan temizlendikçe enerjiniz artmaktadır. Genelde zihin insanı yönetir ve ne yapacağını söyler. Bazen zihin insanı hiç istemediği şeyleri yapmaya zorlar. Sonra da insan pişmanlık duyar. Buna izin vermemelisiniz. Kendinizin ve zihninizin efendisi olmalısınız. Zihin size değil, siz zihne ne yapacağını söylemelisiniz. Bu sırada zihin bastırılmamalı, küçümsenmemelidir. Çünkü zihin büyük güce sahip olan bir enerji alanıdır. Bu alanı doğru kullanmayı ve zihni ehlileştirmeyi öğrenmelisiniz.

 

Zihni bir at arabasına benzetebiliriz. Beş at, beş duygudur; görme,işitme, koklama, tatma ve dokunma. Atları kontrol eden ip nefestir. Eğer nefes doğru yönde uygulanırsa istekler kontrol altındadır ve atlar istenilen yönde koşar. Bu yüzden insan nefes ilmini öğrenmeli, ipi çekerek isteklerini kontrol etmeli, duyguları olan atlara sahip çıkmalı ve zihin arabasının huzur içinde hareket etmesini sağlamalıdır.

 

Nefes çalışmalarında burun aktif rol oynamaktadır. Bu sebeple burun kanallarının sağlıklı çalışması çok önemlidir. Burun kanalları aracılığıyla hem hava akımı hem de enerji kanallarından akan enerji akımı kontrol edilmektedir. Burun kanalları beyinle direkt bağlantıda bulunmakta ve bu nedenle tüm zihin/vücut sistemini etkilemektedir.

Sadece burun solunum organıdır. Nefes her zaman burundan alınıp verilmelidir. Burun deliklerine giren hava filtre edilmekte ve soluk borusu vasıtasıyla akciğerlere geçmektedir. Hava burun geçişinin geniş kısmına girdiğinde akım yavaşlamaktadır. Solunum, enerji emme ve dolaşım işlemlerinde burun çok önemli rol oynamaktadır. Burun,iç ve dış dünyalar arasında enerji iletişiminin önemli kavşağıdır. Hava, burun kanallarıyla temasa geçtiğinde burun zarında bulunan minicik sinirler, beyne ve enerji devrelerine itmeler göndermektedir. Burun, kanallarından geçen hava akımlarını yönlendirerek bedenin iç mekanizmalarını denetim altına almakta, tüm enerjetik ve zihinsel işlevler kontrol edilmektedir.
Özerk sinir sistemi sempatik ve parasempatik sinirleri içermektedir. Bu sinirlerin karşılıklı bağlantısı vardır. Sempatik sinirler aktifdir, heyecanlanma ve canlanmadan sorumludur. Parasempatik sinirler pasiftir ve gevşemeden sorumludur. Sempatik sinirler sağ burun kanalıyla bağlantılı, parasempetik sinirler ise sol burun kanalıyla bağlantılıdır. Böylece sağ burun kanalı aracılığıyla sempatik sinirler, sol burun kanalı aracılığıyla ise parasempatik sinirler kontrol edilebilir.

 

On iki esas akupunktur meridyeninden altısının çıkış veya giriş noktaları burun çevresinde yerleşmektedir.

Burun hava düzenleme, ısıtma, filtre etme ve nemlendirme organıdır. Bunun dışında burun insanın fiziksel, zihinsel, duygusal, psikolojik ve spiritüel durumlarını doğrudan etkilemektedir. Onun için burun sağlığı Cala Neti tekniği aracılığıyla korunmalıdır. Bu nefes çalışmalarının etkisini arttıracak, sempatik ve parasempatik sinir sistemlerini dengelemeye yardım edecektir. Beden ve zihin uyumlu ,birlik içinde davranacaktır. Algı yeteneği gelişecektir. Koku alma duyusu fiziksel ve daha ince düzeylerde optimal çalışacaktır; çevre ve kendimizle daha iyi ilişki kurmayı sağlayacaktır.

El parmaklarıyla burnun belirli yerlerine basarak burun geçitlerinin daralması veya genişlemesi sağlanmaktadır. Böylece hava akımının gücü, biçimi ve yönü kontrol edilmektedir. Hava akımı dikkatle izlendiği için içsel farkındalık gelişmektedir. Hava akımının ince titreşimlerinin dinlenmesi bu farkındalığı arttırmaktadır.

 

Burun boşluğunun arasındaki kemik , koku alma sinirlerini taşımaktadır. Koku alma sinirleri algının duyguya dönüşmesiyle ilgili beyindeki sistemi uyarmaktadır. Burundan alınan hava sümüklü zarın üzerinden geçmektedir. Bu işlem etkili bir şekilde gerçekleşmediğinde solunum gergin ve düzensizdir. Atmosferde meydana çıkan değişiklikler yüzünden sümüklü zar tıkanabilir. Tütün, duman, enfeksiyon, duygusal durum ve başka faktörler sümüklü zarın salgısını etkilemektedir. Kan dolaşımındaki değişiklikler, hasar, hastalık, soğuk ve sıcak yüzünden hava akımı bir burun delinden daha aktif, diğerinden ise daha pasif bir biçimde akmaktadır. Bu faktörler burnun, burun deliklerinin ve burun yollarının biçimini ve ebatını etkilemektedir.

 

Nefes çalışmaları sırasında parmakların kullanılması müzik aletinin parmakla çalınmasına benzemektedir. Flüt çalarken müzisyen parmaklarını kullanarak uyumlu ses titreşimleri üretmekte ,insanları büyülemekte ve duyguları fethetmektedir. Nefes çalışması sırasında birey burun kanallarını parmaklarıyla ''çalarak'' duygularını yatıştırmakta ve fethetmektedir. Birey flüt çalar gibi burun kanallarını ince bir şekilde parmakla kapatarak solunum gidişatını ustalıkla yönetmektedir. Çalgı aletinde birkaç delik vardır ama burunda yalnız iki delik mevcuttur. Bu yüzden solunumun çok ince ve güçlükle algılanan ses tonlarını ve ayrıntılarını kontrol etmek için bireyin flütçüden daha fazla el becerisine sahip olması gerekmektedir.

İyi müzisyen çalgı aletinin yapısını, biçimini ve başka özelliklerini incelemektedir. Müzisyen değişik atmosfer şartlarının, aleti nasıl etkilediğini de öğrenmektedir. Parmaklarıyla devamlı pratik yaparak müzisyen ince ayarlamalar için onların becerisini artırmaktadır. Müzisyen kulaklarını sesin küçücük varyasyonunu duymak için eğitmekte ve parmak hareketinin işitme duyusuyla eşgüdümlü olmasını öğrenmektedir. Yalnız bundan sonra müzisyen müziğin özelliklerini, yani tonunu, perdesini, rezonansını ve ritmini yakalamaya başlar.

 

Bir müzisyen gibi, birey burun kanallarının yapısını ve biçimini, burun cildinin dokumasını, burun kanallarının genişliğini, kanalları ayıran kıkırdağın deviasyonu gibi burnuna özgü özellikleri incelemektedir. Birey değişik atmosfer şartlarının, burnun cilt dokusunu ve burun kanallarının nemini nasıl etkilediğini de öğrenmektedir. Birey düzenli olarak el bilek ve parmaklarının hareketlerini uygulamakta ve becerisini artırmaktadır. Birey burun kanallarında beş elementin etkilediği kısımları kaplayan burun cildi üzerinde parmak uçlarını ayarlamaktadır. Bu beş kısım durak gibi davranmaktadır. Parmaklar vasıtasıyla burun kanallarını bu beş kısımda daraltarak veya genişleterek, modüle ettiği ve düzelttiği solunum sesini dikkatle dinleyerek birey nefesin akışını, ritmini ve rezonansını ayarlamaktadır.

 

Parmaklar sayesinde, birey hava miktarını ve akışını düzene sokmakta, burun kanallarını daraltarak nefes alma sırasında pislikleri filtre etmektedir. Daraltılmış burun kanallarından kontrollü nefes alma sayesinde akciğerler oksijen emmek için daha fazla zamana sahiptir. Kontrollü nefes verme sayesinde ise hayli kullanılmamış oksijen emilmekte ve daha fazla artık madde dışarı atılmaktadır. Parmaklama vasıtasıyla burun kanallarının daraltılması sayesinde birey hassasiyetini ve farkındalığını geliştirmektedir.

 

alıntı : Atlas dergisi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Uygulanan bütün nefes teknikleri, sizlerin yaşamına sağlık, neşeve huzur getirecektir. Nefes teknikleri gerçek bir arınma sanatıdır.Gerçek bir arınma sanatı olan teknikler geçmişte yaşadığınız travmaların fiziksel boyutta yaratmış olduğu etkileri de temizleyerek duygusal ve zihinsel boyutta da arınma sağlamaktadır.

 

Nefesimizi açmaya yönelik egzersizler, enerjimizin ve beyinfonksiyonlarının artmasına ve enerjimizin artması da zihinsel veduygusal olarak da daha mutlu ve keyifli bir duruma gelmemizi sağlıyor. Hareketler ile birlikte uyguladığınız ve kontrollü uyguladığımız nefes teknikleri ve gevşeme teknikler ile arttırdığımız enerji geçmiş zamanlarda oluşmuş olan travmalarınız ile sıkışmış olan düşük enerjiler değişmeye başlar.Bu da vücudunuz da sıkışıp kalmıdüşük enerji seviyelerinin neden olduğu,ağrı ve gerginliklerin giderilmesini ve tüm sistemimizin hafiflemesini,hayata daha net ve duru olarak bakabilmenizi sağlamaya başlamamıza sebep olur.Yaşlanma etkileri kesinlikle geri dönüşe geçer, zorluklar ve stres karşınsıdaki direncimiz artarak, kandaki oksijen miktarımız da en yüksek seviyeye ulaşarak tamamen gevşememiz sağlanmaktadır.Ve beden seviyesinde başlayan bu kontrol artarak, zihinsel seviyelere de ulaşmaya başlar.

 

Bütün bu kontrol ve egzersizler günlük yaşamdaki kontrolümüzü de tamamen arttırarak, gerginlik seviyemizin giderek düşmeyebaşlamasına sebep olmaktadır.

 

Ve günlük hayatında devam eden ağrısı olan hastaların ve bireylerin birçoğunda toplumsal ve aile içi etkileşimde bozukluklar, duygularını ifade etme güçlüğü, ilgi ve beklenti gereksinimleri, bastırılmış öfke ve kızgınlık duyguları olmaktadır. Hastanın ilgisini ağrıdan uzaklaştırabilmesi, günlük yaşamındaki ilgi ve işlevselliğini artırıcı yönde baş etme yöntemleri kullanılmalıdır.

 

Ve bu durumlar karşısında nefes teknikleri ve gevşeme tekniklerinden yaralanmalıdır.Ve böylece günlük hayat kalitemiz kat be kat arttırılabilir daha ağrısız ve daha problemsiz bir yaşama günden güne yaklaşabiliriz.

 

Kas Gevşemesi (Relaksasyon)

 

Gevşeme eğitimi genellikle kademeli olarak kasları germe ve gevşetme tekniklerini içeriyor. Gevşeme çalışmalarının ilk basamağı nefesi kontrol altına almak. Bilindiği gibi solunum sistemimiz, kendi kendine çalışan bir sistemdir. Fakat bilinçli olarak da solunumunuzu kontrol edebilmek bizim elimizdedir. Nefes almayı, vermeyi ve tutmayı bir düzen içinde öğrenmek, gevşetme çalışmaları için çok önemlidir.

 

Vücudun tamamen gevşemesi, ancak düzenli bir nefes teknikleri çalışmasından sonra mümkün olur. Akciğerlerinizi; üst kısım, orta kısım ve alt kısım olmak üzere üç bölüm halinde düşünebilirsiniz.

 

Derin nefes bu üç kısmın ortaklaşa çalışmasıyla mümkün olmaktadır. Derin nefes önce akciğerin alt kısmının havayla dolmasıyla başlar. Mide ve kaburgaların alt kısmı genişler, sonra orta kısım havayla dolar. Yani göğüsler genişler ve en son olarak da omuzlar hafifçe kalkar. Pek çoğumuz ciğerlerinin bir bölümünü çalıştırmaz. Oysa sağlıklı bir nefesciğerlerin üç kısmının da çalışmasıyla(tam yogik nefes tekniği gevşetilmesine geçilmektedir. Bu çalışma vücudunuzdaki kas gruplarının gerilmesini, sonrada gevşetilmesini içermektedir.

 

Bir kas gergin olduğunda bu gerginlik ne derece yoğunsa kas serbest olduğunda yaşanacak olan gevşeme yanı ölçüde yoğun olacaktır. Vivekenanda Üniversitesinin kullandığı Ani Gevşeme Tekniği bu konuda çok etkilidir ve stres yönetimi çalışmalarında da kullanılmaktadır. Bu teknik ile bedeninize aslında kasılaraktan da gevşemesini öğretmektedir. Derin bir nefes verdikten sonra derin bir nefes alarak bütün beden kasılır.VE bu arada nefes tutulur beden kasılır, kasılar, kasılır ve nefeste aniden bırakılarak beden gevşetilir. Detaylar alt bölümde anlatılacaktır.

 

Nasıl bir yer tercih etmeliyiz:

 

Gevşeme tekniği en iyi loş ışıklı, sakin bir oda yapılabilir.Egzersizi böyle bir odada sırt üstü yatarak yapın. Eğer egzersizsırasında uyuma gereksinimi ortaya çıkarsa, uygulamayı rahat bir koltukta da yapabilirsiniz.(Belki bu çalışma için ofisinizi kullanmak durumunda kalabilirsiniz ve isterseniz koltuğunuz da bile bu uygulamalar yapılabilir.) Gevşeme tekniğiyle amaçlanan uykuya dalmak değil, tersine en fazla uyanıklıkla en derin gevşemeye ulaşabilmek. Egzersiz yapılan oda mümkün ise sessiz olmalı, odanın ısısı sizi ne üşütmeli nede terletmemelidir.

 

Egzersizi Nasıl Yapacaksınız?

 

Elleriniz ve ayaklarınız iki yana hafifçe açık olarak uygulamaya başlayın. Uygulama sırasında bedeninizi sıkan kemer, ayakkabı ve dar elbiseleri çıkarın. Bu tür giysiler nefes alışı, kasların gevşemesini olumsuz yönde etkiler. Egzersizleri sırayla yapın. Egzersizi yapmadan bir sonraki egzersize geçmeyin, acele etmeyin. Günde en az bir kez, mümkünse iki kez yapılması, bu pratik kazanmanızı sağlar. Gözlerinizi yavaşça kapayın. Sağ elinizi göbeğinizin üzerine, sol elinizi de göğsünüzün üzerine koyun. Nefes alıp verirken sol eliniz göğsünüzün inip kalktığını hissetsin. Şu anda ciğerlerinizin üst kısmı ile nefes alıyorsunuz demektir. Şimdi ciğerlerinizin alt kısmını hava ile doldurmaya, karnınızdan solunum yapmaya çalışın. Midenizin üzerindeki sağ eliniz inip kalkmaya başladıysa bunu başarıyorsunuz demektir. Düşüncelerinizi tamamen nefes alıp vermeniz üzerinde odaklaştırın. Burnunuzdan havanın girip çıktığını hissedin. Yavaşça derin bir nefes alın, nefesinizi tutun ve nefesinizi verin. Kendinizi zorlamadan, gerilim duymadan oldukça rahat bir şekilde nefes alın.

 

Şimdi alıştırmayı yapmaya başlayalım;

 

1. Önce ciğerlerinizin bir balon gibi olduğunu hayal edin.Şimdi sönen bir balonda olduğu gibi yavaşça ve zorlamadan içinizdeki havayı boşaltın. Başlayabilirsiniz. Artık ciğerleriniz boşaldı. Nefes almadan iki saniye bekleyin. Tekrar yavaşça derin, derin nefes alın, tutun veverin, bütün vücudunuzun gevşediğini hissedin.

 

2. Şimdi bu egzersizi tekrar edin; Derin bir nefes alın Nefesinizi tutunnnnn ve yavaşça verin. Tüm vücudunuz tamame gevşemeye başlıyor. Sakin, rahat ve huzur dolusunuz Nefesinizi her verişte, sizi kaplayan gevşeme duygusunu hissedin. Gerilimin yerini alan, derin huzuru hissedin.

 

3. Şimdi kaslarınızı gevşetme çalışmasına geçelim. En rahat olduğunuz şekli alın, oturun veya sırt üstü yatın. Başlangıçta bu çalışmayı sırt üstü yatar durumda yapmanız sizin için daha kolay olacaktır. Yatar durumdayken kollarınızın iki yanda olmasına dikkat edin.

 

4. Gözlerinizi kapatın. Daha önce öğrendiğiniz gibi derin bir nefes alın, nefesinizi tutun ve verin. İki yumruğunuzu da sıkın. İyice sıkın. Yumruklarınızın ve ellerinizin gerginliğini hissedin. Şimdi gevşetin. Bu gerginliğin yavaş, yavaş ortadan kalktığını hissedin.Ellerinizin ne kadar gevşediğini hissedin. Yavaşça derin bir nefes alın. Nefesinizi tutun ve bırakın Sıra kollarınızı ve yumruklarınızı birlikte sıkmaya geldi. Başlayın ve iyice sıkın. Ellerinizdeki ve kollarınızdaki gerginliği hissedin. Şimdi serbest bırakın. Tamamen gevşek bırakın. Ne kadar gevşediğinizi hissedin. Yavaşça derin bir nefes alın, nefesinizi tutun ve bırakın.

 

5. Sağ omzunuzu kulağınıza doğru kaldırmaya çalışın, iyice kaldırın. Şimdi gerginliği hissedeceksiniz. Yavaş, yavaş serbest bırakın.Tamamen gevşemesini sağlayın. Omzunuzdaki gevşemeyi hissedin. Şimdi sol omzumuza aynı şeyi yapacaksınız. Sol omzunuzu kulağınıza doğru kaldırmaya çalışın. İyice kaldırın gerginliği hissedin. Yavaş, yavaş serbest bırakın, gevşemesini sağlayın. Omzunuzdaki gevşemeyi hissedin. Yavaşça derin bir nefes alın, nefesinizi tutun ve bırakın.

 

6. Sağ ayağınızdaki kasları germeye çalışın, ayak parmaklarınızı iyice kıvırın ve bu gerginliği hissedin. İyice hissedin. Yavaş, yavaş bırakın. Tamamen gevşeyin. Bütün gerginliğin akıp gitmesini sağlayın.

 

7. Sol ayağınızdaki kasları germeye çalışın. Sol ayağınızın parmaklarını iyice kıvırın ve bu gerginliği hissedin. İyice gerin. Yavaş, yavaş bırakın, tamamen gevşemesini sağlayın. Yavaşça derin bir nefes alın, nefesinizi tutun ve bırakın. Aynı şeyi kalçalar ve bacaklarla yapacaksınız. Sol bacağınızı ve kalçanızı gerin. İyice gerin. Bu gerginliği hissedin. Bırakın şimdi. Yavaşça gevşetin, gevşemeyi hissedin. Sol bacağınızı ve kalçanızı gerin. İyice gerin. Bu gerginliği hissedin. Şimdi bırakın. Yavaşça gevşetin ve gevşemeyi hissedin. Bütün gerginlik vücudunuzda akıp gidiyor. Yavaşça derin bir nefes alın, nefesinizi tutun ve bırakın.

 

8. Yavaşça derin bir nefes alın. Nefesinizi tutun ve bırakın. Başınızı çeneniz göğsünüze değecek şekilde öne doğru bükün. Boynunuzdaki gerilimi hissedin. Yavaşça serbest bırakın. Gevşetin gevşemeyi hissedin.

 

9. Şimdi yumruklarınızı, kollarınızı omuzlarınızı ayaklarınızı ve bacaklarınızı, başınızı hep birlikte ve aynı anda gerecek ve kasacaksınız. Önce derin bir nefes verin ve sonra deriiiinnn bir nefes alınnnnn ve tutun Yumruklarınızı sıkın. Kollarınızı omuzlarınızı gerin. Ayak parmaklarınızı, bacaklarınızı iyice gerin. Başınızı kaldırın ve yüzünüzü buruşturun ve iyice gerin. Bütün bedeni kassınnnn,kasınnnnn,kasınnnn ve Öylece bir dakika kadar bekleyin.

 

Şimdi bütün bedeni aniden yere bırakın. Tamamen bırakın. İyice gevşetin. Tüm vücudunuzu tatlı bir gevşeme kaplasın. Şimdi karın kaslarınızı kasın, iyice kasın karnınızdaki gerginliği iyice gerginliği hissedin. Serbest bırakın, tamamen gevşetin. Karın kaslarınızın tamamen gevşediğini hissedin. Karnınızın giderek yumuşadığını hissedin. Ve birkaç kere hızlı nefes tekniği(bütün nefes alıyoruz ve verirken hızlıca mum üfler gibi veriyoruz) uyguladıktan sonra, tam yogik nefes ile nefeslerinizi iyice yavaşlatın. Uzun,uzun alın ve verin.

 

10. Yavaşça derin bir nefes alın. Nefesinizi tutun ve bırakın. Başınızı çeneniz göğsünüze değecek şekilde öne doğru bükün. Boynunuzdaki gerilimi hissedin. Yavaşça serbest bırakın. Gevşetin gevşemeyi hissedin.

 

 

Egzersizleri Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

 

1. Birden nefes almayın, yani ciğerlerinizi aniden havayla

doldurmayın

2. Ağızdan değil, burundan nefes alın.

3. En önemlisi nefes egzersizlerini arka arkaya tekrar

etmeyin. Her nefes alışın arasına 5-6 kere de normal nefes alış verişi koymak

gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde kandaki oksijen miktarı

artacağından, baş dönmesi gelişebilir .Ama endişe edecek bir durum

değildir. Sadece fazla oksijenlenmeden kaynaklanan bir durumdur.

 

 

BANU DEĞER.

BHANU PRİYA.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...