Jump to content

Yapay Tavuk Eti


serpentine

Önerilen Mesajlar

http://i.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2012/01/23/fft99_mf1938635.Jpeg

 

Bilim dünyası, uluslararası hayvan hakları örgütü Peta’nın yapay tavuk eti geliştirmek için yaptığı çalışmaları gün ışığına çıkaracak.

 

ABD’li ve Hollandalı bilim insanları, 5 yıldır bu projeyi hayata geçirmek için uğraşıyor. Şimdiye kadar yapay kırmızı et ve hindi eti üretmeyi başaran uzmanların 30 Haziran’a kadar yapay tavuk etini üretmesi bekleniyor. Çığır açabilecek bu buluş karşılığında Peta, 1 milyon dolar ödül verecek. Fakat, şimdiye kadar üretilen tüm yapay etler, renksiz ve tatsız olduğu, dokuları da eksik kaldığı için uzmanlar, yağ ve yapay kanla renk verme işlemlerini tamamlamaya çalışıyor. Hollanda’nın Maastricht Üniversitesi’nde 300 bin dolar bütçeyle geliştirilen yapay et, gerçeğinin tadına çok yaklaşmış fakat tavuk eti olmadığı için ödül alamamıştı. ABD’nin Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde ise hindi kök hücrelerinden yapay hindi dokuları elde edilmişti.

 

ABD’nin Washington eyaletinde buluşacak olan araştırmacılar, geliştirdikleri yapay tavuk etinin yenilebilecek kıvama geleceğini öngörüyor. milliyet

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gelecekte gıda sıkıntısı yaşanacağını öngören bilim adamları, laboratuar ortamında üretilen etin 6 ay sonra raflarda yerini alacağını bildirdi.

 

Laboratuarda geliştirilen yöntemle hazırlanan et için canlıları öldürmeye gerek kalmayacağını açıklayan Profesör Mark Post 'Etin maliyeti başlangıçta 250 bin euroyu bulabilir ama bu gelecekte azalacaktır. Geleneksel et üretiminde doğaya salınan zararlı gazlar küresel ısınmaya sebep oluyor, oysa laboratuarda üretilen et doğaya zarar vermiyor' dedi. Maastricht Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamları, binlerce kök hücrenin gerilerek, çoğaltılarak et haline getirildiğini belirtti.

 

farklı bir yerde okuduğum yazı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hollandalı bilim adamları sentetik et üretti

Hollandalı bilim adamları sentetik et üreterek, insanoğlunun kıtlıkla savaşında büyük bir adım atmış oldu.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/_np/7449/15867449.jpg

 

Büyükbaş hayvanların kök hücrelerinden üretilen yapay et, bilim dünyasında heyecan yarattı. Bu ürünün gelecekte açlığa çare olabileceğine inanılıyor.

İnsanoğlunun önümüzdeki yıllarda gıda sıkıntısı çekeceği, özellikle de et ihtiyacının çok artacağı tahmin ediliyor. Gelecekte dünyanın karşı karşıya kalabileceği açlık riskine bir çare olarak görülen yapay et, önümüzdeki Ekim ayında, test aşamasına gelecek.

Kimliği açıklanmayan bir kişinin bağışıyla üretilen ve 250 bin euroya mal olan sentetik etten, dünyaca ünlü şef Heston Blumenthal tarafından hamburger yapılacak.

Hollanda'nın Maastricht Üniversitesi'nden Dr. Mark Post'un verdiği bilgiye göre, mayalama teknelerinde 3 bin sentetik et lifinden üretiletecek olan bu hamburgeri ilk kimin tadacağı henüz bilinmiyor. Bu kararı, araştırmayı destekleyen gizemli bağışçının vereceği tahmin ediliyor.

"ET İHTİYACI İKİ KATINA ÇIKACAK"

Dr. Post, Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği'ne (American Association for the Advancement of Science) yaptığı açıklamada, dünyadaki et ihtiyacının 2050 yılında iki katına çıkacağını öngördüklerini, bu sebeple, yapay inek proteininden yapılacak hamburgerin, bu ihtiyacı karşılama yolunda çok önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Bilim adamları laboratuvarda üretilecek etlerin çok daha sağlıklı olabileceğini, bakteri riskinin azalacağını savunuyor.

Sentetik et üretimi hakkında olumlu bir diğer yorum da, hayvan hakları örgütü PETA'dan geldi.

Laboratuvar ortamında üretilen dünyanın ilk hamburgerini memnuniyetle karşılayan ve bu icadı "hayvan hakları alanında büyük bir gelişme" olarak nitelendiren PETA (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler), et ve kürk tüketimini protesto eden kampanyalarıyla tanınıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...