sirius Oluşturma zamanı: Şubat 14, 2012 Paylaş Oluşturma zamanı: Şubat 14, 2012 (düzenlendi) Cadılıkta Kutsama Nasıl Yapılır? Cadılıkta kutsama athame, asa ya da bunlar yoksa el ile yapılır. Temel olarak pentagram sembolünü kutsama sembolü olarak kullanırız, ama bu cadılık ekolüne göre değişiklik gösterebilir. Mesela mısır paganizmine bağlı cadılıkta genelde ankh kutsama için kullanılır. Ama genelde cadılıkta pentagram sembolü kullanılır. Özellikle kolyelerinizi, majikal nesnelerinizi, kullanacağınız bitkilerinizi bu yöntemle kutsayarak çalışmalarınıza dahil edin. Kutsama, suyla, tuzla veya kutsama yağı karışımıyla yapılabilir. (Eğer bunlar kullanılacaksa, yine aşağıdaki yöntemle önce bu su, tuz veya yağ kutsanır. Ondan sonra kutsamaya devam edilir) Bunlar dışında malzemesiz olarakta kutsama yapılabilir. Kendi kutsama ritüelinizi düzenleyebilirsiniz, ki çalışmanın şekline göre de kutsama değişir. Mesela Ev kutsama ritüeli çok daha girift ve farklıdır veya yeni doğmuş bir bebeğin kutsanması da apayrı şeylerdir. Yine ritüel araçları kutsanırken farklı şekilde kutsanır. Böyle kutsamalar geniş ritüelleri kapsar. Ben burada genel anlamda bir "nesnenin" nasıl kutsanacağına dair bir yöntem vereceğim. Bunlara kutsal isimler veya kelimeler ekleyerek daha farklı hale getirebilirsiniz. Bu pentagram ile kutsamadır. Nesnelerin Kutsanması; Nesnelerin Kutsarken, athamenizi en çok kullandığınız elinize alın (sağlaksanız sağ, solaksanız sol el ile) ve nesnenin üzerine çağırım pentagramını çizin, bunu çizerken üç kere şunu deyin; “Tanrı ve Tanrıçanın adıyla, beş elementin bilgeliğiyle …….(amacınızı dile getirin)….. için bu nesneyi kutsuyorum. Ve öyle olsun Elinizden athameye ve athameden de nesneye beyaz bir ışığın geçtiğini imgeleyin ve bu beyaz ışıkla birlikte çizdiğiniz pentagramın mavi renkle parladığını imgeleyin. Bu imgeyi üç kere duayı okuyarak tekrarlayın.. Eğer athameniz veya asanız yoksa yine en çok kullandığınız elinizin işaret ve orta parmağını birleştirip uzatarak bu kutsamayı yapın. Aynı işlemi tekrarlayın. Bazı durumlarda (Özellikle mumlarda tercih edilir) kutsamak için yağ kullanabilirsiniz. Eğer kutsama yağınız yoksa zeytinyağı tercih edilir. Bu konu için http://www.gnoxis.com/ileri-seviye-cadilik-dersleri-2-yaglar-43690.html başlığına bakabilirsiniz. Bazı durumlarda ise yağ yerine su, tuz veya tuzlu su karışımı tercih edilir. Dileğinize göre, nesneyi her bir elementin unsurundan geçirebilirsiniz. ateşten geçirip "Ateşin bilgeliği kutsasın", biraz su serpip "Suyun bilgeliği kutsasın", tütsüden geçirip "havanın bilgeliği kutsasın" ve son olarak tuz serpip ya da toprağa gömüp "toprağın bilgeliği kutsasın" şeklinde dört element ile temas ettirebilirsiniz. Buna da dört element kutsaması denir. Bunu ritüelistik hale getirebilirsiniz. Benim yukarıda verdiğim kutsama, bir büyüde bir nesneyi kullanırken yapılan tekniktir. Nesnelerin korunması; Ayrıca nesneleri korumak içinde kutsayabilirsiniz. Yukarıdaki prosedürün aynısını yapın, lakin beyaz ışık yerine mavi-mor rengi bir ışık hayal edin athamenizin ucunda (veya parmağınızda ve yine mavi renkli pentagram çizin. Çizerken şöyle diyin; gece ve gündüz korunması kimsenin dokunamaması ellerinin yaklaşmaması kötü gözlerden saklanması için üç kere üçün gücüyle, aktif olur üçler yasası, beş elementin bilgeliğiyle kutsal pentagramın ışığıyla tanrı ve tanrıçanın adıyla, kutsuyorum bu nesneyi, Mühürlüyorum enerjiyi ve öyle olsun!!! Arada bir bu kutsama-koruma işlemini tekrarlayın. Özellikle majikal objelerinizin korunması için bu tercih edilir. sirius Ayrıca Bakınz; http://www.gnoxis.com/evi-kutsama-ritueli-koruma-ve-arindirma-45392.html http://www.gnoxis.com/yeni-dogmus-bir-bebegi-kutsama-23078.html http://www.gnoxis.com/temel-cadilik-dersleri-3-rituel-araclarini-kutsama-22519.html Şubat 8, 2014 sirius tarafından düzenlendi Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
purplewind Yanıtlama zamanı: Şubat 14, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Şubat 14, 2012 Sirius ellerine sağlık çok güzel ve önemli bir paylaşım Ben mum kutsarken hep yasemin yağı kullanıyorum alışkanlık oldu sanırım Diğer nesneler için dört element kutsaması yapıyorum.Öncelikle dört elementi yönlerine göre diziyorum su için bir tas su, ateş için kutsanmış bir mum, hava için tütsü karışımı ve toprak için toprak, bulunmadığı durumlarda kutsanmış bir kristal.Ve sırasıyla elementlerin Lordlarını çağırıyorum daha sonra Tanrı ve Tanrıçaya seslenerek elimdeki nesneye "kutsanmış ol" diyorum. Üç kere "kutlu olsun" diyerek kutsama işlemini sonlandırıyorum. Bir keresinde su kenarında Dolunayda çember açmıştık ritüel sonrası gerçekleştirdiğimiz davette çemberin içinde bizimle olan tarotlarımızın gölgeler kitaplarımızın da kutsanmış olduğunu öğrenmiştik.işte bu beni çok şaşırtmıştı Bir nesnenin sadece çemberin içinde bulunuyor olması kutsanmasını sağlıyor olabilir mi? Gerçekten çok ilginç. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Şubat 14, 2012 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Şubat 14, 2012 Sirius ellerine sağlık çok güzel ve önemli bir paylaşım Ben mum kutsarken hep yasemin yağı kullanıyorum alışkanlık oldu sanırım Diğer nesneler için dört element kutsaması yapıyorum.Öncelikle dört elementi yönlerine göre diziyorum su için bir tas su, ateş için kutsanmış bir mum, hava için tütsü karışımı ve toprak için toprak, bulunmadığı durumlarda kutsanmış bir kristal.Ve sırasıyla elementlerin Lordlarını çağırıyorum daha sonra Tanrı ve Tanrıçaya seslenerek elimdeki nesneye "kutsanmış ol" diyorum. Üç kere "kutlu olsun" diyerek kutsama işlemini sonlandırıyorum. Bir keresinde su kenarında Dolunayda çember açmıştık ritüel sonrası gerçekleştirdiğimiz davette çemberin içinde bizimle olan tarotlarımızın gölgeler kitaplarımızın da kutsanmış olduğunu öğrenmiştik.işte bu beni çok şaşırtmıştı Bir nesnenin sadece çemberin içinde bulunuyor olması kutsanmasını sağlıyor olabilir mi? Gerçekten çok ilginç. kutsamalarda dört element çok sık kullanılır =)) Aslında bir nesnenin sadece çember içinde bulunması herhangi bir ritüel için kutsanmasına yeterli değildir. Ama çember içindeki her nesne büyüye dair olur. Zaten çember sınırlandırılmış bir alan olduğu için enerji içeride çok yoğundur ve aynı sağanak yağmur gibi nesnelerde nasibini alır. Bilhassa yaptığınız çalışma tanrı veya tanrıça invokasyonu ise, tanrıça veya tanrının enerjisi çember içinde o kadar yoğundur ki, aynı zamanda o ilahi enerjiyle tüm nesnelerde kutsanmış olur. Benzer şekilde (dolunayda yaptığınız için tahmin ediyorum) dolunayın enerjisini çember içine çektiysenizi bütün nesneler o ayın kutsal ışığıyla kutsanır. Yani bu tür kutsal ritüellerde, çember içindeki nesnelerin kutsanması söz konusu oluyor =)) Buraya eklemedim ama bir de sadece niyet olarak değil, tanrı ve tanrıça invoke edilerek, onlardan nesneleri kutsama istenebilir. Ama genelde bu nesneler, o tanrı veya tanrıçanın kutsal nesnesidir. (Veya ritüelinizin çok önemli bir parçasıdır mesela gölgeler kitabı gibi...) Tanrı ve Tanrıçanın invokasyonla iştirak ettiği ritüellerde yaptıkları kutsamalar çok özeldir... Bu sırada şunu da eklemeliyim, bir nesneyi kutsadıktan sonra başka birinin o büyüsel nesneye dokunmaması çok önemlidir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
purplewind Yanıtlama zamanı: Şubat 14, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Şubat 14, 2012 Sirius yanıtladığın için çok teşekkür ederim Bunu onaylaman içimi rahatlattı Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Sphynxinator Yanıtlama zamanı: Mart 1, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mart 1, 2012 Bir şey daha sorabilir miyim? Cadı değilsek de kutsayabilir miyiz nesneleri? Arkadaş "cadı değilsen kutsayamazsın ki" dedi de. İşin önemli olan tarafı inanç ve istekle yapmak değil mi ki. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Mart 1, 2012 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Mart 1, 2012 Bir şey daha sorabilir miyim? Cadı değilsek de kutsayabilir miyiz nesneleri? Arkadaş "cadı değilsen kutsayamazsın ki" dedi de. İşin önemli olan tarafı inanç ve istekle yapmak değil mi ki. evet kutsayabilirsin ama enerjiyi evrenden-doğadan çekme ve aktarma konusunda yeterli olmanız gerekiyor. Yani o kutsallığı aktaracak kadar güçlü bir inanç ve enerjisel yolda olmalısınız. Zaten farklı inançlarda da kutsama vardır. Mesela kilisede kutsanmış su ve yağ yapımı özel latince dualarla yapılır veya anadolu kültüründe de arapça dua okuyup üfleyerek benzeri bir kutsama yapılır =) ben burada cadılıkta nasıl yapıldığını paylaştım. Cadı değilsen, kendi spiritüel-majikal yoluna göre bir yöntem seçmelisin. Arkadaşının dediği mentalite bir tek katolik kilisesinde vardır =) Hristiyanlara göre bir kilise papazı (ki her papazda kutsayamaz, belli bir derecesi olması gerekiyor) bir tür Tanr'ının elidir, ancak o kutsayabilir. Onun dışında hiçbir sıradan kişi Tanrı'yla bu kadar yakın ilişki halinde olmadığı ve Kutsal Ruhun görevlendirmesine tabi olmadığı için yapamaz, inancı vardır. (Onlara göre rahipler kutsal ruh tarafından görevlendiriliyor) Cadılıkta ise biz herkesin doğayla iletişim kurabileceğine inanırız, sadece kurmak yeter. Haliyle kutsallık tek bir kişide veya tek bir yolda değildir =) Ama dediğim gibi bu tür enerjisel aktarımlar için enerjisel disiplinde belli bir yol katetmek gerekiyor (en azından meditasyon pratiklerinde yoğunlaşmak gibi). Yoksa yoldan geçen ve enerjiyle-ruhsallıkla hiç alakası olmayan bir amcayı tutup bu dediklerimi yaptırsan, maalesef hiçbir etkisi söz konusu olmaz. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Sphynxinator Yanıtlama zamanı: Mart 1, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mart 1, 2012 Oo oh be, sonunda yapabileceğim bi olay çıktı bu siteden. Enerjisel yeterliliğim olmadığını düşünüyorum, meditasyon işlerine falan hiç girmedim, ama doğaya falan çok saygım vardır. Belki bu da yeterli olabilir. Bi de inanç meselesi de var tabi, inanınca da yapma şansın artar. Teşekkürler yanıtın için. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
balerin Yanıtlama zamanı: Nisan 30, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 30, 2012 Kutsama yine büyüye giriyor değilmi?? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2012 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2012 Kutsama yine büyüye giriyor değilmi?? cadılığın büyü tanımına göre evet. ama kutsama ritüelleri her dinde ve kültürde vardır. Mesela islamiyette çeşitli dualar suya okunarak kutsanır, hristiyanlıkta papaz kutsal su yapar, yahudilikte de özel yağlar ile kutsamalar mevcut, yezidilikte kutsama zeytinyağı ile yapılır vs... Yani her kültürde kutsama söz konusudur. Burada yine aynı şeyi söylüyorum büyüyü nasıl tanımladığınıza bağlı... Ama cadılığa göre evet, temel bir büyü tekniğidir amacı arındırmak, kutsallığını yani ilahiliğini (titreşimini,enerjisini) yükseltmek ve yerine göre korumaktır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
balerin Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2012 Cadılıkta büyüyle yapılan şeyleri (kutsama ve koruma hariç) telekinezi vb. psişik güçlerle yapılabilirmi? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2012 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2012 Cadılıkta büyüyle yapılan şeyleri (kutsama ve koruma hariç) telekinezi vb. psişik güçlerle yapılabilirmi? hayır yapılamaz çünkü psişik yetiler yani telekinezi vs.. ayrı şeylerdir, kutsama ve büyüsel ritüeller apayrıdır... Bunlar arasındaki farkı anlamak için önce büyünün mantığına odaklanmanız gerekiyor. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
balerin Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 1, 2012 Teşekkürler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Mylitta Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Sirius, eğer yüzey üzerine pentagram çizemeyeceğimiz kadar dar veya küçük ise ne yapacağız? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Mehemmed Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Yazı ve yorumların tamamını okudum ve aklıma iki olay geldi onları size aktarmak istiyorum. Annem bazen elinde Tuz gelir hepimizin başı üzerinde avucundaki tuzu çevirir ve "çaw birjê" yani "Gözleri gör olsun" bunu da bizi nazar edeceklere karşı kuruduğuna inanır/ inanılır. Bunu bir çok kişide gördüm. Konu içinde tuz kelimesini gördüğüm için bu aklıma geldi. İkincisi çok daha renkli ve etkileyici. Diyelim ki biri nazar edilmiş, Rahmetli babaannem Kızın (örnek) üstüne bir çarşaf atar ve kişi görünmezdi. Ardından ise bir un elekinin içine Soğan, Bir makas, tuz, bir bardak su koyar. ardından kurşun dökerdi. Şimdi bu iki uygulamalar sanıyorum ki islam dininde yer almiyor. ama yaşadığım toplum ise islam inancini kati şekilde yaşayan bir yerdir. Sanıyorum ki bu uygulamalar islam öncesi var olup islamdan sonra devam eden uygulamalardır ve islamla alakası yok. bu iki uygulama için fikir sahibi olan varsa bilgilendirirse sevinirim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Yazı ve yorumların tamamını okudum ve aklıma iki olay geldi onları size aktarmak istiyorum. Annem bazen elinde Tuz gelir hepimizin başı üzerinde avucundaki tuzu çevirir ve "çaw birjê" yani "Gözleri gör olsun" bunu da bizi nazar edeceklere karşı kuruduğuna inanır/ inanılır. Bunu bir çok kişide gördüm. Konu içinde tuz kelimesini gördüğüm için bu aklıma geldi. İkincisi çok daha renkli ve etkileyici. Diyelim ki biri nazar edilmiş, Rahmetli babaannem Kızın (örnek) üstüne bir çarşaf atar ve kişi görünmezdi. Ardından ise bir un elekinin içine Soğan, Bir makas, tuz, bir bardak su koyar. ardından kurşun dökerdi. Şimdi bu iki uygulamalar sanıyorum ki islam dininde yer almiyor. ama yaşadığım toplum ise islam inancini kati şekilde yaşayan bir yerdir. Sanıyorum ki bu uygulamalar islam öncesi var olup islamdan sonra devam eden uygulamalardır ve islamla alakası yok. bu iki uygulama için fikir sahibi olan varsa bilgilendirirse sevinirim. Bunlar eski türklerin şamanik inançlarından gelen öğretilerdir ki o yüzden cadılıkla aynı geleneği taşır özünde. Alevlik gibi daha şamanizmin fazla yaşandığı geleneklerde bu adetler devam ettirilir özellikle bahsettiğiniz tuz ritüeli çok yaygındır. Tuz bütün ekollerde negatif enerjiyi arındırmada kullanılagelmiştir çünkü ortamdaki negatif enerjiyi sölümleyerek arındırma sağlar. İkinci olarak soğanda negatif enerjiye karşı kullanılır ve makas veya makas gibi sivri nesnelerde korunmayı sembolize eder. (Hatta cadı şişeleirne bu yüzden eskiden çiviler ve sivri nesneler konurdu hala daha bu tür korunma şişelerine sivri nesneler ilave ederiz cadılıkta, anadolu inancında da bu vardır) Zaten kurşun dökme adeti bu tür negatif tesirler açısından önemlidir... Dediğin gibi bunların hepsi islam öncesi gök-tengri ve şamanik gelenekten anadoluya taşınmıştır ama bu gelenekler diğer yerel avrupa cadılığıyla bağlantı gösterir... Kutsama ve korunma çalışması ayrıdır... Anadolu cadılığında kutsama bir nesne üzerine dua okuyarak "tü tü tü" şeklinde tükürerek yapılır ki buna da denk gelmişsinizdir.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Mylitta Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Ben soruma cevap alamadım. :/ Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 13, 2012 Ben soruma cevap alamadım. :/ eline nesneyi al havadan üzerine pentagram çizmen yeterli olacaktır. zaten direk yüzeyin üzerine çizmiyoruz, nesnenin üzerine havadan çiziyoruz ve üzerinde o enerjiyi imgeliyoruz... Yağla taktiste doğal olarak dokunmak gerekiyor eğer yağla kutsayacaksanız ona göre küçük bir pentagram çizebilr veya önce pentagramı çizip sonra üzerine parmağınızla yağ sürebilirsiniz Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
EunKyung Yanıtlama zamanı: Nisan 12, 2014 Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 12, 2014 çağırım pentegramı nasıl çizilir tahminime göre her pentegram yapılacak büyüye göre çizilir =) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Nisan 12, 2014 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Nisan 12, 2014 çağırım pentegramı nasıl çizilir tahminime göre her pentegram yapılacak büyüye göre çizilir =) hayır o kadar detaya gerek yok cadılıkta kutsamalar ve genel amaçlar için çağırım pentagramı, bitirme ve defetmelerde defetme pentagramı çizilir. Biraz araştırın bence netten ve çeşitli kaynaklardan. =) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Proposer Yanıtlama zamanı: Mayıs 11, 2014 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 11, 2014 Kutsama yağı ile mum nasıl kutsanır? Aradım aradım bulamadım. Bi de biz altarımızdaki Tanrı için olan mumu Tanrı yağı, Tanrıça için olan mumu Tanrıça yağıyla kutsayabilir miyiz her rituel için? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ValeriNeikov Yanıtlama zamanı: Ağustos 11, 2015 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 11, 2015 Merhaba arkadaşlar Yağlarla kendimizi nasıl kutsaya biliriz acaba? Şimdiden teşekkürler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Ağustos 11, 2015 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 11, 2015 Merhaba arkadaşlar Yağlarla kendimizi nasıl kutsaya biliriz acaba? Şimdiden teşekkürler. Nesnelere benzer şekilde ama kutsama alna çağırım pentagramı çizilerek yapılır. Ayrıca el bileklerine de sürülür. Elbette dualar ile birlikte... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ValeriNeikov Yanıtlama zamanı: Ağustos 11, 2015 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 11, 2015 Nesnelere benzer şekilde ama kutsama alna çağırım pentagramı çizilerek yapılır. Ayrıca el bileklerine de sürülür. Elbette dualar ile birlikte... Çok teşekkür ederim Sayın Sirius çağırım pentagramının bir görüntüsü var mı elinizde? Tam olarak nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sirius Yanıtlama zamanı: Ağustos 11, 2015 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 11, 2015 Çok teşekkür ederim Sayın Sirius çağırım pentagramının bir görüntüsü var mı elinizde? Tam olarak nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. araştırarak bulabilirsiniz, saat yönünde çizilen pentagram Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
adEda Yanıtlama zamanı: Eylül 6, 2015 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 6, 2015 kutsama sırasında kullanılan kutsanmış su ve tuzdan artanı ne yapmalıyız peki ? kutsanmış tuzu başka bir kutsama için tekrar kullanabilir miyiz ? kullanmadan önce tekrar kutsamamıza gerek yok değil mi ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.