mksubzero349 Oluşturma zamanı: Nisan 9, 2012 Paylaş Oluşturma zamanı: Nisan 9, 2012 http://static.ow.ly/photos/normal/ytRy.jpg “Kızıl Gezegen’de de hortum olur mu” demeyin. NASA’nın görüntülediği 20 kilometre yüksekliğindeki dev toz hortumu, Dünya’da olsa önüne gelen her şeyi yutardı. Dünya'dan sonra yaşamın olabileceği yer olarak ilk akla gelen gezegen olan Mars’taki dev toz hortumu Mars Keşif Uydusu (MRO) tarafından görüntülendi. 20 kilometre yüksekliğinde olmasına rağmen sadece 64 metrelik genişliğe sahip toz hortumu adından da anlaşılacağı üzere yerden emdiği toz sayesinde görünür hale geliyor. Açık havada oluşuyor Normal hortumun aksine toz hortumu açık havada oluşuyor. Yer güneşten ısıyı emiyor. Yerin yüzeyine yakın ısınmış hava döne döne yukarısındaki soğuk hava cepleri arasından yükseliyor. Dünya’da olduğu gibi Mars’ta da rüzgarlar güneş ısısıyla harekete geçiyor. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
hayiS Yanıtlama zamanı: Temmuz 18, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 18, 2012 Elinize sağlık.İzninizle biraz ekleme yapacağım. ..... Kızıl Gezegen’de yaşanan hortumlar 30 yıldan bu yana gözlemleniyor. Hatta, Mars’ın yüzeyinde hortumların oluşturduğu çizgilere çok sık rastlanıyor. Mars’ın kuzeyindeki Amazonia Planitia bölgesinde 16 Şubat’ta çekilen hortum, gök bilimciler tarafından 30 yılın en sanatsal hortumu ilan edildi. Mars’taki hortumların boyu 800 metreye ulaşabiliyor. Genişlikler ise yaklaşık 30 metre oluyor. Esintinin hızıyla kızıl kumlar hortuma yakalanırken, Güneş ışıkları ise hortum boyunca uzanan bir gölge oluşturuyor. Kızıl Gezegen’deki hortumların, Dünya’dakilerden bir farkı yok. Ntvmsnbc'nin haberine göre daireler çizerek ilerleyen hava, yakaladığı tozla görünür hale geliyor. Güneş’in ısıttığı Mars yüzeyinde hortumlara sıkça rastlanıyor. Yüzeye yakın olan atmosfer tabakası ısındıkça, hava, üzerindeki soğuk katmanın içinden yükseliyor ve daireler çizmeye başlıyor. Mars’taki hava, Dünya’dakine kıyasla çok daha ince ve ağırlıklı olarak karbondioksitten oluşuyor. NASA, Mars’taki hortum ve rüzgarların sıkça yaşanmasından oldukça memnun. Çünkü Mars keşif aracı Oppurtunity’nin güneş panelleri, bu hava olaylarıyla kumdan temizleniyor. Alıntı... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
mksubzero349 Yanıtlama zamanı: Temmuz 18, 2012 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 18, 2012 Senin de eline sağlık dostum ve teşekkür ederim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
hayiS Yanıtlama zamanı: Temmuz 20, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 20, 2012 Rica ederim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
SeymanurOzgur Yanıtlama zamanı: Temmuz 30, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 30, 2012 ikinizinde eline saglik dostlar cok guzel paylasim Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
mksubzero349 Yanıtlama zamanı: Temmuz 30, 2012 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 30, 2012 Teşekkür ederim. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
aliipek Yanıtlama zamanı: Temmuz 31, 2012 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 31, 2012 güzel paylaşım devamını bekliyoruz Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.