Jump to content

Dolunay davranışlarımızı etkiliyor mu?


Dolunay

Önerilen Mesajlar

DOLUNAY DAVRANIŞLARIMIZI ETKİLİYOR MU?

 

247.jpg

 

Dolunay zamanı kültürel öğelerin de etkisiyle kurt adamlar, cinayetler, seri katiller ve uğursuzluklarla bağdaştırılır. Oysa yapılan bilimsel araştırmalar öyle gösteriyor ki popüler inanışın aksine dolunay zamanlarının davranışlar üzerinde herhangi bir özel etkisi bulunmuyor. Konu üzerine uzun yıllar araştırmalar yapmış Kanadalı psikolog Ivan Kelly, yapılan çalışmaların birbiriyle tutarlılık göstermediğini ve dolunayda davranışların değiştiğine yönelik sonuç veren her çalışmaya karşılık aksi tezi savunan bir diğerinin de mutlaka bulunduğunu söylüyor.

 

Çılgın Köpekler?

 

2000 yılında biri İngiltere, diğeriyse Avustralya Sydney'de yapılan iki farklı çalışma dolunay zamanında köpek saldırısına uğradığı şikâyetiyle hastaneye başvuran hasta sayılarıyla normal dönemlerdeki başvuruları karşılaştırmış. Simon Chapman tarafından yürütülen Avustralya'daki çalışma sonucunda köpek saldırıları ve dolunay zamanı arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken, Chanchall Bhattacharjee ve araştırma grubu İngiltere'deki çalışmalarında dolunay zamanında köpek saldırılarının iki katına çıktığını gözlemlemişler.

 

Bu çelişkileri sonuçları değerlendiren Washington Üniversitesi'nden psikolog Eric Chudler, suç oranları, polis tutuklamaları ve intihar davranışlarında da dolunay zamanının anlamlı farklar yaratmadığına parmak basmış. Chudler, bilim tarafından desteklenmemesine rağmen insanların halen dolunay zamanındaki suçları ve trafik kazalarını dolunayın etkisine bağlamakta ısrar ettiklerine dikkat çekiyor.

 

248.jpg

 

Bilim tarafından desteklenmemesine rağmen insanlar halen dolunay zamanındaki suçları ve trafik kazalarını dolunayın etkisine bağlamakta ısrar ediyor.

 

Chudler, popüler inanışın halen dolunayda davranışlarımızın değiştiği yönünde olmasını seçici hafızayla açıklıyor. Dolunay zamanında olağanüstü bir şeyler olduğu zaman insanlar bunu ayın durumuyla bağdaştırma eğilimi gösteriyorlar ve zihinlerine o şekilde kodluyorlar. Oysa örneğin, dolunay dışında bir zamanda işlenmiş herhangi bir cinayet durumunda ayın durumunu görmezden geliyorlar. Chudler'a göre bu yanlış inanışın bir diğer nedeniyse birbiriyle ilişkili olmayan olaylar arasında neden sonuç ilişkileri kurmak. Olumsuz bir olayın dolunay zamanında gerçekleşmiş olması, o olaya neden olan durumun dolunay olmasını gerektirmiyor.

 

Sonuç olarak, dolunay konusundaki düşüncelerimiz filmlerdeki kurt adam senaryoları ve medyanın da etkisiyle popüler etkilerden kurtulamasa da yapılan bilimsel çalışmalar dolunayın kişilik ve davranışlar üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığına işaret ediyor.

 

Kaynak: http://news.nationalgeographic.com/news/2002/12/1218_021218_moon_2.html

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ay'ın çekim gücünün etkilerini nasıl yadsıyorlar anlaması zor. Denizlerde okyanuslarda gel-git'lere sebep olan koca ay, vucudumuzun yarısından fazlası su olan biz insanları etkiler. Anadolu'da ay'ın konumuna göre tohum atılır, yine ayın çekim güçleri hesaba katılarak ve su ve toprakla ilişkisi bilinerek. Bu konuda söylenebilecek çok şey var. Dünya aydan bağımsız değildir en basiti, ay olmasa dünyada neler olurmuş bir bakalım;

 

Ay olmasaydı ne olurdu?

Dünya bugünkü gibi olmazdı. Hayat bile olmazdı. Ay olmasa idi günler daha kısa olurdu. Şiddetli fırtınalar ve kasırgaların hiç kesilmediği bir dünya olurdu. Atmosfer bugünkü gibi olmazdı. Daha kalın bir atmosfere sahip olurduk. Ay olmasaydı, gel-git olayları %70 oranında azalırdı. Ay ışığında etkinliğini sürdüren canlılar gelişmezdi ve mevsimler olmazdı. Gel-gitler olamayacağı için Dünya'da yaşam oluşmazdı. Sadece Güneş'in varlığı ile olan mevsimler, rüzgarlar ve yağmurların var olduğu bitkilerden ibaret boş bir gezegen olurdu Dünya. Ay'ın varlığı yaşamı açıklıyor. Kadınların menstürasyonun 28 günlük bir periyotta olması da Ay'ın varlığı ile ilgilidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dolunay olduğunda ve yeni ay olduğunda gel-git etkileri oluyor, ayın çekim kuvvetinin en yüksek zamanı dolunay zamanı. aslında güneş ve ay aynı doğrultuya rastlarsa gel-git herzamankinden çok oluyor. Dolunay ve yeniay durumları böyle noktalardır.

 

Buyurun bu konuda başka bir haber:);

POLONYALI bilim adamları, Ay'ın hareketlerinin yalnızca gelgit gibi doğa olaylarında değil, insanların gündelik yaşamında da etkili olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Ay'ın çekim gücünün insan hormonlarında değişime yol açtığını, özellikle melatonin ve steroidin Ay'ın evrelerinden etkilendiğini belirtti. Polonya Bilim Akademisi'ne göre, Ay'ın gündelik yaşama etkilerinden bazıları şöyle:

 

DOLUNAYA iki gün kala rekor sayıda trafik kazası meydana geliyor. Sondördünde doğurganlık zirveye ulaşıyor. Dolunayda insanlar daha fazla yemek yerken, daha az içki içiyor. Öğünler yeniaya oranla yüzde 8 oranında büyürken, içki tüketimi yüzde 26 oranında azalıyor. Yine aynı dönemde muayene için doktora gidenlerin sayısı yüzde 3.6 oranında artıyor, cinayet ve diğer ağır suçlarda artış görülüyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://img53.yukle.tc/images/2150dolunay.jpg

 

İnsanlar arasında bu inanç oldukça yaygındır. Hatta birçok ülkede polisler ve hastanelerin acil servis personeli, dolunay oluştuğu zaman işlenen suçların, intiharların, trafik kazalarının daha çoğaldığını, insanların renkleri görme yeteneklerinin azaldığını, sara nöbetlerinin sıklaştığını, sinir hastalarının uykusuzluktan daha çok yakındıklarını söylemektedirler ama bilim insanları bu görüşlere katılmıyorlar.

 

Eskilerin Ay'ın dönemlerine bağladıkları etkilerin büyük bir kısmının boş inançlar olduğu bir gerçektir. O zamanlar insanların uykularında gezinmeleri dolunay ışığı tarafından çekilmelerine bağlanıyordu. Dolunayın ışığının yatak odasından içeri girmesinin uyuyanın rüyasını etkilediğine, dolunay ile birlikte cinsel içgüdü fonksiyonlarının, insanların üremelerinin ve tarlaların bereketlerinin arttığına hatta 'kurt adam' efsanesine bile inanılıyordu.

 

http://img53.yukle.tc/images/8010dolunay2.jpg

 

Bilim insanları yine de Ay'ın evrelerinin ve özellikle dolunayın insanları etkilemesi olayına ciddiyetle yaklaşıyorlar. Ay'ın evreleri ile cinayetler, kazalar, dünyamızda oluşan kasırgaların dağılımı, magnetik alanlarda bozulma, kadınların aybaşları ve sara nöbetleri arasındaki ilişkileri yakından takip ediyorlar, devamlı istatistiki bilgi topluyorlar. Ancak kesin bir sonuca varılmış, Ay'ın evreleri ile bahsedilen olaylar arasında henüz bilimsel bir ilişki saptanmış değildir.

 

Yapılan bir çalışmada dolunay süresince oluşan trafik kazalarının alışılmadık bir şekilde fazla olduğu saptanmış fakat daha sonra olayların zaman aralıkları incelendiğinde çoğunun hafta sonu günlerine denk geldiği görülmüştür. Hafta sonu tatiline giderken ve dönerken sürücülerin acele etmeleri kazaların en önemli nedenidir. Yani tatil aceleciliğinin yarattığı trafik kazalarının yanında dolunayın etkisinin sözü bile edilemez.

 

Bilindiği gibi Ay'ın dünyada okyanuslardaki 'gel-git' denilen, suların alçalması ve yükselmesi olayı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Vücudumuzun da çoğu su olduğuna göre Ay vücudumuzu da etkileyebilir mi? Vücudumuzdaki suyun oranı, okyanuslardaki su miktarı ile kıyaslanamayacağı gibi 'gel-git' olayı günde iki kez oluşmaktadır. Yani Ay'ın çekim gücü insanı etkilese bile bunun sadece dolunay safhasında değil her gün olması gerekir.

 

Dolunay safhasında iken Ay'ın parlaklığı da pek önemli bir etken değildir, çünkü bu safhada Ay'ın dünyaya gönderdiği ışık miktarı Güneş'in gönderdiğinin 600 binde biri kadardır.

 

Peki dolunayı bu kadar özel kılan nedir? Dolunay, Güneş Dünya'nın bir tarafında, Ay ise tam aksi tarafta aynı hizaya gelince oluşur. Bu durumda Güneş'in, Ay'ın Dünya üzerindeki etkisini arttırıp arttırmadığı da incelenmiştir. Bir miktar arttırdığı doğrudur ama Güneş o kadar uzaktadır ki bu etkileme de fazla kayda değer değildir.

 

Öyle görülüyor ki, her gün olan olaylar, Ay'ın dolunay safhasında da olunca sebep ona bağlanmaktadır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben dolunay zamanlarında oldukça enerjik hissederim kendimi....eğer enerjimi atacak bir uğraş bulamazsam o zaman agresifleşirim.ama genelde dolunay zamanlarında meditasyon yaparak veya ritüellerimi gerçekleştirerek bu enerjiyi verimli kullanmaya çalışırım. bence de doğru ayın insanları etkilediği.ama bence psikolojik açıdan etkiye açık ve hassas hisleri olanlar gözle görülür bir şekilde etkileniyor

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben birebir etkileniyorum. dolunayın oluşumu başlamaya yakın tüm işlerim ters gidiyor. oluşum tamamlanıp tekrar geriye gitmeye başladığında o fırtınalar diniyor. ama araştırma sonuçları neden dolunayın etkisi pek fazla insanları etkilemez diyor hala anlamış değilim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben yengeç burcuyum ve astrolojide yengeç'in yıldızı aydır. ayın 4 haline göre yengeçlerin de ruh hali değişir. ve dolunayda duygular tavan yapar. ben dolunay zamanları kendimi çok huzursuz hissederim. ve bu sebeple hava karardıktan sonra gökyüzüne bakmamaya çalışırım eğer dolunay varsa görmiyim ve etkilenmiyim diye.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Anadolu türkleri aydaki değişimler sonucu insanlarda meydana gelen ruhsal değişime aybastı derler ...

 

İngilizce luna'nın lunacy ( delilik, cinnet ) esinlenirek koyulduğu söylenir....

 

Dolunayda kesilen saç ve tırnak çabuk uzar, Anadolu'da hala koyunları dolunayda kırkarlar ağaçları dolunayda budarlar...

 

Genel olarak dolunay kadınları baştan çıkarır kadınlarda erkekleri böyle gider bu:p

 

Bu konuyla ilgili yazacak çok şey var da bu gün yazacak takatim yok :(

 

http://imgsrv4.perfspot.com/pics/f/dh/ij/514426af-81aa-4031-b886-19e5eac793e9.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...