Jump to content

Virüslerden Elektrik Üretildi


serpentine

Önerilen Mesajlar

ABD’li bilim insanları, mekanik enerjiyi elektriğe çeviren sağlığa zararsız virüslerden enerji üretilmesini sağlayacak bir metod geliştirmeyi başardı. 'Virüs jeneratörle', sıvı kristal ekranda '1' rakamını oluşturdu.

 

http://media3.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/120514viruss.hlarge.jpg

 

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarları, M13 adı verilen bakteri yiyen virüsleri, jeneratöre çevirdi. Elde edilen başarı, sürekli kullandığımız akıllı telefon gibi cihazların, bir gün yürüyüş ve diğer günlük aktiviteler sayesinde çalışmasını, şarj olabilmesini çalışmasını sağlayacak.

 

Bilim insanlarının geliştirdiği jeneratör, biyolojik materyalden piezoelektrik (belli materyallerin basınçla elektrik ortaya çıkarması) yoluyla enerji açığa çıkarılmasını sağlayan kendi alanındaki ilk örnek.

 

Araştırmacılar, bir kağıt kalınlığında jeneratör üreterek, bir sıvı kristal ekranı çalıştıracak kadar enerji elde etmeyi başardı. Ekranın çalışması için, bir mühendis, M13 virüslerle kaplanmış bir elektrot koluna parmağıyla basıyor. Virüsler, parmağın dokunuşundaki gücü, elektrik yüküne çeviriyor.

 

 

Gerçekleştirilen deneyde yer alan Berkeley Üniversitesi akademisyeni Seung-Wuk Lee, “Daha fazla araştırma yapmamız lazım. Ancak ‘kişisel’ güç jeneratörlerinin geliştirilmesi adına önemli bir adım attık” dedi.

 

AKILLI VİRÜS

Ağırlıklı olarak biyo mühendislik alanında kullanılan M13 virüsleri, insanlara zararlı olmadığı gibi, birkaç saat içinde sayıları milyonlara ulaşacak şekilde kendini kopyalayabilme özelliğine sahip. Çubuk şeklindeki virüsler, içinde bulundukları alana doğal olarak düzenli bir şekilde yayılabiliyor.

 

Lee ve ekibi, bakteriyofaj virüsü ilk olak testten geçirip piezoelektrik özelliği olduğunu doğruladı. Virüslerden maksimum etkinlik elde edebilmek için M13’lerin genetik yapısıyla oynandı. Ardından, her biri tek bir levha içeren 20 virüs katmanı en yüksek performans elde edebilmek için üst üste kondu. Son olarak, çok katmanlı levha, sıvı kristal ekrana kablolarla bağlı iki altın kaplama elektrotun arasına kondu (videoda ekrana bağlı kablolar neredeyse belli olmuyor).

 

Deneyde, 400 mili voltluk enerji tespit edildi. Bir AAA pilin (1,5 Volt) neredeyse çeyreği kadar olan enerji, ekranda “1” rakamının oluşmasını sağladı.

 

Lee, “Şimdi elde ettiğimiz başarıyı geliştirmenin yollarını arıyoruz... Biyoteknoloji, genetik olarak modifiye edilmiş çok sayıda virüs elde etmemizi sağlıyor. Virüslere dayanan piezoelektrik materyaller, bir gün mikro elektronik alanında büyük atılımlar sağlayabilir” dedi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...