Jump to content

Aziza Mustafa Zadeh


birunsatan

Önerilen Mesajlar

Aziza Mustafa Zadeh, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de dünyaya geldi. Piyanist ve besteci babası Vagif Mustafa Zadeh, mugam olarak bilinen geleneksel Azerbaycan müziği ile cazın karışımından yarattığı müziği ile tanınıyor. Annesi Eliza Mustafa Zadeh ise klasik müzik eğitimi almış bir şarkıcı. Küçük bir çocukken dans eden, resim yapan, şarkı söyleyen, yani sanatın tüm dallarıyla ilgilenen Aziza, 3 yaşında babasıyla sahne aldı ve ilk doğaçlamalarını yaptı. Fakat daha sonra piyanodaki yeteneği parlamaya başlayacaktı.

 

Erken yaşlarda klasik piyano eğitimi almaya başlamasına ve J.S.Bach ve F.Chopin'in bestelerine olan ilgi ve hevesine rağmen, doğaçlamaya olan ilgisini ve yeteneğini de göstermeye başladı. "Yeterince pratik yapmadım" diye açıklıyor ve ekliyor "çaldığımı hissetmezsem çalmam".

 

Babasının trajik bir şekilde 39 yaşında sahnede ölmesi Aziza'nın hayatında bir dönüm noktası oluyor. Bu krizin sonucunda annesi kendi sahne hayatına son veriyor ve kendini kızının müzikal yeteneklerini geliştirmeye adıyor. Şu anda onun menajeri ve Aziza yeni besteler yaptığında onun fikirlerine çok güveniyor. "Ona güveniyorum çünkü bir klasik müzikçi olarak çok tecrübeli ve babamla da caz tecrübesi var" diyor ve ekliyor "müzik, tarih ve edebiyat hakkında çok şey biliyor".

 

17 yaşındayken Washington'da Thelonious Monk piyano yarışmasını, Monk'un bestelerini kendi mugam tarzıyla yorumlayarak kazanıyor. Daha sonra annesiyle Almanya'ya taşınıyor ve kendi ayırt edici müzikal yönünü geliştirmeye konstantre oluyor.

 

Zadeh, 1991 yılında kendi adını taşıyan ilk albümünü Aziza Mustafa Zadeh'i çıkardı. Bu albümde, kendi etnik köklerini klasik müzik ve cazla besleyebilen, sıradışı ve dikkate değer bir sese sahip bir sanatçı olduğu hemen anlaşılıyordu. Bu ilk olumlu izlenimler 1993 yılında çıkan Always albümü ile perçinlendi. Yetenekleri o kadar etkileyiciydi ki pek çok prestijli caz müzisyeni Aziza'nın 1995'deki Dance of Fire albümü için bir araya gelmeyi kabul etmişti. Gitarist Al Di Meola, basçı Stanley Clarke, Weather Report'un eski davulcusu Omar Hakim ve saksofoncu Bill Evans gibi ustalardan oluşan bir grupla çalmak, kendini henüz tam olarak ispat etmemiş pek çok müzisyen için korkutucu olabilirdi, fakat Aziza bir kez daha kendine özgü müzikal eğilimleriyle dolu bir albüm çıkardı. "Aziza bir dahi, hem besteci hem de icracı olarak. Onun müziği bana yalnız başına cazdan daha anlamlı geliyor, çünkü duyduğum şey onun kültürü." diyor Al Di Meola ve ekliyor "onu dinlerken Azerbaycan'ı duyuyorum."

 

Londra ve Paris'ten İstanbul ve Tel Aviv'e kadar verdiği tıklım tıklım dolan konserlerinde, 1996 yılında çıkardığı Seventh Truth albümünün kapağındaki baştan çıkarıcı kıyafetinden sadece biraz daha fazla giyinerek seyircileri üzerinde tatlı bir heyecan uyandırıyor. Belki de bu resim bize solo piyano ve sesten oluşan müziğinin sadeliğini yansıtmak için tasarlanmıştı. Bu albümden sonra kendi bestelerinin yanında "My Funny Valentine" and Dave Brubeck'in "Take Five"i gibi caz standartlarının da yer aldığı Jazziza albümünü çıkardı.

Londra'da Abbey Road Studios'da kaydedilen yeni albümü Shamans'da Aziza, müziğinden değişik örnekler sunuyor. "Bach Zadeh" ve "Portrait of Chopin"de klasik müzik etkileri görülüyor, "Ladies of Azerbaijan" ve "Sweet Sadness" bestelerinde ise kendine özgü güçlü vokal tekniği göze çarpıyor.

 

 

Aziza Mastafa Zadeh - 1991

Always - 1993

Dance of Fire - 1995

Seventh Truth - 1996

Jazziza - 1997

İnspiration:Reflection And Colors - 2000

Shamans - 2002

Contrasts - 2006

 

http://www.yonjashop.com/qQwuIpd9Z9253fCSHbD_SQ.wth

 

http://www.yonjashop.com/Mr0WLaptqD5m-cpII_qmHw.wth

 

http://arsiv.sabah.com.tr/2007/02/23/cm/im/AD5CFE473E4C37468CB3B428b.jpg

 

 

sevenler varsa, kliplerini koysunlar, ben yapamıyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aziza Mustafa Zadeh, Azeri piyanist, şarkıcı ve kompozütör. Müziğinde cazı ve gelenksel Azeri müziğini, yenilikçi etkilerle harmanlayarak kullanmaktadır. Almanya'nın Mainz kentinde annesi ve aynı zamanda menejeri olan Eliza Mustafa Zadeh ile birlikte yaşamaktadır.

 

19 Aralık 1969 tarihinde, Azerbeycan'ın başkenti Bakü'de dünyaya geldi. Babası Vagif Mustafa Zadeh, Aziza'nın şu anda yaptığı gibi caz ve geleneksel müziği birarada kullanarak ün kazanmış bir piyanisttir. Annesi Gürcistan asıllı Eliza Mustafa Zadeh ise klasik müzik eğitimi almış bir ses sanatçısıdır.

 

Müziğe olan ilgisi henüz sekiz aylıkken, babasının piyano ile çaldığı ezgilere, ağlayarak ya da dans ederek verdiği tepkilerle anlaşılan Zadeh, dans ve resim gibi sanatın pek çok dalı ile ilgilenmiştir. Üç yaşına geldiğinde ilk kez sahneye çıkan Aziza, doğaçlama vokalleri ile babasına eşlik etmiştir. Erken yaşlarda klasik piyano eğitimi almaya başlar ve Johann Sebastian Bach ve Frederic Chopin gibi büyük bestecilerin eserlerini inceler.

 

Aziza', onuncu doğum gününden iki gün önce trajik bir şekilde sahnede hayatını kaybeden babasının yarattığı duygu karmaşısını müziğine yansıtmıştır. Bu ölümün ardından annesi sahnelere veda ederek hayatını kızının müzik kariyerine adar.

 

17 yaşına geldiğinde, Washington'da düzenlenen Thelonious Monk piyano yarışmasını kazanmıştır. Aziza ve annesi bu dönemde Azerbeycan'dan ayrılarak Almanya'ya yerleşir.

 

1991 yılında ilk albümü "Aziza Mustafa Zadeh"i çıkarır ve 1993 yılında çıkardığı ikinci albümü "Always" ile, prestijli bir Alman müzik ödülü olan Phono Akademi Ödülü'nü ve Sony firmasının Echo Prize ödülünü kazanır. Aziza bu albümünde, gitarist Al Di Meola, bas gitarist Stanley Clarke, baterist Omar Hakim ve saksafoncu Bill Evans gibi, kendi alanlarının ustaları olan müzisyenlerle birlikte çalışma şansını yakalamıştır.

 

1996 yılında çıkardığı "Seventh Truth" albümü ile dünyanın dört bir yanında çok sayıda performans gerçekleştirdikten sonra, kendi bestelerinin yanında "My Funny Valentine" ve "Take Five" gibi caz standartlarını da yorumladığı "Jazziza" albümünü çıkarmıştır. 2002 yılında, dünyanın önde gelen kayıt stüdyolarından biri olan, Londra'daki Abbey Road stüdyosunda kaydettiği "Shamans" albümünde Aziza, klasik müzik etkilerinin yanında kendine özgü vokal teknikleri ile ön plana çıkmıştır.

 

Diskografi:

 

Aziza Mustafa Zadeh (1991)

 

Always (1993)

 

Dance of Fire (1995)

 

Seventh Truth (1996)

 

Jazziza (1997)

 

Inspiration - Colors & Reflections (2000)

 

Shamans (2002)

 

Contrasts (2006)

 

Contrasts 2 Opera Jazz (2007)

 

En Sevilen albümüdür.Tavsiye edilir.

 

http://rapidshare.com/files/90190672/SEVENTH_TRUTH.rar

 

Aziza Mustafa Zadeh - Seventh Truth ( 1996)

1.Ay Dilber

2.Lachin

3.Interlude I

4.Fly With Me

5.F# 6.Desperation

7.Daha...(again)

8.I Am Sad

9.Interlude II

10.Wild Beauty

11.Seventh Truth

12.Sea Monster

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bunu söyleyeyim ki , ismi niye ingilizceden yazdınız ki ? Azerbaycan ismi Türkçeye kolaylıkla çevriliyor . İsim gerçekte " Əzizə Mustafazadə " olmalı türkçede " ə " olmadığı için " Azize Mustafazade " olarak çevrilir . Bu arada bize lütfen Azeri demeyin bundan hoşlanmıyoruz . Biz " Azerbaycanlı " yız .  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

07.02.2021 - 21:48 tarihinde, Medeya yazdı:

Bunu söyleyeyim ki , ismi niye ingilizceden yazdınız ki ? Azerbaycan ismi Türkçeye kolaylıkla çevriliyor . İsim gerçekte " Əzizə Mustafazadə " olmalı türkçede " ə " olmadığı için " Azize Mustafazade " olarak çevrilir . Bu arada bize lütfen Azeri demeyin bundan hoşlanmıyoruz . Biz " Azerbaycanlı " yız .  

sebep?
 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir saat önce, MZ1vdnW0mtQ yazdı:

Sorun kelime kökünün Farsça olması ise, bu dilde "oğul" anlamına gelen "zade" sözünü de değiştirmek gerekir. :)

Anlatamadım galiba , sorunun kaynağı yazıda Azeri yazılması . Söylediyim gibi bu kelime farsça kaynaklı ve zamanında Azerbaycanlıları ayırmak , adlandırmak için kullanılmış ( Azerbaycan tarihinde göre bilirsiniz ) . Ama biz " Azerbaycan türküyüz "  . Hem " zade " sözü farsça değil ki , bu kelime Azerbaycan soyadıdır . Yaygın olarak " ov , ova " kullanılsa da " zade , lı , oğlu ve s "  Azerbaycan soyismidir . 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sahiden kimi nereden ayırmışlar anlamadım. Azerice'de "Azeri" sözünün başka bir anlamı olabilir ama Türkçe'de Azerbaycan halkına Azeri deriz ve diline de Azerice.

"Zade" sözüne gelirsek, Farsça olmadığı kanısına nereden vardın bilmiyorum ama sözlüklerde de öyle yazıyor. Yoksa Farsça bildiğim yok. Şunu da bırakayım: https://hizliresim.com/bY5WYL

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

14 saat önce, MZ1vdnW0mtQ yazdı:

Sahiden kimi nereden ayırmışlar anlamadım. Azerice'de "Azeri" sözünün başka bir anlamı olabilir ama Türkçe'de Azerbaycan halkına Azeri deriz ve diline de Azerice.

"Zade" sözüne gelirsek, Farsça olmadığı kanısına nereden vardın bilmiyorum ama sözlüklerde de öyle yazıyor. Yoksa Farsça bildiğim yok. Şunu da bırakayım: https://hizliresim.com/bY5WYL

Üstteki yorumda belirttiğim üzere Azerbaycan tarihinde bunu göre bilirsin . ( Azerbaycanın Ayrılması ( 1918 - Türkmençay )  ) bunu araştırırsan umarım anlarsın .

Ayrıca biz Azeri değiliz , tüm dünyada bize " Azerbaycan " denir . ( Türkiye de Dahil . ) biz " Azerbaycan türkü " yüz ve bizim dilimize " Azerbaycan dili " denir .

Bunu da ekleyim " zade "  Azerbaycan diline geçmiş farsça sözcüktür yani bu söz Azerbaycan soyadının sonuna gelen bir ektir . Aynen rus kaynaklı ov , ova gibi . (  Vahabzade , Osmanov( ova ) ) . Anlamanı ve Azerbaycan hakkında daha bilgi sahibi olmanı umuyorum . 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sakin ol bro! Bu aralar çok moda oldu; TV'de asabi bir teyze çıkıyor dilimiz adına ahkam kesiyor. Yok Azeri demicekmişiz de bilmem ne dicekmişiz.
Ama ortada net bir cevap yok. Azerilere göre Azeri'ye Azeri demek günah gibi birşey herhalde. 
Orda var burda var da ne yani sebebi açık değil. Türkiye'de de "hindi" diyorlar diye dövelim mi ingilizleri? :D

 

27 dakika önce, Medeya yazdı:

Bunu da ekleyim " zade "  Azerbaycan diline geçmiş farsça sözcüktür yani bu söz Azerbaycan soyadının sonuna gelen bir ektir

Hah işte üstte dediğime gelmişin. Sonunda anlaşabildik. :)

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

20 dakika önce, MZ1vdnW0mtQ yazdı:

Sakin ol bro! Bu aralar çok moda oldu; TV'de asabi bir teyze çıkıyor dilimiz adına ahkam kesiyor. Yok Azeri demicekmişiz de bilmem ne dicekmişiz.
Ama ortada net bir cevap yok. Azerilere göre Azeri'ye Azeri demek günah gibi birşey herhalde. 
Orda var burda var da ne yani sebebi açık değil. Türkiye'de de "hindi" diyorlar diye dövelim mi ingilizleri? :D

 

Hah işte üstte dediğime gelmişin. Sonunda anlaşabildik. :)

 

Gayet sakinim , ve sana tek bir şey söyleyecem

- Azerbaycan tarihini oku , bilgilen ( Özellikle 1918 - Türkmençay mükabilesi )  . Ondan sonra bizim neden " Azeri " kelimesinden nefret ettiyimizi anlarsın . :)

Öyle yazmışsın ki , sanki tepki vermiyorsunuz . Soial medyada küfürler bile var . 

Umarım her konuda anlaşırız .  ;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Azize Teyze'nin konusunu ilgisiz meşgul ediyoruz diye özelden yazayım diyordum. Ama bu sefer de benim gibi, "Neden Azeri diyemiyormuşuz?" diye düşünenlerin sorusu baki kalacak. Ben bireysel olarak araştırmasam da sen özet geçsen başka bir başlıkta iyi olurdu. Hem teyzeyi meşgul etmemiş oluruz hem de herkes aydınlanmış olur. Forumumuzun Tarihi bölümü bu konu için uygun gibi. ?

Küfürlerden kastını ve tepki vermeyişimiz kısmını anlamadım. Benim tahminim İranlıların, "Azerilerin Hint-Avrupa kökenli olduğu" iddiasına olan karşıtlıktı. Mükabile deyince işler karıştı şimdi. Konuyu bekliyorum. Teşekkürler. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

17 saat önce, MZ1vdnW0mtQ yazdı:

Azize Teyze'nin konusunu ilgisiz meşgul ediyoruz diye özelden yazayım diyordum. Ama bu sefer de benim gibi, "Neden Azeri diyemiyormuşuz?" diye düşünenlerin sorusu baki kalacak. Ben bireysel olarak araştırmasam da sen özet geçsen başka bir başlıkta iyi olurdu. Hem teyzeyi meşgul etmemiş oluruz hem de herkes aydınlanmış olur. Forumumuzun Tarihi bölümü bu konu için uygun gibi. ?

Küfürlerden kastını ve tepki vermeyişimiz kısmını anlamadım. Benim tahminim İranlıların, "Azerilerin Hint-Avrupa kökenli olduğu" iddiasına olan karşıtlıktı. Mükabile deyince işler karıştı şimdi. Konuyu bekliyorum. Teşekkürler. :)

Tamam , bu konuda bir bilgi paylaşırım .  :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...