Jump to content

Rock müziğe hayranlık ilk insandan geliyor


mona

Önerilen Mesajlar

Bilim insanları, birçoğumuzun neden rock müziğe bayıldığını ortaya çıkardı.

Yapılan bir araştırmaya göre bu müziğin kaynağı mağara adamlarının hayatta kalmasını sağlayan ani ve sarsıcı sesler...

İlk insanlar, yaşadıkları ortam içinde çeşitli hayvanların kokutucu ve ahenksiz seslerine maruz kalıyordu.

Atalarımızın hayatta kalması için dikkatle takip etmesi gereken bu sesler, ilk insanların duygusal değişimlerinde önemli rol oynuyordu.

Biology Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, hayvanlar acı ve sıkıntı içinde bağırdıkları zaman, çıkardıkları ani ve ahenksiz ses, diğer hayvanların dikkatini çekiyor ve duygusal bir tepki oluşmasını sağlıyordu.

Aradan binlerce yıl geçtikten sonra, insanlar güçlü, ahenksiz seslere maruz kaldıkları anda sese dikkat kesiyor, bazılarının tüyleri diken diken oluyor. Jimi Hendrix’in 1969’daki Woodstock festivalinde çaldığı Star Spangled Banner’ın ahenksiz versiyonu, bu seslere en iyi örneklerden biri. Ahenksiz müziğin etkisi, korku filmlerinde de çok işe yarıyor. Bu alandaki en iyi örneklerden biri de Akfred Hitchock’un “Psycho” filmindeki duş sahnesi.

“İÇİMİZDEKİ HAYVAN DIŞARI ÇIKIYIOR”

ABD’nin California Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, ahenksiz müzik güçlü duygular ortaya çıkarıyor. Ancak bu duygular genelde üzüntü veya korku gibi olumsuz hislerle bağlantılı. Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Greg Bryant, “Rock müziğin neden insanlar üzerinde bu kadar etkili olduğunu anlayabiliyoruz. İnsanların içindeki hayvanı ortaya çıkarıyor” dedi.

Bryant, “Bu sesi çıkaran hayvanlar, bilmemelerine rağmen sesin taşıdığı anlam hakkında sezgisel bilgiye sahipti. Bu sesler modern insanın eğilimlerini ortaya çıkardığı gibi, belli sesler insanların olumsuz duygulara kapılmasına neden oluyor” dedi.

Bilim insanları, teorilerini test etmek için 10 saniyelik sesler kullandı. Seslerin bir kısmı belli bir türe özgü ve duygusal çağrışımlar içerirken, diğerleri aniden ahenksiz bir gürültüye dönüşüyordu. Her iki sesi de dinleyen öğrenciler, ahenksiz müziğin daha heyecan verici ve olumsuz duygulara sahip olduğunu belirtti.

Öğrencilere daha sonra iki sesin arka planlarına yerleştirildiği, insanların yürürken veya kahve içerken çekilmiş görüntülerini içeren videolara izletildi. Denekler, ahenksiz müziğin görüntülerle olumsuz bir ilişki kurduğunu ve rutin davranışlara ait görüntülerin sesin etkisini bastıramadığını söyledi.

alıntı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...