Jump to content

Hiççilik


vhercle

Önerilen Mesajlar

Hiççilik, Nihilizm veya Yokçuluk 19. yüzyıl ortalarında Rusya'da özellikle genç entellektüel kesim arasında taraftar bulan bir felsefî yaklaşımdır. Latince nihil (hiç) sözcüğünden türetilen Nihilizm, bilimsel bilgi dışında hiçbir gerçek bilgi olmadığını kabul etmektir.rus edebiyatında ilk kez nedejin'in bir makalesinde puşkin için kullanıldı. Bu yaklaşımın uzantısı olarak da toplumda yerleşik kuralların, kurumların, değer yargılarının ve ahlâk kurallarının yadsınmasına varır. Nihilizm, en belirgin olarak İvan Sergeyeviç Turgenyev'in Türkçeye Babalar ve Oğullar adıyla çevrilen romanının kahramânı Bazarov'un kişiliğinde ifâde bulmuştur.

Hiççilik, Friedrich Nietzsche ile birlikte, felsefede de önemli bir sorun ve kavram olarak ele alınmaya başlamıştır. Daha sonra nihilizm sorunu ile hesaplaşan filozoflar arasında Albert Camus ve Sartre da sayılabilir.

Nietzsche'ye göre, nihlizm, yüksek ideallerin değerlerini yitirmelerinden kaynaklanan olumsuz düşünce tutumudur. Nietzsche, nihilizmin soy kütüğünü oluştururken, aşabileceğine de değinmiştir: Korkular, karşı çıkışlar, başkaldırmalar, Varlık'ı (Tanrı) anlaşılır bir gerçeklik ve değer yapan varlık bilim-tanrıbilim idealizminin çöküş belirtileridir. Nietzche için 'tanrı ölmüstür' ve bu varlık "kendisine yakıştırılan bütün değerleri hiçe indiren bir yokluk"tur. (J.Grenier) O zaman nihilizm "kölelerin ahlâkı" olarak belirir; köleler, gerçek yaşamdaki güçsüzlüklerini unutmak için, bir ideale veya bir kurmaca Tanrı'ya gerek duyarlar. Hiçlik istemi olan nihilizm, idealist bir yadsıma mantığından kaynaklanır; yaşamı, sanat aracılığıyla, "özgür düşünce" olarak doğrulayacağına, bilinç adına yadsır.

Heideger ise nihilizmi Batı düşüncesini oluşturan öğelerden biri olarak görür; bu görüş, değeri ve "varolan"ı tanımlamak için gerçekte, varlık sorusunu sormayı kendine yasaklar.

Alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yolun Başlangıc noktası hiclikle olur ben bir hicim.

Hicim ayn sof un icinde olmaktır karanlık yaratılmamış ışıksız Allah ın daha ol dediği yerdir.OL demesiyle hiclik bir anlam kazanır.

hiclikte sen Birinci cakraya girersin ve cebrail a.s mın cerağını yakarsın bu cerağın yanması senin kendini sırasına göre vucudun icine doğru bütüm 7 cakra ya kadar inmeni sağlar bu inişte şytanla kafa kafaya gelirsin savaş verirsin sevgi ile sabır tahamül gözlem müsahede vs bu melek cebrail cerağında üc melek seninledir sana boyun eymişler dir mikael enerji yi temsil eder ve cehennem ateşini (cehennem ateşi sen kazanın icindesin ve kazan ateşle pişmekte ve sende pişmektesin)Boğaz bölgesinde şeytanla karşılaşırsın korkuların küfürlerin yalanların aldatmaların vs ile burada eğer sırat köprüsü dediğimiz yer boğaz oluyor oraya gelmeden önce bunları günahından kurtulmalısın(günah Havvana yada ademine yaptıkların)oluyor.

Buraya kadar yeterlidir.Hepsini ben anlatmak zorunda değilim birazda siz yanın ya değil mi?

sevgiyle kalın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

tanrısızlık olarak bile adlandırabildiğimiz ben varım tanrı olsa ne olur olmasa ne olur gibi bir savunma belki de inanç, agnostiklerlede gayet iyi bağdaşıyor.. yalnız günümüzde her çıkan nihilizmden bahsediyorda felsefesi sadece siyasi görüş olarak ne yazık bilmiyorlar ki sınırlı kalmıyor..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...