Jump to content

NASA'dan "Exoskeleton" Projesi


boogee

Önerilen Mesajlar

http://intel.doganburda.com/media/k2/items/cache/d383d2a7f18b38f50f531c6f6759cc5a_L.jpg

NASA'nın üzerinde çalıştığı yeni bir proje, Iron Man filmini hatırlattı.

"Exoskeleton" giyilebilir metal robotik giysiler, Japon'ların uzun süredir üstünde çalıştığı bir konseptti. Ardından ABD ordusu, bu giyilebilir robotlar sayesinde, insanların çok az kas gücü kullanarak çok ağır işleri yapabileceklerini fark edip, ordu için kendi modellerini tasarlamaya başladı. Basının önüne çıkarılmasa da, ABD ordusunun bu Exoskeleton çalışmalarını tamamlayıp prototipleri cephede denemeye başladığı da dedikoduların arasında dile getirilmeye başlandı.

Şimdi ise NASA'nın kendi Exoskeleton'unun geliştirmeye başladığı anlaşıldı. NASA çalışanlarının ağır yükleri kaldırması, daha aza enerji harcayarak çalışması ve elbette olası sakatlıklardan da korunması için geliştirilen Exoskeleton aynı zamanda, şu anda hareket kabiliyeti çok kısıtlı olan ancak uzay istasyonunda görev yapan robot astronot Robonot'un hareket kabiliyetini arttırmak için de kullanılabilecek.

X1 isimi verilen prototip Exoskeleton'un testleri devam ederken, cihazın teknik özellikleri de ortaya çıkmaya başladı.

 

Ayak tabanına, dize, bel ve omuzlara sabitlenen motorlu metal iskelet, sahip olduğu motor sayesinde, kullanıcısnın çok az güç sarfederek çok büyük ağırlıkları kaldırmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda bir robot gibi yapay zekaya da sahip olan kıyafet, kullanıcısının hareketlerini de tahmin ediyor. Ayağını kaldırmak isteyen kullanıcının ayak bileğindeki hareketlenmeyi fark edip hareket analizi yapan araç, kullanıcının ayağını kaldırması için güç sarf etmesine gerek kalmadan, ayağını motor gücüyle yukarı çekip bırakarak yürümek, merdiven çıkmak, yük kaldırmak gibi hareketleri tamamlamasını sağlıyor.

 

Cihazın ikinci bir kullanım alanı ise, antrenman. Uzayda astronotların sürekli antrenman yaparak kaslarını çalıştırması gerekiyor. Bunun için de X1'e, antrenman programı eklenmiş. Böylece astronot, özel antrenman odasına gidip ağırlık kaldırmak, zorunda kalmadan, X1'in hareket etmeyi zorlaştıran modunda, uzuvlarını hareket ettirerek kaslarını da otomatik olarak çalıştırmış oluyor. Bu sayede astronotların çalışma anlarında bile antrenman yapabilmeleri ve ayrıca antrenman saatlerinden kurtulmaları planlanıyor.

 

Ayrıca, Exoskeletonların başarıyla hizmete girmesinden sonra, aynı geçmiş yıllardaki diğer uzay teknolojilerinde olduğu gibi, seri üretim imkanı bulacağı ve fiyatının makul seviyelere geleceği, böylece yürüme zorlukları çeken engelli insanlar için baston veya koltukdeğneği yerine, onları ayağa kaldırıp yürütebilecek tıbbi exoskeletonların tasarlanabileceği hesaplanıyor. Bu sayede, yaşlı, engelli, tek başına hareket edemeyen kişilerin, temel ihtiyaçları için rahatça hareket edebilmesinin yanında sosyal hayata da yeniden adapte olabilmesi sağlanacak.

 

Kaynak: intel

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Uzayda oldukça yarayışlıymış yazdıklarına göre.Bende uzaydan dönen kişilerin kasılmalar ve hareketsizlik gibi belirtiler yaşadığını duymuştum umarım önler bunları.Ayrıca kizginkuzgun'unda dediği gibi engellilere de büyük faydası olacak gibi duruyor.Umarım uçuk fiyat olmaz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yapım aşamasında olduğu dönemelerde basına sızmaları takip etmişdim . ABD ordularının kullandığı biliniyor. Felçli hastalarda da kullanılmaya başlanmışdı daha basit yapımları tabi geliştirilmesi ve daha ileri seviyelere çekilmesi teknolojik açıdan yararlı olan buluşlardan birisi .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Biraz geç kalınmış bi proje bence. İnsanlık adına çok yararlı olacağı açık ve belli sakatlıkları olan tüm hasta insanlar,hayvanlar için mucize yaratacak. Aslında bu tür projlere biraz daha ağırlık ve bütçe ayırıp, hayata geçişini hızlandırsalar, yine proje sahiplerine maddi geri dönüşüde çok hızlı olur..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...