Jump to content

Müslümanların Namazı ile Hinduların Surya Namaskar Yogası Arasında ki Benzerlik


nevermore

Önerilen Mesajlar

Lilay Koradan Genc Gelisim Dergisi

 

Hz. Muhammet Meditasyon yaptı mı?

 

Namazin Yogayla benzerligi var mi?

 

Namaz Islami bir yogadir

Türkiye'nin en kidemli yoga egitmeni olarak bilinen Adnan Siddivho Çabuk, Islam dünyasini sarsacak iddialarda bulundu. Yirmi yildir yoga egitimi veren Çabuk, 5 bin yillik geçmisi olan yogayla namaz arasindaki benzerliklerin sasirtici ölçüde çok olduguna isaret ederek, “Namaza en çok benzeyen yoga “Günese Saygi” yogasidir. Bu yoganin hemen hemen tüm hareketleri küçük nüanslarla namazda vardir. Benzerlik sadece riitüellerle sinirli degil, isim bazinda da sasirtici bir benzerlik vardir. Sanskritçede yoganin orjinal adi “Surya Namaskar”dir. Namaskar ile namaz kelimesi ne kadar da benziyor degil mi? Surya Namaskar, bes bin yillik bir geçmise sahip oldugu için sizce Islam'daki “namaz” kelimesine ve ritüellerine esin kaynagi olmamis midir? Dogrusu bu iddia bana çok mantikli geliyor. Örnegin yogada “Aum” diyoruz, Müslümanlar da buna “Amin”, Hiristiyanlar da “Amen” diyor. Bir etkilesim var.” dedi.

Namazin Islami bir yoga oldugu görüsünü savunan Çabuk, “Namazda da, yogada da içe dönük ruhsal bir yolculuk yapar, yaradani arariz. Asil amaç insanin kendisini aydinlatmasidir. Dinlerin tümü ayni hedefe kitlenir. Bütün çaba yaradani aramak içindir. Insanin kendini kesfetmesi yaradana ulasmasi nihai hedeftir. Hindular yoga yapar, Müslümanlar namaz kilar. Her ikisi de ayni seydir. Namaz, Islami bir yogadir. Yoga, dinleri redetmez. Aksine bütün dinleri tesvik eder. Dininizi iyi yasayin, der. Benim derslerime katilan bir sürü basörtülü ögrencim var.” dedi.

Hindistan'da ders aldigi dünyanin en önemli “guru”larindan birinin kendisine, “Hazreti Muhammed, gelmis geçmis en büyük peygamberdir. O diger hiçbir peygamberin yapmadigi bir seyi yapmistir. “Resimlerimi yapmayin!” diyecek kadar kendi egosunu sifirlayabilmistir. Bize göre Hazreti Muhammed çok büyük bir “yogi”dir” dedigini anlatan Çabuk, “Hazreti Muhammed, meditasyon ve yoga ögrenmis olabilir. Bu konuda net bir bilgim yok. Ancak Hazreti Isa için böyle bir sey söz konusudur. Hazreti Isa'nin hayatinda kayip yedi yil vardir. Geçtigimiz yillarda Isa'nin bilinmeyen bu “Yedi Günü”nü konu alan bir kitap yayinlandi. Bu kitaba göre Isa, o yedi yil içerisinde Hindistan'a gidip Hintli bilgelerden egitim aldigi anlatiliyor.” diye konustu.

Ayrica ismi saglikli yasam ve spritüal konularda çok sik geçen fakat isminin açiklanmasini istemeyen Bay E. Hazreti Muhammed'in peygamber olmadan önce Yemen'e yaptigi seferler sirasinda Budistlerle tanistigini, onlardan meditasyon ve yoga yapmayi ögrenmis olabilecegini iddia etti.

 

Hz. Muhammed meditasyon yapti mi?

Hazreti Muhammed'in peygamber olmadan önce magaralarda uzun uzun düsüncelere daldigini ve günlerini yanliz basina geçirdigini belirten Bay E., “Kendisi daha sonralari bu halini tevekkül etmek olarak belirtmistir. Çünkü o daha gençliginden itibaren tek bir yaraticiya inanilan “Hanif” dinine mensuptu, fakat ne sekilde ibadet edecegini bilmiyordu. Magaralarda iste bu düsüncesi üzerine uzun süreler kendiyle bas basa zamanlar geçiriyordu.” dedi.

Konuyu birçok yönden arastirdigini belirten Bay E.: “Hazreti Muhammed Yemen'den döndükten hemen sonra her seyden elini etegini çekip, uzun süre aç ve susuz bir sekilde düsünmeye veriyor kendini... Bu sekilde uzun süre dayanmak belli bir bilgi ve deneyim gerektirir. Hazreti Muhammed'in Yemen dönüsünde bunlari yapmasi, “Acaba bu uzun süreli düsünme hali sirasinda meditasyondan mi faydalandi?” sorusunu akla getiriyor. Bu sadece bir ihtimaldir, kesin bir sey yok... Çünkü belli bir disiplin olmadan bu sekilde uzun süreli düsüncelere dalmak zordur. Hazreti Muhammed, bu magaralarda yasadiklarina daha sonra “tefekkür” adini vermis ama tefekkürün Budizm'deki karsiligi da meditasyondur.”

 

Yoga hareketleri namazda var mi?

Bazi hareketlerin yoga hareketleriyle benzerligine isaret eden Bay E., devaminda sunlari söylüyor: “Fakat namaz hareketlerinin yogadan etkilenmesi sözkonusu degildir. Çünkü Hz. Muhammed'e namazin nasil kilinacagi tarif edilmistir. Hazreti Peygamber spor yapmis, özellikle yürüyüs, kosu, ata binme, ok atma gibi spor branslariyla ilgilenmistir. Yoga hareketlerini esas alarak yaptigi çalisma türünde bilgiler ise yine islam tarihçileri tarafindan kaydedilmemistir. Bu konularda gerçekleri ancak Allah bilir.”

Islami camiadan gelebilecek olasi tepkiler üzerine biraz ihtiyatli bir dil kullanmak zorunda kaldigini söyleyen Bay E., yaptigi açiklamada ise bu konuyla ilgili sunlari söyledi: “Hazreti Muhammed'e Miraç sirasinda namaz hareketlerinin ögretildigi belirtiliyor Islam kaynaklarinda... Fakat bu net bir bilgi degildir. Çünkü farkli görüsler var. Bunu arastiriyorum. Eger Miraç'ta namaz hareketleri ögretilmemisse o zaman yogadan esinlenmesi muhtemeldir. Çünkü namazla yoganin birçok figürü benziyor.” Ayni zamanda kisisel gelisim uzmani da olan Bay E, namazla yoganin benzer hareketlerini bize örnekleriyle gösterdi.

 

Islam tarihinde yazmiyor!

Bu iddialarini Hint kaynaklarina dayandirdigini söyleyen Bay E, bu kaynaklarda Yemen ve civarlarinda kervan ticareti yapan bir Arap'tan bahsedildigini ifade ederek, söyle devam etti: “Birçok Hint kaynaginda, Hintli bilginlerle uzun sohbet ve tartismalar yapan bir Arap kervanbasisinin daha sonralari Peygamber olarak kavmiyle çatistigi yönünde bilgiler yer almaktadir. Hintli bilginlerden bazilari Yemen ve civarlarinda tanistiklari bu insanin getirdigi dinin özelliklerini de bir süre sonra Yemen ve civarlarinda karsilastiklari Arap tacirlerine sormuslar ve kayda geçmislerdi.”

Hazreti Muhammed'in Hintli bilginlerle tanisip meditasyon, yoga gibi konularda bilgi sahibi olmasinin yüksek bir ihtimal oldugunu vurgulayan Bay E., “Islam tarihçilerinin bilmedigi bu konular Islami kaynaklara geçmemis ve sözü dahi edilmemistir.” diye konustu. Bu konuyla ilgili uzun süreden beri çalisma yaptigini söyleyen Bay E., “Hint kaynaklarini daha ayrintili bir sekilde tariyorum simdi... En kisa süre içerisinde Hazreti Muhammed'in meditasyon ve yogayla iliskisini konu alan daha genis bir arastirma yayinlayacagim.” dedi.

Hindu Suryacılar haricinde Sabiilikte İslam dininde de olan ibadet şekilleri görülür, çünkü kaynak aynıdır aslında(Hindistan etkileri). Mesela yedi vakit namaz kılarlar, rukusuz ve secdesiz cenaze namazları, hilali takip ederek tuttukları oruçları vardır. Ayrıca Kabe'ye hürmet ederler(Güneş kültü simgesi olduğundan dolayı) ama Harran üzerinde bir yerleri vardır ki oraya haccederler. Bir de Mısır'da bulunan Şit Pey. in kabrini ziyaret ederler.

 

Ayrıca namaz konusunda neden Kuran'da bir açık hüküm yoktur. Namaz Farsça bir kelime(Aslı Sanskritçedir Namas Kar) ve sadece, bugün şekli, zamanı, içeriği vs. kalıplaştırılmış bir ibadetin adı..

 

Evet namaz ritüelinin kaynakları sadece Hinduizm ile sınırlı değil. Budizm de de namaz var. Tesbih çekmeyi Budistlerden alan Müslümanlar neden namazı aldıklarını da yadsırlar?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Namaz ile yoganın alakası yok! Bir kere getirisi farklı. Meditasyon da yapmamıştır ayrıca. Onun tasavvuftaki adı tefekkürdür. Tefekkür derinlemesine düşünmek demektir. Meditasyon belki tefekküre benzeyebilir. Ancak yoganın namaz ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Böyle bir yanlışa düşmeyin :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Zerdüştllükte de bakın , onlarda namazı 5 vakit kılıyorlar, onlarda güneşi ,ateşi aydınlık olarak görüyorlar . Zerdüştlükte de çok benzer yanları var müslümanlıkla ilgili hem de çok . Yukarı da doğru söylüyor , yoga yapmış olma ihtimali var..

 

Paylaşım için teşekkürler nevermore

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Namazın bir tür meditasyon olduğunu hep söylemişimdir zaten...

Tanrıyla insanı yakınlaştırıp aradaki perdeyi kaldırmak ve ruhsal güçlerin gelişimi için verilmiş bir tür meditasyon olduğunu savunurdum bana ''Müslüman mısın ki konuşuyosun'' diye kızarlardı. Kanıt oldu :p

Güzel paylaşım sağol :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Namaz Zerdüştlükten geçmiş gibi geliyor. Zerdüştlük ritüelleri de Hint kaynaklı olabilir elbette. İslam'da Namaz vakitleri direkt olarak Güneş'in pozisyonlarıyla ilgilidir. Kuran'da namazın nasıl kılınacağı ve abdestin nasıl alınacağına dair bilgi yok, yalnızca hadislerde geçiyor. Ve namaz vakitleri de Kuran'da "gündüzün iki ucu ile gece yarısı" olarak belirtilmiş. Kimi insanların günde 3 vakit demesinin sebebi budur. Kuran'da namaz olarak geçen salat kelimesinin de dua, rahmet gibi anlamları vardır.

 

Namaz ve abdest Zerdüştlükte var ve yanılmıyorsam Avesta'da nasıl kılınacağı ve abdestin nasıl alınacağı da Müslümanlarınkine benzer şekilde anlatılıyordu. Zerdüştlüğün kurucusu Zerdüşt, Persti. Hadis toplayan İmam Buhari ve benzer kişiler de Pers asıllıydı. Namaz kılma şeklinin o dönemin Pers asıllı hadis toplayıcıları tarafından eklendiği düşünülüyor. Namaz İslam'dan önce Hristiyanlığa da geçmişti. Kimi Hristiyanların günümüzde dahi namaz kılmasının sebebi budur.

 

Tesbihin Budizmden geçtiği zaten biliniyor. Camii, cemaat, cem kelimelerinin kökü aynı ve bir araya toplayan şey anlamına geliyor. Camii ilk zamanlarda insanların dertlerini paylaştığı ve yapılan zulümlere çözüm aradığı bir yermiş fakat bazı ilahiyatçılar Emeviler döneminde camilerde her kafadan bir ses yükselince çözüm olarak tesbih getirildiğini ve insanların birbirleri yerine sessizce Allah'tan yardım istemeye başladığını söylerler.

 

Zerdüştlükte namaz, 5 vakit

 

Havan Geh (Sunrise to 12:40 PM)

Rapithavan Geh (12:40 to 3:40 PM)

Ujiren Geh (3:40 PM to sunset)

Aiwisuthrem Geh (sunset to 12:40 AM)

Ushahin Geh (12:40 AM to Sunrise)

 

Zerdüştlükte namaza başlamadan önce duş alınır ya da eller, ayaklar ve yüz yıkanırdı.

 

Ve bu da Fars dili ve edebiyatı profesörü Nimet Yıldırım'ın İran Mitolojisi kitabından bir bölüm.

 

Yasna “tapınma ve yakarış, namaz ve tören” anlamlarındadır. Sanskritçe’de; “yacna/yajna”, Pehlevi dilinde; “yazşan/yazashan/izashn” olarak geçer. Yasna, “yezd”, “yazata” kökünün türevidir. “Îzed” ve “Îzedân” kelimeleri de ondan türetilmiştir.

 

Avesta’da Yasna’nın bölümleri, “Hâitî”; Pehlevî ve Fars dillerinde de “Hât”, “hâ” isimleriyle bilinir. Yasna’nın “72 bölüm”ünden “17 bölüm”ünü oluşturan Gātālar, beş ayrı bölümde toplanmıştır. Her biri ayrı bir isimle bilinir ve “Gâh” adıyla anılır. Gâh (Avesta’da, “gâs”), ilahi anlamında kullanılır. Gātālar’dan her biri birkaç “Hât”tan, her hât da “Bend”lerden oluşur. Gātālar beş “Surûd”tan oluşur:

 

1. Surûd: Ahunavaiti Gâh, 7 Hât.

2. Surûd: Ushtavaiti Gâh, 4 Hât.

3. Surûd: Spentamainyush Gâh, 4 Hât.

4. Surûd: Vohukhshathra Gâh, 1. Hât.

5. Surûd: Vahishtoishti Gâh, 1 Hat.

 

Surya Namaskar'ı uygulayanların da gün boyunca başka hareket yapmalarına gerek kalmadığını söylerler. Surya Namaskar aleyhine verilen fetva bile varmış.

 

[video=youtube;gQn-QHLqNvI]http://www.youtube.com/watch?v=gQn-QHLqNvI

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İnsaf, islamın direği olan namaz nasıl da ibadetten ziyade egzersizi andıran bir mefhuma benzetilir. Öyle "SANIYOR" olmanız ayrı bir şey, "BUNDAN ESİNLENİLMİŞ" demeniz ayrı şey. Namazın batını hatta zahiri hakkında dahi sağlam bir bilgiye sahip olunsa bu sözler edilemez. Bir mü'min şunu bilir ki Hz.Adem(as)'dan itibaren tüm peygamberler ve onlara tabi olanlar namazla mükellef kılınmıştır. İslam bir inançtan ilham almış değil, insanlar tarafından ayetleri tahrife uğratılmış hak dinin kendisidir. Eğer bir benzerlik varsa bu ancak tahrif edilmiş olan hakikatin zerrelerinin halen o inanışta bulunuyor olmasındandır. Cenab-ı Hakk uyarıcı gönderilmeyen hiç bir kavme azab etmeyeceğini beyan buyurduğuna göre elbette o topluluklara da elçiler gelmiş ve islamı tebliğ etmiştir, dolayısıyla namazla mükellef kılınmışlardır. Tüm bu benzerlikler bir mü'minin imanını zayıflatmaz, aksine Allah(c.c)kelamının doğruluğuna olan inancını daha da kuvvetlendirir. Namazla ilgili Münir Derman(k.s)nin çok güzel açıklamaları mevcut, yazılı ve sesli olarak, tavsiye ederim, evvel ahir selamlar...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yoga hareketleri ve namaz arasinda benzerlik gordum. mesela bazi aksiyon filmlerinde bir hindu genelde ilk basta savasa dua ederek baslar. mesela tony jaa'nin ong bak serilerindeki dua, ibadet ve şükür sahnesinde (muay thai selamlari ve yemininden bahsetmiyorm :D) namaza cok ama cok benzer seyler gordum. hem hareket olarak hemde sozler bakimindan. Zaten incelemek istedigim bir dindi her zaman merak etmisimdir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İnsaf, islamın direği olan namaz nasıl da ibadetten ziyade egzersizi andıran bir mefhuma benzetilir. Öyle "SANIYOR" olmanız ayrı bir şey, "BUNDAN ESİNLENİLMİŞ" demeniz ayrı şey. Namazın batını hatta zahiri hakkında dahi sağlam bir bilgiye sahip olunsa bu sözler edilemez. Bir mü'min şunu bilir ki Hz.Adem(as)'dan itibaren tüm peygamberler ve onlara tabi olanlar namazla mükellef kılınmıştır. İslam bir inançtan ilham almış değil, insanlar tarafından ayetleri tahrife uğratılmış hak dinin kendisidir. Eğer bir benzerlik varsa bu ancak tahrif edilmiş olan hakikatin zerrelerinin halen o inanışta bulunuyor olmasındandır. Cenab-ı Hakk uyarıcı gönderilmeyen hiç bir kavme azab etmeyeceğini beyan buyurduğuna göre elbette o topluluklara da elçiler gelmiş ve islamı tebliğ etmiştir, dolayısıyla namazla mükellef kılınmışlardır. Tüm bu benzerlikler bir mü'minin imanını zayıflatmaz, aksine Allah(c.c)kelamının doğruluğuna olan inancını daha da kuvvetlendirir. Namazla ilgili Münir Derman(k.s)nin çok güzel açıklamaları mevcut, yazılı ve sesli olarak, tavsiye ederim, evvel ahir selamlar...

yukaridakileri yazanlar sizin yazdiklarinizi da zaten biliyorlar merak etmeyin. Takdir edersiniz ki bir seyden suphe duymak, onun uzerine dusunmek ve farkli acilardan bakabilmek ancak bilgiyle olur, cehaletle degil..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İnsaf, islamın direği olan namaz nasıl da ibadetten ziyade egzersizi andıran bir mefhuma benzetilir. Öyle "SANIYOR" olmanız ayrı bir şey, "BUNDAN ESİNLENİLMİŞ" demeniz ayrı şey. Namazın batını hatta zahiri hakkında dahi sağlam bir bilgiye sahip olunsa bu sözler edilemez. Bir mü'min şunu bilir ki Hz.Adem(as)'dan itibaren tüm peygamberler ve onlara tabi olanlar namazla mükellef kılınmıştır. İslam bir inançtan ilham almış değil, insanlar tarafından ayetleri tahrife uğratılmış hak dinin kendisidir. Eğer bir benzerlik varsa bu ancak tahrif edilmiş olan hakikatin zerrelerinin halen o inanışta bulunuyor olmasındandır. Cenab-ı Hakk uyarıcı gönderilmeyen hiç bir kavme azab etmeyeceğini beyan buyurduğuna göre elbette o topluluklara da elçiler gelmiş ve islamı tebliğ etmiştir, dolayısıyla namazla mükellef kılınmışlardır. Tüm bu benzerlikler bir mü'minin imanını zayıflatmaz, aksine Allah(c.c)kelamının doğruluğuna olan inancını daha da kuvvetlendirir. Namazla ilgili Münir Derman(k.s)nin çok güzel açıklamaları mevcut, yazılı ve sesli olarak, tavsiye ederim, evvel ahir selamlar...

 

 

 

Sadece aralarinda cok fazla benzerlik var bundan bahsediyoruz gerek ahlak ve saygi kurallari olshn gerek ibadet konusunda olsun. İki ibadet seklinin birbirine benzerliginden soz ediyoruz. namazin ya da yoganin ustunlugunden deil.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kardeş hinduizm nerden geldiğini biliyor olmalısın böyle yazdığına göre,

aslında bilirmisiniz bilmem ama budha (aslında diğer tanrılarda oluğu gibi daha da katabiliriz ) ibrahimi(islam çerçevesinde hz.Adem vs gibi) bir peygamberdir ilk başta. fakat geçen zaman ve unutulan olaylar üzerine destansı bir şekil almış ve tanrı olmaya kadar yolu gitmiştir...

şimdi diyemezsiniz ki bu ikisi birbirinden tamamen farklı , hiçbir benzer yanı yok .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...