Jump to content

Gerçekler üzerine.

KaTiLxPiRe

Önerilen Mesajlar

Gerçekler yaşadıklarımız mıdır?

Bu soru bilinen en eski tarihlerde dahi kişilerin kafasını karıştırmıştır.Cevabı verilemeyen sorulardandır ve şimdi sizler cevap arayınız.

Bir insan için rüyamı gerçektir?Bir insan için ''Görme'' göz ile yapılıyor ise nasıl rüya görüyoruz?

İşte sorunun özü;Bu bir hikayedir aslında ancak kısaca bahsedeyim bir kral uyur ve rüyasında kendisini çoban olarak görür.Kral rüyasında kendini bir çoban olarak görürken,bu rüya olan çobanda uyur ve çobanda kendini kral olarak görür.Peki şimdi kral yahut çoban hangisi rüya görüyor.

Aynı şekilde bir hikaye daha;Bir bilge(Sanırım Çin'li) kendini rüyasında kelebek olarak görür peki gerçekte kelebek midir yoksa bilge mi?

Kendi yorumum:Bence gerçek kişi içindir,kişi gerçek budur diyorsa gerçek odur.Ben rüyalarımı gerçek sayıyor ve şu anımın aslında bir rüya olduğunu söylersem bu böyledir.

Not:Heyacanı ile hızlıca ve düşünmeden cevap verecek arkadaşlar okusun;

''Düşünüyorum öyleyse varım'' gibi düşünceler çürütülmüştür.Acı çekiyorum öyleyse burası gerçek gibi düşüncelerde çürütülmüştür.

Bu dediklerim sizi şaşırttı ama bekleyin.Sizlere ancak ve ancak rüyalarda acı çekebilir ve düşünebiliriz deseydim ne derdiniz?Ben söyleyeyim ''Hadi canım sende''.Peki bir diğer taraftan bakarsak sizde bana yalnızca rüyalarda uçabiliriz deseydiniz ben ne derdim?''Hadi canım sizde'' derdim.Umarım anlamışsınızdır...

Hikayeler kaynaklara göre farklılık gösterebiliyor bilginize.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence, bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle ''gerçeklik'' ve ''yaşam'' kavramlarını kesin bir yargıyla tanımlayabilmemiz gerekir ki kesin yargı dediğimiz şey mümkün değildir, ancak kişisel bir yargıda,yorumda bulunulabilir.Bu yüzden bence bu sorunun net bir cevabı da yoktur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Örnekler çok saçma, konu zaten berbat.İlla cevap lazım ise; rüya ve gözle gördüklerin ne isim veriyor isen ver aynı boyutta mı?Bununla ilgili birşey söylemeden cevap alamazsın aldığın tüm cevaplar yanlış olur;eğer tüm boyutları biliyor ve hakim isen doğru ihtimali olabilir.O yüzden eksik bir soru , gereksiz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Örnekler çok saçma, konu zaten berbat.İlla cevap lazım ise; rüya ve gözle gördüklerin ne isim veriyor isen ver aynı boyutta mı?Bununla ilgili birşey söylemeden cevap alamazsın aldığın tüm cevaplar yanlış olur;eğer tüm boyutları biliyor ve hakim isen doğru ihtimali olabilir.O yüzden eksik bir soru,gereksiz.

1)Örneklerin kaynağı(Kral ile ilgili olan) ''Sofie'nin Dünyası'' isimli kitaptır.Yazarı oldukça etkin bir filozoftur.Kitap oldukça beğeniliyor...

2)Soru gereksiz demişsiniz oysaki felsefe tarihinde eski dönemlerdeki düşünürleri oldukça meşgul eden bir sorudur.En basiti krallar,Çin'li bilgeler gibi çok geniş bir kesimi etkisi altına almış.

3)Eksik demişsiniz,eksik değil ben size soruyu çağdaş bir hale getireceğim demedim bu yüzden boyut meselesinde yanılgıya düştünüz.

4)

İlla cevap lazım ise; rüya ve gözle gördüklerin ne isim veriyor isen ver aynı boyutta mı?Bununla ilgili birşey söylemeden cevap alamazsın aldığın tüm cevaplar yanlış olur;eğer tüm boyutları biliyor ve hakim isen doğru ihtimali olabilir.

Siz burada cevap vermemiş,soru sormuşsunuz.Soru sormanızı engellemek istemem ancak cevap verdiğinizi idda etmişsiniz tek gariplik buydu.

5-)Konu gereksiz demişsiniz,gayet gerekli ve düşündürücü bir konu.Sadece insanların reddetme mekanizması bu konu üstünde tıkır tıkır çalışıyor.Aslında rüya dediklerimiz gerçek dediğimiz anda reddetme mekanizması çalışıyor ve hiç düşünmeden haksız ilan ediyoruz muhattabımızı.

Düşüncelerinizi belirttiğiniz için teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Realite bakış açısına göre bilincin dışında var olan olarak tanımlanırsa rüya gerçek değildir.

Doğruluk realitenin ifadesi ise rüyalar doğru da olamaz.

Öyleyse çobanın ,kralın ya da bilgenin rüyalarında gördükleri ne gerçektir ne de doğru.

Gerçeğin tanımı önemli ,doğruyu bulmak için.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...