Jump to content

Bitkilerle güzelleşme


spatha11

Önerilen Mesajlar

Yine sağlık konusuyla başbaşayız :D sağlıklı yaşamımız için aslında çoğu şey doğada var :) yeter ki bunların özelliklerini doğru bilip doğru şekilde kullanmamız yeterli olacaktır. Başlığı güzelleşmek diye koydum çünkü paylaşacağım şeyler genelde deri hastalıkları üzerine.

 

Papatya : Sivilce ve egzamalar için yararlı bir bitkidir . Papatyaları kuruyup onları kaynar suda demlendirip suyunu sabah aç karnına içerseniz idrarınızı çoğaltır ( lavaboya gidemeyenler için ), iştah açar ve gaz söktürücü etki yaratır. Papatya çayını içmek yerine kafa derinize masaj uygulayarak iyice yedirirseniz saç dökülmesini engeller

Kekik : Hepimiz ne olduğunu az çok biliyoruzdur genellikle yemeklere aromatik tat vermesi için kullanılır. çayının yapımı çok kolay 3-4 dal kekik dalını suda kaynatıp içerseniz sinirleriniz aniden yatışır . İshale iyi gelir, mideyi rahatlatır , boğaz ağrıları ve grip gibi hastalıklarda kullanılmasını çok tavsiye ederim çünkü bizzat denedim :D . Sabahları bir bardak kekik çayını içmeniz size fayda sağlar size pozitif enerjiler verir. Ağız yaralanmalarına iyi geldiği söylenir ama bronşit ve öksürükler için illa içmek zorunda değilsiniz gargara yapmanızda fayda gösterecektir . Sara hastalığında kullanılır . Alkolü bırakmak istiyorsanız fayda gösterecektir.

Ebegümeci : Ebegümecleri genelde yol kenarlarında yetişir . Ebegümeci çayı genellikle gastrit , mesane iltihabı , mukoza iltihapları , mide ve bağırsak ülserleri için kullanılır . Fakat mide ülseri ve bağırsak ülseri için ek bir tarif var onu isterseniz paylaşırım . ek olarak ta akciğer balgamlanmalarında , öksürük ve ses kısıklığına iyi gelir

 

Lavanta : Mikrop öldürücüdür. Karaciğerinizde sorun varsa bunu kullanabilirsiniz çünkü lavanta karaciğerin çalışmasını düzenler hatta en büyük özelliklerinden biridir denilebilir. Sadece bunlar değil hepatit B , hepatit C , sarılık gibi hastalıklarda faydası görülür. Kokusu tahta kurusu gibi hayvanlarıda kaçırır. Lavanta çayı kafa derisine sürülürse saç dökülmesini azaltacaktır. Lavanta yağını sedef,egzama,yanık gibi hastalıklara iyi gelir. Fakat lavanta yağını günlük olarak çok kullanmamalıyız çünkü zehirleyici özelliği vardır en fazla 5 damla bize yeterlidir . ( not: küçük bir hatırlatma daha lavanta yağını içki içenler ve hamile kadınlar kullanmamalıdır ayrıca emziren annelerde )

 

Ihlamur : Ihlamur çayı halk arasında sinirleri yatıştırdı söylenir ve doğrudur da. Genellikle psikiyatrist larin ıhlamur çayı içmelerini önermesi bu bence :D . Ateş düşürür , öksürüğe iyi gelir, gribe iyi gelir, migren ağrılarını hafifletir, hazımsızlığa iyi gelir vb şeylerde yardımcı olur kısacası gribal hastalıklarda yardım eder .

 

daha yazmaya devam edeceğim sizde paylaşın :) yazılarınızı bekliyorum :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Lavanta,papatya,anason has lucid bitkisidir.tütsü yapılir veya yağı suya dökülüp kaynatılırsa çıkan koku astrali ve lucidi kolaylaştırir.gevşemek için de kasili kalan yerlerinize yaş çınar yaprağı koyabilirsiniz.aynı zamanda lavanta ve anasonun enerji verdiği de söylenir ;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ekinezya :Benim çok sevgili ekinezya otumun faydaları aslında saymakla bitmiyor da bir kaç tane yazayım bari :)

*Soğuk algınlığına engel olur,

*Baş ağrıları için de çok etkili bir bitkidir,

*Öksürük yok etmek konusunda da ekinezya üstün başarı gösterir,

*Yaraları iyileştirir,

*Egzama hastalarını biraz olsun rahatlatır ki nummular dermatiti olan biri olarak çok faydasını görüyorum,

*Tüm bunların yanı sıra bağışıklığınızı güçlendirir,

*Sedef hastalığının geçmesinde de etkin bir rolü vardır ekinezyanın,

*Yılan ve zehirli böcekler soktuğu zaman da ekinezya kullanılır,

*Vücut direncini de arttırır,

*Sivilce ve akneleri geçirmeye de yardım eder..... Gibi gibi gibi..........

 

Beşparmak Otu : Bahçe tarla ve fundalıklarda yetişir. Gümüş renkli yaprakları olduğundan gümüş otu da denir. Yaprakları Temmuz-Ağustos aylarında toplanıp kurutulur. Beşparmak otundan yapılan mayi ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz iltihapları yok olur. Mideye ve kan dolaşımı hastalıklarına iyi gelir. Böbrek rahatsızlıklarına karşı da kullanılır. Ayrıca beşparmak otu ve birkaç otla daha yapılan çay şeker hastalığına karşıda kullanılır.

 

Çalı Kavağı Otu : Taşlık arazilerde ve Akdeniz kıyılarında yetişir. Süt içerisinde pişirilen çalı kavağı otları yenir. Eğer pişirilen süt içilirse verem hastalığını önler ve verem hastalarına iyi gelir. Ezilmiş çalı kavağı arı sokmalarında sokulan yere bir tülbentle sarılırsa etkili olur. Ezilen çalı kavağı zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilen merhem yanıklara sürülürse şifa verir. Kulak problemlerinde beşparmak otunun çiçeği su içerisinde kaynatılırken kulak çıkan buhara doğru tutulursa iyileştirici etki yapar.

 

Çayır Papatyası : Çayır ve otlaklarda bol miktarda bulunur. Mart-Eylül aylarında açar. Çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu metabolizma bozukluklarına ve soğuk algınlığına iyi gelir.

 

Kanarya Otu :Yol kenarlarında,çöplüklerde ve kurak arazilerde bulunur. Bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Salata yapılarak yendiğinde vücuda zindelik verir. Ezilerek merhem haline getirilen kanarya otu yaraların çabuk kapanmasını sağlar.

 

Kakule :Sıcak doğu ülkelerinde yetişen bir bitkinin koza şekilli meyvesidir. İştah açıcı etkisi olan ve vücudu rahatlatan bir bitkidir.

 

Uyuz Otu : Kuru çayırlarda ve çalılıklarda bulunur.Merhemi uyuz hastalığına, egzamaya ve kronik cilt hastalıklarına karşı kullanılır.

 

Yavşan Otu : Seyrek ormanlarda yetişir.Sıkılarak elde edilen suyu ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz iltihaplarını yok eder. İçildiğinde gut hastalığına iyi gelir.

 

Şerbetçi Otu : Biraya kokusunu veren bitki budur. İştah açıcı ve vücudu kuvvetlendirici etkisi vardır. Uyuşturucu ve yatıştırıcı özelliği vardır. Çok miktarda kullanıldığında sersemlik yapar.

 

Mürver Ağacı : Kuytu yerlerde, ormanlarda bulunur.Meyveleri bol miktarda C vitamini içerir. Çiçeklerinden yapılan çay içilince zatürre başlangıcı, nefes yolu hastalıkları, nezle, grip ve öksürüğe iyi gelir. Gargara yapıldığında bademcik iltihaplarını önler. Kabuklarından yapılan çay böbrek iltihapları ve göz iltihaplarına iyi gelir. Meyvelerinden yapılan çay kanı temizler. Hazmı kolaylaştırır, idrar söktürür, sinirleri teskin eder.Bağırsak kramplarını yok eder.

Kanı temizlemek için aşırıya kaçmadan bol miktarda mürver meyvesi yenebilir.

Kral Otu : Dağlık bölgelerdeki çayırlarda yetişir. 2 kahve kaşığı kıyılmış kral otu kökü 1/4 litre kaynar su içinde 10 dakika bekletilip çayı yapılır. Çayı gut, romatizma ve bronşit hastalığına iyi gelir.

 

Kara Pelin :Orman ve kırlarda yetişir. Yetiştiriciliği de yapılmaktadır. İştahı açar,ateş düşürür.

Ateş düşürmek için 1/4 litre kaynamış suda 10 dakika bekletilerek içilir.

 

Hercai Menekşe :Çit kenarları, çalılar,ormanlar,orman kenarları,bahçe ve tarlalarda bulunur. 1/4 litre kaynar suda iki tatlı kaşığı menekşe 10 dakika bırakılıp çayı yapılır. Çayı idrar söktürür,idrar yolları hastalıklarına, damar sertliği ve öksürüğe iyi gelir. Metabolizmayı düzenleyici etkisi vardır. Sarılığa, romatizmaya kuru ve yaş egzamaya iyi gelir.

!!Çayı çok içildiğinde mide bulantısı yapar.

Hazır aklıma gelmişken yazayım dedim spat kusura bakma tutamadım kendimi :D

 

ayandra tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ekinezya :Benim çok sevgili ekinezya otumun faydaları aslında saymakla bitmiyor da bir kaç tane yazayım bari :)

*Soğuk algınlığına engel olur,

*Baş ağrıları için de çok etkili bir bitkidir,

*Öksürük yok etmek konusunda da ekinezya üstün başarı gösterir,

*Yaraları iyileştirir,

*Egzama hastalarını biraz olsun rahatlatır ki nummular dermatiti olan biri olarak çok faydasını görüyorum,

*Tüm bunların yanı sıra bağışıklığınızı güçlendirir,

*Sedef hastalığının geçmesinde de etkin bir rolü vardır ekinezyanın,

*Yılan ve zehirli böcekler soktuğu zaman da ekinezya kullanılır,

*Vücut direncini de arttırır,

*Sivilce ve akneleri geçirmeye de yardım eder..... Gibi gibi gibi..........

 

Beşparmak Otu : Beşparmak otundan yapılan mayi ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz iltihapları yok olur. Mideye ve kan dolaşımı hastalıklarına iyi gelir. Böbrek rahatsızlıklarına karşı da kullanılır. Ayrıca beşparmak otu ve birkaç otla daha yapılan çay şeker hastalığına karşıda kullanılır.

 

Çalı Kavağı Otu : Süt içerisinde pişirilen çalı kavağı otları yenir. Eğer pişirilen süt içilirse verem hastalığını önler ve verem hastalarına iyi gelir. Ezilmiş çalı kavağı arı sokmalarında sokulan yere bir tülbentle sarılırsa etkili olur. Ezilen çalı kavağı zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilen merhem yanıklara sürülürse şifa verir. Kulak problemlerinde beşparmak otunun çiçeği su içerisinde kaynatılırken kulak çıkan buhara doğru tutulursa iyileştirici etki yapar.

 

Çayır Papatyası : Çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu metabolizma bozukluklarına ve soğuk algınlığına iyi gelir.

 

Kanarya Otu : Bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Salata yapılarak yendiğinde vücuda zindelik verir. Ezilerek merhem haline getirilen kanarya otu yaraların çabuk kapanmasını sağlar.

 

Kakule Otu : İştah açıcı etkisi olan ve vücudu rahatlatan bir bitkidir.

 

Uyuz Otu : Merhemi uyuz hastalığına, egzamaya ve kronik cilt hastalıklarına karşı kullanılır.

 

Yavşan Otu : Sıkılarak elde edilen suyu ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz iltihaplarını yok eder. İçildiğinde gut hastalığına iyi gelir.

 

Şerbetçi Otu : Biraya kokusunu veren bitki budur. İştah açıcı ve vücudu kuvvetlendirici etkisi vardır. Uyuşturucu ve yatıştırıcı özelliği vardır. Çok miktarda kullanıldığında sersemlik yapar.

 

Mürver Ağacı : Meyveleri bol miktarda C vitamini içerir. Çiçeklerinden yapılan çay içilince zatürre başlangıcı, nefes yolu hastalıkları, nezle, grip ve öksürüğe iyi gelir. Gargara yapıldığında bademcik iltihaplarını önler. Kabuklarından yapılan çay böbrek iltihapları ve göz iltihaplarına iyi gelir. Meyvelerinden yapılan çay kanı temizler. Hazmı kolaylaştırır, idrar söktürür, sinirleri teskin eder.Bağırsak kramplarını yok eder.

 

Kral Otu : Çayı gut, romatizma ve bronşit hastalığına iyi gelir.

 

Kara Pelin : İştahı açar,ateş düşürür.

 

Hercai Menekşe : Çayı idrar söktürür,idrar yolları hastalıklarına, damar sertliği ve öksürüğe iyi gelir. Metabolizmayı düzenleyici etkisi vardır. Sarılığa, romatizmaya kuru ve yaş egzamaya iyi gelir.

 

Hazır aklıma gelmişken yazayım dedim spat kusura bakma tutamadım kendimi :D

 

hiç nemli değil paylaşın , paylaşalım :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bende kurstan çıktım devam edeyim :) ...

 

Isırgan Otu : Ciddi şekilde rahatlatır ve canlandırır. Egzamaya ve sedef hastalığına iyi gelir saç dökülmesine de faydalıdır.

İdrar söktürür , Anemi hastalığının tedavisinde kullanılıyordu diye hatırlıyorum, yüksek oranda demir içerir, soğuk algınlığına iyi gelir, saman nezlesinin tedavisinde kullanılır . Isırgan otu çayı tarifi şöyledir bir bardak çay için 1 çay kaşığı ısırgan otunu kaynamış suya atın ve bir süre demlenmesini bekleyin yaklaşın 9 - 10 dk demleme işlemini iyi yapın çünkü yeteri kadar demlemezseniz karın ağrısı yapabilir o yüzden ne kadar çok kaynarsa o kadar iyi :)

 

Semiz Otu : Şimdi buna kulak verin :D hele ki üniversiteye giden ve saçlarını uzatmak isteyenler :) semiz otu saçın hızlı uzamasını sağlar . Mikrop öldürücü özelliği vardır , Soğuk kış günlerinde yemenizi tavsiye ederim heleki deriniz kuruyorsa çünkü çok iyi bir nemlendiricidir :) nasıl yiyeceğim diyorsanız semiz otu salatası yaparak yiyebilirsiniz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Abdestbozan otu : Bu otu çok seviyorum çünkü adı çok komik ama birçok özelliği var :D bu ot mideyi kuvvetlendirir , ateşi düşürür ve göğüs ağrılarını dindirir. Öksürük ve baş ağrılarında yardımcı olur.Mide yanması ve bağırsak hastalıklarına iyidir ayrıca bademcik şişiklerinde indirir .

 

Adaçayı : Mide ve bağırsak hastalıklarını keser. Mide bulantısını kese ( aromatik bir tadının olmasından kaynaklı aynı işlev kekikte de etkilidir :) ) . Hazım sorunları yaşayanlar bunu içebilir çünkü metobolizmayı ve besinlerin hazmedilmesini düzenler . Boğaz ve bademcik iltihaplanmalarında geçmesinde yardımcı olur , idrar ve ter söktürür .

 

Ağaç kavunu : ferahlatıcı özelliğe sahiptir göğüs daralmalarında etkilidr

 

Adam otu : bu bir kök bitkidir genellikle şehvet artırıcı olarak kullanılır

 

Papaya : Papaya demir,kalsiyum , fosfor gibi minerıaller bakımından zengindir . Ayrıca kansere karşı koruyucu bir madde olan karotenden bolca içerir . Etli yemeklerin üstüne yenmesi faydalıdır çünkü içinde proteotlik diye yazılıyordu sanırsam :blink: yani proteinleri sindiren ve eriten enzimlerden bolca bulunmaktadır. Ayrıca karbonhidratları sindiren enzimlerde bulunur kısacası papaya sindirim sistemi yardımcısıdır yemeklerden sonra yenmesi mide şişkinliğine iyi gelir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bende aklıma geldiği kadarıyla yazayım o zamansa ( dolapta 1 haftalık tavuk buldum yesem ölür müyüm? sorusunu soran birinden beklenmeyecek türden bir bilgi birikimi ha? :D )

 

Abdest Bozan Otu : Orman kenarlarında,rutubetli çayırlarda ve güneş gören yamaçlarda yetişir. Haziran-Eylül ayları arasında beyaz ve pembe çiçekler açar. Eylül,ekim,mart ve nisan aylarında toplanır.

Kökün 35 derecelik bir sıcaklıkta kurutulduktan sonra öğütülüp toz haline getirildikten sonra hava almayan ve ışık görmeyen bir kavanozda saklanması gerekir.

Kökünden iştah açıcı ter ve idrar sökücü ilaçlar yapılır. Kökünden elde edilen mayi ile yapılan gargara ağız ve boğaz iltihaplarını yok eder. Büyük abdest bozan otu soğuk algınlığı ,bronşit gibi hastalıklara iyi gelir. Kanı temizler,sindirim sistemini düzene sokar.

Gargara yapmak için 2 yemek kaşığı toz 1/4litre suda kaynatılır. Soğuduğunda kullanılır.

!! Büyük abdest bozan otunun içinde furocumarin denen bir madde vardır. Bu madde deriye bulaştığında bazen güneş ışığının da etkisiyle bazı deri hastalıklarına neden olabilir.

 

Ak sarmaşık : Küçük koruluklarda, yol kenarlarında duvar dipleri ve sahillerde yetişir. Temmuz-Ekim ayları arası çiçek açar.

İdrar ve ter sökücüdür. Kabızlığı önler,mide ve bağırsak nezlesine iyi gelir. Aynı zamanda ateş düşürür. Ak sarmaşık çiçeklerinden elde edilen sıvı yorgun ve sızlayan ayaklara sürülüp tülbentle sarılırsa iyi gelir. Zatürreye karşı çayının koruyucu etkisi vardır.

Zatürreye karşı çiçeklerinden yapılan çay günde üç çay fincanı içilirse iyileştirici olur.

!!Alışkanlık yapan bir bitki olduğundan uzun süre kullanılmamalıdır.

 

Bayır Turpu :Haziran-Temmuz aylarında beyaz çiçekler açar.Çukurlarda ve yol kenarlarında bulunabilir.

Rendelenip ovuşturularak vücuda sürülürse romatizma ve cilt sorunlarına iyi gelir.Siyah ekmekle beraber yendiğinde iştah açar. Sirkesi de iştah açıcıdır. Süt içinde pişirilen bayır turpu rendesinin astım için iyileştirici etkisi vardır. Balgam söker. Taze bayır turpu 20 dakikalığına tülbentle bel ve sırta sarılırsa ağrıları giderir. Aynı şekilde diş ağrıları da dahil olmak üzere diğer vücut ağrıları içinde kullanılabilir. Safra taşı düşürmede kullanılır.

Sirkeden günde üç çay kaşığı içmek gerekir. Üzerine muhakkak en az bir bardak su içilmelidir. Bayır turpu sirkesi 5 yemek kaşığı taze rendelenmiş bayır turpunun 1 şişe sirke içinde kaynatılıp 14 gün bekletilmesi ile yapılır. Günde 2-3 kaşık içilmelidir.

!!Çok miktarda yenildiğinde böbrekleri tahriş edebilir.

 

Betonika :Kuru çayırlarda,fundalıklarda,orman yollarının kenarlarında ve çalılık alanlarda yetişir. Haziran-Ağustos aylarında çiçek açar.Başak şeklinde pembe çiçekleri vardır. Yaprak ve çiçekleri kaynatılarak içildiğinde safra, karaciğer ve romatizma gibi vücut ağrılarını giderir. Yağı gül yağı ile karıştırılarak kullanılırsa kulak ağrılarına iyi gelir. Yaprakları ile yapılan çay mide ağrılarına iyi gelir. Yaprakların kaynatılıp içilmesi astım tedavisinde ve ishali önlemede yararlıdır.

 

Çentiyane Çiçeği : Dağlarda yetişir. Sonbaharda toplanır. Ömrü 50 seneyi bulabilen dayanıklı bir bitkidir. Kökü güçsüzlere, kalp , karaciğer, dalak rahatsızlıklarına, iştahsızlığa, mide zafiyetine,mide asitlenmesine, mide yanmasına iyi gelir. Akyuvarların çoğalmasını sağlar.

Çentiyane çiçeği muhakkak yemeklerden en az yarım saat önce alınmalıdır. Yenirken önce hoş kokulu ve tatlıdır ama sonra acılaşır.

 

Kuşkonmaz :Kumlu arazilerde ve nehir kenarlarında yetişir. Vücutta su birikmesini önler. Bu nedenle kilo verdirici etkisi vardır. Cilde canlılık verir. Hava kirliliği alerjisine iyi gelir. Havayı temizleyici etkisi vardır.

 

Küçük İnci Çiçeği : Gölgeli şimşir ormanlarında yetişen bir çiçektir. Kötü kokar. Kramplara karşı etkilidir. Sakinleştirici etkisi vardır. Baş ağrısı ve uykusuzluğa iyi gelir. Ruhu karaciğer hastalıklarına ve sarılığa iyi gelir. Kaynatıldığında sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

!!Fazla miktarda alındığında baş ağrısına sebebiyet verebileceğinden dozajına dikkat etmek gerekir.

 

Oltu otu : Ülkemizde Oltu'da çok bulunur. Pire, bit, tahta kurdu, tahta kurusu ve sivrisinek gibi böcekleri öldürür.

 

Salep : Çam ormanlarında yetişir.Vücudu kuvvetlendirir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalıdır. Nezle , mide,bağırsak tembelliğine ishale iyi gelir. Soğuk havalarda vücudu ısıtır. Öksürüğü keser, göğsü yumuşatır. Kolay sindirilen ve cinsel gücü arttırıcı etkisi olan bir besindir. Kalbi kuvvetlendirir. Bağırsak solucanlarını düşürücü etkiye sahiptir.

 

Raziyane : Kurak ve çorak arazilerde, rakımı yüksek kesimlerde bulunur. Raziyane otu karıştırılan suda yıkanan gözler kuvvetlenir. Çayı ağrı dindirir. İştah açar. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.

 

Gelincik :Kireçli arazilerde, çorak topraklarda tarla ve kırlarda yetişir. Çiçeklerinden yapılan şurup öksürük ve öksürük gıcığına karşı etkilidir. Ağrıları dindirici etkisi vardır. Nezle, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir. Gelincik çiçeği ve balla yapılan macun uykusuzluğa karşı kullanılır. Sakinleştiricidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bende aklıma geldiği kadarıyla yazayım o zamansa ( dolapta 1 haftalık tavuk buldum yesem ölür müyüm? sorusunu soran birinden beklenmeyecek türden bir bilgi birikimi ha? :D )

 

Abdest Bozan Otu : Kökünden iştah açıcı ter ve idrar sökücü ilaçlar yapılır. Kökünden elde edilen mayi ile yapılan gargara ağız ve boğaz iltihaplarını yok eder. Büyük abdest bozan otu soğuk algınlığı ,bronşit gibi hastalıklara iyi gelir. Kanı temizler,sindirim sistemini düzene sokar.

!! Büyük abdest bozan otunun içinde furocumarin denen bir madde vardır. Bu madde deriye bulaştığında bazen güneş ışığının da etkisiyle bazı deri hastalıklarına neden olabilir.

 

Ak sarmaşık : İdrar ve ter sökücüdür. Kabızlığı önler,mide ve bağırsak nezlesine iyi gelir. Aynı zamanda ateş düşürür. Ak sarmaşık çiçeklerinden elde edilen sıvı yorgun ve sızlayan ayaklara sürülüp tülbentle sarılırsa iyi gelir. Zatürreye karşı çayının koruyucu etkisi vardır.

!!Alışkanlık yapan bir bitki olduğundan uzun süre kullanılmamalıdır.

 

Bayır Turpu : Rendelenip ovuşturularak vücuda sürülürse romatizma ve cilt sorunlarına iyi gelir.Ekmekle beraber yendiğinde iştah açar. Sirkesi de iştah açıcıdır. Süt içinde pişirilen bayır turpu rendesinin astım için iyileştirici etkisi vardır. Balgam söker. Taze bayır turpu tülbentle bel ve sırta sarılırsa ağrıları giderir. Aynı şekilde diş ağrıları da dahil olmak üzere diğer vücut ağrıları içinde kullanılabilir. Safra taşı düşürmede kullanılır.

!!Çok miktarda yenildiğinde böbrekleri tahriş edebilir.

 

Betonika : Pembe çiçekleri vardır. Yaprak ve çiçekleri kaynatılarak içildiğinde safra, karaciğer ve romatizma gibi vücut ağrılarını giderir. Yağı gül yağı ile karıştırılarak kullanılırsa kulak ağrılarına iyi gelir. Yaprakları ile yapılan çay mide ağrılarına iyi gelir. Yaprakların kaynatılıp içilmesi astım tedavisinde ve ishali önlemede yararlıdır.

 

Çentiyane Çiçeği : Ömrü 50 seneyi bulabilen dayanıklı bir bitkidir. Kökü güçsüzlere, kalp , karaciğer, dalak rahatsızlıklarına, iştahsızlığa, mide zafiyetine,mide asitlenmesine, mide yanmasına iyi gelir. Akyuvarların çoğalmasını sağlar.

 

Kuşkonmaz : Vücutta su birikmesini önler. Bu nedenle kilo verdirici etkisi vardır. Cilde canlılık verir. Hava kirliliği alerjisine iyi gelir. Havayı temizleyici etkisi vardır.

 

Küçük İnci Çiçeği : Gölgeli şimşir ormanlarında yetişen bir çiçektir. Kötü kokar. Kramplara karşı etkilidir. Sakinleştirici etkisi vardır. Baş ağrısı ve uykusuzluğa iyi gelir. Ruhu karaciğer hastalıklarına ve sarılığa iyi gelir. Kaynatıldığında sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

!!Fazla miktarda alındığında baş ağrısına sebebiyet verebileceğinden dozajına dikkat etmek gerekir.

 

Oltu otu : Pire, bit, tahta kurdu, tahta kurusu ve sivrisinek gibi böcekleri öldürür.

 

Salep : Vücudu kuvvetlendirir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalıdır. Nezle , mide,bağırsak tembelliğine ishale iyi gelir. Soğuk havalarda vücudu ısıtır. Öksürüğü keser, göğsü yumuşatır. Kolay sindirilen ve cinsel gücü arttırıcı etkisi olan bir besindir. Kalbi kuvvetlendirir. Bağırsak solucanlarını düşürücü etkiye sahiptir.

 

Raziyane : Raziyane otu karıştırılan suda yıkanan gözler kuvvetlenir. Çayı ağrı dindirir. İştah açar. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.

 

Gelincik : Çiçeklerinden yapılan şurup öksürük ve öksürük gıcığına karşı etkilidir. Ağrıları dindirici etkisi vardır. Nezle, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir. Gelincik çiçeği ve balla yapılan macun uykusuzluğa karşı kullanılır. Sakinleştiricidir.

 

abdest bozanı sil onu yazdım ben :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Her biri birbirinden tehlikeli bitkiler. Aldığınız yerlerin kaynaklarını yazında insanlar güvenip güvenemeyeceklerini bilsin. Çoğunda hurafe bilgiler gördüm. Üstelik kimisinin tehlikesinden bahsedilmiş ama kullanılması gereken dozaj verilmemiş okuyan kişi ne anlayacak bundan? Ayrıca birinin altına hamileler ve emziren kadınlar kullanmamalıdır diye not düşülmüş ama hiçbir bitkisel ilaç doktor gözetimi olmadan -ki çoğu doktor hayatta izin vermez- hamile ve emziren kadınlarda ve çocuklarda kullanılmamalıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Her biri birbirinden tehlikeli bitkiler. Aldığınız yerlerin kaynaklarını yazında insanlar güvenip güvenemeyeceklerini bilsin. Çoğunda hurafe bilgiler gördüm. Üstelik kimisinin tehlikesinden bahsedilmiş ama kullanılması gereken dozaj verilmemiş okuyan kişi ne anlayacak bundan? Ayrıca birinin altına hamileler ve emziren kadınlar kullanmamalıdır diye not düşülmüş ama hiçbir bitkisel ilaç doktor gözetimi olmadan -ki çoğu doktor hayatta izin vermez- hamile ve emziren kadınlarda ve çocuklarda kullanılmamalıdır.

 

bence bunları sadece söylemek için yazdınız çünkü bunları Ahmet Maranki de öneriyor :) tabii sadece Ahmet Maranki değil :) ( söylemek için derken uyarı anlamında )

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Her biri birbirinden tehlikeli bitkiler. Aldığınız yerlerin kaynaklarını yazında insanlar güvenip güvenemeyeceklerini bilsin. Çoğunda hurafe bilgiler gördüm. Üstelik kimisinin tehlikesinden bahsedilmiş ama kullanılması gereken dozaj verilmemiş okuyan kişi ne anlayacak bundan?

 

Haklısınız... Dozaj gerektirenlerin altına tariflerini yazmayı veya nerelerde yetiştirilip hangi mevsimlerde toplanması gerektiğini yazmayı düşünmüştüm de yazmamışım nedense.... Hemen ekliyim :)

Ben kaynak kullanmadım yazarken. Aile yadigarı şifalı bitkiler kitabıma olan ezberime güvenerek yazdım :)

Hatırlattığınız için teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sadece söylemek için mi? Bitki önermek baş ağrısı için ağrı kesici önermeye benzemiyor. Bir yerden okunan küçük bir bilgiyi denemek isteyen insan ölüme bile gidebilir. Bu tip önermelerde mutlaka ve mutlaka dozaj verilmelidir. Bitkiler tehlikeli değil aralarında benimde hakkında konu yazdığım bitkiler var önemli olan alınacak dozajdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...