Jump to content

İşte tek kadın firavun!


Dolunay

Önerilen Mesajlar

Mısır'ın tek kadın firavununun Hatşepsut'a ait olduğu belirlendi.

Mısır'da 1903 yılında bulunan mumyanın, tarihte bölgede hükümdarlık eden tek kadın firavun olan Hatşepsut'a ait olduğu belirlendi. Mısırlı ilkçağ uzmanı Zahi Havas, kadın firavunun kimliğinin mumyanın dişinden alınan DNA ve diğer bilimsel testlerle belirlendiğini belirterek "Bundan yüzde 100 eminiz. Mumya Hatşepsut'a ait" diye konuştu.

 

 

Hatşepsut'un mumyası, 104 yıl önce Mısır'ın Krallar Vadisi'nde mezarlık alanında bulunmuştu. Ancak iki ay önce Kahire Müzesi'ne kaldırılan mumyanın kime ait olduğu şimdiye kadar belirlenememişti. Zahi Havas'ın geçtiğimiz yıl New York Metropolitan Müzesi'nde yaptığı konuşmada, Hatşepsut'un mumyasının Kahire'deki Mısır Müzesi'nin üçüncü katında, diğer binlerce malzeme arasında bulunduğunu söylemesiyle tartışma başlamıştı. Olayın aydınlanması amacıyla bir belgesel çeken Discovery Channel, Havas'ın bu bilgiyi doğruladığını açıkladı. Eski Mısır'da 18. Hanedan döneminde hüküm süren kadın firavunun annesi Ahmose (Ahmos/Yahmos) babası I. Tutmosis'ti.

 

 

Barışçı bir politika izlemiş

İktidarda bulunduğu zaman dilimi konusunda farklı görüşler bulunan Hatşepsut'un, en erken MÖ 1503 yılında iktidara geldiği, en geç MÖ 1445'te iktidarının sona erdiği sanılıyor. Uzun süren hâkimiyet yılları boyunca barışçı bir politika izleyen Hatşepsut, yalnızca isyan bastırmak için sefere çıktı. Kadın firavunun zehir içerek intihar ettiği iddia edilse de bu konuda bugüne kadar herhangi bir delil bulunamadı.

Hatşepsut'un 22 yıl süren iktidarından sonra yerine III. Tutmosis geçti. III. Tutmosis iktidara gelir gelmez kıskançlığı nedeniyle Hatşepsut'un heykellerini ve mezarını yıktırmıştı. Bugüne kadar kadın firavunun mumyasının da yok edildiği düşünülüyordu.

 

http://www.objektifhaber.com/yeni/img/haber/eski/kadin_firavun_3.jpg

 

Mısır’da 104 yıl önce bulunan 3500 yıllık kadın mumyasının Kraliçe Hatşepsut olduğu, 1.80 cm büyüklüğündeki dişine yapılan DNA testiyle belirlendi. Dişleri çürük ve 50 yaşlarındaki şişman kadın mumyası, arkeologların uzun yıllardır çözmeye çalıştığı bir bilmeceydi. Mısır’ın başarkeoloğu Zahi Havas, "Dişler tıpkı parmak izleri gibidir" dedi.

 

 

MISIR’ın başarkeoloğu Zahi Havas, 104 yıl önce bulunan ve üst soylu sınıftan şişman bir kadına ait mumyanın dişinden alınan DNA örneğiyle diğer bilimsel testler sayesinde, kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Zahi Havas, mumyayı gazetecilere tanıttığı basın toplantısında, "Bundan yüzde yüz eminiz. Mumya, 3500 yıl önce ülkeyi yöneten Kraliçe Hatşepsut’a ait" dedi. Firavunlar Vadisi’nde Tutankamun’un da gömülü olduğu mezarda 1903 yılında bulunan mumya üzerinde yapılan incelemelerde, kadının kemik kanserinden öldüğü belirlenmişti.

 

143.jpg

 

Havas, Kahire Müzesi’ne kaldırılan bu mumyanın, mezarın sahibi olan Hatşepsut’un "Sitre In" adlı nedimesine ait olduğunu sanıyordu. Ancak yıllar sonra sürpriz bir gelişmeyle mumyanın Hatşepsut’a ait olduğunu ortaya çıkardı. Firavunların vücut parçaları, ayrı kutulara konularak başka bir yerde muhafaza ediliyordu. Üzerinde Kraliçe Hatşepsut’un adının yazılı olduğu kutunun içinde bulunan azı dişi incelenince, mumyanınkine tıpatıp uyduğu görüldü. Havas, "Dişler tıpkı parmak izleri gibidir. 1.80 cm genişliğindeki bu dişi, bir dişçi ölçtü ve yüzde yüz mumyanınkine uyduğunu gördü" dedi.

 

Hatşepsut’un mumyası, aynı yerde bulunduğu Tutankamun mumyasından bu yana Mısır’daki en önemli arkeolojik bulgu oluyor

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

natıonal geographic in bir sayısında hatşepsut ten bahsetmişti.. apse yapan bir dişin neden olduğu enfeksiyon sonucu,ilerlemiş kemik kanseri ve belki şeker hastalığı nedeniyle ölmüş..ancak kesin bir şey yok hala devam ediyormuş dna bulguları..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

emegıne saglık dolunay ya ben klopatra veya ısıstır dıye bılıyodum smile.gifsmile.gifsmile.gif

 

çoğu kişi öyle bilir ama kleopatra önce erkek kardeşine(aynı zamanda kocası) sonra oğluna naiplik yaptı yani bir çeşit perde arkası güç gibi gerçi pek perde arkasında da kalmadı ya neyse.

 

bir de nefetiti'nin erkek kılığına girip yönetimi aldığı söylenir ama o sadece heykellerdeki benzerliğe dayalı bir teori sağlam değil gibi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...