Jump to content

Dil Öğrenmek Beyni Büyütüyor!

spatha11

Önerilen Mesajlar

sveç Silahlı Kuvvetler Çevirmenlik Akademisinde silahlı kuvvetlere yeni katılan askerlere çok hızlı bir şekilde yabancı dil öğretiliyor. Bu durum bir grup araştırmacıya, bir dil çok kısa sürede öğrenildiği zaman beyne neler olduğuna dair araştırma yapabilmek için eşsiz bir fırsat sundu. İsveç Silahlı Kuvvetler Çevirmenlik Akademisinde dil öğrenmeye yatkın gençler, 13 aylık bir sürede tek kelimesini bile bilmedikleri Arapça,Rusça ya da Farsça gibi bir dili akıcı bir şekilde konuşabilir hale geliyor.Genç askerler haftada yedi gün sabahtan akşama kadar çalışarak hiçbir dil kursunda rastlanmayan bir hızda dil öğreniyor.

Araştırmacılar Umeâ Üniversitesinden, yine çok sıkı çalışan ancak yabancı dil öğrenmekte olmayan tıp ve bilişsel bilimler öğrencilerini kontrol grubu olarak kullandı. Her iki gruptaki kişiler, üç aylık yoğun bir çalışma döneminin başında ve sonunda MRI taramasına girdi. Tarama sonuçları, kontrol grubundakilerin beyin yapısı aynı kalırken dil öğrencilerinde beynin belirli bölgelerinin büyüdüğünü gösterdi. Büyüyen kısımlar beynin yeni şeyleri öğrenmede ve yön bulmada etkili, derinlerdeki bir bölgesi olan hipokampüs ile serebral korteksteki üç bölgeydi.

İsveç’teki Lund Üniversitesinden psikolog Johan Mârtensson, öğrencinin ne kadar iyi performans gösterdiğine ve dersi takip edebilmek için ne kadar çaba göstermesi gerektiğine bağlı olarak, beynin farklı bölgelerinin farklı ölçülerde büyümesini şaşırtıcı bulduklarını belirtti.

Hipokampüsü ve serebral korteksinin dil öğrenmeyle ilgili kısımları daha fazla büyüyen öğrencilerin dil becerisi daha yüksekti.Öğrenmek için daha fazla çaba harcaması gereken öğrencilerdeyse beynin daha fazla büyüyen kısmı serebral korteksin motor bölgesi oldu. Dolayısıyla beynin değişikliğe uğrayan bölümleri kişinin bir dili ne kadar kolay öğrendiğiyle ilişkili ve büyüme performansa bağlı olarak farklılık gösteriyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, iki ya da daha fazla anadili olan gruplarda Alzheimer hastalığının daha geç yaşlarda ortaya çıktığını göstermişti. Mârtensson’a göre her ne kadar iki anadile sahip olmayı üç aylık yoğun dil öğrenimiyle karşılaştıramasak da bu bulgular dil öğrenmenin beyin gelişimi için olumlu olduğunu düşündürüyor

Kaynak

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benden size küçük bir öneri, bilim insanları beynin öğrenme kapasitesini ve beynin kendisini diri tutmak için çok güzel bir egzersiz önerirler. Hani nasıl vücudu sağlıklı tutmak için en azından yürüyüş yapın derler işte onun gibi hergün yeni birşey öğrenin. Ne kadar basit olduğunun bir önemi yok ne biliyim mesela bugün nasıl makarna yapıldığını öğrenin yarın sallıyorum sineklerin kanatlarını saniyede kaç kere çırptıklarını gibi.

Bu egzersiz beynimizdeki nöronların yeni bağlar kurmalarını ve bu sayede formda kalmalarını sağlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benden size küçük bir öneri, bilim insanları beynin öğrenme kapasitesini ve beynin kendisini diri tutmak için çok güzel bir egzersiz önerirler. Hani nasıl vücudu sağlıklı tutmak için en azından yürüyüş yapın derler işte onun gibi hergün yeni birşey öğrenin. Ne kadar basit olduğunun bir önemi yok ne biliyim mesela bugün nasıl makarna yapıldığını öğrenin yarın sallıyorum sineklerin kanatlarını saniyede kaç kere çırptıklarını gibi.

Bu egzersiz beynimizdeki nöronların yeni bağlar kurmalarını ve bu sayede formda kalmalarını sağlar.

evet çok iyi bir öneri :) bunu özellikle dil bölümünde okuyan öğrenciler yapmalı ama her gün farklı bir kelime öğrenerek ve bu öğrendikleri kelimeyi ezberleyerek :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dil bölümünde okumak öldürücü dostum. Hergün değil bir kelime on kelime öğreniyorum. üstelik hepsi farklı dillerde .s .s .s .s Şimdi benim beynim dinç diyosunuz? :D Taaammmmaaaammm öyle olsun. bu arada Sinekler kaç kez çırpıyomuş merak ettim :D

Not: Makarna öğrenci evinin vazgeçilmezidir -,- .s .s

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

saniyede 200 kere saatte 7,5 km. hıza ulaşabilir eğer birşeyden kaçıyorsa kanat çırpma hızı saniyede 250 kereye kadar çıkıabiliyor. Çok acayip, hatta asla unutmam okuduğum örnekte sinekler ile uçakları karşılaştıabilmemiz için öncelikle uçakların iniş takımları ile sırtlarını kaşıyabilmeleri gerekir yazıyordu hahahahaha :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tamam o zaman ben çok akıllı olucam. :D Japoncada 2000 tane karakter var, hepsinin çizimini ve anlamını öğrenmek zorundayım. :D Sinekler ile ilgili bu değerli bilgi için teşekkürler ptahba. Beynimin geliştiğini hissettim. Şaka maka ben çok zor kitap okuyorum, demek ki yeni bi şey öğrenmediğim için falanmış. :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

:D :D Peki sinek kuşunu bilir misiniz? :D ben de Benjamin Button'da izlemiştim :D Benjamin dedim de aklıma geldi. Acaba onun prapsikolojik bi açıklaması var mı :D aSdşldsfas :SAÇD: :D: :D Şakaydı -,- Belki bi cadı annesini lanetlemiştir :D :salkfmsadlşk :SD :D :D Ya da saati :ASöd şdfmsdaklfsa: :D :D:D D :D Yine delirdim -,-
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi, fransız dili ve edebiyatı öğrencisi olarak, seneye yan dil almanca alsaamm...

3. sınıfta 2. yan dil olarak ispanyolca alsam,

üniversite bitince rus dili ve edebiyatı okusam.. ordan da azerice ve özbekçe yan dillerini alsaam...

koca kafa mı olacağım ben şimdi?

üniversite bitince ikinci bir üniversite okumak istiyodum gene dil üzerine.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

dil öğrencisi olmak çok isterdim..bir dil bir insan sonuçta..şaka bir tarafa dil öğrenmek dünyamızı genişletir..doğrusu birçok dil öğrenmeden bu dünyadan ayrılmak istemem:)

valla o biraz kafa basmasıyla ilgili birşey. ben ingilizceyi "yapı meslek lisesi"nde öğrendim. ve ona rağmen kendimi geliştirebildim.

ama bana de ki "2/3+3/2=?" sana bunun cevabını veremem. sayısala hiç kafam basmaz yani

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

valla o biraz kafa basmasıyla ilgili birşey. ben ingilizceyi "yapı meslek lisesi"nde öğrendim. ve ona rağmen kendimi geliştirebildim.

ama bana de ki "2/3+3/2=?" sana bunun cevabını veremem. sayısala hiç kafam basmaz yani

haklısın..ilgi meselesı sevmek..yuzde 50 si ıstemek sevmek yanı..unıde tek AA dersım ıng ıdı dusun :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...