Jump to content

Tanrı neden yaratma ihtiyacı duydu?

KaTiLxPiRe

Önerilen Mesajlar

Evet,soru basit.İdealist felsefenin can damarları hatta onu var eden düşünce sistematiği bu soru ile sonuçlanır,idealist felsefenin çökmemek için muhtaç olduğu sorudur.Aynı zamanda materyalist düşünürler için örneğin benim için,gayet şahane bir sorudur.İdealistlerin zorlandığı,materyalistlerin zorladığı sorulardan biri.

Haydi...

Tanrı neden şeyleri yaratma ihtiyacı yahut zorunluluğu duydu?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Demek ki Tanrı eğlenceyi seviyor. :o

Tanrıya küfürler savuran bir nesil nasıl tanrıya eğlence verir?Eğer tanrı küfürden hoşlanıyorsa,inançlı ve saygılılar nasıl ona eğlence verir?Tanrı öğrenme aşamasında değil,artık gelişme aşamasında ve sizinle gelişiyor...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Çok küçük bir örnek vereceğim sanırım çözülür,yeni ilkellikten çıkmış bir canlı topluluğu olarak,daha uzayda 2 gezegen dışına çıkamamamız bir yana,nasıl olur da Tanrının varlığını veya yokluğunu kesin olarak bulmaya çalışırız? Çok hırslıyız ama sonuca ancak ölünce ulaşılacak. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tanrı bir gün kendi güzelliğini görmek için bir ayna aradı. Bulamayınca evreni yarattı.

Derler.

Ne kadar güzel gerçekten biz burda tartışırken Afrikada insanlar ölüyor, kanser sıtma bütün hastalıklar kol geziyor sanki işkence çektiricek birini arıyormuş gibi, insanlar birbirleriyle savaşıp öldürüyorlar yakında dünya savaşı da çıkar, bir sürü canlının nesli tükeniyor ki bu küçümsenicek birşey degil ve etrafa yayılan şeylerin nerdeyse tamamı içinde kötüyü ve çirkini barındırıyor. Lafım meclisten dışarı sana degil cemsit ama onu kimler demişse yanlış demiş bence dogruysada çok çirkin bir tanrımız var ayna bulsaymış.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ölünce nolucağını görücez dlyoruz d

a neden kendimizi riske atıyoruz.Ben şuan ne ateistim ne de herhngi bir dine sahibim.Bu konu da hiç bir inancım yok 8 9 aydır.Ama vucüdum bu boşluğa dayanmadı ağır depresyona girdim.

en basit şeyler neden paradoks haline getiriyoruz ve hayatı kendimize zorlaştırıyoruz anlamıyorum.Misal olarak en basitin

ben meyve sebze kuruyemiş yiyip su içtigim zaman kendimi suçlu hissediyorum.Hem bunları yiyip içip hem de paradok

s yapmak bana yanlış geliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ne kadar güzel gerçekten biz burda tartışırken Afrikada insanlar ölüyor, kanser sıtma bütün hastalıklar kol geziyor sanki işkence çektiricek birini arıyormuş gibi, insanlar birbirleriyle savaşıp öldürüyorlar yakında dünya savaşı da çıkar, bir sürü canlının nesli tükeniyor ki bu küçümsenicek birşey degil ve etrafa yayılan şeylerin nerdeyse tamamı içinde kötüyü ve çirkini barındırıyor. Lafım meclisten dışarı sana degil cemsit ama onu kimler demişse yanlış demiş bence dogruysada çok çirkin bir tanrımız var ayna bulsaymış.

evren sadece dünya mı? Galaksi kümeleri bile sadece bilinen evrende ufacık bir toz kümesi gibi kalıyor. Herşeyi geçtim bu kadar isyan etmeye kendinde hak görecek ne yaşadın? Aç mı kaldın? Evsiz mi kaldın? Kanserin çaresini doğada bulabilirsin. Nesli tükenmekte olan hayvanların sebebi Allah mıdır? Peki çıkmakta olan savaşların sebebi Allah mıdır? Afrikaya sahip çıktık da onlar mı doymadı? Ya da afrikadaki altın madenlerini yağmalayan kişi Allah mıdır(haşa)? Bugün dünyadaki kötülüğün bütün sorumlusu biziz. Ama dolaylı yoldan biziz. Çünkü genelde bunların arkasında birkaç tane insancık var. O kadar kötümser bakmaya alışmışsın ki güzel şeyleri artık göremiyorsun bile. Sırf aşk gibi insani bir duygu bile seni dünyanın en mutlu insanı yapabiliyorken bunları söyleyebilme vasfına nasıl eriştin? Biraz düşün bunları. Dünyanı biraz genişlet ve bir hobi edin bence ;)

He unutmadan, ahir zamanları yaşıyoruz dostum. İyinin kötü, kötünün iyi göründüğü bir zaman diliminde yaşıyoruz. Sence zamanında insanlar çok mu mutsuzdu? Ya da Allah'ın varlığı sana durduk yere mi huzursuzluk veriyor?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Uzun zaman aradım bu sorunun cevabını. Bir kere özellikle semavi dinlerde tanrı tektir, mutlaktır. Bu durumda bir ihtiyaç dolayısıyla yaratmaktan bahsedemeyiz çünkü mutlak diyoruz. E o zaman neden yarattı? Mutlak olan bir varlık neden yaratır? Yaratmak insani bir gösterge değil midir? Sadece yeterli gelişimi sağlayamadığımızı, daha önümüzde yüzlerce belki de binlerce yıl olduğunu düşünüyorum. Yani tanrı kavramını algılayabilecek seviyeye henüz gelemedik.

Belki de hiç biri yok. Öylesine bir olaydan var olduk ve geliştik. Ölüm korkusu bize ölüm sonrası yaşamı ve tanrıyı yarattırdı. Bu dünyada görevimiz olduğunu düşünmek, sınavda olduğumuzu düşünmek tamamen egonun eseri... Bilemiyoruz, şu an için bilemeyeceğiz.

Belki de hepimiz tanrının bir parçasıyız. Tanrı aslında bizim oluşturduğumuz bir bütün.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

evren sadece dünya mı? Galaksi kümeleri bile sadece bilinen evrende ufacık bir toz kümesi gibi kalıyor. Herşeyi geçtim bu kadar isyan etmeye kendinde hak görecek ne yaşadın? Aç mı kaldın? Evsiz mi kaldın? Kanserin çaresini doğada bulabilirsin. Nesli tükenmekte olan hayvanların sebebi Allah mıdır? Peki çıkmakta olan savaşların sebebi Allah mıdır? Afrikaya sahip çıktık da onlar mı doymadı? Ya da afrikadaki altın madenlerini yağmalayan kişi Allah mıdır(haşa)? Bugün dünyadaki kötülüğün bütün sorumlusu biziz. Ama dolaylı yoldan biziz. Çünkü genelde bunların arkasında birkaç tane insancık var. O kadar kötümser bakmaya alışmışsın ki güzel şeyleri artık göremiyorsun bile. Sırf aşk gibi insani bir duygu bile seni dünyanın en mutlu insanı yapabiliyorken bunları söyleyebilme vasfına nasıl eriştin? Biraz düşün bunları. Dünyanı biraz genişlet ve bir hobi edin bence ;)

He unutmadan, ahir zamanları yaşıyoruz dostum. İyinin kötü, kötünün iyi göründüğü bir zaman diliminde yaşıyoruz. Sence zamanında insanlar çok mu mutsuzdu? Ya da Allah'ın varlığı sana durduk yere mi huzursuzluk veriyor?

Senden iyimser baktigim kesin :-) sorun boyle seyleri benim yasamam degil boyle seylerin yasanmasi. Ben boyle seylerin olmasinin nedenini anlamiyorum neden sadece iyi yok, tek sorumlusu biziz ama bizide yaratan bize bu bilinci veren o sonra al yapabilirsinde yapmayabilirsinde deyip diger tarafta cezalandiran o mantik hani mantik ? Ayrica varligi degil amaclari ve nedenleri huzursuzluk veriyor, sana gore herseyi iyi olarak yarattim kotunun olmasinin sebebi siz insanlarsiniz diyebilen bir tanrimiz var oy ne hos.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Belki de gerçekten dalga geçerek bakıldığı gibidir; Neler yapacağımızı izlemek için yaratmıştır. Yaradan her olacağı biliyorsa, şeytanın bizi yoldan saptırmaya çalışacağını da biliyordur. Ve buna izin vermiştir, dünya bir imtihan alanı da denir. İnsanların neler yapıp yapmayacağını izlemek için yapmış olması da muhtemel yani. De işte buna da kesin cevabı verebilecek kimse yok, belki bir yerde bu söylendi de biz kaçırdık.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yanlış sevgili katilxpire, senin sorun temelinde bir tanrının varlığını kabul ederek başlıyor "TANRI NEDEN YARATMA İHTİYACI DUYDU" soru bu yani bir tanrı var ve neden yarattı. Bu yüzden bir oksimoron bu soruya cevap vermek kendi adıma. Tanrı neden yarattı sorunuza cevabım net ve açık olur "ne tanrısı?" İnananlar için felsefi bir soru olduğu kesin ama bizim için soru değil üzgünüm dostum :)

edit: ki senin felsefe başlıklarına bayılmama rağmen buna bulaşmadım

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tanrı olmasaydı. hiçbirşey dengede olmasaydı, insanların hayatlarında başlarına gelen açıklanamayan olayları tıbbın ve bilimin bile kör kalıp hiçbir neden bulamadıgı olayların sonucunu neye baglıyacaktınız ?

basit bir örnek; Tıbbın ve bilimin yıllarca çare bulamadıgı bir doğum olayını nasıl açıklıyacaktınız ? Bir kadın ve erkek 20 sene boyunca doktora gidiyorlar ve cocukları olmuyor tıbbi teknikler bilimsel araştırmalar yapılıyor mantıklı yoldan her şey denenip oturulup araştırılıyor ve ne doktor ne bilim adamları hiçbir care bulamıyor. İnanc ve ibadet dogrultusunda bir anda bu kadın ve erkegin cocukları oluyor. bunun sebebi o kadın ve erkegin yaratılmasını saglayan tanrının bir işi oldugu düşünülmüyor mu ?

Güneş kendiliginden ortaya cıktı.

Ay kendiliginden varoldu.

Dünya haricinde bircok galaksi ve gezegenler kendiliginden ortalıga cıktı.

Büyüler, insan harici varlıklar bunların hepsi kendiliginden ortaya cıktı.

o zaman bunlar bu şekilde acıklanıcak...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...