Jump to content

Paganizmde Ata Kavramı


nevermore

Önerilen Mesajlar

Günümüzde Tanrı ve Tanrıça'yı benimseyebileceğimiz bir bay-bayan dünya üzerinde bulunmadığından, eski atalarımızı hatırlamak en iyisi olacaktır. Efsaneler, Mitolojileri, Destanlar ve daha nice hikayelerimiz bize atalarımızdan miras kalan, eski yolları öğrenmek için klavuzluk eden bir yoldur. Paganizm'de "Ata" kavramı en belirgin olarak üçe ayrılır;

İlki, Birinci soydan Aile Atalarıdır. Vefat etmiş aile veyahut büyüklerimiz bizlerin birer atası sayılır ve günümüzdeki ölümün ardından her yıl o kişinin anılması, aslında Atalara yas tutulması, onları onurlandırmak için yapılan bir ritüeldir.

İkincisi; Savaşçılar, Halk Kahramanlarıdır. Büyük belaları başından geçiren ve nice savaşlara katılan soylu kimseler olabilir bu sınıf, Mitologyada da bahsi geçen tüm ölümlü isimler bu sınıfa girecektir. Onları günlerinde kutlamak, bayramlarını topluca yaşatmakta bunların devamıdır. Ki günümüzde Mustafa Kemal Atatürk, bizlerin en önemli Kahramanıdır. Eski İslam öncesi kahramanlara da elbet göz atabilirsiniz merak ederseniz.

Üçüncü ve son olarak; Mensup olunulan topluluğun değerleridir. Bu değerler dini veyahut maddi olabilir. Bu fikir biraz karışık ve uzak gelse de aslında yakından bir örnek vermek bize zor gelmiyecektir. Kral Arthur ve Avalon efsanesinde bahsi geçilen Avalon adası Tanrıça'ya hizmet etmeye kendini adamış Rahip ve Rahibelerden oluşuyordu. Burada ki Vivian, Morgana aslında bu efsanede ki ve o mensup olunan grubun Atalarıdır.

Aynı zamanda küçük bir dipnot geçeceğimki Tanrılar ve Tanrıçalar, Doğa Ruhları, Element Ruhları ve Doğada yaşayan bir çok varlığa da Ata diyebilme şansımız var(Nympheler, Satyrler, Ejderler...).

Hazırlayan: Birkan Koç

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"Günümüzde Tanrı ve Tanrıça'yı benimseyebileceğimiz bir bay-bayan dünya üzerinde bulunmadığından, eski atalarımızı hatırlamak en iyisi olacaktır."

Geçmişte Tanrı ve Tanrıça kavramı olarak benimsenen şahsiyetler mevcut muydu? Şimdi neden yoklar? Tanrı ve Tanrıça yerine atalara mı tapılmalı yoksa, ataları Tanrı ve Tanrıça gibi mi görmeliyiz?

 

"Paganizm'de "Ata" kavramı en belirgin olarak üçe ayrılır"

Bu ayrım hangi paganizm de geçiyor? (Bunu gerçekten merak ediyorum)

 

"Vefat etmiş aile veyahut büyüklerimiz bizlerin birer atası sayılır ve günümüzdeki ölümün ardından her yıl o kişinin anılması, aslında Atalara yas tutulması, onları onurlandırmak için yapılan bir ritüeldir."

Ata tapınımına yeni bir bakış açısı getirilmiş sanırım. Semavi dinlerle karıştırmış arkadaş "yas " ve " zaman" kavramlarını. Ata tapınımında zaman aralığı olmamakla birlikte, mümkünse atalar her gün bir adak ile anılır.

 

"Mitologyada da bahsi geçen tüm ölümlü isimler bu sınıfa girecektir."

Ata tapınımının bununla bir alakası yoktur. Ne paganizmde, ne şamanizmde veyahut başka doğa tabanlı dinlerde Ata kavramı genel bir kavram niteliği taşır. Soyuna ait olmayan ölülere dua edeceksen genel olarak "geçmiş ataların ruhlarına" gibi bir cümle kullanılır. Tabi herkülün soyundan geliyorsanız o ayrı.

 

"Kral Arthur ve Avalon efsanesinde bahsi geçilen Avalon adası Tanrıça'ya hizmet etmeye kendini adamış Rahip ve Rahibelerden oluşuyordu. Burada ki Vivian, Morgana aslında bu efsanede ki ve o mensup olunan grubun Atalarıdır."

Arketip ile ata ruhları karıştırılmış. Aynı zamanda tarihi bilgi de yanlıştır. Büyük ihtimal kaynak "Avalon'un Sisleri" adlı film.

 

"Aynı zamanda küçük bir dipnot geçeceğimki Tanrılar ve Tanrıçalar, Doğa Ruhları, Element Ruhları ve Doğada yaşayan bir çok varlığa da Ata diyebilme şansımız var(Nympheler, Satyrler, Ejderler...)."

Bu bilgi tamamen yanlış ve kafadan uydurma bir bilgidir. Her bir kavram zaten kendi enerjisini içinde barındıran isimlere sahipken, bunları tek bir başlık altında "atalar" diye toplamaya çalışmak, geleneğe zarar veren ve yanlış öğrenilmesine sebep olan boş bir egodan başka bir şey değildir.

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kafaya göre uydurularak yazıldığında böyle oluyor işte... Ata tapınımında nerede görülmüş "yas" tutulduğu, ata tapınımı pasif değil aktif bir tapınımdır, ona özel bir sunak oluşturulur ve hayatın içinde geçer. Bir yas yoktur çünkü atanın ruhunun hala gözettiği ve onu duyduğu bilinir... Vivan ve Morgana neyin atasıymış ne demek istemiş hiç anlamadım... Biz ne zamandır kahramanları onurlandırmaya başladık, onları kutladık ve "ata" olarak saydık acaba...

 

Hele ki "Tanrı ve Tanrıça'yı benimseyeceğimiz bir bay bayan" cümlesini hiç mi hiç anlamadım. Tanrı ve Tanrıça olarak zaten bir bay bayan benimsenmez insanlar tanrısallaştırılmaz, eğer kastettiği başrahip başrahibe ise zaten bunlar mevcut lakin başrahip ve başrahibeye de tanrı ve tanrıçaymış gibi tapılmaz... Cümlede bir absürdlük var. Eminim kendisi de bunu yazarken ne söylediğinin farkında değildi...

 

İşte bunlar neden oluyor, temel bilgiler ve araştırmalar olmadan detaylı araştırmadan ve en önemlisi yolu içselleştirmeden, kafaya göre bilgi aktarmaya çalışmaktan oluyor. Adam belli ki ata tapınımı ile ilgili hiçbir makale okumamış, araştırmamış, hele ki deneyimi de yok, kafasına göre beş altı dakikada bir yazı çıkarmış... İşin kötü tarafı bunları facete paylaşıyorlar ve insanlarda bu yanlış bilgilerden yararlanarak geleneği dejenere ediyorlar. (Nevermore sana bir sözüm yok sen sadece paylaşıyorsun sonuçta paganizmle çok alakadar değilsin, sözüm bu bilgiyi paylaşan arkadaşa)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...