Jump to content

Ne Yapar Bu Cern ?


ptahba

Önerilen Mesajlar

Son zamanlarda sık sık duyar oldunuz cern cern cern, hızlandırıcı, atlas deneyi, büyük hadron çarpıştırıcısı iyi de bu cern ne yapar? cern'in yürüttüğü başka deneyler yok mu paso onu bunu mu çarpıştırıyorlar yaramaz çocuklar gibi, cernde çalışana kız veriyorlar mı? :D Kısa bir dizi başlatiyim ve cern nedir ne deneyler yapar onu anlatiyim dedim ilginizi çekerse.

 

Öncelikle en önemli sorunun cevabı cern de çalışana kız veriyorlar mı kadınlar koca bulabiliyor mu:D veriyorlar o açıdan sorun yok D yalnız kızı / kocayı kendiniz buluyorsunuz mümkünse üstüne parçacık fırlatmıyorsunuz neden hoş değil çünkü :D

 

Şaka bir yana CERN ne demek? bildiğiniz gibi CERN İsviçrede kurulu bir bilim yuvası hatta idda ediyorum 24-25. yüzyılda CERN için 20 ve 21. yy'ın rönesansını CERN başlattı ve taşıdı diyecekler. En basitinden şu kullandığınız internet ve www protokollerini bile cern'e borçlusunuz.

 

CERN tam olarak "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire" veya European Council for Nuclear Research yani Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi demektir ve fizikle, parçacık fiziği ile ilgilenir. Buluşları burdan aya otoban olur ama mesela PET denen medikal cihazı CERN biliminsanlarının pozitron buluşu mümkün kılmıştır. Radyoterapi'de kanserli hücrelere istenen yükte proton gönderilebilmesinin temeli yine CERN'dir.

 

İşte bu CERN bir dizi parçacık hızlandırıcı sayesinde evren nasıl oluştu-nasıl çalışıyor-atom ve atomaltı parçacıkları etkileyen kuvvetler nedir sorularına cevap arayn bir bilim enstitüsü.

 

İşte bu deneylerden bir tanesi

 

ACE (Antiproton Cell Experiment) Antiproton Hücre Deneyi

 

2003 yılında başlamış bir deney hala devam ediyor ve fizikçiler, biyologlar ve doktorların denetiminde devam ediyor. Peki neyi amaçlıyor bu proje?

 

Bildiğiniz gibi radyoterapi kanserli tümrlerin radyoaktif yüklü parçacıkla vurulması ile çalışan bir tedavidir. Temel olarak tümörün yeri, kalınlığı ve yoğunluğuna göre enerji yüklenen proton parçacıkları tümörü vurarak yokederler. Son yıllarda epey kesinleşse de bu teknoloji tümör etrafındaki ve yolunun üstündeki sağlıklı dokularıda öldürmektedir.

 

ACE projesindeki fikir ise yeni bir yaklaşım ile tümörün proton ve antimaddesi antiproton yani pozitron (hatırladınız mı yenmeyen parçacık :D ) ile vurulması. Amaç tümörlü hücrenin çekirdeğini (her atomun etrafında protonlar vardır hemde hidrojen atomu hariç hepsinin) pozitron ile vurmak.

 

Tümörün atomik çekirdeği etrafındaki atomlarla etkileşime girecek olan pozitron yani antiproton karşıtını anında yokedecek, çevresinde dönen yüklü protonlar olmayınca atomun çekirdeğil parçalanarak yok olacak. Bu işin artısı ise pozitronun yolu üstündeki sağlıklı hücrelere protona göre daha az (tam olarak 1/4 oranında) arar veriyor olması.

 

Bu tedavi geliştirilirse eğer kanser tedavisinde hastanın greceği zararı çok daha aza indirerek hayat kalitesini arttıracak ve başarı yüzdesini yükseltecek. İşte size parçacık fiziğinin sağlığımız için nasıl kullanıldığı. Bilinmeli ki fizik bilimi olmadan ne evreni anlayabiliriz ne de ilerleyebiliriz.

 

Sözün Özü:

 

1. Hidrojen atomu çekirdeği etrafında proton dönmeyen tek atomdur

 

2. 80 yıl önce bulunan pozitron hala birçok bilimsel gelişmeye sebep olmaktadır. Higgs bozonunun 80 yıla nelere çık olabileceğini hayal bile edemeyiz.

 

3. Pozitron hala yenmiyor merve :D Ayandra yavrum çıkart o pozitronu ağzından sinirlendirme adamı :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hahahah ptahba süpersin :D Anlamadığım bir konu okurken bile gülebiliyorum sayende:D

Şaka bir yana basamak basamak anlatılınca yine bir şeyler şekilleniyor kafamda. Bir de isabet oldu bu konuyla alakalı bir belgesel izlemiştim. Daha da isabet oldu kırmızı taytlı sarışın hocam araştırın demişti. Hala fizik ilgi alanıma girmiyor ama severek okuyorum devam eden yazılarını merakla bekliyoruz:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@merve

 

einstein'a mal edilen bir laf vardır "Tanrı zar atmaz" diye bak şimdi en az onun kadar kalıcı bir kelime etmek üzereyim tarihe geçicem. "Tanrı Çekirdek Çitlemez" :D Tanrı çekirdeği dedi arkadaş pes artık. Çekirdek değil bozon parçacık :D

 

@ayandra

 

rica ediyorum sizin sarışın ve kırmızı taytlı hocanız mevzuunu kapatalım zira insanlığımdan tiksindim D

 

@pire

 

evet hemen her bilimsel gelişme bir ayağını fiziğe dayandırır. Herkes fizikçi olmasın elbette en az bilim insanı kadar yazara, müzisyene şaire, ressama, heykeltraş'a yani sanatçıya ihtiyacımız var.

 

Geri kalan fizikçi olsun :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

CERN'de yapılan deneyleri tanıtmaya devam ediyorum. Bugün tanıtacağım deney CERN'de değil uzay istasyonunda (ISS) yapılıyor ama modül CERN'de yapıldı. Bu modülün amacı uzayda kozmik ışımaları ölçmek, karanlık maddenin ne olduğunu anlamak ve bigbang sonrası ortaya çıkan ilk antimadde parçacıklarına ne olduğunu anlamak. 16 ülke işbirliği ile 3 kıtaya yayılmış bir inşa 56 bilim enstitüsü ve 600 fizikçinin katkısı ile yapılmıştır.

 

Adı AMS yani alfa manyetik spektometre. Bir fizik partikül detektörüdür. 16 Mayıs 2011 yılında ISS'ye monte edilmiş ve 19 mayıstan beridir dünyaya veri gönderiyor. Veriler önce NASA tarafından alınıp CERN'e yönlendiriliyor. Cern'deki fizikçiler ise bu bilgiler sayesinde hem ince ayarlamaları yapıp hem de verileri değerlendiriliyorlar. İlk senen kendi deyimleri ile fine tunining yani ince ayarla geçmiş, buluntular için henüz çok erken olsa da ilk seneside AMS2 modülü dünyaya 17 milyar yakalnmış kozmik ışıma ile ilgili veri göndermiş. Aynı hubble teleskobunda olduğu gibi biliminsanları hala bu modülün tam kapasitesini anlamaya ve onu kullanmaya çalışıyorlar. Hubble teleskobunun ince ayarı ve yapabileceklerini anlamak seneler almıştı ama sonuca değdi.

 

AMS daha uzun seneler uzayda kalarak ölçümler yapacak, aranılan şey evrenimizin %96'sını oluşturan karanlık madde (boşlukta boşluk yok bu madde var) ve karanlık enerji. Bunun dışında antimadde ve kayıpmadde'nin de peşinde.

 

AMS yapımı ile ilgili bir video

 

 

AMS resmi web sayfası

 

AMS-02

 

@merve: Tanrının çekirdeği varmı? varsa tuzlu mu tercih ediyor tuzsuz mu? ay çekirdeği mi? Japon çekirdeği mi? Japon çekirdeği ise Hak dini Budizm mi? hep öğrenicez bunları :D

 

@ayandra: O çekirdek bildiğin çekirdek değil radyoaktif hep burnun falan düşer evladım ellemiyoruz çekirdekleri. Tanrının çekirdeği onlar nasıl çarpar sen düşün. Tanrı len bu :D Elleşmeden uzaktan :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bildiğimiz boşluk,boşluk değilmiş meğersem.

 

Sana ilginç bir bilgi de vereyim. Katı da tamamen katı değil. Boşluklu yapıya sahip. Sandalyen, vücudun boşluklu yapıya sahip atom boyutuna indiğinde. Yani kendi atomlarını, duvarın atomları arasındaki boşluğa denkgelecek şekilde tutturabilirsen duvardan geçebilirsin. Ama deneme olur mu? :D Fotoğraftaki sensen yazık olur, sen değilsen deneyebilirsin sorun yok :D :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

:D:D:D:D:D gülmekten öldürüceksiniz siz beni konu atomdan bozondan dine dönmeye geldi ki ptahbayı dine döndürebilecek sey bu resimde ki kızsa dünyayı gezer bulur onu dine döndürürüm :D:D:D ayrıca bir erkege asılmak hic size uymadı sevgili ptahba ve minik :D ayrıca artık ben tanrının cekirdegine karısmıyorum istedigi kadar citleyebilir. ama o pozitronla azıcık oynasam olmaz mı ki :D
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

cernde ki deney aslında ışınlanma deneyidir, aynı laboratuvardan başka kıtalarda da var ama gizli. higgs bozonu falan bulunan en ufak buluşlar, yani daha neler neler buldular ama neden söylesinler ki?.

Niye gizli olsun ki? Amerika ve Çin fotonları ışınlamayı başardılar ve bunu ilan ettiler zaten birkaç yıl önce.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

cernde ki deney aslında ışınlanma deneyidir, aynı laboratuvardan başka kıtalarda da var ama gizli. higgs bozonu falan bulunan en ufak buluşlar, yani daha neler neler buldular ama neden söylesinler ki?.

 

Yok öyle birşey. Ben geçtiğimiz yaz 2 ay oradaydım, ptahba benden daha çok orada bulunmuş biri. Bazı medyanın kasıtlı olarak absürd haber yapması işte. :D Işınlanma deneyini gizli tutmanın bir anlamı da yok.

Higgs bozonu ufak tefek buluş? Bırakın atlıycam :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

cernde ki deney aslında ışınlanma deneyidir, aynı laboratuvardan başka kıtalarda da var ama gizli. higgs bozonu falan bulunan en ufak buluşlar, yani daha neler neler buldular ama neden söylesinler ki?.

 

Gizli ise sen nereden biliyorsun?

 

Geldik asıl konuya:D.Erkeğim arkadaşlar ben,bu sevdiğim kız,askıntı olmayın:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...