Jump to content

Atmosferdeki Karbondioksit Kullanılarak Yakıt Üretimi Keşfediliyor


masal perisi

Önerilen Mesajlar

Fosil yakıtların yaygın tüketimi sonucu Dünya’daki atmosfere yayılan fazla karbon dioksit miktarı küresel iklim değişikliğindeki en önemli faktördür. Bu yüzden araştırmacılar dünya üzerinde çok az miktarda karbon ayakizi bırakacak bir enerji kaynağı üretme konusunda yeni yollar aramaktadır.

Georgia Üniversitesi araştırmacıları şu sıralarda atmosferde sıkışıp kalan karbon dioksiti kullanışlı endüstriyel ürünlere dönüştürmede yeni bir yol keşfetmekteler. Bu keşif güneş ışınlarının yakalanmasına ve küresel sıcaklığın yükselmesine neden olan karbon dioksitin doğrudan biyoyakıt oluşturmasına yol açabilecek niteliktedir.Michael Adams (UGA Biyoenerji Sistemleri Araştırma Enstitüsü üyesi, Georgia Power Biyoteknoloji Profesörü ve Franklin Fen Koleji Biyokimya ve Moleküler Biyoloji İleri Araştırma Profesörü) ‘Bizim yaptığımız temel olarak bitkilerin yaptığı gibi karbondioksiti emmeyi ve yararlı ürünler ortaya çıkarmayı beceren bir mikroorganizma geliştirmek’ diye bildiriyor.Fotosentez sürecinde bitkiler su ve karbondioksiti şekere dönüştürmek için güneş ışığını kullanıyorlar. Bu üretilen şeker enerji üretiminde önemli bir rol oynamaktadır

 

Bitkinin ürettiği şekerler etanol gibi yakıtlara fermente olabiliyor ancak bitkinin karmaşık hücre duvarı içerisinde sıkışmış olan şekerleri verimli bir şekilde elde etmenin olağanüstü derecede zor olduğu kanıtlanmıştır.

M. Adams ‘Bu keşfin asıl anlamı bitkileri bir aracı olmaktan çıkarmaktır’ diye belirtiyor. ‘Bitki yetiştirme sürecini beklemek ve biokütleden şeker elde etmek zorunda kalmadan atmosferdeki karbon dioksiti direkt alıp, yakıt ve kimyasal maddeler gibi yararlı ürünlere dönüştürebiliriz.’

Yöntem, jeotermal hava deliklerinin yakınında bulunan aşırı ısınmış okyanus sularında bulunan ve karbonhidratlardan beslenerek büyüyen Pyrococcus furiosus veya ‘rushing fireball’ denilen eşsiz bir mikroorganizma tarafından mümkün olmaktadır. Adams ve ekibi organizmanın genetik materyalini işleyerek çok daha düşük sıcaklıklarda karbondioksitten beslenme yeteneğine sahip yeni bir tür P.furiosus geliştirdiler.

 

Araştırmacı ekip sonrasında mikroorganizmada gerçekleşen kimyasal bir reaksiyon olan karbon dioksiti 3-hidroksi propiyonik asit ile birleştirip, akrilik gibi birçok endüstriyel ürün oluşumunda yaygın olarak kullanılan kimyasal maddeyi oluşturmak için hidrojen gazını kullandılar.

Adams ve ekibi bu yeni türün diğer genetik manipülasyonları ile karbondioksitten birden fazla yararlı endüstri ürünü (yakıt dâhil) üreten yeni bir yöntem oluşturdular.

P. furiosus işlenmesiyle oluşan yakıt yakıldığı zaman oluşturmak için harcanan karbondioksit aynı miktarda serbest kalmaktadır. Ve etkin bir şekilde nötral hale gelir, bu da benzin, kömür ve petrole çok daha temiz bir alternatiftir.

‘Yakıt üretimindeki bu verimli ve etkin yöntem büyük umutları da beraberinde getiriyor.’ diye belirtiyor Adams. ‘Gelecekte süreci geliştirecek ve daha büyük ölçekler üzerinde testlerimizi gerçekleştireceğiz.’

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...