Jump to content

Spordan Önce Doktora Gidin


serpentine

Önerilen Mesajlar

Uzmanlar, yaz öncesi zayıflamak isteyenlerin kardiyoloğa görünmeden spora başlanmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

 

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, özellikle yetişkinlerin, bir anda karar verip spora başlamasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

 

Prof. Dr. Batur, ’Sağlıklı olayım’ diye başlanan sporun kişinin ölümüne sebep olabileceğini belirtti. Vücuttaki aşırı kiloları atmanın en iyi yolunun spordan geçtiğini ifade eden Prof.Dr. Mustafa Kemal Batur, şunları kaydetti:

 

"İnsanlarımız dengesiz beslenip, fazla kilo alınca bunları birden vücudundan atmak istiyor. Kendi başına spor yapmaya karar veriyor. Hemen bir spor salonuna üye olup, spor yapmaya başlıyor. Böyle davranan birçok yetişkin, sağlıklı olayım derken, ciddi kalp problemleri yaşıyor.

 

KARDİYOLOĞA GÖRÜNMEDEN SPORA BAŞLAMAYIN

Spora başlayacak kişilerin mutlaka bir kardiyolaga muayene olup danışarak hareket etmesi gerekir. Spor yapıp zayıflamak isteyen kişi, zaten obezite riski ile karşı karşıyayken, bir hekime görünmeden spor yapması bazen sorunlara yol açabiliyor. Hatta ’Sağlıklı olayım’ derken yaşamını yitirebiliyor. Çünkü, spor yapmaya karar veren kişinin ciddi kalp rahatsızlığı olabilir. Kendisi bunun farkında olmayabilir. Yaptığı sporla sarf ettiği aşırı efor sonrası kalp krizi veya ritim bozuklu ile karşı karşıya kalabilir.

 

Kilo verip kalbini korumak isteyenlere tavsiyem önce bir kardiyologa görünüp, spor yapmak için doktor onayını aldıktan sonra bu işe girişmeleridir. Daha sonra, en az hafta da 3 gün, dakikada 110 adım atarak yapacakları bir saatlik yürüyüş sonrası sağlıklı ve istedikleri kiloya geleceklerini düşünüyorum."

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence spor komplekslerinin tamamı şu şekilde çalışmalı :Genel sağlık muaynesi ve kardiyolog onayı olmadan üye kabul etmemeli. Kişinin kitle endeksi ve fiziksel durumuna göre spora başlanmalı ve en geç 2 ayda bir de kardiyolog, hemogram ve röntgenden oluşan bir sağlık takibatını içeren raporu bünyelerinde bulundurmaları gerekir. Üyeler her ay bel-karın-göğüs ölçüleri ile birlikte kilo ve yağ oranı kontrolünde olmalı.. Spor kompleksinde bulundan eğitmenlerin muhakkak sadece spor değil kişilerin psikolojik durumunu da anlamalı.. Aynı zamanda spor kompleksinin hijyenik, duş kabinli ve iç açıcı olması da çok önemli. Tabii nerdeee böyle spor kompleksleri değil mi :D 2011'de S**pes denen bir spor kompleksinde spora başladığımda neredeyse bel fıtığı oluyordum.. 2 hafta yerimden kalkamadığım gibi bir de sözde eğitmenlerin pişkinlikleri beni çıldırtmıştı.. Spora başlayacak olan arkadaşların bu yukarıda yazdıklarıma çok dikkat etsinler.. Şayet bunların takibatı yapılmıyor, gelişi güzel spor yaptırıyorlarsa hiç başlamayın sağlığınızdan olursunuz..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu yazıyı benim yazmam gerekirdi :D Güzel paylaşım ve Northice nin yorumu da güzel olmuş. Elinize sağlık.Ben geçtiğimiz hafta spora başladım. Daha öncelerde farklı spor dallarıyla uzun süre uğraştım.(5 sene atletizm+4 sene boks) Ama yaklaşık 2 senedir evden işe-işten eve yürümek harici spor yapmıyordum :D o da toplasan 500-600m anca eder :D 2 sene önce 69 olan kilom şu anda 90 :D (Ama göstermiyor yav boy uzun olunca:D )

Geçen hafta hafif tempo koşuya başladım. İlk üçgün çok güzel geçti. Dördüncü gün ayak bileklerimde öyle bir ağrı oluştu ki ayaklarımı kaldıramaz hale geldim. Ertesi gün bırakmamaya gayret ettim ve yine devcam ettim. Hafta içini böyle geçirdim. Günlerden cumartesi oldu hiç hareket edemez hale geldim :D Pazarda dinlenerek geçirdim. Dün yine ağrıyla koştum. Bir hafta böyle geçti. Bugün yine idmana devam etmek istiyorum. Zorlanarak da olsa hafif bir idman yapacağım.

Spora başlayacak arkadaşlara önerilerim:

-Hangi sporla uğraşacağınıza karar verdiğiniz an kıyafetlerinizden ayakkabınıza kadar o spora uygun olup olmadıgını kontrol edin ve öyle başlayın.

- Kendinizi benim gibi ilk üç gündn yorup 4-5-6.gün yatmayın :D

-herhangi bir sporu ne kadar yaptığınız değil ne kadar süre yaptığınız önemli. Örneğin 1 km'yi 10 dakikada koşmak önemli değil.Onun yerine ona eşdeğer 20 dakika hafif tempo koşun.Hem vücudunuzu zorlamazsınız hemde elde edeceğiniz verim daha iyi olur.

-Sağlık kontrollerinden geçin.

Vücunuz sizin anlayamadığınız sinyaller verebilir. Bunu da anca doktorlar bilir ;) (Güzel slogan oldu)

-Beslenmenize dikkat edin. Benim gibi kilo vermek için açlıktan gözleriniz kararmasın :D

Geri kalanını üstteki arkadaşlarım tamamlamıi Ben kendi deneyimlerimi aktardım. Umarım benim düştüğüm duruma düşmezsiniz :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...