Jump to content

Tarih ve coğrafya bölümü bitiyor!


legolas

Önerilen Mesajlar

Tarih ve coğrafya alanı bitiyor!

 

Ülkemiz tarihi açısından çok soylu ve geniş bir ülke olmasına rağmen tarihe ülkemizde değer verilmemektedir. Tarih bilincine ihtiyaç duyan gençlik olmasına rağmen tarih ve coğrafya bölümleri mezunları iş bulamamakta ve başka mesleklere yönelmektedirler. 16.000 tarih bölüm ve fakülte mezunu işsiz.. Peki tarih bölümü mezunlarının yapabileceği şeyler nelerdir?

 

Tarih bölümünü bitirenler kurumlarda “Tarihçi” olarak görev alırlar. özel araştırma merkezlerinde, üniversitelerde öğretim elemanı olarak, gazetelerde yazar olarak çalışabilirler. Ancak üniversitelerde öğretim elemanı olmak zor, uzun, yorucu ve çok emek gerektiren bir iştir. “Bakanlıklarda arşivci” olarak çalışabilirler, ancak arşivler en az kullanılan bölüm olduğu için en alt katlarda rutin, karanlık, çok sıcak ya da çok soğuktur. Kazanç devlet sektöründe düşük düzeydedir. Gazetelerde yazar olarak çalışıldığında kazanç çalışma koşullarına göre değişmektedir.

 

Kısacası işsiz tarihçilerimiz arasında kullanılan “limon sat ama tarihçi olma” deyimi ne yazık ki büyük oranda gerçektir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu konuda neler yapmak lazim , onu idrak etmek lazim . Yabanci dil ogrenilebilir , kendim de muhendis adayiyim . Yabanci dil eger olmasa is bulamam .

 

Bir tarih bolumunden mezun olan sahis kendini gelistirebilirse , daha iyi imkanlara sahip olup is bulabilir. Ve ayrica ,bazi insanlar sirf universite okudum diyebilmek icin , bu tur bolumlere girdigi gercek . Kendi arkadaslarimdan biliyorum . 2 yillik var , onlara gir onlarda is bulma oranin %75. Cunku teknik eleman eksigi var ulkede . 4 yillik okuyupta is bulamayan insanlar , tekrardan 2 yillik okuyup anca is buluyorlar . Hemşireliğe giden erkek arkadaşlarım çok .

 

Aynisi benim icinde gecerli .Mühendis için ek eğitimler olmadan iş bulabilmek imkansız. Makine mühendisliği okuyorum , mühendislik bitmiş yani . Sınıflarda 70 kişi ile ders işliyoruz. 4 sınıf var 2.sınıflar için. Artık mezun sayısı ne kadar çok siz düşünün diğer üniversiteleri de katarak .

 

Okulu bırakmayı düşündüm , daha sonradan toparladım..

Ek şeyler yapılmadan hakikaten iş bulmak zor , bir tıp ,hemşirelik değil ..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

aslında en büyük problem bu gibi bölümlere işe yaramaz kişilerin gitmesidir. yani adam tutuyor boşta kalmayım diye coğrafya ya da tarih yazıyor. bu meslekleri yapabilecek adamlar boşta kalırken işe yaramaz şişkolar giriyor sınıfa koca sıranın yarısını kendi kaplıyor en arkaya oturuyor geğire geğire dersi dinliyor arada dönüp iki isyan ediyor sonra bütlerde nasıl geçeceğini düşünüyor. esas bu mesleklerde başarı getirebilecek adamlar ise boşta kalıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sorun gayet açık. Düşünmeyi öğreten eğitim sistemimiz yok. Yani bir insan, diğerlerinden farklı bir hobisi olduğundan bahsedince bu kişiyi hemen çocuk olarak görüyorlar. Atıyorum tarihe çok ilgim var, tarih araştırmacısı olmak istiyorum, eski Türklerin yaptıklarını incelemek istiyorum deseniz, sınıfta arkadaşlarınız size güler. Çünkü bunlar, ülkenin kalkınması için değildir, boş işlerdir(!). Gerekli tarih araştırma yerlerimiz olsa bu insanlar da işsiz kalmaz. Ama onun yerine nereye cami dikebiliriz, neredeki ağacı kesebiliriz diye uğraşıyorlar. Saçma sapan bir sınav sistemi yerine, insanların düşüncelerini önemseyen, insanları zekasını sayıyla ölçmeyen bir sınavımız olsa bunlar olmaz. Ben mesela bilgisayar bilimlerine çok meraklıydım, ama puanı çok yüksek olduğu için anca biyoloji bölümüne girebildim. Ha biyoloji kötü bir bölüm değil, ama ülke şartlarındaki eğitim düzeyi belli. Yani şu anda sınıfın ortalamasını düşürmekten başka bir şey yapmıyorum. Ama bilgisayar bölümünde olsaydım hep yüksek alırdım. :D Tarih, coğrafya gibi bölümleri gereksiz görenler zaten hep böyle refaha erememiş toplumlardan çıkar. Adamın tek düşünebildiği şey, ezbere bilgileri kafama doldurayım, 3 bin lira maaşla başlayayım. Ne bi tarihi araştırmak var, ne bi kitap okumak var, ne de insanların geçmişte ne yaşadığını merak eden var. Ot gibi yaşayıp ölüp gidiyorlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben de istemem fen edebiyat fakültelerinin bitmesini ama bana her üniversitenin tarih,coğrafya,edebiyat bölümlerine çok fazla sayıda öğrenci alması yanlış geliyor. Her yıl 20 000-30 000 tarihçi mezun olsa kaçı doğru dürüst iş bulabilir ki ? Bunun yerine birkaç üniversitede belirli sayıda alım olması gerekiyor diye düşünüyorum sonra KPSS'de de atanamıyorlar boşuna okumuş oluyorlar Allah kolaylık versin okuyanlara :(

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...