Jump to content

'' Amin'' Ne Demek ?


nevermore

Önerilen Mesajlar

Duadan sonra niçin " Amin " denir ?

Müslümanlar " Amin " diyor. Hıristiyanlar ve yahudiler ise Amen. Yahudilerin " Amen " sözcüğü değişerek Arapça'ya " Amin " olarak geçmiş.

 

Yahudiler ise bu deyişi bir zamanlar tutsak oldukları Mısır'da öğrenmişler. Mısır Firavunu Amenofis, yapılan her duanın sonunda kendi adının anılmasını, " Amen " denilmesini buyurmuştu. Zaman içinde ise bir gelenek haline gelen dua sonunda "Amen" demek eski Mısır dili olan Koptçadan geliyor.

 

Anlaşılacağı üzere Yahudileri Mısır'dan çıkaran Musa bu

geleneğe dokunmamış ve bu gelenek Yahudiliğe, Hıristiyanlığa ve Müslümanlığa geçmiştir. ilginç olansa Gerek Tevrat gerekse Kuran'da firavunlara karşı yapılan mücadeleler anlatılmasına rağmen Yahudi, Hıristiyan ve Müslümanların günde birçok kere tanrıdan istedikleri şeyler için bir firavun olan ''Amen'' i anıyor olmalarıdır.

 

bir diğer görüş ise kelime anlamının '' öyle olsun '' demek olduğu ...

iki görüşte alıntı .. varmı farklı tezler ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hani uzun uzun konuşuruz ve sonunda olmazsa olmaz tamamlayıcı bir cümlemiz olur,bunuda ona benzetebiliriz bence.Yani biri "amin,amen" diyorsa tanrının gerçekliğini , mükemeliyetini bir nevi zikretmiş kabul etmiş gibi oluyor.Yani "amin-amen" bir nevi mukaddes yemin olarak görülebilir bence :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İki Teorim var ;

 

1 - ) Eski Mısırın kralı Amenofis tüm dualardan sonra kendi adını anılmasını istiyordu , o zamanlar krallar tanrılaştırılıyordu. Kral rahipleri yönlendirdi rahiplerde halkı yönlendirdi.

 

2 - ) 3 Monoteistik dine de bakacan olursak hepsi de " Amon - Amen - Amin " diyor duaların bitiminde bu 5000 yıllık süregelen bir uygulanış. Şu an da müslümanlarda , hristiyanlarda kökünü ve öğretilerini Musa'ya dayandırıyor. Musa'da tarih bilimcilerinin söylediğine göre Mısırlı. Günümüzde hristiyanlar "Amen" kelimesini "ve öyle olsun" anlamında kullanıyorlar müslümanlarda "Allah kabul etsin , Allah razı olsun " anlamında kullanıyor fakat kelimenin etimolojik kökenine baktığımız zaman hiçbir anlamı yok ( veya biz bilmiyoruz ) herhangi bir anlam bulamadığımız için koptçadaki ( eski mısır lisanı ) özel isimlere yöneliyoruz ve karşımıza Amon çıkıyor evet . Eski Mısır Tanrı'sı insanların yaratıcısı Amon , sonradan Tanrıları yaratan "Ra" Amon'un saklı yerlerine girerek AmonRa ' yı oluşturacak . 3 büyük monoteistik dinde aynı tanrıya tapar Amon Ra' ya . Dolayısıyla tüm bu dinler güneş tanrısı Ra'ya ithaf edilir. ( Kaldı ki bugün Namazın , Surya Namaskara olduğunu idrak edebiliyoruz güneşin doğuşundan batışına kadar geçen sürede kimi salat ediyoruz size ? ) Şu an ki 3 büyük dinin temelini oluşturan Zerdüştlükte de Namaz vardır kıble güneştir sadece . Zerdüştler zerdüştlüğün kurucusu olan I.Zerdüştün İbrahim olduğunu söyler zaten . ( Namaz İbrahim ( as ) dan beri vardır - Yaşar Nuri Öztürk ) Şu anda tüm ibrahimi ( semavi ) dinler ki adı üstünde sema ( gök ) hepsi Ra'ya ibadet eder . Şu anda gizliden gizliye Ra'ya ibadet eden din harici topluluklar da dünyanın her yerinde Ra'nın adını yücelten , Ra tapınakları , mezarları , taşları , oymaları var gözümüze sokmasalarda gizliden gizliye yapıyorlar bunu.

 

Türkiye - İstanbul ( Dikilitaş )

 

http://www.adam-carr.net/mainphotofolder/greece-turkey/istanbul/PICT0291.JPG

 

Fransa - Paris

 

Louxor_obelisk_Paris_dsc00780.jpg

 

İtalya - Roma

 

http://www.romeartlover.it/Obelisk7.jpg

 

İran - Tehran

 

http://www.veteranstoday.com/wp-content/uploads/2011/01/Hatshepsut-obelisk.jpg

 

Semboller tanıdık geldi mi? İnanın dostlar liste uzadıkça uzuyor . Ne benim vaktim var bunları anlatacak ne daha fazla bilgi vermeye mezunum ( sıkıntı oluyor ) siz iyice bir araştırma yapın ve bu dünyada öğrendiğim yegane bir şey varsa ağzımdan çıkan kelimelere çok dikkat etmem gerektiğidir bilip bilmediğiniz sözleri zikretmeyin.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

"İyi hoş uğraşmıssın yazmışsında ne bilelim doğru olduğunu lan?"

 

Bu zihniyetteysen okuma sen bu yazıyı başta "Teorim" diye belirttim 2 teoriden yola çıktım . Etimoloji ve kronoloji bilim dallarından yararlandım çok istiyorsan kaynaklarımı özel mesajla atabilirim.

 

"Ya bir yürü git kelimeleri manipule etmişsin , kendi çıkarına göre oradan oraya çekmişsin konuyu? "

 

Bir pastör ve 2 pastör yardımcısıyla konuştum . Onlar bana kelimenin tam anlamı olmadıgını bizim inancımızda böyle kullanıyoruz biz dediler . 3 tane İmam'a sordum 3 ' ü de ibraniceden geldiğini ve "Allah kabul etsin" olarak kullanıldığını önemli olanın niyet olduğunu söyledi.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Edit ; Gnostik'lerde 2.ci teorimi savunuyor ve olası bir "Din düşmanı , kafir , sen mentalist ne biliyor musun eheeheu " mesajına karşılık direk üyeliğimi silin yöneticiler bu tip insanlarla aynı sitede barınmak istemiyorum!

 

Edit 2 ; Yurt dışındaki bir arkadaşıma sordum gelen cevabın bir kısmı ;

 

" ...let's go back to Judaism, and mainly Moses. He was an Egyptian. Jehovah is not and never was name, it was put there to disguise the name of Moses god. But a prophecy in the Judaic bible, in Zechariah, says one day the whole world will know my name, and my name will be one. Now what is the word that all the religions have in common, not what concept, but what word? It's AMEN. "

 

Sevgi ve Işıkla !

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Amen kelimesini kullanan cadıların geneli Amen'in kökünün Amon olduğunu kabul eder. Hatta Amen yerine Amon kelimesini kullandıkları da olur. Ancak Kabbalah bize bu kelime hakkında başka bir yol gösteriyor. Hatta iki farklı yol gösteriyor. İlk başta şunu söylemek gerekir Amen İbranicede AMN şeklinde yazılır ve üç harften oluşur. Kabbalah'a göre bu AGLA kelimesi gibi bir kısaltmadır. Genel görüş AMN'nin Adonai Melekh Namen'dir, ki bunun manası ''Efendi ve İtaatkar Kral''dır. Bir diğer görüşse Al Melekh Namen'in kısaltması olduğu yönündedir. Ki buda ''Tanrı Sadık Bir Kraldır'' demektir.

 

Semavi dinlerin tanrısının Amon olduğu konusuna gelince bu konuda biraz şüpheliyim. Evet, Yahudilerin YHVh'si esasen bir pagan pantheonunu içinde bulunduran toplama bir tanrıdır. Aynı şey Allah içinde geçerlidir çünkü YHVh'nin özellikleri sonra ona aktarılır(yani çoğunluğu). YHVh esasen El, Asherah ile tapılan bir Kenan savaş tanrısıdır. Belkide Torah'ta bu kadar kanlı sahneden bahsedilmesinin sebebi budur. Eski adı Yahweh'tir. Ancak İbraniler tek tanrılı olmaya başlayınca pek çok tanrı bir tanrıya dönüştü. El, Yahweh, Asherah ya da Ashtart hem tanrılar hemde tanrıçalar tek bir tanrıya dönüştü. Ne ilginçtir Torah'da tek bir tanrıya dönüşmelerine karşın hala onlara Elohim(tanrılar) olarak sesleniliyordu. İslam'ın güneşe tapma dini olduğu konusunda da şüphelerim var her ne kadar ibadetleri bunu gösterse de Allah ismi dahi bir ay tanrısından geliyor(El-İlah). Allah'ın en tanındık sembolü ise bir hilal ki yanlış hatırlamıyorsam ebced hesabı ile aynı sayıyı veriyorlardı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

YHVH ' nin eski adı Yahweh falan değil , YHVH zaten Yahweh demek. İbraniler Tanrı'nın ismi olan YHVH ' nın aslında gerçek telaffuzunu bilmez o yüzden Yahweh diye telaffuz ederler çünkü İbranice'de sesli harf yoktur. Aynı şekilde "AMN" kelimesi de bir kısaltma değildir. Söz konusu olan "Efendi Ve İtaatkar Kral" veya "Tanrı Sadık bir Kraldır" anlamında olan Adonai Melekh Na'amon ( namen değil ) sonradan Golden Dawn'cılar tarafından öne sürülen bir görüştür. Kabalistler tarafından değil kabalistikler bilgilerini saklarlar sadece kendilerinden olan kabalacılarla paylaşırlar söz konusu bilgileri bir kabalist asla kabalist olmayan bir kişiyle paylaşmaz kabala hakkında okuduğunuz yazıların çoğu yalandır hatta kabala bir yahudi mistizmi ( gizemciliği ) bile değildir . Aşağıdaki vidyolardan da anlaşılabilir;

 

 

[video=youtube;X-NnAaTsZKc]http://www.youtube.com/watch?v=X-NnAaTsZKc

 

Ek olarak Tanrı kime sadık , kime itaat ediyor? İbraniler her zaman tek Tanrılıydı. Söz konusu olan isimler tanrının isimleri tek tanrının ; şu an Allah'ın 99 ismi olması gibi . ( 99 tane Allah yok?! )

 

El: Güç

Eloha: güçlü olan

Elohim: güçlü olan (saygı ifadesi olarak çoğul şekli )

 

Yahudlier Genellikle tanrıyı Elohim ve Yehova şeklinde adlandırmaktadırlar. Elohim Tanrı'nın gazap tarafını, Yehova ise rahmet tarafınıtemsil eder. Yahudiler Tanrı'nın gazabından çok korktukları için Elohim adını daha çok kullanmayı tercih ederler. (bknz: Esirgeyen ve Bağışlayan Allah'ın adıyla )

 

Allah demişken öncelikle islamdan önceki Arap yarımadasına bakalım.“Allah” sözcüğü, jenerik olarak, büyük bir olasılıkla “tanrı” anlamına gelen Arapça El-ilah sözcüğünün kısaltılmış halidir. Hem Araplar ve hem de putperestler Tanrı için İlah sözcüğünü kullanıyorlardı.Muhammet’ten önce içinde 360 put olan Kâbe’ye Beyt'ül El-İlah ya da “İlah’ın Evi” adı veriliyordu. İlkel halkların birçoğu bir güneş tanrısına ve bir ay tanrıçasına tapardı. Batılı Araplar, bir ay tanrısına ve karısı güneş tanrıçasına taptıklarından onlardan farklıydılar. Hilal şeklindeki bu ay simgesinin İslamiyet öncesi heykelleri bulunmaktadır: Şii Müslümanlar’ın hilal şeklindeki aylarına benzer,ama Şiiler buna küçük bir yıldız eklemişlerdir. Encyclopedia of Islam, sayfa 303’e göre Yemenliler/Sabiler’in bir ay tanrısı vardı. Kureyşliler bu putu onlardan almış olabilir. ( bu paragrafta kesin konuşamadım )

 

Allah’ın Lat, ‘Uzza ve Manat adlarında üç kızı vardı. Bir keresinde, “Allah’ın peygamberi” ödün verip Kur’an’da “Onların aracılığının ümit edilmesi gereken bir şey olduğunu” söylemiştir (Sure 53:19). Yani, bu üç putun bize yardım etmesini ümit etmemiz gerektiğini söylemiştir.

 

Muhammet’in izleyicileri onun böyle bir şey söylemesine şaşırmış olmalıydı. Muhammet daha sonra fikrini değiştirip, Şeytan’ın kendisini kandırdığını söylemişti. Böyle bir hata yapılmış olduğu için bu ayetler “feshedilmiş” ya da çıkartılmıştı. Bu ayetlere sık sık “Şeytan ayetleri” adı verilir. Allah’ın Sure 13:39; 16:101; cilt 2:106’da “feshedilen ayetleri” olabileceğini okumak ilginçtir. Sure 41:37 güneşe ve aya tapanlardan kınayarak söz eder.

 

Özet olarak, Sabiler ve Muhammet’in aşireti olan Kureyş, Al-ilah ya da Allah adındaki ay putuna ve onun üç kızına tapıyordu. Kur’an putlara tapmayın der ama Müslüman alimler, Muhammet’in Kur’an’a ilk önce Allah’ın kızlarının kendilerine aracılık etmesinin ümit edilir bir durum olduğunu söyleyen ayetler koyduğunu kabul ederler.

 

Yararlandığım kaynaklar ;

 

Abraham Danzig, Wisdom of Man 129: 3,4 ve 6

Hilchot Tefilla: Günlük Pratik Dua Rehberi, David Brofsky,

Buhari cilt 5, kitap 58, bölüm 25, sayı 172, sayfa 109,

Buhari cilt 6, kitap 60, bölüm 24, sayı 31, sayfa 25.

Fiqh us-Sunnah cilt. 5, sayfa 122,

Buhari cilt 2, kitap 26, bölüm 33, sayı 635, sayfa 371 ve 372

Buhari cilt 2, kitap 23, bölüm 96, sayı 482, sayfa 273

Buhari cilt 5, kitap 59, bölüm 13, sayı 362, sayfa 241

Eskiden Yahudilik, Max Weber, Free Press, 1967, ISBN 0-02-934130-2

Yaşayan Yahudilik , Wayne Dosick.

Şu sayfa -> Judaism - Wikipedia, the free encyclopedia

Şu sayfa -> Elohim - Wikipedia, the free encyclopedia

Adam Sadarro'nun Konuşmalarından

Dr.Michael Laitman'ın Konuşmalarından

 

 

-

Tevrat

Kuranı Kerim

İncil

-

 

Edit ; Hatanız var , öyle değil , ben bu anlamları ilk kez duyuyorum diyenler için ;

 

Önceden şu linki vermiştik http://en.wikipedia.org/wiki/Elohim demekki okunmamış veya ingilizce olduğundan dolayı es geçilmiş. Bir de şu linki vereyim de bari türkçe olduğundan okunur http://tr.wikipedia.org/wiki/Elohim

 

Şuradan da Elohim ( אֱלֹהִ֔ים ) http://translate.google.com/#iw/tr/%D7%90%D6%B1%D7%9C%D6%B9%D7%94%D6%B4%D6%94%D7%99%D7%9D kelimesinin anlamını öğrenebilirsiniz. İbranice bilgisi olmayan bir insanın hala bu denli diretip ben kelimelerin anlamını biliyorum benim söylediklerim doğrudur diyerek İbranilerin üstüne bu kadar gitmesini anlamış değilim işin açıkcası. Verdiğim linkler ve yukarıdaki kaynaklar ( Tevrat - Eskiden Yahudilik - Yaşayan Yahudilik ) okunursa neyin ne olduğu daha rahat anlaşılabilir.

 

 

Zamanınızı ayırıp okuduğunuz için teşekkürler sevgi ve ışıkla !

TheMentalist tarafından düzenlendi
Yeni kaynaklar eklendi.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Esas konunun dağılmasını istemiyorum bu yüzden bu son mesajım. İlk başta AMN ve kısaltma teorisi gerçekten de bir Golden Dawn kaynağında okuduğum bir şey.

 

İtiraf etmeliyim ki El:Güç, Eloha:Güçlü olan, Elohim:Güçlü olan karşılıklarını ilk kez duyuyorum. El,Ugarit, Fenike, İbranice kısacası tüm Güneybatı Sami dillerinde Tanrı kelimesini karşılar. Aynı şey Eloha ya da Eloah içinde geçerlidir(ki İlah ve Eloah arasındaki benzerliği fark etmişsinizdir.) Elohim'se tanrılar manasına gelir. Elohim'in tanrının gazap kısmını oluşturduğu konusunda da biraz hatanız var, Yahudiler tanrının gazap dolu kısmını belirtmek için Tzabaoth (yada daha sonradan Sabaoth) ya da Elohim Tzabaoth kelimesini kullanırlar. Merhametli kısımsa genelde Shaddai El-Chai ile alakalıdır.

 

Yahudilerin tek tanrılı oluşları konusuna gelince tarihi kaynak ve arkeolojik kanıtlar eskiden çok tanrılı oldukları görüşünü destekliyor. Yahweh başlangıçta sadece İbranilerin tanrısı olarak tapınılıyordu. Tıpkı Moablıların, Baal-Chemosh'a taptıkları gibi. Diğer tanrıların ya da tanrıçaların varlığı yok sayılmıyordu. Krallık dönemine kadar pek çok İbrani başka tanrılara da taptı. İsrail kabilelerinin tanrı konusunda anlaştığı isim El idi ki bu aynı dönemde başka tanrılar içinde kullanılıyordu.(El isminin önemliliği İsrael kelimesindende anlaşılabilir) Yahweh daha çok Edom ve Medyan tarafında ki Yahudiler tarafından rağbet görüyordu. Asherah ise genelde Yahweh ile birlikte tapım görüyordu. Bildiğimiz YHVh ise krallık döneminin başlaması ile şekillenmeye başladı ki bu şaşılacak bir şey değildir zira ilk İsrail kralı Saul, Edom yakınlarından çıkmıştır. Ancak bu dönemde dahi bazen çoklu tanrı inancına tekrar dönüldü. Tevrat'ı okuduysanız bundan bahsedildiğini görmüşsünüzdür. Kral Ahab döneminde eski tanrılara tapılır ve YHVh'nin peygamberleri ve kahinleri katledilir. Kral Süleyman döneminde tapınaktaki bir bölümde Astarte'ye tapılır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...