Jump to content

Okuyan İnsanmı Daha Akıllıdır Düşünen İnsan mı ?

ReaLPiLLS

Önerilen Mesajlar

Akıllı sözcüğü biraz sakat sanki. Çünkü kafası çalışan insanlardan düşünmeyen çok insan var. Ama sanırım okuyup da okuduğu üstüne düşünebilen insan kafasını daha kolay çalıştırır.

Evet akıllı sözcüğünü koymakta biraz tereddüt ettim. Ama daha sonra benim ne ima ettiğimi anlayabileceklerinden koymayı düşündüm. Doğru bazı insanların kafası çalışıyor örnek olarak verecek olursak yoğun iş hayatı olan bi insanın sorgulayacak düşünecek vakti olamayabiliyor. Bu durumda kimseyi suçlayamayız. Sadece sistemi suçlayabiliriz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Istedigi kadar yogun olsun insan daima düsunur. Dusunmeden yasadigimiz tek bir an yok.

Bir arkadasim vardi ortaokulda. Gerek matematik gerek fen, daha soruyu gormeden eli havada olurdu. 95 alti notu kesinlikle olmadi, bizzat sahidim. Bilindik bir kolejde 4 kisilik sinifta lise okudu.

Daha sonra ayni dershanede kesişti yollarimiz. Yine 1. Seviye, 3 kisilik siniftaydi.

Ve simdi galatasaray universitesinde. Ama ne bolum okudugunu bilmiyorum. Cerrah olmak istiyordu buyuk ihtimal tiptir.

Uzun lafin kisasi. Daha kim bilir nelere imzasini atacak ancak Karsina alinca 2 cumleyi yanyana koyamaz.

Keza yine bir arkadasim. Kitap fuari oldumu her gunu gider 1 senelik stok yapar kendine. Hepsini de okur. Ama bir karsilikli konuş, hic mi katki saglamamiz bunca kitap bu beyne diye haykirirsin resmen.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yani okuyan da düşünen de mutlu olmadığına göre ikisi de akıllı değil anlaşılan. Bilgi, fikir ve hayal bir süre sonra yük olmaya başlıyor zihinde. Temel ihtiyaçlarımızı karşıladığımız sürece mutluyuz ve en akıllıcası bu gibi görünüyor. Okumak ve düşünmek gibi lüks şeylerin sonu filozof ile bedevinin hikayesine dönüyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Okuyan insan saf okuduklarını kabul eder, kendisi düşünmez mi demek istiyorsun ? veya düşünen insan hiç etraftan yeni bir bilgi almadan sadece düşünerek mi birşeyler öğrenir gelişir ? Dünya siyah ve beyaz değil ki birini seçelim. Farklı renklerde var. Renklerin belirli oranlarında karışımlarından yeni renkler ortaya çıkıyor.

Bence en iyisi orta yerde buluşmak. Hem okumak hem düşünmek; insanı senin sorundaki iki uçtan daha akıllı yapar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hmm galiba akilli kelimesi yerine zeki kelimesini koymak daha dogru olurdu soruda ;) cevap düşünen. okuyan insan sadece kendne verilen bilgiyi alir kim ne verirse versin. düşunen insan ise kendisi bilgi uretir. hani bir soz varya balik satin almayi degil tutmayi ogren.. diye. iste dusunen insan balik utmayi bilen okuyan insan ise sadece satin almayi bilir

ancak şöyel bri durum mevcuttur. arastiran yani okuyan insan ve dusunen insan arasinda bir bag vardir tek insandir bu. şoyle dusun; tenceren var ama yemegin yok, ya da yemek malzemen var ancak yemegi yapmak icin tenceren yok. ikisinden birini secmek buna nenzer. Tencere=okumak, malzeme=düşunmek. :) yani cevap ikiside. ancak ustte yazdigim gibi ssdece ikisinden birini secme sansimiz olsaydi dusunce derdim

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ikisi de birbirinden bağımsız olmadığı için her ikiside böyle bi sorunun cevabı yanlış olur... okumak bakış açısını zihni geliştiren bi aktivite olduğu için okuyarak bakış açısı elde ederiz bunun içinde akla ihtiyaç vardır dolayısıyla tabi bu işlemleri yaparken düşünmüş oluruz bir nevi o yüzden bu sorunun cevabı yok :) yani bir seçim yapılabilecek bi cevabı yok bence

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Okumak, okuru, hem okunan metnin içerdiği konu hakkında hem de metnin, okurun zihninde yarattığı çağrışımlar hakkında düşünmeye, dolayısıyla okuma eyleminden bağımsız bir düşünme eylemine sevk eder. Yani okumanın, düşünmenin sistematiğini geliştirdiğini söylemek yanlış olmaz. Düşünen birey, düşündüğü konu hakkında daha önce düşünmüş bireylerin ortaya koyduğu fikirlere, bu fikirlerle beraber düşündüğünde daha doğru yargılara kitaplar sayesinde ulaşabilir. Düşünme, okumaya oranla, çok daha geniş kapsamlı bir eylem. Bu yüzden iki eylem arasında yapılan karşılaştırma anlamsız. Okumayan, dinlemeyen, izlemeyen, gözlemlemeyen birey, ortaya sağlıklı bir düşünce koyamayacaktır. Soruyu şu şekilde sormak, yapılacak karşılaştırmanın sonuçlarının kabul edilebilirliği açısından daha uygun olacabilir: Okuyan ve düşünen bireyin ortaya koyduğu yargılar mı daha aklidir yoksa salt düşünen bireyin mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

okumayı seçen bir insan zaten düşünmüştür bu düşüncelerininin ona yetmediği yada yardım almasını düşündüğü veya da genişletmek istediği için okumayı seçmiştir. düşünmeyen bir insan zaten kuru kuru okumayı seçmez buna katlanamazda. sonuçta düşünmek hepimizin babası :p

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Soru mantıklı değil bir kere .. bu soruya sadece bu soruları sorabilirim cevap verilemezler çünkü.. biraz düşünün anlarsınız umarım..

1. neyi okuduğuna göre değişir

2. neyi düşündüğüne göre değişir

3. Mutlak aklın ölçütü nedir..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ne saçma sapan bir soru bu ya ! bilgisiz fikir mi okur ? okumayan düşünemez ve zamanla sığlaşır, okuyan ögrendıkce bılgılerı analız eder , yorumlar, birleştirir ve okuduklarından anlamlar çıkarır okuduklarından anlamadıklarını düşünür tekrar araştırır...vs vs okumayan hindi gibi duvara bakar , yere bakar buna da düşünce diyemeyiz. bu saca soruyu soran arkadaşım galiba okumadan düşünüyor .. kusura bakma da soru karşısında hayrete düştüm

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...