Jump to content

‘Prusias Ad Hypium’ Antik Kenti Gün Yüzüne Çıkıyor


AurorA

Önerilen Mesajlar

DÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayengin: “Konuralp’in Batı Karadeniz’in Aspendos’u olabilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum”

”Prusias ad Hypium” olarak bilinen bölgede 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen antik tiyatrodaki kazı çalışmalarına sürdüren Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, Konuralp’in Batı Karadeniz’in Aspendos’u olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Ayengin, gazetecilere yaptığı açıklamada Konuralp’lilerin Erken Helenistik dönemle başlayıp Roma döneminde daha da büyüyen bir antik kentin

üzerinde yaşadığını anlattı. Burada yapılan kazı çalışmalarının dünya’da ses getireceğini vurgulayan Ayengin, ”Kazı çalışmaları dolayısıyla buraya çok sayıda turist gelecek. Akademik anlamda bilimsel yayınlar yapılacak. Yani hem akademik anlamda hem de turizm anlamda ses getirecek bir çalışma olacaktır” şeklinde konuştu.

Konuralp halkının da kazı çalışmasından oldukça mutlu olduğunu, daha önce yapılması gerektiği yönünde telkinde bulunduklarını sözlerine ekleyen Ayengin, çalışmaların süresinin ve hızının bütçeye bağlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

”Bu tür çalışmalarda ödenek en büyük sıkıntıdır. Ödenek bizim çalışmamıza ne kadar imkan veriyorsa, o kadar çalışabiliyoruz. Seneye bütçemiz

daha da artacak ve daha iyi çalışacağız diye umut ediyorum. İnsanlar artık tatilde, sadece deniz kenarına gidelim demiyor. Arkeolojik yerleri de gezip görmek istiyor. Devletimizin de artan bu rağbete paralel olarak, kültür turizmine daha çok destek veriyor. Bizim kazı alanımızın en büyük şansı burada anıtsal bir mimarı var. Konuralp bu konuda çok şanslı. Burada yapılacak kazı ve restorasyon çalışmalarından sonra hemen hemen tamamlanmış bir tiyatro ortaya çıkacak. Konuralp’in Batı Karadeniz’in Aspendos’u olabilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.”

DÜ Rektörü Prof.Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun kendilerine her türlü desteği verdiğine de işaret eden Ayengin, bugüne kadar Düzce’de hiçbir

arkeolojik çalışma yapılmadığını vurguladı. Ayengin, DÜ’ye geldikten sonra bu nedenle “Düzce İli Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi”ne başvurduğunu kaydetti.

 

Alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...