Jump to content

Zeki Bitkiler Kendi Şebekelerinde Chat Yapıyorlar


kizginkuzgun

Önerilen Mesajlar

Radboud Universitesinden Josef Stuefer’in son araştırmaları bitkilerin birbirlerini uyarmak için kendi chat sistemlerini kullandıklarını ortaya koyuyor.

http://indigodergisi.com/wp-content/uploads/2013/12/bitkiler_chat_yapiyor-2.jpg

 

Bundan dolayı bitkiler sadece orada kesilmeyi veya yenmeyi bekleyen can sıkıcı ve pasif organizmalar olarak düşünülemez. Birçok bitki içsel iletişim şebekeleri oluşturur ve etkili bir şekilde bilgi değişiminde bulunabilir.

 

Chat şebekesi

 

Çilek, yonca, kamış gibi bir çok bitki doğal olarak şebekeler oluşturur. Bireysel bitkiler birbirleri ile belli bir zaman periyodunda bağlantılı kalır. Bu bağlantılar bitkilerin içsel kanallar aracılığı ile birbirleriyle bilgi paylaşmasını sağlar. Bundan dolayı bilgisayar şebekelerine çok benzerdir. Ama bitkiler birbirleri ile ne hakkında konuşmak isterler?

http://indigodergisi.com/wp-content/uploads/2013/12/bitkiler_chat_yapiyor.jpgSon zamanlarda Stuefer ve çalışma arkadaşları eğer düşmanlar yakında ise bitkilerin birbirlerini şebeke hatları aracılığı ile uyardığını ilk kez gösterdiler. Eğer bitkilerden birine tırtıl saldırırsa, şebekenin diğer üyeleri içsel sinyallar ile uyarılır. Uyarıldıklarında, el sürülmemiş, sağlam bitkiler yaklaşan tırtıllar için daha az çekici olmak için kimyasal ve mekanik dirençlerini güçlendirir.

Bu erken uyarı sistemi sayesinde, bitkiler saldırganların bir adım önünde durabilir. Deneysel araştırma bunun bitkilerin zarar görmesini önemli ölçüde sınırladığını ortaya koydu.

Virüsler

 

Ancak madalyanın öteki yüzü var. Bu sadece Internet için geçerli değil, bitkiler için de geçerli. Bitki virüslerinin bağlantılı bitkilerde hızla yayılmaları için altyapımı sistemini kullanabildikleri görünüyor. Bu nedenle bir bitkideki enfeksiyon, şebekedeki tüm bitkilerin enfeksiyonuna yol açıyor.

Bu araştırma, bitkilerin genel imajının realitenin zayıf bir yansıması olduğunu gösteriyor. Etrafımızdaki bir çok bitkinin sürekli birbirleri ile iletişimde olduğundan kim şüphelenirdi ki?

Hollanda Bilimsel Araştırma Organizasyonu’nun sunduğu materyallerden uyarlanmıştır.

 

Kaynak: ScienceDaily

 

Çeviri: Saffet Güler

 

Haber: Saffet Güler

Ocak 2009 Bilim Haberleri

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eğer çok yakın olarak dikmişsen birbirleriyle bir savaş içine girecekler; köklerini daha uzaklara ulaştırabilmek için kökleriyle yer kapmak için ekstra mücadele edicekler. Bu sayede biri az diğeri daha fazla büyümüş olacak. Büyük olan küçük olana gölge yaparak gün ışığından yararlanmasını engelleyecek. Bla bla bla. Ayır sen onları. :D Mesela bir dut ağacının yanına elma ağacı dikersen büyük olasılıkla elma ağacı ölür. Metrelerce öteye kök salıp tüm suyu çekebilir dut ağacı.

yan yana 3 hurma diktim şimdi nolacak :D
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...