Jump to content

aristotales'in fikri..


locked_puppet

Önerilen Mesajlar

bence anlamsız bi felsefe siz ne düşünüyorsunuz ?:polling:

 

Aristotales bütün hayali olayların ruhun idaresinde gerçekleştiğini ve ruhun canlıyı cansızdan ayıran, vücudu şekillendiren ilke olduğunu varsayar. Aristo ise, ruhu üç sınıfa ayırır. Ruhun en alt sınıfı, bütün bitki, hayvan ve insanlarda ortak olarak bulunan bitkisel ruhtur. Bitkisel ruh, beslenir, büyür ve neslini devam ettirir. Ruhun ikinci sınıfı olan hayvani ruh algılama ve hareket ettirme kabiliyetine sahiptir. Ruhun üçüncü ve en yüksek sınıfını ise, insani ruh teşkil eder. Bitkisel ve hayvani ruhlar bu ruhun ortaya çıkmasını sağlarlar. Sadece insanda bulunan insani ruhun başlıca özelliği akıldır. Burada hayvani ruh bitkisel ruha, insani ruh ise hayvani ruha hakimdir. Hayvani ruh vücutla ortaya çıkar ve bedenle beraber yok olur. İnsani ruhun ön önemli özelliği olan akıl ise vücuttan bağımsız ve sonsuzdur yani insani ruh bilgiye sahip olmak yetisiyle diğer ruhlardan ayrılır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

zaten bence eskiden günümüze gelen fikirleri kendi zamanlarına göre değerlendirmeli mantık ararken.. bence ruh denilen sey hani herkesin bildiği öldükten sonra yola devam eden... ama insani hazlarımız da aristotales in dedği gibi hayvani ruh olarak değerlendirmek cok mantıklı o devirde.. simdi bile mantıksız değil:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

içgüdüleri akli değilde ruhani olarak düşünmüş. o zamanlar biyoloji ilerlemediği için anatomi hakkında bilinen pek bişey yoktu. eee düşüncesi zamanına göre takdir edilmesi gerekn bi düşünce....

 

yanlış anlamayın bunu sadece bi teori olarak ortaya sürüyorum . zamanına göre iyi demişsin fakat beyin zamana göre değişen bi kavram mı ? bunu düşünmesi gayet normal olabilir . şartlar vb. öne sürebilirsin fakat hiçbirisi bunu düşünmeye engel değildir ki . sadece şuan aklıma gelen bşey bu . yanlış anlamayın :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

beyinb zamana göre değişen bişey değildir ama zamana göre gelişir bence.. su acıdan bakarsak belki aristotales bu devirde yasasaysı bu konuya daha bilimsel acıdan en iyi sekilde yaklsacaktı.. o zamanlar bilmiyor ama öğrendiğinde bu düşüncesini en uygun biçimde geliştirirdi..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kuranes arkadasım şöyle söyliyim sana felsefenin doğuşu nerde ? yunan kıyılarındadır..sebep: özgür düşünce ortamı dini baskının olmaması ve ticari ilişkiler...yani -> sosyal hayat... o zmnda yaşayan her toplum aynı fizyolojik yapıya sahipti ama yunan kendini gösterdi...yani sosyal ortamın etkisi çok büyük o çağla bu cağ arasında da dağlar kdr fark var...umarm anlatabilmişimdir :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

konuya daha bilimsel bakabilir evet ama konunun bilimsel olarak bakılabilecek bir yönü varsa ki bunu düşünmüyorum ben . zaten önerdikleri de teoriden öteye gidememiş değil mi ? ispatı var mı ? şuan bile teori olarak bakmıyor muyuz ? katılıyorum bana mantıklı geliyor tarzı düşüncelerimizi beyan ediyoruz yani öznel görüşlerimizi söylüyoruz . ama bilimde nesnel olan vardır öyle değil mi ?

sosyal hayatında çok fazla etki edeceğini düşünmüyorum , evet tabii düşünce tarzını etkileyebilir ama düşünce tarzını etkilemesi bunu düşünemeyeceğin veya o dönemde bunu düşünebildiği için büyük insan,dahi gibi ithamlar bulunulması anlamına da gelmez .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ama biz zaten bu doğrumudur değil miri demiyoruz genel gercel bi dogru bulak imkansız zaten felsefenin cıkısı bu:D kime göre doğru neye göre doğru şimdi:D sadece mantıklı olduğunu mantıksızlığının da zamana göre değerlendirildiğinde ortadan kalktığını savunuyorum mesala ben

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bilim nesneldir kesinlikle! fakat o felsefe yapıyordu ve sadece teori olarak kalmış haklısın :thumbsup: öznel yaklaşım ve felsefik yani bilimden uzak o yüzden hak vermek lasm..ama bu zmna göre düşünürsek :no: o yüzden ilk okuduğumda anlamsız geldi banada..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

peki şimdi ne düşünüyorsunuz ruh hakkında ? varlıgı hakkında ..

bir insan öldüğünde vücudundan direk 200gr kütle eksiliyormuş ve bazı bilim adamları bunun ruhun varlıgının ispatı olarak görmüşler . ruh soyut bir kavramsa nasıl böyle bir şey olabilir ki ?

ama ben ruhu beyin olarak düşünüyorum . bu konulara çok agnostik bakış açısıyla yaklaşıyorum ve ruhun gerçekten bildiğimiz tanımlara göre varoldugundan kuşku duyuyorum .şuanlık ben ruhu bildiğimiz fiziki/somut kafanın içindeki beyin değil. düşündüklerimiz olarak ..soyut olarak :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yok zaten ben astral seyahatin yapılıp yapılamadğından bahsetmedim sadece orda görülenlerin astral dünya olarak adlandırılan dünya değilde sadece kendi düşüncelerinin görüntüleri veya beyin dalgalarının bir ürünü olarak nitelendirmeye çalıştım :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...