Jump to content

Asiri Hayal Kurma Problemi (Maladaptive Hayal Kurma)


ginger

Önerilen Mesajlar

Bir suredir zarar veren duzeye gelmis asiri hayal kurma problemi uzerinde arastirma yapiyorum. Turkce herhangi bir kaynakta bilgi bulamadigim gibi bunu yazan /tartisan pek kimseyi de goremedim. Amerika'da bu konuda acilmis forumlar oldugunu ve bu konuda cidden sikinti kisiler oldugunu gordum ve ben de sizlerle konuyu paylasmak istedim.

Wikipedia'dan onemli oldugunu dusundugum kisimlari Turkce'ye cevirdim, diger kaynaklardan okuduklarimi da kendimce ozetleyerek anlatacagim.

Maladaptive Hayal Kurma ,bazen bir travma ya da taciz sonucu ortaya cikabilen, kisinin asiri derecede hayal kurmasi durumunu tarif eden ve ilk defa Eli Somer tarafindan kullanilmis psikolojik bir terimdir.(Maladaptive daydreaming - Wikipedia, the free encyclopedia )

 

Burada pek cok kisi herkes hayal kurar diyecektir, elbetteki oyle. Ancak bu cesit bir sorunu yasayan kisi icin durum cok farklidir. Hayal kurma, saatlerce hatta bazen gunlerce surer. Hayal kuran kisi dunya ile iliskisini keser, bazen yeme-icme dahi tamamen unutulur. Gunluk islerin yapilmasi neredeyse imkansiz hala gelir ya da cok buyuk caba sarfederek yapilir. Ders calisma gibi odaklanma gereken eylemler neredeyse imkansiz hala gelir. Cunku hayal perest kendi fantazi dunyasinda yasamaya devam eder. Bazi kisiler kendilerinin daha iyi /daha guclu/unlu/guzel vs versiyonlarini yaratirken bazi kisiler tamamen super guclu kahramanlar olduklarini ya da onlarla arkadas olduklarini hayal ederler. Cocuklarin hayallerinde yarattiklari arkadaslar genellikle bu sebeple ortaya cikar. Tip dunyasi tarafindan henuz bir hastalik ya da bozukluk(disorder) olarak tanimlanmadigi icin pek cok doktor/psikolog tarafindan kabul gormez.

Su an itibari ile hayal kurma bozujklugu, Obsesive -kompulsive bozukluk (takintili kisilik), ADHD (hiperaktivite bozuklugu), Bipolar kisilik bozuklugu sizofreninin belirtileri arasinda kabul edilmektedir. (Maladaptive daydreaming - Wikipedia, the free encyclopedia)

Sizofreni ile en buyuk farki sizofren olan kisinin hayallerini gercek sanmasidir. Hayal kurma bozuklugu olan kisi hayal dunyasinda iken tipki sizofren gibi tum detaylari ile(renkler/kokular/adresler vs dahil) bir dunya yaratir ve hayal kurarken gercekmiscesine tum duygulari hisseder. Ancak sizofrenden farkli olarak bunun bir hayal oldugunun ve gerceklesmeyeceginin tam olarak bilincindedir.

Hayal kurma bozuklugu genellikle depresyon, gerginlik, yalnizlik, ozguven eksikligi, sosyal iletisim bozuklugu, uyum saglayamama ve duygusal, fiziksel ve sozlu tazicler ya da erken cocukluk donemindeki ihmal ve tacizlere tepki olarak ortaya cikar. (Maladaptive daydreaming - Wikipedia, the free encyclopedia )

 

Okudugum kisilerin anlattiklarina gore neredeyse herkes hatirlayamayacagi kadar kucuk yaslardan itibaren (4-5 yaslar gibi) ciddi seviyede hayal kurmaktadirlar. Tartisanlar arasinda pek cok kisi bipolar bozukluk, otizm vb kalitsal da olan bazi hastaliklardan hayatlarinin en az bir doneminde sikinti cekmisler. Bunun disinda cocukken cinsel tacize ugrayanlar, ya da zor bir evde ilgisiz aile ile buyuenler oldugu gibi, aslinda tamamen normal sartlar altinda buyumus ve hic bir travma yasamamis ama cok kucuk yaslardan itibaren kendini bulundugu yere ait hissetmemis olanlar da var. Pek cok kisi bu durumun bir savunma mekanizmasi, aci gerceklerden kacis icin bir siginak, mutlu olmanin tek yolu olarak tanimliyor ancak cevapsiz kalan soru ise normal insanlar gunluk kosusturma arasinda hayal kurmayi diledikleri zaman birakirken bu bozukluga sahip kisilerin hayal kurmanin baslangicina ve bitisine neden hakim olamadiklari. Tamamen istemsiz olarak hayal kurmaya baslayan kisi ancak saatler sonra gercek dunyadan koptugunu farkedebiliyor. Iste bu sebeple bir takim psikolojik ya da fiziksel sikintilara bagli olarak ortaya ciktigi gorusu var.

Hastadan hastaya degismekle birlikte maladaptive hayal kurmanin genel belirtileri :

-obsesif (takintili) davranis

-zorlayici davranis

-hayalde yaratilan karakterlerle duygusal bag kurma

-hayal kurma sirasinda karakterlerin duygularini yasama (gulme,aglama, jestler, yuz ifadelerini degistirme)

-endise

-depresyon

-duygu-durum degisikligi

-kisilik degisimi/ gerceklik algisi degisimi gelistirmek

-hayal kurarken rahatsiz edilmeye sinirlenmek/uzulmek

-okul performansinda dusukluk

-dikkat daginikligi

-hemen her zaman mesafeli,sersemlemis ve gerceklikle bagini kopoarmis zihin hali.

Psikolog ve psikiyatrlar Maladaptive Hayal kurma nin varligindan haberdar degildirler. Su an icin OCD (takinti bozuklugu), ADHD (hiperaktiflik) ve bipolar kisilik bozuklugu olarak degerlendirilmektedir. (Maladaptive daydreaming - Wikipedia, the free encyclopedia)

Konuyla ilgili bilgilendirici iki sitenin adresleri

Home - Are You Daydreaming Your Life Away?

Wild Minds Network - Where wild minds come to rest

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

verdigim adreslerden "wild minds" da forum bolumunde uyelerin nasil ustesinden gelmeye calistiklari tartisiliyor. Depresyon ilaclarinin faydasini gorenler var, forumdaki hemen herkesin en buyuk sikintisi hayatlarinin cok sikici ya da kou olmasi. Arkadas edinemeyen, sosyallesmeyen insanlar genelde. bu sebeple de surekli yalnizligi tercih ediyorlar bu da daha cok hayal kurmaya itiyor.

Genel ortak kani tv, muzik, film ve kitaplarin tetikleyici oldugu yonunde. Bu sebeple en buyuk faydayi bu faaliyetleri ( tv, muzik vs) en aza indirmekte bulmuslar. Ya da kendilerine gunluk belli bir sure veriyorlar mesela sadece gece yatarken 1 saat muzik dinleyip hayal kuracagim diye, onun disinda dinlemiyorlar gibi.

 

Cok farkli hikayeler var cok uzun bir konu, firsat olur da tekrar okursam yeni birseyler gorursem eklerim buraya.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aynen.. bende mutlu olmak için hayal dünyama kaçıyorum. Bu sefer asosyal birisi olup çıkıyorsun ama gerçek hayatta stres içinde olmak da ayrı bir problem. Aslında şu dünyayı biraz yaşanılır hale getirebilsek o zaman problem falan kalmaz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kişilerin o hayal dünyalarını kağıda dökmelerini istemeleri belki yardımcı olabilir.

 

-------------------

 

Ha bir de bu sorunun geneline bakarsanız son yıllarda artış gösterdiği görülür. Tüketim toplumunun bir başka zararı. Bireyler belki de (aslında genellikle) asla sahip olamayacakları hayatlara ve objelere yönlendirilip özendiriliyor. Birey de sahip olunamayacak geleceği hayal kurarak elde etmeyi umuyor. Hayallerinden gerçek yaşamlarına döndüklerinde de beyin bunu kabullenmiyor. Çünkü hayaldeki mutluluk hormonu yerini strese ve umutsuzluğa bırakıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aynen.. bende mutlu olmak için hayal dünyama kaçıyorum. Bu sefer asosyal birisi olup çıkıyorsun ama gerçek hayatta stres içinde olmak da ayrı bir problem. Aslında şu dünyayı biraz yaşanılır hale getirebilsek o zaman problem falan kalmaz.

Dunya cennete donusse de maladaptive seviyedeki hayal kurma problemi olan birisi icin hayal kurmamak ya da gunluk yasamin dongusune ayak uydurmak oldukca zor. Zevk icin hayal kurmaktan daha ziyade biyolojik sebeplerle (bir takim hormonlarin beyinde yeterince salgilanmamasi ya da aniden degisiklik gostermesi gibi) beyin fiziksel olarak yapmadiklarini bir sekilde gerceklestiriyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kişilerin o hayal dünyalarını kağıda dökmelerini istemeleri belki yardımcı olabilir.

 

-------------------

 

Ha bir de bu sorunun geneline bakarsanız son yıllarda artış gösterdiği görülür. Tüketim toplumunun bir başka zararı. Bireyler belki de (aslında genellikle) asla sahip olamayacakları hayatlara ve objelere yönlendirilip özendiriliyor. Birey de sahip olunamayacak geleceği hayal kurarak elde etmeyi umuyor. Hayallerinden gerçek yaşamlarına döndüklerinde de beyin bunu kabullenmiyor. Çünkü hayaldeki mutluluk hormonu yerini strese ve umutsuzluğa bırakıyor.

Son zamanlarda artis gostermis de olabilir son zamanlarda biz bunu anlayacak bilince ulasmisiz da olabilir. Ben aileme baktigimda cok cok eminim ki rahmetli dedem de dahi bu problem vardi, halamlardan bazilarinda ve hatta babamda da oldugunu dusunuyorum. Ama o zamandaki bilgi seviyesi vs ile bunu farketmisler midir yoksa herkesin kendileri gibi oldugunu farzederek mi yasamislardir bilemiyorum. Sanirim su anki yasamin daha hizli gidisati sebebiyle ve sosyal olarak daha cok icice olmamizdan kaynakli olarak hayal dunyasina dalip kendimizi kaybedince bir sekilde probleme donusuyor.

Hayallerden gercege donunce yasanan umutsuzluga kesinlikle katiliyorum. Beyin kendi kendini tatmin etmekle ugrasiyor.

Ancak ozellikle bu son zamanlarda vampir oldugunu falan hayal eden ergen arkadaslarimizla gercek bir saglik sorunu duzeyinde hayal kurma problemi yasayanlari ayirt etmek lazim bence. Ornegin maladaptive hayal kurma problemi olan bir kisi 10 yil boyunca bir vampir hikayesini surekli gelistirerek bir roman yazar gibi o hayali yasatabilir. Karakterler olusturur, kendi hikayenin icine dahil olur, zamanla karakterlerin yasi degisir vs. Daha ziyade bir romanin ya da filmin icinde yasamak gibi hatta bir roman yazmak gibi. Ben mesela cocukken oyun oynamak yerine evde yere yatip yuvarlanarak hayal kurmayi tercih ederdim ki 5-6 yaslarimdan bahsediyorum. Cocukluguma dair cok cok az ani var aklimda hep merak ediyordum neden diye, simdi anliyorum ki beynim hep kendi dunyasi ile mesgulmus.Daha once hic bu acidan bakmadim.

Ozellikle eklemek istedigim bir sey var. Bu bahsettigim sitenin sahibi olan bayan Aspergers sendromu denilen bir cesit otizm rahatsizligina sahip ve onun yardimiyla bu konu uzerinde calisan doktorlar var. Sitedeki uyelerin ciddi cogunlugu bir cesit ogrenim bozuklugu yasiyor (disleksiya, bipolar , ADHD vs), ben de hala doktor randevumu bekliyorum. Ben de mesela kas gelisim bozuklugu (dyspraxia ) ihtimali sebebi ile baska bir doktara yonlendirildim. Bu dyspraxia yi arastirirsaniz beyin on lobundaki bir takim farklardan dolayi asiri hayal kurma, konusma bozukluklari vs pek cok psikolojik soruna sebep veriyor. Ne yazik ki ben mood stabilizer denilen haplarla normal yasama donuyorum, en son 6 ay once biraktirmayi denemisti doktorum sonra ben komple ucusa gecince tekrar baslatti :)

Benim kendimce buldugum en etkili tedavi bir isi cok sevmek, yani fiziksel bir isi. Basarili olup olmadiginizi onemsemeden ve beklenti olmadan fiziksel bir aktiviteye beyninizi tamamen verdiginizde resim yapmak gibi mesela hayal kurmayi aninda birakiyorsunuz. Bir de burda paylasilan Zen meditasyonunu denemistim baya uzun sure , surekli dusunceleri yakalama vs, hatta o konuya da yazmistim cok buyuk faydasini gordum. Ama ancak ilacimi aldigimda faydasini goruyorum yoksa mumkun degil.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

umarim bu konuyu acarak ortalarda issiz gucsuz dolasan troller yaratmamisimdir. 90 larda millet sizofren olmaya ozeniyordu benim yasimdakiler hatirlarlar. Simdi de ortalarda " bebegim konstantre olamadigim icin bir iste tutunamiyorum maladtivim " diye dolasmasinlar, doktorlarimizi kandirmaya calismasinlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yukarıda bahsedilen bozukluktan bendede var dünyada bir tek bende var zannediyordum ta ki google a aşırı hayal kurma hasalığı yazıp bunları okuyana kadar iyiki yazmıssın içim rahatladı suçluluk duygum azaldı ben özel bir üniversiede psikoloji okuyorum dürüst olmak gerekirse bunun bir tedavisi olması umuduyla bu alanı seçtim ama okullarda buna dair hiçbişey anlatmıyorlar hep yuzeysel bilgiler veriliyor şimdi düşünüyorumda dünyada birsürü hastalık sendrom bozukluk var ama hiçbirirni bana ögretmeyecekler ve bu sorunun çözümünü asla sıradan bir psikolog yada psikiyatr bulamaz hatta hocaların ve öğrencilerin ne kadar yuzeysel oldugunu görseniz hiç gittmmeyi tercih edersiniz bu sorunun çözümünün bizde olduğuna inanıyorum birbirimize vericeğimiz tavsiyelerde ve destekte en önemliside yalnız olmadığınızı ve bunun bir hastalık olduğunu sizin suçunuz olmadığını bilmeniz bu hayal kurma isteği dürtüsel bir şey nasıl obez biri için yemek yemek dürüsel birseyse bu bizim için hayal kurmak derslerde şunu öğrendim yemeğe takıntılı olmalarının sebebi yyince kendilerini güvende hissetmeleriymiş nevrozlarından kaçmak için yiyorlarmiş belki bizde kendimizi orda güvende hissediyoruz kendi hayal dünyamızda bizi kimse kıramaz değilmi am umarım yazıyı okursunuz kendinizi daha iyi hissedersiniz ve bu hem lanet hem yeenek olan aşırı hayal kurma durumuyla baş edersiniz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bunun bir hastalık olduğunu düşünmüyorum bence bu bir lütuf. Sadece çok özel insanların sahip olabileceği bir şey. Hayalgücü. Aslında hepimizde bir zamanlar vardı. Çocukken. Bir şekilde büyümemize rağmen çok küçük bir kısmımız bunu devam ettiriyoruz ve geliştiriyoruz. Önemli olan bunu yararımıza çevirmek. Örneğin bunu dışa vurmak. Onları kurgulamak, yazmak, çekmek, oynamak, çizmek. Bir şeyler yaratmak, ortaya çıkarmak ve bana kalırsa bu da dünyanın en güzel ve özel şeyi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bir çözümünü tedavisini bulabilen oldu mu?

 

Konuda da belirtildiği üzere herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan bir sorun. Önce o nedeni bulmak lazım.

Bunu hastalık olarak görmüyorum şahsen. Sadece büyük rahatsızlıkların belirtileri. Acık bir şekilde anlatılmış, bipolar, obsasitive, dissosiyatif, şizofren, depresyon vs. Artik sorunumuz her neyse ona göre bir tedavi uygulanır. Asıl sorun ortadan kalkınca aşırı hayal kurmada ortadan kalkıcaktır düşüncem.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu aşırı hayal kurma hastalığı bende de vardı arkadaşlar, ama uzun bir süreç sonunda atlattım. Öncelikle gerçeğin hayalden üstün ve daha güzel olduğunu kabullenmeniz lazım. Örneğin gerçek hayatta bir sevgili bulun ve onunla sevişin, ve hayal dünyasına geçtiğinizde olmayan gerçeklikten uzak hayaller yerine , seviştiğiniz kişiyi hayal edin, onunla alakalı fanteziler kurun. Zaman geçtikçe daha gerçekçi plan ve hayaller kuracaksınız, ve gerçekten uzak olan kurduğunuz hayaller sizi hayal kırıklığına uğratacak ve ne kadar gerçekçi olursanız o kadar başarılı ve mutlu olacaksınız. Tabi hayatın acı darbelerini yediğinizde gerçeği kabullenmek zor olacak, terapiste gidersiniz, onlarda size bazı tavsiyeler verir, ama onların tavsiyeleri benimkiyle uyuşmazsa, benim tavsiyelerimi dinleyin çünkü onlar bizim deneyimlediklerimizi deneyimlemediler.. Ben gerçeğim onlar hayal isterseniz ispatlarım. Hadi size kolay gelsin. Umarım gerçekle yüzleştikten sonra, gerçeği inanların yüzüne vurma kabiliyetine sahip olduğunuzda, o kadar ızdırapın boşa gitmediğini anlamış olursunuz.

Cheers)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhabalar,bu hastalık bende de var aynen ben de tek bende sanırdım ama gördüm ki başkalarında da var.Tedavi için doktora anlattım bir ara ama kadın resmen dalga geçip güldü.Gerçekten de bunu yaşamayan anlamıyor.Çok hayalcisin diyorlar ama bilmiyorlar ki ne yaşadığımızı.Ben de birlikte üstesinden geleceğimizi düşünüyorum.Umarım üstesinden geliriz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Konuyu gördüm aklıma bi fikir geldi,neden bunun üstesinden gelmek yerine bunu kullanmıyorsunuz? Hayal gücünü kullanabileceğiniz bin bölüm var. Bununla kitap yazabilir,sanal çizime merak salıp Artworkler çizebilirsiniz. Bir yerde tasarımla ilgili bir işe başlarsınız,eger tutulursaniz ordan büyük şirketlere bile geçebilirsiniz belki? YouTube kanallarına tasarımcılık,site tasarımcılığı yapabilirsiniz. Bunun eğitimleri oluyor,o eğitimlere gidip yeni insanlarla tanışıp konuşabilirsiniz? Bence bu bir lütuf,ve kullanmayı hiç dusunmediniz. Bir düşünün derim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bahsettiğimiz sorun tam olarak ne;jest ve mimikleri de kullanarak bir dizi senaryo halinde,bir çok hayali kahraman üreterek veya kendini öyle görerek,sürekliliği olan ve sürekli gördüğün yeni olaylarla vs yeni hikayelere başlanan bir sendrom mu?Eğer bu ise ben son derece zararlı buluyorum ki zaman zaman her gün yaşanan bu hayal dünyasında saatlerce süren hayaller hem gerçekte yol katetmeyi engelliyor ki hayalde tatmin oluyorsun hem de normal hayatta doygun biri olarak yaşıyorsun.bu maladaptivin tam karşılığı mı,başka deneyimini paylaşabilecek olan var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

aynı sorunu yaşamaktayım hayallerimden kurtulamıyorum genelde. ancak rahatsız edildiğimde sinirleniyorum el kol hareketleri yapıyorum hayal esnasında kendi kendime konuşuyorum ve ne hayal ettiysem gerçekmişçesine onu yaşıyorum. defalarca oluyor u sadece bir kez değil. bundan kurtulmam gerek. aynı sorunu yaşayan arkadaşlarla konuşmak isterim. isteyen ve aynı sorunu yaşayanlar özelden mesaj atabilirlerse sevinirim

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu konu hakkinda cok sayida ozel mesaj aldigim icin tekrar yazma geregi duydum. Oncelikle yazinin en basinda anlattigim onemli bir konuyu tekrar etmek istiyorum. Burada tartistigimiz konu istek disi ve kontrolsuz olarak hayal kurma problemi.

Maalesef mesaj atan arkadaslara yardim edebilecek konumda degilim. Ancak kisisel goruslerimi aktarabilirim.

 

Bazi kisiler bu bir sorun degil bir lutuf demisler, ancak bu durumun yaraticilikla karistirilmamasi gerektigini dusunuyorum. Maladaptive sorunu yasayan kisilerin hayalleri son derece sacma olmasina ragmen o kisi icin tatmin edici olabilirler. Maalesef hayal kurmanin zamani ve yeri kontrol edilemedigi icin ve hayatin gidisatini engelledigi icin ben bunu sorun olarak nitelendiriyorum.

 

Kisisel gorusum hala bunun biyolojik bir sorun oldugu yonunde. Eger hayatinizi etkileyecek derecede kotu ise size zaman ayirabilecek bir psikaytra (psikiolaga degil) gitmenizi tavsiye ederim. Maalesef hastanelerde doktorlarimizin hastalarina ayiracak sadece 10 dakikalari var ve bu surede sizi anlayabilmeleri pek mumkun gorunmuyor. Doktor ucretleri nedir bilmiyorum ama bence paraya kiyip size zaman ayirabilecek bir doktora gorunmeniz daha iyi olabilir. (tekrar bunlar benim kisisel gorusum ve tecrubem).

Burada bipolar bozukluk yasayan kisiler hakkinda yaptigim kisa bir arastirmada hem manik hem de depresif yatkinlik tasiyan bipolar hastalarinda bu durumun cok ciddi boyutta oldugunu gordum. Dikkat ettigim konu manik bipolar hastalarin kendi hayallerine inanmalari soz konusu (sizofrenlerde oldugu gibi), depresif egilimli bipolar hastalar ise hayallerine inanmak yerine hayallerini tatmin edici bir siginak gibi kullaniyorlar. Depresif egilimli bipolar hastalar icin en tesirli ilaclarin durum dengeleyici (mood stabilizer) ilaclar oldugunu ogrendim. Benim kisisel tecrubemde de bu ilaclar benim icin hayat degistirecek seviyede iyi geldiler. Bildigim kadariyla da bu ilaclar genelde epilepsi hastalarinda kullanilan ilaclar.(ben baska bir sebeple kullaniyorum).

 

Kisisel olarak neler yapabilirim diye soran arkadaslara yanitim hem fiziksel hem de zihinsel olarak sizi cok ama cok mesgul edecek bir seyler bulun derim. Bunun icin paraya ya da zamana ihtiyaciniz yok inanin. Yani illa ki spor salonuna gitmeniz ya da bir hobi icin malzeme almaniz gerekmiyor.Bunu kendimden biliyorum. En ucuzundan firca ve tuval bulup yagli boya yapmaya baslamistim yillar yillar once. hepsi cok ama cok kotuydu ve hepsi de cope gitti, ailemden de cok elestiriler aldim. Cok uzun saatler caslitigim icin de gece yarisi 2 de 3 de kendime ayirdigim kucucuk bir yerde kimseye aldirmadan devam ettim.Daha sonra nihayet youtubun ortaya cikmasiyla kendimi cizimlere adadim. Ve su an bir tasarim bolumunde okuyorum. 7-8 yil once bunu hayal dahi edemezdim. Benim gunduz hayallerimin yerini tamamen projelerim aldi, surekli olarak projem uzerinde dusunuyorum. hem tatmin edici hem de faydali bir hayal kurma sekli :)

Su cagin en guzel icadi youtube tan milyon tane DIY ( do it yourself) projeler bulup evde cok dusuk butceyle birseyler yapabilirsiniz. Cok ilginizi ceken bir konu var ve hayallerinizde kendinizi o isi yapan kisi olarak goruyorsaniz en guzel sey kutuphaneye gidip konuyla ilgili kitaplari odunc almak. Bu isi yapan kisileri arastirin, kendiniz evde ya da hatta copte bulabileceginiz malzemelerle bir seyler yapin(kayinvaldemin cope attigi izgarayi projemde kullandim mesela). Nineniz sobanin kenarinda patik orerken aileniz cok dusuk butceyle yasamaya calisirken mesela sizin elinizdeki sanat tarihi kitabini okumaya calismaniz sacma gorunebilir, ailenizden cekinebilirsiniz. Depresyonuma iyi geliyor deyin, aldirmayin:) kalkin evin icinde is yapin annenize babaniza yardim edin, evde tamir edilecek seyler var ama ailenizin parasi yetmiyorsa arastirin siz yapmaya calisin. Bunlar laf olsun diye verdigim ornekler degil, bizzat etrafimda depresyondaki kisilere (ergenlere ozellikle) yaptirdigim seyler, inanin ilac gibi geliyor. Son gunlerde izledigim projelerden biri mesela cimentoyla ve boruyla ev lambasi yapma projesi idi. Internet sayesinde bilgi herkesin kolayca ulasabilecegi yerlerde. Hep olmak istediginiz kisi kimse o kisiye yaklasmak icin ogrenme ve arastirma yoluna gidin ve fiziksel olarak kendinizi yorun derim. Yaptiginiz seyler baslangicta cok dusuk kaliteli olabilir, sorun degil, muhim olan sizin o surecte ogrendikleriniz ve yasadikalriniz. Ya da mesela film yonetmek istiyorsunuz ve muhtemelen de hic bir zaman yonetmen olamayacaksiniz, yine sorun degil. Ucretsiz basit editleme programlari ve cep telefonunuzun kamerasiyla neler yapabileceginizi bir arastirmaya baslayin, neler neler ogreniyor insan o arastirma surecinde. Illa ki yaptiginiz isten basari ya da kazanc beklemeyin. Benim tecrubelerimden cikardigim sonuc, illa ki basarili olma odakli hayaller kurmadan gonulden kendinizi adayarak yaptiginiz arastirmalar ve isler size zihinsel olarak fayda sagliyor. Benden simdilik bu kadar. Umarim mesaj atan arkadaslar faydam dokunmustur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bunu bir problem olarak değil son sığınak olarak görüyorum

 

Insana aşırı realist(gerçekçi) olmaktan daha fazla zarar veremeyecek hadise bence.

Ha, iyi bir şey mi? Değil tabiki. Makbul olan; Gerçeklerden (bunun bir çözüm olmadığının bilincinde olarak sadece problemler üzerinde beyni eriten odak noktasını geçici bir süreliğine değiştirip sonrasında kafa bir tık daha rahatladığında problemlere daha sağlıklı bir analiz yeteneğiyle bakabilmek adına) kısa süreli bir kaçamak gibi tercih edilmesidir. Fantasik bir film izlemek, küçük bir ütopyada sihirli saçlara sahip olmak, bir bunalım anında sonsuz mutluluk düşlemek elbette güzeldir. Hayal edebilmek, bence insanların hâlâ içinde yaşamak isteği taşıdığına ve bu yaşamak isteği de insanın hâlâ kendisi ve geleceği adına umudu olduğuna delalettir. Fakat her şeyde olduğu gibi bunu da abartmamakta fayda var. Şizofreni ile arasında çok ince bir çizgi var. Hayal edilen şeylerin bir hayal olduğunun bilincinde olmak gerekir, kendini bütünüyle inandırmamak asla ikisi arasındaki ayrımı kaybetmemek gerekir. Tepetaklak etmesi muhtemel insanı. Kalp kırıklıklarına zemin hazırlamakta da etkili bir yol olabilir şimdi düşününce. Tabi neyin nasıl hayal edildiğine bağlı, erotizmde çok faydalı biçimde de kullanılabilir. Uğraşılan bir sanat dalı söz konusu ise, harika işler de başarılabilir. Tercih meselesi elbette her şey.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...