Jump to content

Uzay hakkında yanlış bilinen 10 mit


serpentine

Önerilen Mesajlar

Yazının kaynağı aşağıdadır. Ben bazılarını kısalttım, bazılarını uzattım ve şüphesiz ki hepsini cıvık hale getirmeyi başardım.

 

1- Hollywood filmlerinde uzayda özel bir koruyucu kıyafetimiz olmazsa vücudumuzun zarar görüp patlayacağı, her yerin kan ve bağırsak olacağı vb. gösterilir. Ama gerçekte muhtemelen oksijensizlikten ölürüz.

 

2- Dünya ve Venüs'ün birbirine benzediği hatta ikiz oldukları söylenir. Boyutları yakın olsa da pek benzedikleri söylenemez. Venüs; zehirli atmosferi, dinmek bilmeyen fırtınaları, sülfürik asit yağmurları, lav kaplı yüzeyi, 400 dereceye varan sıcaklığı ve Dünya okyanuslarının 1 km derinliğindeki basınca denk ezici yüzey basıncıyla ölmek isteyenler için reddedilemeyecek teklifler sunuyor. Diğer gezegenlerin ters yönünde dönmesi ve bir gününün bir yılından uzun olmasıyla da Dünya'ya cidden hiç benzemiyor kim uydurduysa.

 

3- Güneş, yanan bir ateş topu değildir. Sadece parlar ve yaydığı ısı ile ışığın sebebi nükleer reaksiyondur, kimyasal reaksiyon değil.

 

4- Güneş sarı değil beyazdır. Bizler atmosfer yüzünden onu sarı görürüz ve astronomlar da çektikleri fotoğraflarda daha tanıdık kılmak için Güneş'in rengiyle oynar. Ama tanıdığınız onlarca astronottan herhangi birine soracak olursanız size beyaz olduğunu söyleyecektir.

 

5- Dünya Güneş'e yaklaşınca yaz olmaz. Mevsimler Dünya'nın eksen eğikliği ve Güneş ışınlarının açısı ile ilgilidir. Dünya'nın Güneş'e en yakın ve en uzak mesafeleri arasındaki fark 5 milyon kilometre olsa da en yakın olduğu ay Ocak, en uzak olduğu ay Temmuzdur. Ve Güneş'e 10 cm daha yakın olsak ölürdük abi biterdik muhabbeti yapanlar sakın zıplamasınlar saçları yanabilir.

 

6- Ay'ın her yeri Güneş ışığı alır, karanlık yüzü yoktur. Fakat biz Ay'ın hep aynı yüzünü görürüz. Neden aynı yüzünü gördüğümüzü merak ediyorsanız:

Neden Ay'ın hep aynı yüzünü görürüz? | Neden nasıl?

 

7- Filmlerdeki uzay savaşlarında sesler duysak da aslında uzayda ses duyulmaz çünkü atmosfer yoktur, ses dalgaları da yayılacak ortam bulamaz. Yani apartmanınızın altında Malatya Arguvan İlçesi Sığırcıuşağı Köyü Derneği varsa ve hobi olarak davul zurnalı düğün yapıyorlarsa gelecekte bir gün onlara illa bir düğün yapacaksanız Kuiper kuşağının az ötesinde yapın diyebilirsiniz.

 

8- Filmlerde göktaşları arasından uzay aracıyla geçmenin çok zor olduğunu, büyük ustalık ve manevra kabiliyeti gerektirdiğini görürüz. Oysa göktaşı kuşaklarından geçerken herhangi bir şeye çarpma şansımız milyarda bir olurdu. Çünkü uzay çok çok büyüktür ve göktaşları arasındaki mesafe de çok fazladır. Biz ise bazı hayvanların yanlışlıkla üzerimize basabileceği kadar küçüğüz.

 

9- Çin seddi uzaydan görülmez. Bi bitmediniz.

 

10- ABD bütçesinin dörtte biri kadar büyük rakamlar NASA için ayrılmaz. Bu oran 2015'te yüzde 0,5'tir. Halk ise NASA'ya çok para harcandığından yakınır ama bu oran 1960'ların uzay yarışlı döneminde bile 4.4%'tür. Bir diyanet bütçesi değil yani. 2012 yaz olimpiyat oyunları için harcanan para ile Mars'a 6 tane Curiosity gönderebilirdik.

 

10 Space Myths We Need to Stop Believing | IFLScience

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...