paranormalfikir Oluşturma zamanı: Kasım 25, 2014 Paylaş Oluşturma zamanı: Kasım 25, 2014 Damboi veya ağız kopuzu, çıkış yeri Asya olan, Orta Çağ'dan günümüze kadar gelmiş bir çalgı aletidir. Adını "Dammm Dammmmm" şeklinde çıkardığı sesten alır. Ağız kopuzu Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Moğolistan taraflarında çeşitli alaşım metallerden, Hindistan ve okyanus adalarında ise bambu sıyırmasından yapılan, esas işlevi hem enstrümanın titreşimi hem de ağız boşluğu hacminin ve de nefes yönünün değiştirilerek ses meydana getirilmesi olan, yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip vurmalı-nefesli bir çalgıdır. Çeşitli boylarda ve şekillerde bulunan bu çalgıya Avrupa ve Amerika'da ise "Ağız Arpı" (Jews's Harp) denmektedir. Özellikle etnik müziklerin ve Şaman ayinlerinin vazgeçilmezi olan ağız kopuzu, Türk Kültürü'nde izlerini tarak çalınması olarak gösterir. Orta Asya'da ise Temir Komuz olarak adlandırılır. Kaynaklar: Ağız kopuzu - Vikipedi Temir Kopuz ( Jew’s Harp) | Kutlu Asya http://www.youtube.com/watch?v=BF1oAcE3DCw [video=youtube;q0-Q8TUoA6g]http://www.youtube.com/watch?v=q0-Q8TUoA6g Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
paranormalfikir Yanıtlama zamanı: Kasım 25, 2014 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 25, 2014 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
caveler Yanıtlama zamanı: Kasım 25, 2014 Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 25, 2014 ağız kokusu diye okudum ilginç. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
caveler Yanıtlama zamanı: Kasım 25, 2014 Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 25, 2014 vay ben ağız için bir aksesuar sanıyorum,meğerse çalgıymış oldu 2.yanılgı. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
paranormalfikir Yanıtlama zamanı: Kasım 25, 2014 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 25, 2014 Bir daha oku. Belki bir yanılgı daha çıkar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.