Jump to content

Gerard Encausse ve Martinizm.


sidar

Önerilen Mesajlar

Ezoterik yazındaki takma adı Papus’tur. 1865 yılında İspanya’da İspanyol bir anne ve Fransız bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha sonra ailesi Paris’e taşındı ve eğitimini orada tamamladı. Daha genç yaşlarda Kabbala, tarot, maji ve simya gibi gizli öğretilere ilgi duyan Papus, Eliphas Levi’nin eserlerini okudu. 1884’de Teozofi cemiyeti Fransa’da kurulur kurulmaz üye oldu. Ama cemiyetin doğu okültizmine fazla önem vermesi üzerine oradan ayrıldı. Bu arada Hermetik Işık Kardeşliği ve Altın Şafak Hermetik Cemiyetine de üye oldu.

 

1880’de Henri Delaage tarafından Martinist harekete dahil edilen Papus daha sonra hareketin öncülerinden biri haline geldi. Papus ve arkadaşları, 1884’de tam anlamıyla organize olamamış Martinist hareket içindeki dağınıklığı gidermek amacıyla Martinist Tarikatı adını verdikleri bir örgütlenmeye gittiler ve Papus ilk büyük üstat seçildi.

 

Martinizm bu forumda paylaşılsada papusun olduğu başlıkta martinizm hakkında yazıyı burada da paylaşayayım dedim problem olmaz umarım .

papus3.gif

 

Martinizm

Martinizm 18. yüzyılda Fransa’da yayılan ve dönemin en etkili akımlarından biri olan mistik bir harekettir. Martinizm ismi Joachim Martinez Pasquales’e dayanır. 1710 doğumlu olan Pasquales, hayatını Seçilmiş Papazlar (Elus Cohen) adını verdiği dini bir öğretiyi yaymaya adamıştı. Bütün fikirlerini birden açıklamak yerine parça parça açıklıyordu. 1772’de Haiti’ye giden Pasquales, orada 2 yıl kaldıktan sonra 1774’e Port-au-Prince kentinde öldü.

 

Onun öğrencilerinden biri de Fransız aristokratlarından Louis Claude de Saint-Martin adında biriydi. Pasquales’in hareketine katılmak için ordudaki görevinden ayrılmış bir subaydı. Harekete ünlü romancı Balzac’ın kardeşi tarafından dahil edilmişti. 3 yıl boyunca Pasquales’e sekreterlik yaptı ve Martinist aydınlamacılıkla ilgili herşeye yakından vakıf oldu.

 

Saint-Martin, Lyon’da “Hatalar ve Gerçek” (Des Erreurs et de la Verite) adında bir kitap yayınladı. Bu kitap 18. yüzyılın en etkin mistik düşünce eserlerinden biri kabul edildi. Bir süre sonra Elus Cohen’in törensel yönünden sıkıldı ve kendini daha fazla spiritüalizme ve mistisizme verebilmek için hareketten ayrıldı.

 

Saint-Martin bir süre sonra Paris’e gittiğinde orada çok iyi karşılandı. Çevresinde pek çok kadın da toplandığı için, kadınları dışlayan tarikat prensiplerini reddetti. Takipçilerini pek çok küçük spiritüel gruplara bölen Saint-Martin 1803’teki ölümüne dek bu gruplara ayrı ayrı dersler veriyordu. Bir süre sonra ikinci hocası kabul ettiği Jacob Boehme’nin yazma eserlerini keşfetti. Pasquales’in ve Boehme’nin öğretilerini harmanladı.

 

Ölümünden sonra da Saint-Martin’in fikirleri öğrencileri aracılığıyla Fransa’dan sonra Almanya, Danimarka ve Rusya’ya da yayıldı. Öğrencilerinden Henri Delaage tarafından 1880’de harekete kazandırılan Parisli genç bir doktor olan Gerard Encausse (Papus) daha sonra hareketin öncülerinden biri olacaktı. Papus ve arkadaşları, 1884’de Martinist hareket içindeki dağınıklığı gidermek amacıyla Martinist Tarikatı adını verdikleri bir örgüt kurdular ve başına Papus geçti. 1891’de Yüksek Meclis adını verdikleri 21 üyeli bir organ oluşturdular.

 

Gerard Encausse (Papus), hayatı boyunca derin tıbbi ve mistik bilgisine dayanarak 240 kadar kitaba imza attı. Bir yandan da tanınırlığı artıyordu. Avrupa’da pek çok siyasi yönetici ile iyi ilişkiler geliştirmişti. Papus, Rus Çarı II. Nikolay’ın davetlisi olarak devrimcilerle mücadelesinde tavisyelerde bulunmak için 1901, 1905 ve 1906’da Rusya’ya gitti.

 

Birinci dünya savaşı tarikatın neredeyse sonu oluyordu. Doktor olarak görev yapan Papus başta olmak üzere hareketin pek çok lideri savaşta hayatını kaybetti. Hayatta kalan üyeler ise kendi yollarını çizmeyi tercih ettiler. Fransız Martinistler Karl Wilhelm Naundorf’u hareketin varisi olarak görüyorlardı ve sinarşik bir tarikat olan Sinarşik Marinist Tarikatını (Ordre Martiniste et Synarchie-OMS) oluşturdular.

 

1891 yılındaki Martinist Tarikatı Yüksek Meclis’inin hayatta olan üyelerinden Augustin Chaboseau, Victor-Emile Michelet ve Lucien Chamuel 1931 yılında biraraya gelerek Papus’un kurduğu tarikatı canlandırmaya karar verdiler. Hareketin orjinal hali ile daha sonra ortaya çıkan gruplar arasındaki farkı ortaya koymak için harekete Geleneksel Martinist Tarikatı (Ordre Martiniste Traditionnel-OMT) adını verdiler. İlk büyük üstad olarak Victor-Emile Michelet seçildi. Onun 1939’daki ölümünden sonra Augustin Chaboseau ikinci büyük üstad oldu ve 1946’daki ölümüne dek bu görevi sürdürdü. Martinist inisiyasyonunu OMS’de alan Ralph Maxwell Lewis, 1939 yılında OMT tarafından ABD’de martinizmi başlatmakla görevlendirildi. 2. Dünya savaşı harekete büyük zarar verdi. Naziler bütün okült örgütler gibi Martinizmi de yasakladılar, pek çok üye Nazi kamplarında can verdi.

 

OMT’nin Avrupa ve ABD uzantıları halen varlığını devam ettirmektedir.

 

Martinist öğreti özünde Hristiyan ve Yahudi mistisizmini ve Kabbala geleneklerini barındırmaktadır. Ana teması Martinez Pasquales’in “Varlıkların Yeniden Bütünleşmesi Üzerine Risale” adlı çalışmasına dayanmaktadır. Daha sonra Louis-Claude de Saint-Martin ve Gerard Encausse de tarikatın öğretisine katkıda bulunmuşlardır. Bunlar dışında Saint-Martin’in ikinci hocam dediği Jacob Boehme ile yine Pasquales’in öğrencilerinden olan Jean-Baptiste Willermoz’un da Martinist öğrtetinin bugünkü halinde etkileri bulunmaktadır.

 

Bu Adamın türkçeye çevrilmiş bir tek Reakarnasyon adlı kitabı var sanırım başka bir kitabını okuyan var mı acaba .?

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

phpThumb_generated_thumbnail.jpeg

Eser, antik çağ toplumlarının gizli bilgilerini ve kutsal metinlerini çok iyi bilen, aynı zamanda bir doktor olmasından dolayı konuyu bir bilim adamı ciddiyetiyle yaklaşan ve bir ömür boyu sürdürdüğü deneysel çalışmalarıyla konuyu kendi özel inceleme imkanlarıyla ele alan bir ökültistin, Papus´ün reenkarnasyon olayına değişik bakış açısını sunmaktadır.

 

Reenkarnasyon olgusu üzerinde sayısız kanıt ve bilgi ortadadır.

Dolayısıyla artık objektif bir konudur.

Olayı sübjektif yapan ise, kişilerin yaklaşım ve yorumlarıdır.

Kimileri için varsayım, kimileri içinse gerçeklik olan reenkarnasyon doktrini herkesin ilgisini hak etmektedir.

 

Bu ilgi nedeniyle yüzyıllardan beri çok sayıda kişi ele almıştır ve hala almaktadır.

Papus bir okültist, spiritüalist, bir filozof, bir bilim adamı sıfatıyla, reenkarnasyon olayına çarpıcı yorumlar getirmiş, uyarıcı derlemeler yapmış ve deneysel verilerle tüm bunlara açıklık getirmiştir.

 

Papus, bu kitapta, ölümü, doğumu, bu evrelerde önemli bir rol oynayan astral dünyanın ve astral bedenin niteliklerini, karmayı, dinlerde reenkarnasyonu, geçmiş yaşam hatırlamalarını ayrıntılarıyla işledikten sonra, ölüm deneyimi yaşamış olanların aktardıklarını, bir okültist ve spiritüalist gözüyle sunmaktadır.

 

Alıntıdır .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...