Jump to content

"Muhafazakarlık, Irkçılık ve Önyargı"nın Düşük Zekayla İlgisi


nameste

Önerilen Mesajlar

Bilimsel Araştırmalar "Muhafazakarlık, Irkçılık ve Önyargı"nın Düşük Zekayla İlgili Olabileceğini Açıklıyor

 

Zihin araştırmaları hem psikoloji hem de genetik bilimlerinin altında insanın düşünce yapısını ve dünyayı kavrayışını algılayabilmek açısından büyük önem taşıyor. Zihin araştırmalarının geleceği aslında önemli birçok toplumsal sorunu çözmenin de anahtarlarından biri.

 

Yazıya başlamadan önce düşük IQ (zeka seviyesi)'nun, doğuştan gelen bir yetenekten çok eğitimsizliğin bir göstergesi olduğunu hatırlatalım. Birey bazında genetik ve fizyolojik bazı sınırları olsa da birçok uzman IQ'nun çalışmasını kas yapısına benzetir: "kullandıkça gelişen ve mümkün olan en üst seviyeye çıkarılabilen bir değer."

 

Genetikçi Nörolog Richard Lynn "IQ ve Küresel Eşitsizlik" (yayın tarihi 2010) adlı kitabının bir bölümünde özellikle hükümetlerinin milliyetçi söylemleri ağır basan Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalarda, bu ülkelerin vatandaşlarının ortalamada diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşlarından daha düşük IQ değerine sahip olduğunu tespit ettiğini yazıyor.

Yazarın hükümetlerini milliyetçi olarak konumlandırdığı ülkeler arasında Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Türkiye bulunuyor. Bu beş ülkenin IQ ortalaması 90'ın biraz üstünde. Bu da Avrupa'nın geri kalanından neredeyse 10 puan daha az. Bu ülkelerin okur yazarlık ve eğitimli nüfus oranları da Avrupa'nın geri kalanlarına göre çok düşük.

Üç araştırma tek sonuç

 

http://imgtrend.mynet.com/2015/08/25/093542773/4-728x728-728x728.jpg

 

2010'da Londra Ekonomi Okulu'nda öğretim görevliliği yapan Satochi Kanazawa kendilerini 'aşırı muhafazakar' ve 'aşırı liberal' bir skalada tanımlayan 20 bin ABD'li öğrencinin katıldığı bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırmada kendilerini 'liberal' tanımlayan öğrencilerin ortalama IQ değerlerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

 

2012'de Kanada'da yapılan bir araştırmada ise 1950-1978 arası doğumlu kişilere yapılmış eski zeka testleri sonuçları alındı. Bu kişilere suçlulara davranış, 'öteki' (farklı ırk, cinsiyet, cinsel yönelim vb. sahip bireyler) ile aynı işte çalışma veya aynı yerde yaşama ile ilgili görüşlerinin tespit edildiği bir anket uygulandı.

 

Araştırmanın sonuçlarında çocukken daha düşük zekaya sahip bireylerin şiddetli cezaları (idam, işkence vb.) ve homofobiyi desteklediği, ve birçoğunun da ırkçı denebilecek görüşlere sahip olduğu ortaya çıktı.

 

2013'te ise Ontario Brock Üniversitesi'nde psikoloji profesörü Dr. Gordon Hodson'ın yürüttüğü bir araştırmada da aynı sonuç çıkıyor. Benzer araştırma örnekleri çoğaltılabilir. Sonuç hep aynı. Peki hiç mi aksi örnek yok? Tabii ki var. Örneğin dünyaya toplumsal refah, insan hakları ve sosyal devlet dersi veren İskandinav ülkelerinde son yıllarda, toplumun büyük çoğunluğuna nüfuz etmemiş olsa da milliyetçi/muhafazakar hareketlerin yükselişte olduğunu söylemek mümkün. Tabii bunun, ülkelerin göçmen politikalarıyla da doğrudan ilgisi var... ki bu başka bir sohbetin konusu.

 

 

Muhafazakarlıktan mı cehalet çıkar cehaletten mi muhafazakarlık?

 

Gelişmiş ülkelerde de muhafazakar ideolojilerin ağırlıkta olduğu örneklere zaman zaman rastlamak mümkün. Bu nedenle düşük zekayı, muhafazakarlıklığın birincil nedeni olarak ortaya koymak mümkün olmasa da bu durum bir "tavuk-yumurta" paradoksuna yol açıyor. Görünen o ki ikisi de bir şekilde birbirini besliyor.

 

Virginia Üniversitesi Psikoloji Profesörü Dr. Brian Nosek muhafazakar ideolojilerin insanların içinde yaşadığı dünyayı ve bu dünya ile ilgili sorunların çözümlerini çok basite indirgediği (yalınlaştırdığı) için daha düşük kognitif kapasiteye sahip insanlarca çok kolay kabullenildiğini söylüyor. Tabii ki aynı şeyin yalınlaştırıcı liberal politikalar için de geçerli olduğunu ekliyor (Örnek: Yüksek GSMH = Refah toplumu)

 

Sonuçta...

 

http://imgtrend.mynet.com/2015/08/25/094052797/-merican-istory-full-indir-728x728.jpg

 

Düşük zekayla muhafazakar dünya görüşlerini benimsemek arasında doğrudan olmasa da göz ardı edilemeyecek bir ilişki olduğu kesin.

Bununla birlikte "daha çok kar yağan İskandinav ülkelerinde intihar oranı da yüksek, demek ki intihar ve karın bir ilişkisi var" demekten tam olarak ne farkı olduğunu da düşünmek gerekiyor.

Bir ilişki olduğu kaçınılmaz ama intiharların nedeni kar olmadığı gibi aptallığın nedeni muhafazakarlık veya muhafazakarlığın nedeni aptallık da değil.

 

--

 

Bu içerik hazırlanırken yararlanılan kaynaklar:

 

LOW IQ of the BALKAN NATIONALISTS

Does a low IQ make you right-wing? That depends on how you define left and right

Low IQ & Conservative Beliefs Linked to Prejudice

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Rica ederim.

Oturmuş kabuller, sabit fikirlere, tabulara, eleştirilmemeye, düşünmemeye, zekayı daha az işleterek gerilete gerilete daha ne kadar gerileceğiz? İyisi mi, "Allah Baba öyle yaratmış" deyip hiçbir şeyi sorgulamamaya devam edelim biz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Her insanın zekasının ayrı bir karakteri vardır . Zeka iradenin hizmeti için var olmuştur , Algı ve düşünceleri de ona göre şekillenir . Yani bu Hitlerin , Bakuninin ve Mussolini gibi insanların düşük zekalı olduğunu göstermez . Zeki insanların aptallıkları daha büyük felaketler doğurur . Lakin araştırmanın neticesi kitlesel bir bazda doğrudur . Nietchenin de dediği gibi delilik ve aşırılık kitlelerde şarttır , Bireylerde daha az görünür . İnsanların yapması gereken ; Önce kendi eğilim ve arzularını tanımaları . Her türlü psikozdan , şartlanmadan ve koşullanmadan uzak olmak için . Evrensel enerjileri çoğunluğun iyiliği için bütün güçleri ile kullanmaları ...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Düşük zekadan ziyade bunlara aile ve çevrenin katkısı çok daha büyük. Ve ardından gelen eğitimsizlik.

 

Mesela yazının başlığında önyargıdan bahsedilirken içinde önyargı barındıran bir başlık var. Muhafazakar olmak kelimesi ortaya atılınca din penceresinden bir algı oluşur zihinlerde. Oysa muhafazakar kelimesi içinde güzel anlamlar barındırır. Koruyucu, kollayıcı, muhafaza etmek anlamlarına gelir. Neyi muhafaza ediyoruz? Doğa, çevre, toplum, hayvanlar vs... Hayır, aklımıza tutucu fanatikleşmiş dini inançlar mı geldi? Yani kavramları tek manaya indirerek fark etmeden bir önyargı oluşturup, kelimeleri sadece bir noktaya odaklıyoruz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

neden 88 o neden;

neden 400 değil anlamıyorsunuz hiçbiriniz...

 

 

Düşük zekadan ziyade bunlara aile ve çevrenin katkısı çok daha büyük. Ve ardından gelen eğitimsizlik.

 

Mesela yazının başlığında önyargıdan bahsedilirken içinde önyargı barındıran bir başlık var. Muhafazakar olmak kelimesi ortaya atılınca din penceresinden bir algı oluşur zihinlerde. Oysa muhafazakar kelimesi içinde güzel anlamlar barındırır. Koruyucu, kollayıcı, muhafaza etmek anlamlarına gelir. Neyi muhafaza ediyoruz? Doğa, çevre, toplum, hayvanlar vs... Hayır, aklımıza tutucu fanatikleşmiş dini inançlar mı geldi? Yani kavramları tek manaya indirerek fark etmeden bir önyargı oluşturup, kelimeleri sadece bir noktaya odaklıyoruz.

 

size katılıyorum keşke muhafaza edebilsek bazı şeyleri de fanatikleşmenin önüne geçilebilse iyi bir eğitimle.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yazı bana biraz Liberal yanlısı geldi. Benim bildiğim üzere Avrupa'da uzun bir süre IQ'nun doğuştan gelen bir nitelik olduğu ve doğru eğitimle beraber standartlarla beraber 5-10 puan yukarı çıkabileceği ancak kişi bir yere hapsedilmiş bir şekilde büyümüşse (Yani ciddi anlamda kölelik tarzı) bunun 50 puan kadar düşebileceği şeklinde bir inanç vardı, bir yıl boyunca lisede verdikleri psikoloji dersinde de halen daha bu tarz bir mantığın öğretildiğini de şahsen gördüm. Yazının içerisindeki IQ ortalamasını gösteren haritayı görünce Facebook sayfasında ilk kez gördüğüm zaman bana ayrıca oldukça ırkçı gelmişti çünkü gerçek bir araştırma olduğuna inanmamıştım. (Türkiye üzerinde IQ seviyesi bilinmeyen gerçekten çok insan var.) Yani evet, kişi bir çingene mahallesinde yetişmişse IQ testlerinden düşük puan çıkarabilir ancak gerçek zekasını çocukluktan öğrendiği şeylerde gösteriyor olabilir. Ben gerçek manadan zekanın genetik bir olay olduğunu düşünüyorum ancak bir insana aptal demek için o insanın en iyi olduğu konudaki vasfını ölçmek gerektiği taraftarıyım.

 

Yazıda öğrenciler arasında bir araştırma yapıldığını, öğrencilerin IQ seviyesinin arttıkça Liberalleştiğini görmekteyiz. Doğrudur, mantıklıdır çünkü Batı'da ailesiyle beraber Liberalizm'i benimsemiş insanlar genellikle yaşantının aktif olduğu bölgelerden çıkarken Muhafazakarlar yaşantının bayık ve soğuk olduğu alanlarda yaşar. Burada "Aktif yaşantı zeka arttırır" demiyorum, sadece aktif yaşantıdan dolayı için kişi zekasını pek çok alanda zekasını ortaya koymuştur ve bu yüzden IQ yüksek seviyede çıkabilir diyorum. Bununla beraber insanların bir kısmının yaşlandıkça Liberalizm'den Muhafazakarlığa geçiş yaptığını kendimce deneyimledim ve gördüm. Bu yazıya göre ne oluyor? İnsanlar yaşlandıkça salaklaşıyor mu yoksa sadece fikirleri mi değişiyor?

 

Bir muhafazakar olduğumu düşünmeyin, kendi arkadaş çevremde bol bol Liberteryen demeçler verip insanların körü körüne bağlandığı ideolojileri sorgulatıyorum ancak bu yazının temel kaynağı olan "Adam bizim gibi düşünmüyorsa gerizekalıdır." fikrine karşı çıktığım için bunları yazdım. Dünyanın daha iyi bir yer olmasına engel olan sapkın düşünceyi insanları küçümseyerek bitirebileceğimizi zannetmiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...