Jump to content

Önerilen Mesajlar

Aşağıdaki metni John Opsopaus tarafından yazılmış bir özet metinden özet olarak çevirdim. Kendisi bu çalışmayı hazırlarken özellikle Platon'un Timaeus isimli yapıtından ve Richard Broxton Onians'ın çalışmalarından yararlandığını söylemektedir. Kültürlerin birbirinden etkilenmiş olduğu düşünülebilir. Mümkündür de... Platon'un yaşamı düşünüldüğünde, çeşitli kültürlerden etkilenerek bunu eserlerine aktarmış olması şaşılacak bir şey değildir. Hızlı yapılmış bir çeviri olduğundan bazı konular hafif geçilmiştir.

 

http://atmans.co/images/36.jpg

 

 

 

Bu çalışmada Yunan Çakra Sisteminde yaklaşık 7 enerji merkezi olduğu, bunların bildiğimiz ana çakralarla aynı bölgelerde yer aldığı ve bunlarla aynı fonksiyonlara sahip oldukları söylenmektedir. Ancak gördüğüm kadarıyla sıralama tersten işlemektedir. Tek tek incelemek gerekirse Yunan Çakra Sistemi'nde Çakralar:

 

1- Başın Tacı: Platon, insanların beyinlerinin içindeki ruh ve cennet arasında bağlantı kurmak için insanların ayağa kalktıklarını söylemektedir. Kafalarında muhteşem güce sahip insanlar başlarının çevresindeki nimbus (hale) ile temsil edilirler. Yunan sisteminde Koruphe, Latince'de Vertex anlamına gelen bu çakra bildiğimiz 7 numaralı Sahasrara Çakrayı ifade etmektedir ve fonksiyonu aydınlanmadır. Sahasrara'nın anlamı da "bin" (-taç yapraklandırılmış)tır. Ki bu da nimbus ya da hale kavramına denk düşmektedir. Aydınlatma fonksiyonu vardır.

 

2- Beyin: Psuche ya da Genious'u yani animayı içerir. Homeros zamanlarında psuche "hayati ruh" ya da "yaşam ilkesi" olarak geçiyordu. Sonraki dönemlerde, Platon zamanında doğu sistemine yakınlaşmıştır. Beyin, rasyonel düşüncenin merkezi, entellektüel merkezdir. Hem Homeros, hem de Platon psuche'nin ruhun ölümsüz parçası olduğunu söylemektedirler. Psuche'nin fiziksel karşılığı omuriliktir ve özellikle serebrospinal sıvıyı tanımlamaktadır. Bu sebeple bedenden ayrılan ruhların yılan görünümünde olduğu düşünülmüştür. Kafatası ve yüzdeki tüylerin, psuche'nin fiziksel olarak dışarı sızmasıyla oluştuğu da düşünülmekteydi. Bu sebeple saç, kafatası ve çene kutsal kabul edilmekteydi.

 

Kaşların arasında bulunan 6 No.lu Ajna Çakra'ya denk gelmektedir. Ajna, "otorite" ya da "emir" anlamına gelmektedir. Platon bu çakranın kontrol etme ve dizginleme fonksiyonundan bahsederken, Onians yönetici fonksiyonundan bahsetmektedir. Bu çakra Yunanca'da "Enkephalos", Latince'de "Cerebrum" olarak ifade edilmektedir. İdrak, anlayış fonksiyonu vardır.

 

3- Boyun: Platon, üstün, kutsal ya da ölümsüz ruh ve aşağı ya da ölümlü ruh arasındaki bağ ya da sınırın burada olduğunu söyler. Platon'a göre bu ikisi arasındaki iletişimi sağlar ve aşağı ruhun yukarıyı kirletmesini önler. Bu, boğazdaki 5. çakraya, fiziksel sistem anlamına gelen Visuddha çakrasına denk düşmektedir. Yunanca'da Trachelos, Latince'de Collum olarak adlandırılmıştır. Arındırma, temizleme fonksiyonu vardır.

 

4- Kalp ve Ciğerler: Thumos ya da animus'u içerir ki, bu fani ruhun en yüksek kısmını oluşturur. Homeros zamanlarında thumos'a bilinçli ruh, duygu ve düşüncenin aracı denilmekteydi. Sonraki zamanlarda duygular, tutkular ve özellikle ruh, cesaret ve öfke ile yani duygusal fonksiyonu ile sınırlı tutulmuştur.

 

Bu merkez, 4. çakra olan Anahata isimli çakraya denk gelmektedir. Bu çakra hayati nefes, hayati ruh ve prana ile ilişkilidir. "Küçük giriş" (8 yapraklı Kolpa Ağaçlı kırmızı lotus) kalp çakrasının altında, diyaframa karşılık gelmektedir. Platon bunu diyafram parçası olarak adlandırır ve bunun ölümlü ruhu ikiye ayırdığını söyler. Yunanca'da bu çakra merkezine Phrenes, Latince'de Cor denilmektedir ve duygusal yakınlık, sevgi fonksiyonu vardır.

 

5- Göbek: Diyafram ve göbek arasında, ölümlü ruhun aşağı bölümündedir. Buna "iştahlı ruh" da denilmektedir. Biz bu kısmı hayvanlar ve bitkilerle birlikte kullanırız. Burası besin ve seksüel anlamında arzu kaynağıdır. Göbek bölgesindeki Manipura adı verilen 3. çakraya denk düşmektedir. Yunanca'da bu çakra merkezine Gaster, Latince'de Abdomen denilmektedir ve iştah fonksiyonu vardır.

 

6- Gonads (Genital): Pusche ve genios'un meydana getirildiği iliğin hayat kaynağıdır. Üretken fonksiyonu temsil eder. Platon bu merkezin ruh ile bedeni birleştiren yaşam bağları olduğunu söylemektedir. Bu merkez Svadhisthana isimli 2. çakraya denk düşmektedir ve cinsellik çakrası olarak geçmektedir. Bu merkez Yunanca'da Gonades, Latince'de Genitalia olarak adlandırılmaktadır. Daha önce de denildiği üzere üretkenlik fonksiyonu vardır.

7- Kuyruksokumu: Omuriliğin altında yer almaktadır. Bu merkez yaşama gücünün merkezidir. Doğu insanları tüm bedenin bu kemikten yeniden oluşturulabileceği kanısındaydı. Bu çakra, 1 No.lu Kök anlamına gelen Muladhara Çakraya denk düşer. Hayata tutunmakla ilişkilidir. Yunanca'da Hieron Osteon, Latince'de Os Sacrum olarak adlandırılır. Basit yaşam fonksiyonu mevcuttur.

 

John Ospous tarafından hazırlanan Ruhun Parçaları: Yunan Çakralar Sistem isimli çalışmanın özet çevirisidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sıralama hangi konuda tersten işliyor tam olarak anlayamadım ? . Yazar bir farklılık yaratmaya ve görmeye çalışmış eserinin ilgi çekmesi gerektiğinden dolayı ( anladığım kadarı ile diyor zaten birde ) ama tersten işleseydi eğer , kuyruk sokumu bölgesinde taç çakranın olması gerekirdi ki , insanı toprağa ve bedene bağlayan temel noktanın yani kundalini enerjisi ve kök çakra enerjisinin taç çakra ile ilişkilendirilmesi o kültürün bize olayı çarpıttığını düşünderecektir..

 

Ha burada platon benim pek sevdiğim bir filozof değil nedense . Bedeni ruh için bir hapishane ve mezar olarak gören bir adam . Bu görüş insanın yaratıcılığını ve özdeğerini küçük düşürüyor . Beden ruh için bir araçtır bu kadar basit ..

 

Antik yunanın ruh düşüncesinde , aristotalesi inceleminizi tavsiye ederim ..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yunan çakra sisteminde 1. çakra Taç olarak geçerken, normal sistemde 7. çakra taç çakradır. Sıralamanın ters işlediği notu benimdi. Yani gördüğüm kadarıyla diyen de benim :) Bu özetin özeti olduğu için karıştırman normal sanırım...

 

Aristoteles'in Yunan Çakra sistemi hakkında herhangi bir çalışması olduğunu bilmiyordum. Varsa ekler misin?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eline sağlık, çok güzel bir konu ve çeviri olmuş. Çakraların işleyişi tersten değil, sadece numaralandırması farklı olabiliyor. Zaten bunun tersi düzü yoktur, sadece farklı ekoller numaralandırmayı farklı verebilir. Kök çakrayı 1. çakra der, öbürü 7. çakra der. Bu da sıkıntı değil. Doğu çakra sistemiyle buradaki açıklamalar gayet örtüşüyor zaten. Birkaç farklılıklar var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bende çakra açma düzeni tersten işliyor sandım.Açmaya taç çakradan başlıyorlar falan.

 

Bir dipnot yeni okuyan arkadaşlar için, çakra açma diye bir şey yok. Çakralar hep açıktır, sadece tıkanabilir. Çakra açma tabiri, çakraları arındırma var, blokajlarını çözme manasında kullanılır, kullanılıyorsa eğer.

Arındırma ise her iki taraftan başlanılabilinir, önemli değil. Zaten taç çakra üzerinde çok çalışma yapılmaz. Tek önemli nokta, çakraları dengeli çalışmaktır. Buna çoook uzun değinmiştim forumun bir yerlerinde.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...