Jump to content

Astrolojide Haritanın Eksenleri ...


sidar

Önerilen Mesajlar

Astroloji'de Haritanın Eksenleri

 

Bir astroloji haritasının yapısı başlı başına bir sembolizm içerir. Kozmostaki temel hareket olan ve kendi içerisinde bir başlangıç ve bir son içermeyen dairesel hareket üzerinde birtakım astronomik olaylar esas alınarak belli referans noktaları saptanır. Böylece astrolojik sistemin de temeli atılmış olur. Güneş'in günlük ve yıllık hareketinin aşamalarıyla ortaya çıkan bu referans noktaları, haritanın iskeletini oluşturur ve astrolojinin temel sembolizmasının büyük bir kısmı da bu temel iskeletten türetilmektedir.

Bir astroloji haritasında, eksenler adını verdiğimiz, haritanın iskeletini oluşturan hatlar vardır. Bu eksenlerden bir tanesini ufuk çizgisi oluşturur. Diğeri ise meridyen çizgisidir. Bu iki eksen, bir astroloji haritasının en önemli unsurlarıdır. Harita oluşturulurken esas alınan temel eksenler, bunlardır. Astrolojinin temel sembolizmi de esas olarak bu eksenlerin temel anlamlarından doğar. Diğer yandan bu iki eksen, haritanın en hassas noktalardır. Bu eksenlerin her biri önce haritayı yarımkürelere böler; sonra da ikisi birleşip haritayı dört çeyreğe bölerler. Bu yarımkürelerin ve çeyreklerin astroloji sembolizminde büyük bir önemi vardır. Diğer birçok astrolojik sembol ve kavram, bu eksenlerin temel anlamlan ve sembolleri üzerine inşa edilmiştir.

Haritayı iki yarımküreye böldüğümüzde, üst yarımkürenin daha toplumsal ve dışa açık, alt yarımkürenin ise daha kişisel ve içe dönük özellikler taşıdığını söyleyebiliriz. Haritayı ortadan bölersek, sağ (batı) ve sol (doğu) yarımküreler oluşur. Sol yarımküre daha ziyade kişisel olanı; sağ yarımküre ise daha ziyade başkalarıyla paylaşılanı temsil eder. Astroloji haritasında hangi yarımkürelerde veya çeyreklerde vurgunun daha yüksek değerde olduğunu anlamak için gezegen birikiminin hangi alanlarda yoğunlaştığını inceleriz. Ufkun üzerinde ve altında kalan gezegenleri puanlayarak hangi yarımkürede daha fazla vurgu olduğunu saptarız. Güneş ve Ay'a 3'er puan, diğer gezegenlere 1'er puan vererek bu değerlendirmeyi yapmak mümkündür.

 

1. UFKUN BÖLÜMLENMESİ

Ufuk, iki alem arasındaki bir arayüzdür. Ufkun üzerindeki gezegenler görülebilirken altındaki gezegenlerin görünmesini Dünya'nın kütlesi engeller. Bu ayrım, iç ile dış, sübjektif ile objektif arasındaki farkı temsil eder. Düz bir yerde yere yattığınızı düşünün; ufuk gözleriniz ya da derinizdir. Ufkun üstündeki her şey gözlerinizin önünde, derinizin dışındadır. Oradakinin ne olduğunu objektif bir şekilde görebilir ve kendinizden farklı bir şey olarak algılayabilirsiniz. Ancak ufkun altındaki şeyler gözlerinizin arkasında ya da derinizin altında kalır. Bunları göremeyiz. Görmek için çaba harcarsak varlıklarını anlayabiliriz; çünkü aslında onlar bizim bir parçamızdır. Ufuk, iç ve dış olarak algıladığımız şeyler arasındaki sınır olabilir fakat aynı zamanda farklı âlemler arasındaki sınır olarak da yorumlanabilir. Bu, ne tür bir realite sisteminden söz ettiğimize göre değişir. Ufuk aynı zamanda ben ve sen, biz ve onlar, benim ve senin, ya da kişisel olan ve olmayan arasındaki sınır olarak da görülebilir. Ya da kişinin kendi psişesi içinde bilinç ve bilinç altını ayıran sınır olarak da değerlendirilebilir.

 

1.1 Kuzey Yarımküre

Haritada ufkun altında kalan kuzey yarımküre, daha kişisel ve daha az sosyal olunan kısımdır. Bireyin kendisini, yakın ailesini ve tanıdıklarını, güney yarımküreye göre daha az bilinçli bir zihni, kişinin kendisini algılama biçiminin temellerini, "ben" ve "biz" kavramlarını ve geçmişi temsil eder. Gezegenlerin çoğunluğu ASC ile 7. ev arasındaki alt yarımkürede yerleşmişse haritanın kuzey yarımküresi vurgulanmış demektir. Kişinin haritasında kuzey yarımküre vurgusu varsa, oldukça sübjektif, duygusal yönelimli, utangaç ve çekingen bir yapı hâkimdir. Güvenlikte olmayı, evde olmayı dışarıya tercih ederler. Uç noktada, dört duvar arasında yaşayabilirler veya hayata karşı duvar örebilirler. Dışarısının karmaşasından uzaklaşıp evlerinde veya tanıdıkları çevrede olmayı isterler.

 

1.2 Güney Yarımküre

Haritada ufkun üstünde kalan güney yarımküre, yaşamın daha az kişisel ancak daha sosyal yönleriyle ilişkili olan kısımdır. Kişiyi değil, kişinin dışında kalanları, diğer insanları, sosyal dünyayı, kuzey yarımküreye göre daha bilinçli bir zihni, kişinin sosyal dünyadaki rolünü, "sen" ve "onlar" kavramlarını ve geleceği temsil eder. Bir kişinin haritasında gezegenlerin çoğunluğu bu yarımkürede yerleşmişse, yani 7. ev ile ASC arasındaki yarımkürede bulunuyorsa, haritanın güney yarımküresi vurgulanmış demektir. Bu vurguda, toplumsal alanda aktif, dünyevi, sofistike bir yapı söz konusudur. Pek çok ilgi alanları vardır. Tarafsız ve objektiftir. Genç yaşlardan itibaren, yüksek oranda pratiklik ve dünyevilik söz konusudur. Etrafında gelişen durumları kendileri için nasıl avantajlı hale getireceklerini iyi belirlerler. Ün ve tanınma şansları yüksektir. Toplumsal hayatta önemli bir rol üstlenebilirler.

 

267b3ae6-332d-4d29-87ce-dcf80024f656.jpg

 

1.3 Yükselen (asc)

Gezegenler doğuda yükselirken ya da ufku geçerken iç alemden dış aleme geçerler. Burası kişinin kendini ifade edişini; dış dünya üzerinde bıraktığı etki ve izlenimleri ya da üstlendiği rolleri yönetir. Burada enerjiler kişiden (güney yarımküre) yükselir ve diğerlerini (kuzey yarımküre) etkilemeye başlar. Bu nedenle yükselen burç, kişinin iç varlığının dışavurumu olarak tanımlanan kişilik ile ilgilidir. Aynı zamanda haritanın birinci eviyle de ilişkilidir ve fiziksel bedenin şekli, sağlığı ve genel durumu hakkında bilgi verir.

1.4 Alçalan (dsc)

Gezegenler batıda alçalırken ya da ufku geçerken dış alemden iç aleme doğru geçerler. Yükselen burcun mantıksal ve uzamsal anlamda zıttıdır ve dış dünyanın kişi üzerinde bıraktığı etki ve izlenimleri yönetir. Alçalan burç, kişinin dış dünyadan getirdiği enerjileri deneyimlemesiyle ilgilidir. Alçalan burç, kişinin diğerleriyle ilişkileri vasıtasıyla deneyimlediklerini; bilinçli ya da bilinçsizce diğerlerinde neler aradığını tarif eder.

1.5 Ufuk Ekseni (asc-dsc)

Açılar ve burç yerleşimleri ile bu eksenin genel konumu kişinin diğerleri ile ne kadar iyi anlaşacağını belirlemede önem taşır. Burada söz konusu olan ilişkiler kişinin sosyal gruplarla olan ilişkileri değil yakın ilişkileridir.

2. MERİDYENİN BÖLÜMLENMESİ

Haritanın meridyenle doğu ve batı şeklinde ikiye ayrılmasıyla birlikte artık dairemizin içinde bir artı işareti oluşur. Böylece harita birliğin eski bir sembolü olan bir mandala (evrenin eski bir dinsel bir simgesi) halini alır.

773cb6cb-a63f-443e-8248-912459663f1f.jpg

 

2.1 Doğu Yarımküre

Doğu tarafındaki gezegenler yükselmektedirler. Yani, bu gezegenlerin enerjileri, haritanın kişisel yanından üste yani daha sosyal bir role doğru hareket eder. Bu yan, iç benliğimiz tarafından harekete geçirilen şeyleri temsil eder. Bu yarıda konumlandırılan enerjiler kişinin dünya algısını etkiler ve daha etkin ve kişisel kontrol altındadır.

 

Gezegenlerin çoğunluğu 10. ev ile 4. ev arasındaki yarımkürede yerleşmişse haritanın doğu yarımküresi vurgulanmış demektir. Doğu yarımküre vurgusu, kendine güvenen bir karaktere işaret eder. Kişi kendi çalışma prensipleriyle kendisini rahat hisseder. Kendisini kontrol edecek bir mekanizmaya ihtiyaç duymaz, zaten sistem kendisidir. Kendiliğinden meşgul olan, kendisini kaldırabilen yapıdadır. Amaçlarına ulaşmak için gerekli çareleri üretmekte başarılıdır. Benlik hissi güçlüdür. Birçok yazara göre haritanın doğu yarımküresi azimle yani kişinin yaşamında aldığı inisiyatiflerin kaynağıyla özdeşleştirilir* Bu yarıda birçok gezegeni bulunan bir kişi aksiyon alan kişidir ve yaşamı deneyimleyen kişi olmaktan öte yaşamın aktörüdür.

Aktörler kendi kaderlerinin kontrolünü ellerinde tutarlar ve nadiren kendileriyle ilgili şüphe duyarlar. İnisiyatif alırlar ve asla diğerlerini beklemez, tepki veren değil aksiyon alan taraf olurlar. Bu tipler hakkında asıl söylenebilecek şey önce harekete geçip daha sonra gözlem yapıyor olmalarıdır. Bu da iddia edildiği gibi onları daha etkin, yaşamlarının kontrolünü ellerinde tutan biri haline getirmez.

Etkin olabilmek için bir kişinin sadece aksiyon alması yeterli değildir, sonuçlarını ve diğer insanların nasıl tepki göstereceklerini bilerek bilinçli bir şekilde harekete geçmelidir. Başka bir deyişle kontrol sahibi olabilmek için kişinin sadece aksiyon alabilmesi değil aynı zamanda diğer insanları da gözlemleyebilmesi gerekir. Bunu başaramayan aktörler kaderlerinin kontrolüne hiç mi hiç sahip olamazlar.

Bu yarımkürede özellikle de birinci evde fazla sayıda gezegenin bir arada bulunması bu bahsettiğimiz tür kişiliği ifade eder; bir aktörü tanımlayabilmek için biraz tedbirli olmak gerekir. Eğer doğudaki gezegen Satürn gibi bir gezegense, bu, girişimleri boşa çıkarır. Neptün ise kişiyi harekete geçirecek temeli zayıflatır. Satürn, kişiyi fazlasıyla tedbirci ve sık harekete geçmesini engelleyecek kadar diğer insanların duygularıma, gereksinimlerin ve fikirlerine önem verir hale getirir. Neptün ise benlik ve özgüven gerektiren konularda zayıflık verir. Bu gezegenler yükselen burca ne kadar yakın okurlarsa doğu yarımküre vurgusunun etkilerini o kadar fazla engellerler.

Bir aktörün mizacını güçlendirebilecek olan gezegenler Güneş, Mars, Jüpiter, Uranüs, ve Plüton'dur. Ay ve Uranüs gibi gezegenler bu mizacı zayıflatırlar, ancak Satürn ya da Neptün kadar zayıflatıcı değildirler.

On ikinci evdeki gezegenler de aktör mizacını zayıflatır. On ikinci evdeki gezegenlerle başa çıkılabilir ancak inisiyatif alma konusunda bunu başarabilmek pek de kolay değildir. Birçok kişi için, on ikinci ev enerjilerine tedbirli bir şekilde yaklaşmak, önce inceleyip sonra harekete geçmek gerekir.

2.2 Batı Yarımküre

Haritanın batı tarafında yer alan gezegenler, sosyal alandan aşağıya yani kişisel alana doğru alçalmaktadır. Bu yarımküre, kişinin dünyayı deneyimlemesi ve algılamasını sembolize eder. Burası pasif ve kişinin kendi kontrolü altında olmayan bir alandır.

Gezegenlerin çoğunluğu 4. ev ile 10. ev arasındaki bu yarımkürede iseler haritanın batı yarımküresi vurgulanmış demektir. Gezegenler çoğunlukla batı yarımkürede yer alıyor iseler, kişi daha ziyade mevcut duruma ayak uyduruyor, ortaklık kuruyor, kaderine razı oluyor demektir. Başkalarıyla irtibat, hayatın en önemli teması demektir. Bu bireyler kadersel etkilere kendilerini bırakma eğilimindedirler. Yaşamın kendisine bir şeyleri hazırlamasını bekleyebilir, tembellik gösterebilirler. Doğu yarımkürede gördüğümüz aktör tipine karşılık, batı yarımkürede deneyimci tip söz konusudur.

Geleneksel düşünceye göre, batı yarımküre vurgusu kuvvetli olan kişiler pasiftirler ve kontrol sahibi değildirler, bu yüzden kurban rolündedirler. Deneyimci tipler önce gözlem yapar daha sonra harekete geçerler. Aktörlerden daha fazla düşünürler. Yaşamlarının kontrolünü ellerine almaları için yapmaları gereken şey, koşullar karşısında verdikleri tepkileri kontrol etmeyi öğrenmektir. Tepkilerini kontrol ederek ve koşullara uygun tepki vererek tıpkı aktörler gibi olayların gidişatını güçlü bir şekilde etkileyebilmeleri mümkündür. Hatta aktörlerden daha fazla kontrole sahip olabilirler çünkü aktörler başkalarını gözlemlemez ve harekete geçmeden önce asla düşünmezler.

Doğu ve batı yarımkürelerine has kişilik tipleri arasındaki asıl fark, birinin doğrudan aksiyonu, diğerininse aksiyondan önce en üst düzeyde anlayış geliştirmeyi düşünmesidir. Doğrudan harekete geçen aktör tipleri olduğu gibi fazlasıyla tedbirci davranan deneyimci tipler de başkalarını gözlemlemeye o kadar eğilmiş olabilirler ki asla aksiyona geçemeyebilirler.

Batıda, özellikle de Alçalan burcun yakınlarında Mars ve Güneş gibi yang gezegenler ile kimi zaman Plüton ve Uranüs'ün yer alması kişinin başkaları ile ilgili harekete geçtiğini gösterir. Bu da bu kişilerin aktörler gibi davranmasına neden olur.

Ay, Neptün ve Venüs deneyimci tip olma eğilimini artırır. Burada Satürn'ün her iki şekilde de bir etkisi yoktur. Baskın bir Satürn her zaman tedbirciliği artıracak ve aksiyona geçişi yavaşlatacaktır ancak Satürn'ün batıda olmasıyla doğuda olması arasında bir fark yoktur.

Doğu yarımkürede on ikinci evin anormal olduğu gibi batı yarımkürede de beşinci ev anormaldir. Beşinci ev enerjinin boşaldığı ve kişinin kendini ifade edebildiği evdir. Beşinci evde aksiyonla değil de deneyimle daha fazla ilgili olan çok az şey vardır. Ancak bir şey onun batı yarımküre vurgusunu gözler önüne serer: beşinci evin yönettiği aktiviteler başkaları ile bir arada olmayla ilgilidir ve birincil vurgu kişi üzerinde olmasına rağmen bu evde birinci evde görülmediği şekilde diğer insanlarla ilgili bir farkındalık söz konusudur. Ancak beşinci evde güçlü bir gezegen vurgusu olması I klasik bir deneyimci tipin göstergesi değildir.

2.3 Tepe Noktası - Medium Coeli (MC)

Kuzey ve güney yarımkürelerde bir gezegenin yön değiştirmeden önce gidebileceği en üst ve en alt noktalar vardır. Bunlara kuzey ve güney kutupları diyelim. Daire içindeyken üstte ve altta fakat psişede dışta ve içtedirler. Haritada ufkun üstündeki kutba Tepe Noktası (mc), altındakine ise Immum Coeli (IC) denir.

Yükselen ve Alçalan'ın doğu ve batı yarımkürelere atfedilen tüm özellikleri taşımaları gibi mc ve ıc de kuzey ve güney yarımkürelerin tüm özelliklerine sahiptirler. mc, Güneş'in en yüksekte olduğu noktadır. Dünyevi anlamda en görünür olduğu andır. Maksimum düzeyde güç ve ihtişamı simgeler. Bu yüzden, en büyük güç, dünyevi başarı ve zaferler mc ile bağdaştırılır.

Onur ve asalet gibi kavramlar da bu noktayla ilişkilidir. Aynı zamanda otorite sahibi olan tüm kişileri de temsil eder. mc kişinin kendini maksimum derecede dışsallaştırdığı noktadır. Kişisel ve özel yaşamdan uzak, sosyal dünyayı temsil eder. Yani kişinin sosyal konumunu, rolünü, statüsünü ve dışsal anlamda yaşamının yönünü temsil eder. Tepe Noktası, geleneksel anlamda, kişinin kariyeriyle özdeşleştirilir, ama bu, kişi kendini yaptıklarıyla tanımlarsa doğrudur. Ancak kariyerle ilgili başka noktalar da vardır.

MC, kişinin karakteristik özellikleri hakkında fazla bilgi vermez ancak Mc'nin belki de en önemli özelliği insanların yaşamlarında gelişmeleri için ne yapmaları gerektiğini tanımlamaya yardımcı olmasıdır.

2.4 Ayakucu Noktası - Immum Coeli (IC)

Kuzey yarımküredeki enerjinin merkezi olarak IC, haritadaki en özel ve en kişisel noktadır. Kişinin en içsel duygularını, köklerini, ve varlık bilincini temsil eder ve kişinin içsel tanımıyla ilgilidir. MC'nin de zıttı olarak kişinin geçmişinin temelini, MC'deki sembolizme göre özel yaşamında üstleneceği rolü ifade eder. Bu nokta, aynı zamanda, kişinin de en dip noktası olmasıyla, ruhsal kaynaklarıyla, hatta dünyevi ailesinin dışında bir de evrensel aile temasıyla da bağdaştırılır.

Ayakucu noktası, kişinin kendi kökeniyle, atalarıyla ilişkilidir. Burası Zodyak dairesinin en dip noktası olduğu için ve bir daire olan Zodyak'ta her nokta hem bir sonlanma hem de bir başlangıç sayılabileceği için, hem kişinin temelini yani çocukluk dönemini anlatır, ama aynı zamanda son dönemini de simgeler. Başka bir devode, hem bir şeylerin sonuyla hem de bir şeylerin başlangıcıyla alakalıdır.

Klasik dönem Yunan astrologlardan Manilius ayakucu noktası ve d« dördüncü ev için "her şeyin temelidir" demiştir. Haritanın dışarıdan en gözükmeyen an ama kişinin altyapısını, orijinini anlatan bir noktadır.

2.5 Meridyen Ekseni (MC-IC)

Bir ucunda mc, diğer ucunda IC'den oluşan meridyen ekseni kişinin sosyal ve kişisel anlamda dünyadaki yönelimini tanımlar. Kişinin kimliğini algılaması, dolayısıyla kendini tanımlamasıyla ilgilidir fakat kişinin kendini nasıl ifade ettiğini söylemekten ziyade, mc-ıc ekseni, kişinin varmaya çalıştığı hedefi ve nereden geldiğiyle ilgili deneyimlerini gösterir. Kişinin varlığının toplumsal yönü, toplumdaki yeriyle ilişkilidir.

Ufuk çizgisi kişinin etrafındakilere nasıl ulaştığını gösterirken, meridyen ekseni de kişinin zaman içinde nasıl ileri geri seyahat ettiğini ifade eder. Ufuk ekseni kişinin diğerleri ile nasıl iletişime geçtiğini gösterirken meridyen ekseni bireye daha çok bir birey gibi yaklaşır. Birçok Alman astroloji ekolü meridyen eksenini "ben" ya da ego olarak ifade edecek kadar bu konuda ileri gitmiştir. Bu yaklaşımın elbette bir birtakım dayanakları vardır ancak burayı tamamen ve yalnızca ego olarak ifade etmek konuyu fazlasıyla basitleştirmektedir.

3. ÇEYREKLER

Bir astroloji haritası, yukarıda gördüğümüz sağ-sol, doğu-batı yarım küreleri dışında, aynı zamanda çeyreklerden de oluşmaktadır. Kürenin bütününü ikiye bölerek elde ettiğimiz yarımküreleri de ikiye böldüğümüzde dört tane çeyrek elde ederiz.

 

3622e1f9-0626-44bf-950a-77ebbd82270d.jpg

 

Bu çeyreklerin de astroloji sembolizmasında özel anlamları vardır.

Haritada hangi çeyreğin daha fazla vurgulandığını saptamak için gene puanlama sisteminden yararlanma yoluna gidebiliriz.

3.1 Birinci Çeyrek

Birinci çeyrek, 1, 2 ve 3. evleri kapsar. Kişisel alan olarak adlandırılır. Bu çeyrek kişiliğin ve kendini tanımlamanın gelişimiyle alakalıdır. Aynı zamanda parasal konuları, öğrenmeyi ve iletişimsel konuları da kapsar. Bu çeyrek kişisel gelişimi anlattığı gibi, ilginin daha ziyade kendi üzerinde yoğunlaştığını da gösterir. Kişilik son derece ön plana çıkar.

Doğum haritasında gezegenler büyük oranda birinci çeyrekte bulunuyorlarsa, yani haritada birinci çeyrek vurgusu varsa, harita sahibi kendisini bağımsız bir birey gibi görür ve kendi hayatını kendisi organize etmek ister. Bazı zamanlarda fazla kendi merkezli ve sübjektiftir. Kişi daha ziyade bir birey olarak kendisine ve kendi gelişimine ağırlık verir. Risk olarak, kendine fazla odaklı bir yapı ortaya çıkabilir. Kendi iç dünyasına bakarak anlamak ister. Diğer kişilerin söylediklerini kendisi tecrübe etmeden anlamaz, önce onları kendi kullanmak ister.

3.2 İkinci Çeyrek

İkinci çeyrek, 4, 5 ve 6. evleri kapsar. Çevresel çeyrek olarak adlandırılır. Birinci çeyreğe nazaran, kişisel farkındalığın artırılmaya çalışıldığı, bireyin kendi dışına da çıkmaya başladığı alandır. Bu diğer kişiler aile, çocuklar, hizmetliler ve çalışma ortamıyla ilgili olduğu gibi, evcimen hayvanlarla da ilgilidir. Kendine odaklanmanın bir adım ötesine geçmiş bir yapı söz konusudur. Biraz daha sosyalleşmeye yatkınlık vardır ama hâlâ ufuk çizgisinin altındayızdır. Dolayısıyla tam anlamıyla sosyal alana adım atılmış değildir. Diğer kişilerden etkilenme söz konusudur ama halen kendi içine dönük bir yapı vardır. Odak noktası özellikle beşinci evdir.

3.3 Üçüncü Çeyrek

Üçüncü çeyrek, 7, 8 ve 9. evleri kapsar. Bu çeyrek, İlişkiler çeyreği olarak da adlandırılır. Kendini geliştirmeyle alakalıdır. Bu gelişim, diğer kişilerle ilişkiler yoluyla sağlanır. Bu sefer yakın çevreden değil, yabancı çevrelerden kişilerle, toplumla iletişim söz konusudur. Doğum haritasında üçüncü çeyrek vurgusu taşıyan biri, daha ziyade dünyevi ve ulvi konularla ilgilenmeye yönelimlidir. Kendini dışarıda ve aktif olarak göstermek ister. Burası, kişisel ve sübjektif olanın dışına çıkılan bir alandır. Üçüncü çeyrek vurgulu olduğunda kişi tipik bir "ortaklık insanı"dır. Kendisinden ziyade, partnerine odaklıdır. Felsefeleri, insan psikolojisini ve hayatın sırlarını anlamaya çalışır. Diğer kişilere adaptasyon, kendi başına hareket etmek yerine başkalarıyla birlikte hareket etmeyi tercih etme, hayatın anlamını kavrama, kendine ve evrene dışarıdan bakabilme söz konusudur.

3.4 Dördüncü Çeyrek

Dördüncü çeyrek, 10, 11 ve 12. evleri kapsar. Hizmet çeyreği olarak adlandırılır. Bu çeyrek toplumsal amaçlar peşinde koşmakla ilişkilidir. Sosyal alanda görünür olmak söz konusudur. Kişisel eforlar daha ziyade toplumsal ve sosyal konular için kullanılır. Doğum haritasında dördüncü çeyrek vurgusu görülen bir kişide, dünyada bir iz bırakma, isim ve unvan kazanma arzusu vardır. Kişi tipik bir "toplum insanı"dır. Gruplar ve sosyal paylaşımlar içerisinde olma isteği taşımaktadır. Kişisel yeteneklerin toplum yararına kullanılması gerekmektedir. Kişi için, kişisel başarı ve tanınma çok önemlidir. Yeteneklerini topluma göstermek ister. Yaptıklarının dışarıdan gözükebileceğinin bilincinde olan, hatta yaptıklarını özellikle toplum nezdinde görünür kılmayı da isteyen bir yapı çizer.

4. HARİTANIN DİĞER EKSENLERİ

Astroloji haritasında, şu ana kadar gördüğümüz, ufuk çizgisinin ve meridyenin oluşturduğu eksenler dışında başka eksenler de mevcuttur. Burçları anlamaya çalışırken, daima, her burcu karşıt burcuyla birlikte ele almak gerekir. Mesela Koç'tan bahsederken Terazi'den de ister istemez bahsederiz.

Dolayısıyla, Koç-Terazi birlikte bir aks meydana getirirler. Bunu bir düzleme benzetebiliriz. Aynı düzlem üzerinde olmaları, bu iki burç arasında bir benzerlik olduğunu gösterir. Boğa-Akrep, İkizler-Yay, Yengeç-Oğlak, Aslan-Kova, Balık-Başak için de aynı durum geçerlidir. Bu durum medikal astrolojide yani tıbbi astrolojide de bu şekildedir. Mesela, dolaşım sistemi dediğimizde, bunu sadece Aslan burcuyla ifade etmeyiz, Aslan-Kova aksı olarak bahsederiz. Dolayısıyla, kan dolaşımı, kalp ile ilgili dolaşım sistemi, Kova-Aslan ekseniyle ilgilidir.

Bu eksenler hem burçlar seviyesinde hem de evler seviyesinde geçerlidir. Ancak burada mutlaka dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır: Evler ile burçlar arasında bir benzerlik vardır fakat kesinlikle bire bir aynı şey değillerdir. Modern astrolojide evler ile burçların özdeş kabul edilmeleri, klasik astroloji açısından kabul edilemez bir durumdur. Zira burçlar göksel evleri oluştururlar, evler ise bunların Ay-altı aleme yansıtılmış hali olan dünyevi evleri meydana getirirler ve bu ikisi arasında önemli bir sembolizm farkı vardır.

1-7 EKSENİ: Koç-Terazi ve 1. ev-7. ev eksenidir. "Ben-Sen" ekseni olarak da adlandırılır. İlişki eksenidir.

2-8 EKSENİ: Boğa-Akrep ve 2. ev-8. ev eksenidir. "Benim param-senin paran" veya "benim param-müşterek paramız" ekseni olarak da adlandırılır. En çok finansal konular ile ilişkilidir.

3-9 EKSENİ: İkizler-Yay ve 3. ev-9. ev eksenidir. "Bilgi ekseni" olarak da adlandırılır. 3. ev ve İkizler burcu, daha ziyade gündelik ve alelade bilgi demektir; 9. ev ve Yay burcu ise ulvi, ilahi ve yüksek bilgidir.

4-10 EKSENİ: Yengeç-Oğlak ve 4. ev-10. ev eksenidir. "Ebeveynler ekseni" olarak da adlandırılır; 4. ev baba, 10. ev annedir. Ayrıca "ev-iş ekseni"dir. Özel hayatımız ile iş hayatımız arasındaki dengeyi sağladığımız eksendir.

5-11 EKSENİ: Aslan-Kova ve 5. ev-11. ev eksenidir. "Yaratıcılık ekseni" olarak da adlandırılır. Kolektif bir alandır ve aktiviteler, organizasyonlar ve eğlencelerin cereyan ettiği eksendir. Aslan tarafında daha bireysel anlamda, kişinin kendi hobileri, kendi organizasyonları vardır; kendisini eğlendirmeye çalışır. Kova tarafında ise daha çok toplum eğlendirmeye ve aktif tutmaya uğraşır; toplum için çalışır.

6-12 EKSSENİ: Başak-Balık ve 6. ev-12. ev ekseni. "Hizmet ekseni"dir. Başak, kolektife daha ziyade işiyle hizmet eder. Balık ise kolektife daha ziyade ruhsal anlamda kendini adayan/hizmet eden bir yapıya sahiptir. 6. ve 12. evler, egonun olmadığı, kişinin kendisinin ziyade başkalarına yardım ve destek ürettiği alanlardır.

 

Alıntıdır . Yazar : Bella...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kuzey güney ekseni ile ilgili kafamda bir şeyler şekillendi tabi hobi olarak başladığım için işin bazı kalaylı yerleri netleşmiyordu. mesela mc nin olduğu yeri kuzey olarak düşünüyordum.işin içinde lineer geometri ve açılar konusunun başı da lazım(neden saat . bazı ufak noktaları oturtmak için (mesela çeyrekler neden saat yönünün tersi yönünde)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

(mesela çeyrekler neden saat yönünün tersi yönünde)

 

Koordinat sistemi bilginizin olması gerekiyor bu soruyu cevaplamak için , matematiğin temel bileşen göstergelerinden biridir parabollar , trigonometri falan çoğu mat 2 konusunda geçer .

 

Cevabıma gelirsek ; 1.çeyrek : koordinat sisteminde (+,+) noktaya denk gelir , yani orjin noktası pozitif , y noktasının pozitif olduğu nokta . E 1.ev ve 2.evin içeriklerine bakarsak pozitife pozitif olmak zorunda gibi değil mi ? . Burçlar +,-,+ olarak ilerler . 2.ev hariç 1,3 üncü ev pozitif olduğu için , pozitif ağırlıklıdır o çeyrek . Tepe , mc ,ıc gibi noktaların hesabınıda bu koordinat sistemine borçluyuz . Özellikle Mc ..

 

Jeosantrik (Dünya Merkezli) horoskop için geçerlidir bunlar tabi . Ki zaten bizde dünyada bulunuyoruz değil mi ?

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

(mesela çeyrekler neden saat yönünün tersi yönünde)

 

Sidar'ın bahsettiği olayı ben açıklayayım o zaman.

 

Bu matematiksel bir şeydir. Açılar matematikte her zaman saat yönünün tersi yönde gittiklerinde pozitif değer alırlar ve eğer saat yönünde ilerlerlerse o zaman 360 dereceden veya 2π'den bu negatif değer çıkarılarak pozitif değer bulunur. Bu kimi zaman trigonometride fonksiyonun değişmesine dahi neden olabilir. Gerisini bilmiyorum, LYS'ye çalıştığım için sadece bu kadarıyla ilgileniyorum fakat üzerimdeki yük azaldığı zaman matematik ile kişisel olarak ayrıca ilgileneceğim, o zaman kesin bir şey derim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...