deniss85 Oluşturma zamanı: Haziran 15, 2006 Paylaş Oluşturma zamanı: Haziran 15, 2006 Bu bölümdeki ilk mesajı yazmak için hemen gnosis nedir buldum ve yazıyorum buraya Gerçi tam anlamıyla anlatan türkçe bir kaynak yok ama olsun.. Gnosis yunancada bilgi demektir, ve ayrıca gnostisizm denen bir akım ama fakat bu pek bizimle ilgili değil:rolleyes: Bilinircilik de denen bir akımdır. yunanca gnostikos (bilgiye sahip insan) sözcüğünden türetilmiştir. tanrısal, mutlak bilgiye bir anlık aydınlanmayla, sezgiyle ulaşılabileceğini ileri süren bir dinsel akım. ılk çağ yunan felsefesi ile hıristiyan dininin görüşlerini kaynaştırmaya çalışan, felsefeciler tarafından milatttan sonra i. ve ii. y.y' larda oluşturulmuştur. bu akımın savunucuları, dinlerin mutlak bilgiyi sağlamada yetersiz oldukları görüşündedirler. bu nedenle de hıristiyanlar tarafından sapık bir tarikat olarak görülürler. çünkü onlar için saltık bilgi, dinsel bilgilerin çok üstünde bulunan kurgusal bilgilerdir. ısa' nın tanrı' nın oğlu olduğu, doğduğu ve büyüdüğü, çarmıha gerildiği ve bunun gibi hıristiyan inaklarını (dogmalarını) yadsırlar. onlar için ısa düpedüz insandır. gnostisizmi savunan felsefeciler gerçekte de dar bir tarikat yaşamı sürdürürler ve çileciliği savunurlar. temel inanç esasları ve ibadet şekillerinde gnostizmin hakim olduğu dinlerde bulunmaktadır. bunlar; sabiilik, manihezim ve hermetisizm' dir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
mescalin Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 ehehee.. saol deniss.. evet gnosis bilgi demek ama bu bilgi sonradan öğrenilen değil insanın içinde olan ve insanın içindeki bilgiyi keşfetmesini bekleyen bilgi;) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
bnmkg Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 güzel isimmiş ya iyi aklına gelmiş.. çok güzel olucak inş Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ErSt_QuEr Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 cok güzel acıklamıssın paylasım icin saol:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
mescalin Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 cok güzel acıklamıssın paylasım icin saol:) hoşgeldin kardeşim, sanırım ilk mesajın.. senin gibi bir üstadı aramızda görmek onur verici.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ErSt_QuEr Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 15, 2006 hoşgeldin kardeşim, sanırım ilk mesajın.. senin gibi bir üstadı aramızda görmek onur verici.. o onur bana ait kardesim kolay gelsin simdiden hepimize Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sechil Yanıtlama zamanı: Haziran 24, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 24, 2006 islamdaki sufizme benzeyen bir inanç denilebilir.. mistik güçlere ve mantığa göre hareketi esas alır diye biliyorum.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
zZzZ Yanıtlama zamanı: Temmuz 16, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 16, 2006 gnosis tefekkür/ sezgi yoluyla elde edilebilen bilgiyi ifade eder... ben böyle biliyorum... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
falco x Yanıtlama zamanı: Ekim 14, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 14, 2006 ALINTIehehee.. saol deniss.. evet gnosis bilgi demek ama bu bilgi sonradan öğrenilen değil insanın içinde olan ve insanın içindeki bilgiyi keşfetmesini bekleyen bilgi;) [/b] çok doğru. evet keşfetmek ve bunu geliştirmek için uğraşmak, zaman ve aşamalrdan geçmek.içindekini anlamak ve bu herkesde belkı bırazcık vardır. analamask farkında olmasakda bı zaman sonra içmizdeki gerceği saklayamaz oluruz. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
bolsoru Yanıtlama zamanı: Ekim 14, 2006 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 14, 2006 çok doğru. evet keşfetmek ve bunu geliştirmek için uğraşmak, zaman ve aşamalrdan geçmek.içindekini anlamak ve bu herkesde belkı bırazcık vardır. analamask farkında olmasakda bı zaman sonra içmizdeki gerceği saklayamaz oluruz.[/b] +1 katılıyorum gnosis latinca yada yunanca bi kelime anlamı vardı biliyordum neyse biraz düşüneyim aklıma gelir Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Guest arman Yanıtlama zamanı: Şubat 5, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Şubat 5, 2007 girdigimiz sitenin anlamini artik soyleyebilecegiz cok iyi oldu bu saol Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
hasannha Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2011 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2011 Gnostizm aslında mevlananın felsefesinede uyuyor icindeki allahı bulmak hanı adamın bırısı ben allahım demiş asılmış bir bakıma sanki aynı şeylerle uğraşıyorlar gibi geldi bana ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Adramelech Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2011 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2011 Temel olarak açıklayan bir yazıdan öyle gelse de aslında alakaları yok. Taoculuk mevlana ile ne kadar aynı olabilirse bu da o kadar olabilir ancak. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
hasannha Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2011 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 11, 2011 (düzenlendi) Bilemiyorum sadece ***************** şurdaki yazıdan cıkarak icindeki tanrıyı aradıklarını yazmışlar, tabi ikisiylede ilgili pek bir bilgim yok ama benziyor gibi geldi . bilmem anlatabildim mi Ekim 11, 2011 boynuzsuzgeyikler tarafından düzenlendi Link silinmiştir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
xCoNaNx Yanıtlama zamanı: Haziran 16, 2013 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 16, 2013 Hepinizin, eline saglik Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
xCoNaNx Yanıtlama zamanı: Haziran 16, 2013 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 16, 2013 Bende boyle bisey buldum Terim, eski Yunanca’daki “sezgi veya tefekkür yoluyla edinilebilen bilgi” anlamındaki “gnosis” sözcüğünden türetilmiştir. (Gnosis üç bilgi türünden biridir Diğerleri, öğrenimle öğrenilebilir bilgi “mathesis” ve ancak ıstırap çekerek öğrenilebilen bilgi “pathesis”tir.) Eski Yunan ezoterizmine göre nasıl ıstırap yoluyla ulaşılabilecek bilgiye öğrenim ve sezgi yoluyla ulaşılamazsa, sezgi yoluyla öğrenilebilecek bilgiye (gnosis) de ne ıstırap yoluyla ne öğrenim yoluyla ulaşılabilir. Bu yüzden kimileri gnostisizmi "' sezgi' yoluyla alınan 'bilgiyle kurtuluş öğretisi'" olarak tanımlar Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Mrs_Echelon Yanıtlama zamanı: Haziran 18, 2013 Paylaş Yanıtlama zamanı: Haziran 18, 2013 Katharizm'e yakın biraz. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.