Dolunay Oluşturma zamanı: Ağustos 28, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ağustos 28, 2007 1930 yılında "Vikingen" Adlı bir balina gemisi, Güney Atlantik'te küçük bir adaya geldi. "Buvet" adlı bu ada, Afrika'nın güney ucu Ümit Burnu'ndan 1600, Güney Amerika'nın güney ucundan 3000 mil uzaklıktaydı. Balina gemisinde Johan Ruud adlı bir hayvan fizyoloğu bulunuyordu. Ruud, adanın civarında bir balıkçıyla karşılaştı. Balıkçı ona, "Biliyor musunuz, burada hiç kanı olmayan bir balık yaşıyor" dedi. Evet Yanlış Duymadınız,"Kansız" Bir Balık... Hayatı canlıları inceleyerek geçmiş bir bilim insanı için bu çok şaşırtıcı bir iddiaydı. Çünkü bütün omurgalıların, hemoglobin içeren kan sayesinde canlı kalabildiklerini çok iyi biliyordu. Ruuz ülkesine döndüğünde, tesadüfen Ditlef Rustad isimli bir başka bilim insaıyla tanıştı. Bu hikayeyi ona anlattığında, kendisini şaşırtan şu cevabı aldı: "İki yıl önce bende oradaydım ve bu balığı gördüm." Üstelik, kendisinde bu balığın bir fotoğrafının bulunduğunu da söylüyordu. Ona göre balığın adı "Beyaz Timsah Balığı" idi. Bazıları ise onu "Şeytan Balığı" olarak biliyordu. Balığın bir üçüncü ismi daha vardı: "Buz Balığı..." Neydi bu esarengiz, damarları kesilse kan akmayan balık. Biraz işin içine dalınca, bilim dünyasının, hayat felsefesinin girdabına kapıldığı çok ilginç ve dramatik bir hikayeye ulaştım. Hepimiz için derslerle dolu bir hikayeye... Canlı kanının temel yapısını oluşturan hemoglobin molekülü iki temel bileşenden ibarettir. "Globin" adı verilen bir protein ve "heme" denilen küçük bir molekül. Kanın kırmızı rengi bu "heme" denilen molekülden gelir. Kansız balığın sırrı, DNA araştırmaları geliştikten sonra çözüldü. Daha doğrusu, canlıların gövdesinde "DNA fosillerinin" bulunduğunun keşfedilmesi sayesinde. Dış dünyada nasıl mamut fosilleri, neanderthal insana ait fosiller bulunuyorsa, canlıların iç yapılarında da nesli tükenmiş DNA'ların fosilleri bulunuyor. Yani DNA arkeolojisinden söz edebiliriz. "Buz Balığının" fosil DNA'ları şunu ortaya çıkardı: "Buz Balığı" Ailesi, normal kanı olan öteki balıklar gibi okyanusta mutlu bir hayat sürdürüyordu. Ancak bundan 55 milyon yıl önce iklimde acayip bir değişiklik meydana geldi ve okyanus sularının sıcaklığı 68 Fahrenhayt'tan 38 Fahrenhayt'a düştü. Çok az okyanus canlısı bu ani düşüşe dayanabildi. Bunlardan biri de buz balığıydı. Dayandı ama ne pahasına?.. İnsanların kanının yüzde 45'i kırmızı hücreden oluşur. Kırmızı hücreler, soğuğa dayanıklı değildir. Buz balığı, soğuğa dayanıklı hale gelebilmek ve hayatını idame ettirebilmek için mucizevi bir değişimi gerçekleştirdi. Kanındaki kırmızı hücrelerin oranını yüzde 1'e indirdi. Bu da yetmedi... Bu defa tarihin ilk "antifirizini" keşfetti. Hayatta kalma yemini eden bünyesi, donmayı engelleyen bir nefi antifiriz proteini oluşturdu. Böylece buz balığı, adına da uygun şekilde, sıfırın altındaki sularda bile hayatını idame ettirmeyi başardı... **** (*) Bu bilgiler, Sean B. Carroll: "The Making of the Fittest", Norton, 2006 Kitabindan alinmistir Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Bona Fides Yanıtlama zamanı: Ağustos 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 28, 2007 Tesekkurler Dolunay.Cok ilginc bir degisim gecirmisler gercekten:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Guest piinar Yanıtlama zamanı: Ağustos 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 28, 2007 tşk.ler dolunay harika bişi bu:thumbsup: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Rimmon-ex Yanıtlama zamanı: Ağustos 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 28, 2007 Bana ne ya balıktan kanından alla allaaah Benim kanım var mutlu mesut yaşıyorum işte.Diyemiyor bilim insanları.İlginç bir tutku bu.İçinde böyle bir merak olmayanların anlaması çok zor.Emeğine sağlık Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Dolunay Yanıtlama zamanı: Ağustos 28, 2007 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ağustos 28, 2007 Bence süper bişiy. Balığın kansızından zarar gelmez ama insanın kansızından zarar gelir ;)sen kansız olma zaten Allah korusun.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
demonium Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 çok ilginç eline sağlık Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Tengri Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 http://aquapetcenter.com/shopping/images/BUZ.jpg Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
naughty Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Çok ilginçmiş Fotoğraf için teşekkürler:blink: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
theangelofdeath Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 kansız diyemeyiz aslında sadece kanına kırmızı rengini veren moleküllerin oranını azaltmış kereta Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fotonkedi Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 rüyamda kansız bir balina yarıyordum ... balina avcısı ve kansız buz balığı hımm araştırayım az daha... yol gösterdiğin için- bilmeden de olsa -teşekkürler:)... -------------------- adayı araştırırken şu resme rastladım insan saçından elbiseleriyle yamyam amcalar http://www.gutenberg.org/files/14384/14384-h/images/img34.jpg -------------------- ada bouvet budur volkanik bir adaymış: http://www.esr.org/photos/ISPOL/ice_and_icebergs/images/Bouvet%20Island.jpg Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
dogon Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Bu defa tarihin ilk "antifirizini" keşfetti. Hayatta kalma yemini eden bünyesi, donmayı engelleyen bir nefi antifiriz proteini oluşturdu. Böylece buz balığı, adına da uygun şekilde, sıfırın altındaki sularda bile hayatını idame ettirmeyi başardı... Ya çok teşekkürler paylaşım için. Ama hiç şu bölümde dikkatinizi çekmedimi bir şey? Buzun içinde yaşıyo balık. Düşünsenize buzun içinde yaşıyan mikro organizmalar var. Bunu biliyoruz. Bilim adamları buldu. Ancak balık buzda yaşayabilse bile. Ne yer ne içer. Haydi yedi içti bişekilde peki nasıl oksijen alıcak. Yıllar süren buzul çağından nasıl kurtulucak:rofl: Ama gerçekten çok ilginç yanlış anlamayın dalga geçmiyorum sadece o kısmı aklımı kurcaladı o kadar:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fotonkedi Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 http://www.larvalbase.org/PhotoArchive/Icefish2.jpg -------------------- cevap yazdıklarının içinde zaten neyle beslenir: mikroorganizmayla nasıl solunum yapar: küçük hava kabarcıklarıyla de zaten suyun içinde yaşıyor balık... -------------------- beyaz timsah balığı http://www.tommyschultz.com/images/el-nido-dive-feb05/crocodile-fish2.jpg Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
dogon Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Haa sahi kendim vermişim cevabıı . Alında afrika'da "Klimenjero" Dağında da donup sonra çözünen ölümsüz bir kurbağa var.Hatta Voodoo büyücüleri de o kurbağanın kanını kullanarak insanları Zombi yapan bir iksir geliştirmişler. Bunu yıllarca bilim adamları çözmeye çalışmış. Ama bir türlü bulamamışlar. Herneyse bu arada fotoğraf çok güzel, teşekkürler.Hemende araştırıp bulmuşsun. Hiç vakit kaybetmemişsin:) [iDENT]Ama o beyaz timsah balığı çok korkunç denizde yüzerken karşıma çıkmasını hiç istemem:D[/iDENT] Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fotonkedi Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 o ürkünçse 18 mt den bile uzun olan colossial squid e ne dersin merak ettim kurbik de çıkmamış bu arada Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
dogon Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Haa onu mu diyorsun Kalamar o çok severim:) Kesin mutluluktan ölürdüm herhalde. Çünkü o kadar büyük bir kalamarı neresinden yemeye başlasam diye düşünürken çok tan o beni yerdi ve hiç hissetmezdim bile. Ama oraya kurbağa koymadım ki ben ama dur koyayım bari http://www.casarioblanco.com/poison-dart-frog.jpg Valla bulamadım ama bunu buldum buda çok güzel bir kurbağa:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fotonkedi Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 yemez mi ya balina yiyen insanı hayli hayli yer afiyetle hem de ahıhaıh kurbik de rengarenkmiş zehirli mi zehirlidir bu Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
dogon Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Renklerinden kendini belli ediyor. Zaten hayvanlar bildiğimiz üzere renkleriyle "Sakın bana dokunma" demek isterler öyle değil mi:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fotonkedi Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 evet...ama vatoz renksiz mesela yine de zehiri var su altındakiler bu kadar renkli değil ... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
dogon Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Evet iyi bir bakış açısı. Zaten dünya'nın üzerinde sürdürülmeye çalışılmış bence iki evrim türü var memeliler ve sürüngenler. Ve bence sürüngenimsi var lıklar önce geldiler dünyaya o zamanar dünya sıcaktı ve dinarzorları yaratarak kendi cinslerinden bir koloni kurmak istediler dünyada. Ama siriuslular gelince galaktic konsey onlar da memelilerden oluşan bir koloni kurdular. Tabi sürüngenlerin kimisi adapte oldu kimisi olamadı dünyaya. Yoksa neden sürüngenler memeliler gibi vücut ısısını ayarlayamasın ki? Tuhaf değil mi? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fotonkedi Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 bunun cevabının yazdığı kitabı okudun sen de sanki Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
dogon Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 6, 2008 Aslında okumadım ama hint efsaneleri ,yunan mitolojisi, hatta dünya dışı varlıklarla temasa geçenler bile bundan bahsediyor. Dünya'yı zamanında paylaşamamışlar savaşlar olmuş Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
fotonkedi Yanıtlama zamanı: Aralık 7, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 7, 2008 evet son seçenek için demiştim paylaşmayı bilmek gerek bilemediğimiz zaman bu 16 sene içinde olacağı gibi öğretecek evren bize... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
dogon Yanıtlama zamanı: Aralık 9, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 9, 2008 Ya o galaktik insan kitabını bir okumayan ben mi kalmışım:( Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.