Jump to content

Patlayan kafa sendromu rüyayla bağlantılı mıdır ?


Bellator

Önerilen Mesajlar

Öncelikle herkese merhaba,

 

Dün gece enteresan bir rüya gördüm, klasik araba tamircileri var "Gas Monkey" bilen bilir. Orada çalışıyordum benimde tutkumdur zaten, herneyse herşey güzel geçti. Daha sonra eve geldim oturuyorum karşımda açık bir kapı var, aniden yüzü tahta maskeli eli bıçaklı biri odaya girdi. Şaşırdım şok oldum önce, sonra kimsin lan sen diye tepkimi gösterirken gözümün önünde bir beyaz ışıkla, aydınlanmayla uyandım. Kafamın içinde biri çığlık attı sanki kadın çığlığı gibiydi. Bana psikolojik veya fiziki açıdan hiçbir zararı olmadı. Hatta elimi yüzümü yıkayıp tekrardan uyudum.

 

Şimdi bahsetmek istediğim şey "Patlayan kafa sendromu" sebepleri ruhsal hastalıklar, stres, uyku bozukluğu gibi şeyler yazıyor. Ben de hepsine sahibim aşırı stresli yoğun bir hayatım var, uykuyla hiç aram yok uyumayı pek sevmem.

 

Bu sendromu yaşayan insanlar genelde kafanın içinde yüksek patlama sesi ve bu tarz sesleri işitiyormuş :

 

-Patlama

-Silah sesi

-Kapıların çarpma sesi

-Yıldırım

-Zil sesi

-Gök gürlemesi

-Uğultu

 

Zaman zaman etkilenen birey gürültü ile birlikte parlak bir ışık da hissedebilirmiş.

 

Ben bu durumu daha öncede yaşadım, uykuya dalmaya çalışırken tam böyle uyumakla uyumamak arasındayken yine bu çığlık sesini duyup önemsememiştim. Çınlama gibi birşeydir diyerek uyku sersemliğiyle geçiştirmiştim. Beni geren husus şu, ben hiçbir şekilde patlama tarzı birşey duymadım, sadece normalden biraz yüksek bir seviyede seste çığlık sesi.

 

Bu yüzden olası görmüyorum ama sizlere sormak istiyorum. Rüyayla bağlantılı olabilir mi ? ve aranızda bu sendromu yaşayan var mı ?

 

(Duru işiti olabileceğinden de bahseden birileri oldu, ancak ihtimal vermiyorum.)

 

Gördüğüm maskeli adamın maskesi buna benzer birşeydi. Tamamen tahtadandı belli oluyordu yani üzerindeki ayrıntısı fazlaydı ve yaklaşık 2 metre boyundaydı.

189licozr8n8.jpg

 

Şimdiden teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bunu direk psikolojiye yormak doğru olmayacaktır. Beyin çok hassas bir mekanizma. Biz farkında olmadan da bir şeylerden etkileniyoruz. Ve farkından olmadan gördüklerimizi kayıt altına alıyor. İş hayatında yoğun birisi olduğunu söyledin. İnsan bağırışları, kapı çarpmaları, araba sesleri, makina takırtıları vs. Etkisi altında kalmış olabilirsin. Zaman zaman zihnin bunu rüya ile dışarıya vuruyor olmalı.

 

Aslına bakarsan bu konuda duygusallığında yeri var diye düşünüyorum. Gerçek hayatında tedirgin bir insansan, en ufak bir aksilikte yaygara çıkaryıyorsan, karamsızlıkların fazla olup neye ihtiyacının olduğunu bilmiyorsan bunlarda bilinçaltının yansıması olabilir. Bir nevi isyan ve yardım çığlığı gibi..

 

Fikirlerimizi almak elbette hoş. Fakat bu rüyalar seni rahatsız edecek dereceye ulaşmışsa bir yardım almanı tavsiye ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Genelde bilgisayar başındayım, yazılım ve programlamayla uğraşıyorum. Günde 10 ila 12 saat civarı bilgisayarda vakit geçiriyorum, dolayısıyla beynimi fazla yoruyorum. Onun dışında okulum da var uzaktan eğitim ile okuyorum. Bu yüzden bazen ikisi üst üste gelince beni boğuyor. Çok sakin ve sabırlı bir insanım, biraz da içine kapanık. Ancak genel olarak öyle gürültü şikayetim yok. Kararsızlık değil de tedirginlik var diyelim. Bir yol seçiyorum acaba doğru mu yaptım, yanlış mı yaptım diye çok fazla sorgulayıp irdeliyorum yani, fazla düşünüyorum. Ayrıca rüyalarımdan şikayetçi değilim, sadece bu sendromu yaşadığımı düşündüm ve rüya ile bir bağı olup olamayacağını sizlere sormak istedim. Hayalgücüm çok fazla geniş küçüklüğümden beri hayal dünyasında yaşıyorum diyebilirim, o yüzden enteresan rüyalara alışığım. Yorumun için ve ilgilendiğin için çok teşekkür ederim... :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhabalar.

Geceler boyu süren, uykuya dalmaktan beni defalarca vazgeçiren, sinir yıpratıcı, çok değişken zaman aralıklarında, önemsemediğim için hatırlayamadığım uzunca bir süredir çok yaklaşık semptomlarla bende şüphe uyandıran sendrom, patlayan kafa sendromu.

Şimdiye kadar yaklaşık 50 yaş ve üzeri insanlarda, sadece 1 kez küçük bir çocukta rastlandığını okumuştum, tedavisinin mümkün olmadığı ile birlikte. Yalnız görsellerle birlikte desteklendiğinde bu sendroma kapılmış olduğunu söylemek yanlış olur kanımca. Uykuya dalmak ve dalmamak arasında iken cereyan ediyor bir de yanılmıyorsam. Rüya görüyorsan daha derin uyku modunda oluyorsundur ve sadece rüyanın etkisinde olabileceğini düşünüyorum.

Bildiklerim/düşünebildiklerim bunlar. Zamanla tecrübelerini burada paylaşabilirsin ve bilen arkadaşların fikirlerini almak gerçekten güzel sonuçlar doğurabilir. Elbette atlanmaması gereken bir durumdur profesyonellerden yardım almak. Kendini kötü hissetmene sebep oluyorsa, çok daha derinlerine işlemeden bir dene derim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Belki de beyin bunu gün içerisinde yaşanan olumsuzluklarla bağdaştırıyordur. Rüyaların da günlük hayatta yaşananlardan kaynaklanabildiğini düşünürsek mümkün gibi.

 

Bana da sıklıkla oluyor-du. Size olduğu gibi bazen hiçbir etki bırakmazken bazen de geçici insomniaya yol açıyor hatta bir kaynakta kalp krizine bile yol açabildiği belirtiliyordu. Bazıları aşırı gürültülü olurken bazıları gözünüzü açmanıza gerek bile duymadan uyanmanıza sebep oluyor. arecrateria nın dediği gibi tedavisi de yok bu durumun. Değişik bir şey.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://www.bilgiustam.com/resimler/2014/05/5146_ex.jpg

 

Patlayan kafa sendromu, uyku-uyanıklık geçişleri sırasında kişinin kafasının içinde yüksek sesli bir patlama ya da patlayıcı bir gürültü hissi yaşadığı nadir bir uyku bozukluğudur. Yazımızda bu uyku bozukluğunun nedenleri hakkında bilgi vereceğiz.Bir parasomni olarak sınıflandırılmış olan “Patlayan Kafa Sendromu” ilk olarak 1920 yılında Robert Armstrong-Jones adlı Galli bir doktor ve psikiyatrist tarafından tanımlanmıştır. Ancak, bu terim John M.S. Pearce adlı bir İngiliz nörolog tarafından 1989 yılında icat edildi.“Parasomni” terimi uykunun belli aşamalarında veya uyku-uyanıklık geçişleri sırasındaki anormal fiziksel hareketleri ya da davranışları kapsayan rahatsız edici olaylardır. Bu olaylar biri uyku sırasındayken ya da uykuya dalmak veya uyanmak üzereyken oluşabilir. Uyku Bozuklukları Uluslararası Sınıflamasına göre, parasomnialar üç kategoriye ayrılırlar. Bunlar uyarılma bozuklukları, REM uyku ile ilişkili parasomnialar ve diğer parasomnialardır. Patlayan kafa sendromu üçüncü kategoride yer almaktadır.

 

http://www.bilgiustam.com/resimler/2014/05/5146_exploding_head-syndrome-300x188.jpg

 

Bu durumdan etkilenen kişiler genellikle bu tür bireylerin uyanmasına neden olan, kafalarının içinde bir patlama veya silah sesine benzeyen yüksek seslerden şikayetçidir. Bu olay gece terörü, kabuslar veya hipnik kasılmalar ile karıştırılmamalıdır. Bu durum göründüğü kadar ciddi değildir, herhangi bir fiziksel zarar vermez buna rağmen kişinin uykusunu bozabilir. Bazı durumlarda, etkilenen birey uyandığında yoğun korku ve kaygı yaşayabilir.

 

Semptomlar:Dr Pearce’e göre patlayan kafa sendromu sanıldığı kadar az olmayabilir bunun nedeni çoğu olgunun bildirilmemiş olmasıdır. Dr.Pearce belirtileri analiz etmek için, 1989 yılında bu sendromdan etkilenen 50 hasta ile ayrıntılı bir çalışma yürüttü. Patlayan kafa sendromunun karakteristik özelliği kafanın içinden kaynaklanan yüksek bir patlama sesidir. Gürültü genellikle yüksektir ama şiddeti değişebilir. Ayrıca aşağıdakiler gibi sesler de işitebilirsiniz;

 

-Patlama

-Silah sesi

-Kapıların çarpma sesi

-Yıldırım

-Zil sesi

-Gök gürlemesi

-Uğultu

 

http://www.bilgiustam.com/resimler/2014/05/5146_imgexploding_head_syndrome4-300x199.jpg

 

Zaman zaman etkilenen birey gürültü bile birlikte parlak bir ışık da hissedebilir. Uyanma ile yaşanması muhtemel diğer belirtiler şunlardır;

 

-Nefes darlığı

-Kaygı

-Yoğun korku

-Çarpıntı

-Artmış kalp hızı

 

Etkilenen kişinin ağrı hissetmesi pek olası değildir. Bazı kişilerde sıklığında dalgalanmalar ile birlikte ataklar tekrarlayabilir. Bazı hastalarda tek bir ataktan sonra uzun süre iyi olduğu bir dönem olabilir. Bazı kişilerde ise bu iyi dönemin ardından ataklar tekrarlayabilir.

 

Katkıda Bulunan Faktörler:Çok iyi belgelenmemiş olan bu hastalık genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülmektedir. Ancak 10 yaşında bir çocukta da rapor edilmiştir. Parasomnia olaylarının altında yatan nedeni tespit ederken, uyku uzmanları genellikle olası tetikleyiciler aramaktadır. Bu tetikleyiciler şunlar olabilir;

 

-Stres veya endişe

– Depresyon ya da diğer ruhsal hastalıklar

-Yaşlılarda demans ya da kafa karışıklıkları

-Diğer uyku bozuklukları (uyku apnesi, gece terörü, narkolepsi)

-Merkezi sinir sistemi ile ilgili yan etkileri (Sedatif hipnotikler, beta-blokerler, SSRI, trisiklik antidepresanlar) olan ilaçların kullanımı

-Merkezi sinir sistemi ile ilgili yan etkileri olan diğer maddeler (nikotin, kafein, alkol ve yasa dışı ilaçlar)

-REM baskılayıcı ilaçların çekilme semptomları

 

Patlayan kafa sendromunun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı durumların bu hastalığa yol açtığı düşünülmektedir. Bunlar;

 

http://www.bilgiustam.com/resimler/2014/05/5146_head.jpg

 

Aşırı Yorgunluk ve Stres: Aşırı yorgunluk ve stres kesinlikle kişinin uyku döngüsü üzerinde olumsuz bir etki yaratmaktadır. Bu da kişiyi uyku ile ilgili bozukluklar veya parasomnia olaylarına karşı hassas hale getirebilir. Uyurgezerlik ve uykuda konuşma olaylarının kişi aşırı stres altındayken arttığı gözlemlenmiştir. Stresin patlayan kafa sendromuna neden olduğu konusunda çalışmalar devam etmektedir.

 

Temporal Lopta Küçük Nöbetler:Temporal lob kulağımızdan gelen işitsel bilgileri alan, işitme ve algıyla ilgili olan beyin bölgesidir. Uzmanlar, beynin bu bölgesindeki küçük nöbetlerin bu sendroma sebep olabileceğini düşünmektedir.Sonuç olarak patlayan kafa sendromunun nedeni kesin olarak bilinmemektedir bu nedenle de kesin bir tedavisi yoktur. Diğer tıbbi durumlar ekarte edildikten sonra patlayan kafa sendromu tanısı konur ve hastanın bu durumu tetikleyen şeylerden uzak durması önerilir. Bazı durumlarda, klomipramin adlı bir antidepresan kullanımının yararlı olduğu bulunmuştur. Yoga, nefes egzersizleri ya da diğer etkili rahatlama teknikleri yoluyla stresin azaltılmasının yanında, uygun bir uyku rutini sağlanması da yararlı olacaktır.

 

Kaynakça:

What Causes Exploding Head Syndrome

Yazar: Tülay Arsoy

AurorA tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Profesyonel birine göründüm, uykusuzluktan kaynaklandığını söyledi ve uyku ilacı verdi. Ben pek bununla alakalı olduğunu düşünmüyorum çünkü uyku düzenim uzun yıllardır bu şekilde ve bu durum daha yeni yeni başladı. Uykunu düzene oturttuktan sonra yaşarsan tekrar gel dedi. Bakalım hayırlısı olsun. Teşekkür ederim yorumlarınız ve desteğiniz için. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

03.11.2016 - 17:02 tarihinde, Bellator yazdı:

Profesyonel birine göründüm, uykusuzluktan kaynaklandığını söyledi ve uyku ilacı verdi. Ben pek bununla alakalı olduğunu düşünmüyorum çünkü uyku düzenim uzun yıllardır bu şekilde ve bu durum daha yeni yeni başladı. Uykunu düzene oturttuktan sonra yaşarsan tekrar gel dedi. Bakalım hayırlısı olsun. Teşekkür ederim yorumlarınız ve desteğiniz için. :)

Genel kültürünüzü geliştirmek, bilim hakkında bilgi edinmek ya da teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek isterseniz tek yapmanız gereken <a href=" https://bilgitopya.com/kim-kimdir/jared-leto-kimdir/">Jared leto</a> sitesini ziyaret etmek. Site üzerinden aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...