Jump to content

Önerilen Mesajlar

Kişisel çatışmalar ve duygular, fiziksel ve psikolojik sağlığımızı doğrudan etkilediğinde duygusal zehirlenme meydana gelir. Duygusal zehirlenme, kendini asabiyet, depresyon, duygusal dengesizlik ve tükenmişlikle belli eder.

 

 

Pek çok tetikleyici olduğu halde, duygusal zehirlenmenin altında yatan sebep, iç hayatımızı besleyecek yeterli zamanı ayırmamaktır.

 

Zehirlendiğimi nasıl anlarım?

 

Duygusal zehirlenmenin etkisi altında olabilirsiniz ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz. Duygusal zehirlenmeye uğrayıp uğramadığınızı keşfetmek için, özellikle tekrarlayan davranışlarınıza çok dikkat etmelisiniz-sizin için zararlı olduğu halde yaptığınız şeylere…

 

 

Aşağıdaki davranışlardan birini ya da daha fazlasını sergiliyorsanız, duygusal olarak zehirlenmiş olabilirsiniz:

 

 

1. Savunmaya geçiyorsanız

Duygusal olarak zehirlenmiş biri kendini koruma modundadır ve başkalarının davranış ve sözlerini sürekli saldırganlık olarak yorumlar.

 

 

Zehirlendiğinizde, güvensizlik hisleriniz hayatınızı yönlendirir. Daha tepkisel hale gelir ve sık sık savunmaya geçersiniz. Özgüveniniz neredeyse sıfırlanmıştır ve her şey size kendinizi savunmasız hissettirir.

 

 

Olumlu olanı dışarıda bırakıp özellikle olumsuzluğa odaklanırsınız. Bu sık sık başkalarının sözlerini ve hareketlerini çarpıtmanıza yol açar; kendinizi duygularınızın alarmda olduğu tehditlere karşı korumak için saldırgan tavır takınırsınız.

 

2. Aşırı derecede eleştirelseniz

İnsanlar duygusal olarak zehirlendiklerinde, kendilerini uyuşmazlık bariyerleriyle çevirirler. Kendilerine ve başkalarına aşırı sert davranırlar.

 

 

Eğer zehirlenmişseniz, her şeyi kontrol altında tutma eğiliminizden dolayı, kendinizden çok şey bekler ve en küçük bir şeyden bile ödün vermezsiniz. Kendinize ve başkalarına karşı daha şefkatli olmaya çalışın.

 

 

3. Duygularınıza karşı kendinizi kapatıyorsanız

Duygusal olarak zehirlenmişsek, duygularımıza karşı perdelerimizi kapatmayı seçer ve kendimizi kendi duygularımızdan koruma yoluna gideriz.

 

 

Bu yüzden, bir kişi duyguları tarafından boğulmuş hissediyorsa, canlılığı bir şekilde zayıflar ve kendini kapatır. Duygusal olarak kapalı iseniz, hiçbir şekilde kendinizde yeniden hayata dönme yeterliliğini bulamazsınız.

 

 

Beynimiz duygularımız tarafından işgale uğradığında, doğru düşünemez ve düzgün davranamayız.

4. Başkalarına karşı saldırgansanız

Zehirlenmiş kişiler saldırgan ve tehlikeli olabilirler. Duygusal engelden dolayı, etraflarını mantıklı şekilde değerlendiremez ve düzgün karşılık veremezler. Dahası, başkaları için empati hissetmek onlar için zorlaşır.

 

 

Bu dışa karşı saldırganlık, aslında duygusal zehirlenmiş kişilerin kendilerine karşı hissettikleri ayıplama ve suçluluk hislerinin bir yan ürünüdür. Bir tür kaçış ve özgürlükmüş gibi, kendi korku ve hayal kırıklıklarını başkalarına yansıtırlar.

 

5. Kendinizi sabote ediyorsanız

Duygusal olarak zehirlenmiş biri için hayat yolculuğu zor bir hal alabilir. Belirsizliğe tahammül edemedikleri için başarıdan korkarlar. Duygusal olarak zehirlenmiş kişiler, gelecek olan şeyleri göğüsleme yeteneklerine inanmazlar.

 

 

Her şeyi tekrar tekrar bağlayıp bin kere kontrol etme ihtiyacı hissederler. Eğer zehirlenmişseniz, unutmayın ki sizi daha ileri gitmekten alıkoyacak sadece bir kişi vardır, o da sizsinizdir.

 

Duygusal olarak zehirlenmişsem ne yapabilirim?

 

Arınmak için zamana ihtiyacımız vardır. Tıpkı çok alkol aldığınızda olduğu gibi bir mahmurluk olacaktır. Duygusal mahmurluklar; suçluluk, sürekli öfke, uykuya dalamama ve üzüntüye yol açar.

 

 

Fakat endişelenmeyin, davranışlarınızı ve duygularınızı tanımlayarak çoktan iyileşme sürecine girdiniz. Olumsuz duyguları aşırı tüketme eğiliminizden kurtulabileceğinizi bilmek ve duygusal arınma sürecine başlamak ihtiyacınız olan şeydir. Belirtiler yok olacak ve duygularınız yeniden gerçeklikle tutarlı olmaya başlayacaktır.

 

 

 

 

Kaynak: aklinizikesfedin.com

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...