Jump to content

Seçme Meze Tarifleri


Rimmon-ex

Önerilen Mesajlar

Bakla ezmesi

 

Malzemeler:

500 gr kuru bakla

1 fincan tahin

6-7 diş sarımsak

1 limon

Kimyon, toz biber, zeytinyağı, maydanoz

 

Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kapta iyice ezilir, içine dövülmüş sarımsak, tahin, limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım kenarlı bir servis tabağına konulup üzerine bol kimyon, biber, zeytinyağı gezdirilerek maydanozla süslenir

 

Cevizli Biber

 

Malzemesi:

10 tane baş biber

300 gr ceviz içi

1 adet kuru soğan (küçük)

4 dilim kuru ekmek

Tuz, kimyon

 

Başbiber sıcak suda yarım saat kadar bekletilip yumuşaması sağlanır. Tohum ve damarları ayıklanıp güzelce yıkanır ve bir süzgece konur. Suyu süzülen biberlere ceviz, soğan, kuru ekmek ıslatılarak kimyon, tuz ilave edilerek et öğütücüsünden püre halinde getirilir. servis tabağına yayılarak konur, üzerine bir kaşık zeytinyağı gezdirilir ve maydanoz ile süslenir.

 

Fileyfe Mıtluka

 

mazelmeler

 

15-20 adet kuru kırmızı biber

4-5 adet kurutulmuş domates

 

1 demet maydanoz.

1 demet yeşil soğan.

1 büyük kuru soğan.

biraz kuru festeğen.

zeytinyağı.

tuz ve kimyon.

 

kurutulmuş bütün biberler ve kuru domatesler bir gün öncden ıslatılır.

biberler ve domatesler bıçakla iyice dövülerek inceltilir.

ince kıyılmış soğan eklenir.üzerine kıyılmış maydanoz eklenir .kuru fesleğen,zeytinyağı,tuz ve kimyon eklenip servis yapılır.

 

 

Humus

 

Malzemeler:

500 gr. nohut

4 tane limon

1,5 su bardağı tahin

Tuz, iki diş sarımsak

 

 

Nohut bir gece önceden ıslatılır.

Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür.

Suyu süzülen nohut iyice ezilip ince delikli süzgeçten iki defa geçirilir.

Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuta karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur.

Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu,zeytin ve maydanozla süslenir.

 

Salat d’Alsace

 

Malzeme:

2 adet patates

2 adet yumurta

150 gram aterina (gümüş balığı)

1 adet pancar turşusu

5 adet kornişon

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı üzüm sirkesi

1 çorba kaşığı kapari turşusu

tuz

 

 

Yapılışı:

Patatesleri haşladıktan soyunuz ve püre haline getirip derince bir kaba alınız.

Gümüş balıklarını haşlayıp fileto çıkarınız.

Zeytinyağı, tuz, sirke ve beyaz şarabın yarısı ile patates püresine ilave edip karıştırınız. Gümüş balığının filetolarını da ekleyiniz ve dikkatli bir şekilde, balıklar parçalanmadan karıştırınız.

Karışımı tabağa alınız. Üzerini dilimlenmiş pancar turşusu, kornişon ve kapariler ile süsleyiniz. Sirke ve şarabın kalanını ilave ediniz.

Notlar: Bu yemek Fransa’nın Alsace yöresine mahsus, sıcak balık yemeklerinin yanında sunulan lezzetli bir salatadır. Gümüş balığını bulmak oldukça zordur. Onun yerine hamsi ve küçük sardalya (papalina) da kullanabilirsiniz. Hatta balık çorbası yaptığınızda, balık etinin bir miktarını ayırıp bu güzel salatayı yapabilirsiniz.

 

 

Patates Topları

 

Malzemeler

 

3 adet iri patates

tuz, karabiber

3 diş sarmısak

2 çorba kaşığı sıvı yağ

yarım demet maydanoz ve dereotu

pul biber

 

Yapılışı

 

Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Ezici yardımı ile ezin. Dövülmüş sarmısak, sıvı yağ, tuz ve biberleri ekleyip iyice yoğurun. Oluşan patatesli harçtan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. İncecik doğranmış dereotu ve maydanozu bir tabağa yayın. Hazırlanan bezeleri bu yeşillikte yuvarlayıp her yerine bulaşmasını sağlayın. Servis tabağına alın. Not: Üzerine yoğurt dökerek değişik bir tat da oluşturabilirsiniz

 

Babagannuş

 

1 adet patlıcan közlenir ve ince akan bir musluk altında parmaklar ile yada küçük bir bıçak yardımı ile kabuğu soyulur. Patlıcanın sapı kesilip atılır ve çatal yada mutfak robotu ile püre haline getirilir. 2 diş sarımsak ezilerek, 2 yemek kaşığı tahin, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı yoğurt ile birlikle patlıcan püresine eklenip iyice karıştırılır. servis tabağına alınarak 2 kaşık zeytinyağı üzerinde gezdirilir. Yanında kızarmış ekmek ile servis edilebilir. süslemek için zeytin, pul biber veya maydanoz kullanılabilir.

 

Tereyağlı Kereviz

 

Kereviz dış kabukları derince alınır; arzu edilen şekilde kesilir. Bir kap içinde bol limonlu suda onbeş dakika haşlanır, süzülür, tekrar limonlu suda pişene kadar haşlanır. Bir kap içinde bir miktar tereyağla süzülmüş kereviz ıslatılıp arzu edilen et yanına konur veya bir kap içinde tereyağa birkaç kıyılmış soğan, bir defa haşlanmış ve süzülmüş kereviz, limon, su, tuz ilave edilerek pişirilir

 

Rakıyla Pişmiş Pastırma

 

Pek bi esprisi yok açıkçası.50 gram az yağlı pastırma dilimleri çemenleri ayıklanıp bir tabağa dizilip sofraya konur. 3 yemek kaşığı rakı bir cezvede kaynatmadan ısıtılır. Sıcak rakı sofrada pastırmaların üzerinde gezdirilip tutuşturulur. Alevler sönünce soğutmadan yenir. Pastırma dilimleri çok ince ise daha az rakı da yerli olabilir. Tutuşturmak için kibrit kullanılırsa eczanın kokusu sinebilir. En iyisi bir kağıt tutuşturup rakıyı bununla yakmaktır

 

Mayonezli Kabak

 

MALZEMELER

 

4 adet orta boy kabak

1 adet orta boy soğan

2 kaşık mayonez

1 kaşık yoğurt

2 diş sarımsak

Biraz tuz

100 gr.ceviz

 

HAZIRLANIŞI

Kabakları küp, soğanı küçük doğrayın az yağda kavurup ezin. Püre olan kabağa diğer malzemeleri katıp karıştırın. Soğuk yiyin. Oldukça lezzetli bir mezedir.

 

Peynir Sufle

 

MALZEMELER

6-8 kişilik

200 gr kaşar yada gravyer peyniri

120 gr tereyağı

500 gr süt

4 1/2 kahve fincanı un

1/2 kahve kaşığı kırmızı biber

8 yumurta

biraz hindistan cevizi rendesi

 

HAZIRLANIŞI

Peyniri küp küp doğrayın. Yağı ve unu bir tencerede yakmadan sürekli karıştırarak kavurun. Kaynar sütü ekleyin. Karıştırarak yaklaşık bir dakika daha pişirin. 5 dakika sonra sırasıyla yumurta sarılarını, peyniri, kırmızı biberi ve hindistan cevizini ekleyin. Yumurta beyazlarını çırparak kar haline getirin. Yaptığınız karışıma ilave edin. Her yanı çok muntazam yağlanmış ısıya dayanıklı bir kaba dökün. Önceden ısıtılmış orta derecenin üzerindeki fırında 8-10 dakika pişirin.

 

Ispanak Püresi(Hayranıyım Kendilerinin)

 

MALZEMELER

8 kişilik

1 su bardağı süt

2 kg ıspanak

1 çorba kaşığı tereyağı

1 kahve fincanı un

1 çorba kaşığı yağ

½ tatlı kaşığı tuz

az rende hindistan cevizi

 

 

HAZIRLANIŞI

Ispanakların yapraklarını ayıklayın. 5 defa yıkadıktan sonra içinde 1 kahve kaşığı karbonat olan bol kaynar suda 5 dakika haşlayın. Süzgece boşaltıp soğuk su ile soğutun. Sudan sıkarak çıkarın ve kıyma makinasından çekin. Bir tencereye bir kaşık yağ ve unu koyup yaklaşık bir dakika kavurun. Sütü kaynar vaziyette ilave edin. Karıştırarak 3-4 dakika pişirin. Başka küçük bir tencerede de tereyağını eritin. Ispanağı ilave ederek 2 dakika sote yapın. Tuzunu, hindistan cevizini ve hazırladığınız beşamel sosu ilave edip karıştırarak servis edin.

 

Turplu Kanepe

 

Malzeme:

 

6 dilim tost ekmeği

2 adet yumurta

6 tatl kaşığı ince kıyılmış salam

6 çay kaşığı tereyağı

1 su bardağı rendelenmiş turp

1 çay bardağı bitkisel yağ

 

Yapilisi:

 

Tost ekmeklerini bir tavadaki kızgın yağda kızartın. Rendelenmiş turbu tereyağı ile karıştırıp dilimlerin üzerine sürün. Yumurtaları lop olarak pişirin ve 6

 

dilime ayırın. Dilimlerin içindeki sarıyı çıkarıp, beyazını kanepenin üzerine koyun, sarıdan kalan boşluğu salamı yerleştirip servis yapın.

 

Peynirli-Sarımsaklı Kanepe

 

MALZEMELER:

 

-3- 4 kibrit kutusu kadar beyaz peynir

-2 diş sarımsak

-limon

-1 kahve kaşığı kırmızı biber

-3- 4 çorba kaşığı zeytinyağ

-2 adet baston sandviç

 

YAPILIŞI:

 

1- Peynir çatalla iyice ezilir. Dövülmüş sarımsak, biber

zeytinyağ ve limon suyu karıştırılır.

2- Baston sandviç bir parmak genişliğinde dilimlenir.

3- Hazırlanan karışım sürülür. Maydanoz yaprağı, domates, zeytin v.s. ile süslenir

 

Sarımsaklı Ekmek

 

MALZEMELER

1 adet baget ekmek

2 kasik margarin

4 dis sarimsak

1 yemek kasigi rendelenmis kasar

 

YAPILIŞ TARİFİ

Baget ekmegini tamam kesilmiycek sekilde uzerinde dilimler

kesin.Yumusamis yagi,kekigi,ezilmis sarimsagi,kasar peynirini ve tuzu

karistirarak,her bir dilimin icine bolca surun.180 derecedelik firinda

pisirin.

 

Soğan Halkaları(Favorim)

 

MALZEMELER

4 Adet Soğan

1 Adet Yumurta

3 Çorba Kaşığı Un

Tuz

 

 

HAZIRLANIŞI

Soğanların kabuklarını soyduktan sonra enlemesine yarım santimlik halkalar halinde doğrayın. Büyük halkaların içindeki küçük halkaları çıkartın.

Un, yumurta ve tuzu boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Tencerede 1 su bardağı sıvı yağı kızdırın. Soğan halkalarını unlu karışıma bulayıp kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın.

Servis tabağına alarak ızgara balık, et ve tavuğun yanında sıcak servis yapın

 

Baharatlı Patates

 

MALZEMELER

3-5 adet orta boy patates

2 adet ufak soğan

1 diş sarmısak

köfte baharı

tuz

karabiber

kekik

kırmızı biber

isteğe bağlı diğer baharatlar

1,5 su bardağı süt

 

HAZIRLANIŞI

Patatesleri haşlayıp, küp şeklinde ufak parçalara doğrayın. Soğanları ve sarımsağı yağda pembeleştirin. Baharatları ekletin. Daha sonra patatesleri ve sütü ekleyerek, sütü çekinceye kadar pişirin. Et yemeklerinin yanında sıcak olarak servis yapın.

 

AFIYET OLSUN!

 

İlk 3 tarif şamandan (ç-)alıntıdır sormadan listeme dahil ettim umarım kızmaz:)Teşekkürler Şaman,Teşekkürler Türkiye her nerede yaşanılıyor ve yaşatılıyorsa:D:D:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...