Jump to content

Balian

Önerilen Mesajlar

Apati, Birçok psikolojik rahatsızlığın son evresinde veya bazı hastalıkların ikincil evrelerinde görülen bir ruhsal çöküntüdür. Yani çevresi ile ileri derecede ilgisiz, kayıtsız ve duyarsız demektir. Her sağlıklı insanda yaşadığı veya hissettiği olumsuz veya olumlu tüm psikolojik olaylara karşı bir tepkime vardır. Yalnız Apati olan kişilerde bu durum tam tersine tüm yaşananlara rağmen tepkisiz kalma yani kayıtsızlık olarak karşımıza çıkar.

 

Birçok psikolojik hastalıkta Apati sendromu görülmektedir.

 

Apati görülen hastalıklar;

Şizofreni,

Tükenmişlik sendromu,

Alzheimerl,

Hebefrenikler,

Pick hastalığı,

Ataraksiya gibi olan psikolojik hastalıklar.

Apati; şifofrenide hem orta yaşlılarda hemde adelosanlardaki hebefrenler de bozukluk durum kalıntılarında Apati sendromu ile karşı karşıya kalınmaktadır. Hebefreniklerdeki bu Apati durumunun en önemli nedeni genellikle psikotik iç dünyasındaki fantomlardır. Apati sendromu birçok organik durumlarda da görülür. Bunların başında da Pick hastalığı gelir. Hastada demans olduğu durumlarda da bilinç kaybı oluşmasının önemli bir etkisi vardır. Aynı şekilde Apati şiddetli depresyon durumlarında da sık sık gören bir durumdur. Apati sendromunun en yaygın görüldüğü yerler hapishaneler hastaneler ve bu tür diğer kuruluşlar yoğun olarak apati sendromu vakıaları yaşamaktadır. Bu tür Apati sendromuna uğramış kişilerin bu durumdan kurtulması ve sıyrılabilmesi için gerekli birincil unsur yaşadığı sosyal ortamın değiştirilmesidir.

 

Apati motivasyon eksikliği, dünyadan ve etrafındaki her şeyden kopma durumu, boş boş oturma ve bakma periyotları ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Özellikle huzur evi gibi tek düze olan yerlerdeki Alzheimerl hastalarında sıkça rastlanan Apati sendromu hastanın psikolojik olarak çöküşünü gösterir. Depresyon belirtileri, sinirlilik, öfke, çok sık ağlama nöbetleri uykusuzluk ve iştah kaybı şeklinde kendisini gösterir. Aynı zamanda atariksiya; psikatri rahatsızlığında da Apati sendromunun görülür. Etrafında ve çevresinde olan her şeye karşı kayıtsız olma durumları meydana getirerek kişinin acı çekmek gibi veya hissetmek gibi duygusal tepkilerini ortadan kaldırmaktadır.

 

Apatinin belirtileri

Kayıtsızlık,

Çevresine ve tüm dünyaya karşı duyarsızlık,

Duygusal çöküntü,

Ruhsal çöküntü,

Umursamazlık,

Hissizlik,

Tepkisizlik gibidir.

Apati, genellikle hayatı boyunca çekebileceğinden daha fazla acı ve travma gibi durumlar yaşayan hastalarda görülür. Bu tür bir psikiyatrik durumda hastalara antideprasan ilaçlar verilerek hastanın sakinleştirilmesi sağlanmak istense de bu durumda hastalar yan etki olarak iyice içe kapanık umursamaz kayıtsız ve tepkisiz hale gelebilmektedir.

 

Tükenmişlik sendromu; bu psikolojik hastalıkta ise Apati son evre olan dördüncü evredir. Kişi tepkisiz vede tüm dış etkenlere karşı kayıtsız hale gelmiştir. Bu evrede Apati kişiyi çevresel olaylara karşı duygusal tepkime de azalmaya, duyarsızlaşmaya, donuklaştırmaya, umutsuz hale düşürmeye yöneliktir. Hasta tamamen yokmuş gibi hissettiğinden çevresine de öyle davranır. Bu gibi durumlarda kişi tüm çevresinden soyutlanıp kendisini yalnızlığa sürükler ve yok olmayı hedefler. Bu tür psikolojik rahatsızlıkların hemen hemen hepsinde Apati durumu gözlemlenir. Özellikle kapalı alanlarda yasak ve kuralların içinde kaybolmuş kişilerde Apati durumu çok sık görülen bir sendromdur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...