KATA Oluşturma zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Eylül 28, 2007 DüNYA NIN İLK AŞK MEKTUBU TüRKİYE DE YAZILDI DÜNYANIN ıLK AşK MEKTUBU Philadelphia Üniversitesi profesörlerinden Hilprecht, 1889 1900 yılları arasında Mezopotamya'nın Niffer Vadisi'nde bir kazı yaptı. Bu arada topraktan çıkarılan önemli bir vesika, içeriğinin ne olduğu bilinmeyen çivi yazısı ile yazılmış diğer binlerce levha ile birlikte, kazı yapılan yerin sahibi olan Osmanlı Hükümeti'ne teslim edildi. 70 bin levhanın içine sıkışmış bulunan bu tarihi vesika; 58 yıl sonra, dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez Çığ ve Hatice Kızılay tarafından ele alındı. Bu taş levha üzerindeki yazının ne anlam içerdiği çözülünce, uzmanlar hayretler içinde kaldılar. Çünkü bu taş levha, dünyanın ilk aşk mektubuydu. Hem de Sümer Medeniyeti'nin en büyük kral ve kraliçesinin aşkını anlatan bir mektup... Milattan önce 2300 2500 yılları arasında Mezopotamya'da yaşayan ve şahane bir güzelliğe sahip olan Enlil adında Sümerli bir rahibe, Kral Su-Sin'e aşıktı. Sümerlilerin yeni sene bayramında, tesadüfen kralın gözüne çarparak onunla evlenmeğe muvaffak oldu. Evlendiği gün de aşk ateşi ile, sevgilisi krala bir şiir yazdı. Gerçek sevginin sembolü olan şiir sarayda o kadar beğenildi ki, daha sonra o devrin en ünlü musiki üstatları tarafından bestelendi ve kısa zamanda halk arasına kadar yayılarak ebedileşti... Aşkını taşlara kazıtan güzel rahibe Enlil mektubunda şöyle yazıyor: Güveyi, kalbimin sevgilisi, Senin güzelliğin fazladır, bal gibi tatlı Beni büyüledin, Senin önünde titreyerek durayım, Güveyi, seni okşayayım, Benim kıymetli okşayışım baldan hoştur, Bağışla bana okşayışlarını, Benim beyim Tanrım, Benim beyim baygınlığım, Enlil'in kalbini memnun eden Su-Sin'im, Bağışla bana okşayışlarını. Güzel bir rahibenin 4500 sene önce bir krala çivi yazısıyla yazdığı dünyanın ilk aşk mektubu, ıstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunmaktadır. Nedim Olgun Ekin Dergisi - Okumak Ayricaliktir 5 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
izuchiring Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 vaybe rahibeye bak . balım malım edebiyatı yapıyor. nede olsa ilk mektup bu yüzden heyecanlanmış. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sevgisu Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 böyle yazıları okuyunca o kadar mutlu oluyorum ki.... her zorluğa ve engele rağmen aşk vardı,var ve var olmaya devam edecek... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
arkeolog Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 ilk değil tabi ki ..... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Elesis Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Hmm,demek ilk aşk mektubu böyle birşeydi,ilginç... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
atmaca03 Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 İlk olduklarına rahibe biraz acemi zaman geçtikçe gelişmiş aşk mektuplarının içeriği , bu arada rahibeler evleniyomuydu ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
selina Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 ............aşkk:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Amoress Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Güzel konu tskler. tam benlik.. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
mirzamir Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 mektupdan cok siiri anımsattı Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ensiferum13 Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 ilkler herzaman güzeldir.ben çok beğendim cok içten, cok doğal, cok saf... 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
vegeta Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaşım için sağol katatonik ihtiyacım olduğunda biraz kopya çekerim Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
heRnan coRtes Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 çok güzel Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
nihtwish Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 kesınlıkle cok saf ve cok ıcten tesekkurler .... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
egonya Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 bunu daha önce okumustm cok tskler paylasım için:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
KATA Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 ilk değil tabi ki ..... bılınen ılk mı dıyelım:) sen daha ıyı bılırsın ..bir de neden bızım haberlerde hersey turkıyeye mal edılır:ermm:...sumer medenıyetıne aıtmıs Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sAcReDwitCh Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Eylül 28, 2007 aşk işte rahibe kral falan tanımıyo:) aşk heryerede aşk:) Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
ezim Yanıtlama zamanı: Ekim 16, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 16, 2007 Senin önünde titreyerek durayım bağışla bana okşayışlarını nekadar güzel yazmış ya,ne kadar sade ne kadar içten çıkarsız süzlemesiz kelimelerle oynamadan ne hissetmişse onu düşürmüş mektubuna.bence muhteşemdi katam çok etkileyici.paylaştığın için teşekkürler... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
manticore Yanıtlama zamanı: Ekim 16, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 16, 2007 nası saf nası aşık...çok güzel... teşekkürler Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
009 neslihan Yanıtlama zamanı: Ekim 16, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 16, 2007 ne güzel..... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
caslanova Yanıtlama zamanı: Ekim 16, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 16, 2007 aman çok güzel ya bu dugular insanın hep içinde lan birşeymiş bunu açığa vurmayı başaran ilk insana da helal olsun diyebilirim. Güzel konu tşkler Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
masal perisi Yanıtlama zamanı: Ekim 29, 2010 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 29, 2010 ilginç..ama çok güzelmiş Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.