heRnan coRtes Oluşturma zamanı: Ekim 27, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Ekim 27, 2007 Yanlış hatırlamıyorsam 2.murat olması lazımdı bir osmanlı padişahına yazılmış bu şiir biraz garip.. 2.murat buyruğuyla derki bana öyle bir şiir yazın ki 1. mısrada sizi öldürteyim 2. mısrada sizi altına boğayım kasabadaki bütün şairlere haber salar.. bir uyanık bunu 2. murata yazar.. eski türkçe olduğu için dili biraz ağır değerli moderatörlerimiz affınıza sığınarak yazıyorum.. Bezm-i hamam edelim, sürtüşürem ben sana, Kese ile sabunu, rahat etsin cism-ü can Lal-u şarap içirem ve ıslatup geçirem, Parmağına yüzüğü, hatem-i zer drahsan Eyil eyil sokayım, iki tutam az mıdır ? Lale ile sümbülü kakülüne nevcivan Diz çökerek önüne ilik ilik akıtam, Bir gümüş ibrik ile destine ab-ı revan Salınarak giderken,ardından ben sokayım, Ard eteğin beline, olmasın çamur aman. Kulaklarından tutup dibime kadar sokam, Sahtiyandan çizmeyi, olasın yola revan Öyle bir sokayım ki kalmasın dışarda hiç Düşmanın bağrına hançerimi nagihan Herkese vermektesin, birde bana versen, Avuç avuç altını, olsun kulun saduman Eğer arzu edersen ben ağzına vereyim, Yeterki sen kulundan lokum iste her zaman Sen her sabah gelesin, ben Vehbi'ye veresin, Esselamü aleyküm ve aleykümselam 4 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
darkjeanne Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 puha heralde egrçek anlamı herkesin anladığı değildir 1 Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
heRnan coRtes Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 1. mısraya bakarsan herkesin anladığı gibi ama 2.siyle birleştirip okursan garip bişi olmadını görürsün Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
luciin Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Sümbülzade Vehbî Efendi'den... Eski Edebiyat hocamız, bunun sadece son kıtasını okumuştu. Ondan öncekileri, şimdi sayende okumuş oldum Ne diyeyim ki, yorumda da bulamıyorum güzel şiir / kötü şiir diye No comment poe, no comment share... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
heRnan coRtes Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 hah sağol valla adını hatırlayamadıydım sümbülzade vehbi efendi :rofl: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
SCARRED Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Çok eğlendim. Bu şiiri ilk Erkekçe dergisinde okumuş, yine gülmüştüm. (Acaba sonrasında II. Murat Sümbülzade'yi altına boğarak mı öldürtmüş? Şaka şaka...) "Özürü kabahatinden büyük" deyiminin çıkışı ile ilgili hikayeyi anımsattı bana: Padişah İncili Çavuş'a "bana öyle bir..."li tipik görevlerinden birini verir. İncili Çavuş düşünür taşınır, bir gün padişahın arkasından yürürken uzanıp ona parmak atar. Padişah hoplar, dönüp "bre çavuş, ne halt ediyorsun?" diye gürler. İncili de "affınıza sığınırım hünkarım, sizi Hanım Sulta sanmştım" diye yanıtlar. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
luciin Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Bezmi Hamâm: Hamam sohbeti. Cism-ü Cân: Beden ve can. Lâl-u Şarap: Kırmızı şarap. Hatem-i Zer: Altın Mühür. Drahşân: Süslü. Kakül: Saç. Nev-civân: Genç, delikanlı. Dest: El. Ab-u Revân: Akarsu. Şahtiyân: Kuzu derisi. Revân: Giden, akıcı, yolcu. Nâ-gihân: Aniden, apansızın. Şâd-u Mân: Mutlu Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
boogee Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 27, 2007 hehe eline saglık hernan super biseymis bu ya:rofl: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
heRnan coRtes Yanıtlama zamanı: Ekim 28, 2007 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 28, 2007 edebiyat dersinden sonra matematik dersi vardı hocaya hocam şiir ezberledim okuyimmi dedim oku bakayım dedi bunu okudum hocam bezmi hamam edelim sürtüştürem ben sana dedim hoca ne diyon lan sen saygısız herif dedi sonra kese ile sabunu rahat etsin cismü can dedim ne dion olum sen otur yerine dedi :rofl: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
luciin Yanıtlama zamanı: Ekim 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 28, 2007 Padişahım, sizle hamam sefası yapalım. Kese ve sabunla sırtınızı keseleyip bedeniniz ve canınız rahata erişsin. Size kırmızı şarap içireyim ve parmağınıza gençlik mührünün altın tozuyla bulanmış bir yüzük geçireyim [ki her daim genç kalasınız] Yiğit sultanım. Birazcık başınızı öne eğin de saçlarınıza lale ve sümbüllerden örülü iki demet takayım... Temiz bir dereden doldurup getirdiğim bu gümüş ibrikle, önünüzde saygıyla diz çöküp ellerinize abdest almanız için su dökeyim. Siz endamla yürürken ben de ardınızdan kaftanınızın eteğini toplayıp belinize yerleştireyim ki çamura bulanmasın. Kuzu derisinden işlenmiş çizmenizi ucundan tutup ayaklarınıza kendi ellerimle ben giydireyim. Süratle atılıp hançerimi düşmanlarınızın göğsüne ta dibine kadar saplayayım! Padişahım, öyle cömertsiniz ki bütün herkese cömertliğinizden bahşediyorsunuz. Bir avuç altın da bu kulunuza bahşedin ve bu kulunuzu da bahtiyar edin. Siz arzulayın, isteyin yeter. Size kendi ellerimle lokumları ben yedireyim... Her sabah Vehbi kulunuza bir selam verin verin ben de aleykümselam diye mukabelede bulunayım... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
heRnan coRtes Yanıtlama zamanı: Ekim 28, 2007 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 28, 2007 luciin türkçeleştirdiğin için teşekkür ederim Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
atmaca03 Yanıtlama zamanı: Ekim 28, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 28, 2007 Sanatsal açıdan çok güzel birşeymiş bir an önce ezberlemem lazım birazda osmanlıca öğreneyimde bu tip şiir denemeleri yapayım boş boş oturacağıma Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
losteirosss Yanıtlama zamanı: Kasım 8, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 8, 2007 dikkat edelim açtığımız konuların yerlerine.örneğin böyle bir yazıyı müziğe açmama gibi. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
atmaca03 Yanıtlama zamanı: Kasım 8, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 8, 2007 evet kesinlikle katılıyorum Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
blessed trinity Yanıtlama zamanı: Kasım 8, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 8, 2007 Hernan nerden buldun sen bunu ya :rofl: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
pithc Yanıtlama zamanı: Mayıs 5, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 5, 2008 peki vehbi efendiye sonra ne olmus...tabiki padisah dayanamayıp kellesini ucurtmus... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Geceyuruyen Yanıtlama zamanı: Mayıs 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 6, 2008 Bu ara yarılıcam ortadan bu 3 oldu:D:D :rofl::rofl: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
blueboy Yanıtlama zamanı: Mayıs 6, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 6, 2008 süper yaaaa:D Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
boynuzsuzgeyikler Yanıtlama zamanı: Mayıs 7, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 7, 2008 puhahahahhahahha sağlam şiir yazıyomuş üstad. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
tears_of_rain Yanıtlama zamanı: Mayıs 7, 2008 Paylaş Yanıtlama zamanı: Mayıs 7, 2008 puhahahahhahahha sağlam şiir yazıyomuş üstad. aynen katılıyorum:rofl: Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
aLgoRmoRTiSs Yanıtlama zamanı: Temmuz 11, 2010 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 11, 2010 başka yerlerde azm-u hamam yazıyo ilk kelimenin yerine o ne demek acaba Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
kalamar Yanıtlama zamanı: Temmuz 13, 2010 Paylaş Yanıtlama zamanı: Temmuz 13, 2010 hahahah padişah istediğini almış sanırım Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.