Jump to content

Hollandalı fizikçi: Kaderi kanıtladım

Guest NAZLI97

Önerilen Mesajlar

Atom parçacığının yönünü ve hızını 43 saniye önceden gören bir geliştiren Hollandalı fizikçi, kaderin varlığını bilimsel olarak ispatladığını savunarak bilim dünyasını sarstı.

Restoranda yemeğinizi bitirdikten sonra genelde bir garson yanınıza gelir ve “Tatlı veya çay alır mısınız?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

özgür irade var gibi görünsede bence o iğrede birilerinin yönetiminde.sen seçimi isteklerin doğrultusunda yapıyorsun .tamam çilek yada çikolata.ama hayatta seçmediğin bir sürü olayla karşı karşiıya kalıyorsun . peki bu ne?belkide o olayların başına gelmesine olanak sağlıyorsun . tamam. eğer güç yine senin elindeyse. o zaman arkadaşlık seçiminde niye yanılıyorsun

seçerken doğru dediğin kişi doğru çıkmıyor.peki kim kimi kandırıyor yada kaderse kim kimin kaderine ortak oluyor. bu bağlamda kaderde laf oluyor seçimde .varsa çözebilen buyurun paylaşın...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Zamanımızın bilimi soyut değil de somut verilerle ilgilendiginden nedensellik ilkesine takılıp kalmıştır.Batının kaderci olmaması ve nedensellik ilkesini benimsemesi nedeniyle zaman kavramını belirli bir kalıba sokmuştur. Doğuda kader kavramı vardır ve sorgulanmaz batıda ise nedensellik yüzünden kalıplaşma vardır.

O halde, somutu anlayabilmek için soyut kavrmlardan yararlanma şartı aranmalıdır diye düşünüyorum...

Uzay ve zaman... uzay=zaman zaman=uzay

Zaman bir algı yanılsamasıysa Dünyadaki zamanla Güneşteki zaman farklı kavramlarsa.. Madde de zamanı bükebiliyorsa?

Düşünceleri kinetik hale getirmek zaman kavramına ve dolaylı olarak da kader kavramına etki etmemizi sağlayabilir mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bazı insanların canı bazen toprak ister bu kader mi hayır topraktaki bazı maddelere ihtiyaç duydugu içindir peki çikolatalı keke neden ihtiyaç duymasın...

benim az sonra ne yapacağım benim tarafımdan seçilmiyosa ben niye yaşıyorum ki . kuklamıyız biz eğer öyleyse ben günahlarımı kabul etmeyeceğim :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

burda sorun kader degil.. ki bunu sadece dinsel bir ögeden ziyade bilimsel bi acıklama olarak ele alırsak eger bir atomun 43 saniye önceki yerini ahmin etme(????) gibi bişey imkansızdır.. evet heisenberg in belirsizlik ilkesininde dedigi gibi atomun aynı anda nerde ve nasıl olacagını tahmin etmek imkansızdır.. bunu biraz acarsak matematiksel verileri kullanarak o atomun nerde olcagını saptayabiliriz cıkan sonucu alıp yine aynı formül üzerinde kullanırsak bi 43 saniye daha sonraki yerini bulursunuz fakat bu sadece teoride kalacak bir calısma olur cünkü bunu kaderle bagdaştıramazsınız... yapılan calısmalar ile verilen örnekler aslında birbirleriyle celişkili duran tespitler.. heisenberg derki; kütle ile hız ters orantılı kavramlardır. yani kütle büyük olursa hız küçük olur ve kırınım olmaz fakat ele aldıgımız bir atom.. bilindigi gibi atom kütlesi cok küçük bir miktardadır yanlıs atırlamıyorsam 9,102x10 üzeri eksii39 olması lazım.. buna göre bakarsan 43 saniye gibi bir kavram bu atom için cok cok kısa bir süre.. eger teori degilde pratikte bunu yaparsa ozaman kanıtlanmıstır.. kullanılan kelimeleride abartılı buldum acıkcası.. "kaderi kanıtladım!!" bi seyin kanıt olması için önce deney yapılması ve bu deneyin kabul görmesi gerekmektedir.. fakat sadece teoride kalınmıs..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

heisenberg derki; kütle ile hız ters orantılı kavramlardır. yani kütle büyük olursa hız küçük olur ve kırınım olmaz fakat ele aldıgımız bir atom.. QUOTE]

heisenberg böyle bişe demez, sizin dediğiniz klasik fizik kuramın için geçerli. belirsizlik ilkesi quantum mekaniğinde geçerli bir olaydır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bi konuya açıklık getirmek istiyorum.

kader; Yüce Yaradan'ın eşya ve davranışları hakkındaki bilgileri önceden bilmesidir. Yoksa hiç bir zorlayıcı yanı, etkisi, tepkisi yoktur.

basit bir ornek : "bir yumurtayı 1 m. yukarıdan bırakılında kırılır, 1 cm yukarıdan bırakılınca kırılmaz"

şimdi bu kader defteri olsun, yazdım. bunu bir yere not etmem, yumurta için zorlayıcı bir etkisi yok. bu benim yumurtanın davranışlarını bildiğimin bir sonucu.

kader; yüce Yaradan'ın yarattığı ve yaratacağı herşeyin hakkındaki tüm bilgileri bilmesidir. Yüce Yaradan'ın mutlak bilgeliğinin ve gücünün ve hakimiyetinin bir sonucudur.

basit ve mantıksız bir söz: "insan kendi kaderini kendi yaratır" eğer insanlar kendi hayatlarına bu kadar hakimlerse, neden herşey istedikleri gibi olmamıyor!!

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İnsan kendi kaderini yaratır.Hanın tersi yaratır

Diyelim a mı b mi diye sorduar heme a demek geldi aklınıza ama sonra benim özgür iradem var kaderimi kendim yaratırım diyip b yi seçiyor e kader de aklınızdan bunun geçip b yi seçeceğiniz belli değilmiydi belliydi al bende kanıtladım kaderi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bu adamın bi teorisinide ben cürüttüm arkadaslr.:D madem cilekli veya cikolatalı pasta yemeyi tercih etmek bir kader,yani madem sonucta 2 sinden birini yiyecegimizxi düsünüor bu adam.o zmn bana şunu acıklasın:diyelim ki adamın biri hem cilekli seviyo hem de cikolatalı,ya da cilekliyi sevio ama cikoltalıyı da tatmak istio.Yada istemeyebilir.işte mesele bu.cikolatalının tadını biliyo ve onu zaten sevdiği için yiyecek.Oysa cilekli olan pastanın tadını bilmiyor ve dolayısıyla tadının nasıl oldugunu da bilmiyor.Ama sonucta cikolatalı olanı yiyecek.O zmn kendi özgür iradesiyle bi secim yapacak sonucta.cikolatalının yanında cilekli olanı da tadıp tatmaması yani.bu insanın kendi secimidir .isterse cikolatalının yanında cilekliyide yer ,gider ve kusar.yada yer ve susar.Yada cikolatalı olanı yer sadece.öbürünü sonra tadar.2sini bi arada tadınca tadının iyi olamayacagını düsünür belkide..İşte özgür irade budur.o bilim adamı gelsin benim bu teorimi cürütsün bakalım...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bana sorsaydı bu kadar araştırmaya gerek kalmazdı. Basitinden siz bir yoldan gidiyorsunuz ve diyorsunuz ki ben bu yoldan gitmeyeceğim öbür yönden gideceğim ve böylelikle kaderimi özgürce değiştireceğim. Ama o yoldan vazgeçip diğer yoldan gitmek te senin kaderin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

arkadaşlar,

1) aynı terminolojiden konuşmuyoruz :)

fizikçi adam kader diyor, sizin kader dediğiniz şey : karar.

karar vermek özgür irade içine dahildir, ancak kader, önceden programlanmı, yazılmış, bilinmiş anlamında gelir.

bu CREMATORY'e cevap.

2) Heisenberg'in Belirsizlik İlkesini bi daha okuyun! Elektronun hızını ölçtüğünüzde, konumunu; konumunu ölçtüğünüzde de hızını ölçemezsiniz der bu ilke. Ancak konum ve hız'ın çarpımı Plank Sabitinin yarısından büyük yada eşittir der.

Halbuki bu klasik dünyada tam tersidir, otomotiblin hızını ölçebilirseniz, yerini de aynı zamanda tespit etmiş olursunuz.Atomaltı parçacıkları dünyasında bu bir belirsizliktir.

Hollandalı fizikçi de, bunu ölçebildiğini, dolayısı ile "belirsiz" denilen her olayın altında belirli nedenlerin olduğunu söylüyor, bunu da özgür irade ile birleştiriyor. ve ekliyor: "ögür irade dediğimiz şeylerin altında aslında çoktan belirlenmiş nedenler var, o sebeple çok da bizim özgür irademiz değil" diyor.

bu da HORTLANA veKEREMM arkadaşlarıma cevap.

fizik ve matematik bu evrenin ve düşünce sistemimizin temelidir. unutmayın :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sayın thalese, insanlar kararlarıyla kaderlerini etkilerler. Ama böyle bir deneyle herşeye gücü yeten ve herşeyi önceden bilen bir tanrının da varlığı kanıtlanıyor.

dini terminolojideki kader: tanrının herşey önceden, yaratmadan da bilmesi, bilgisi dahilinde olduğudur. eğer, insan / eşya davranışı ile kaderini değiştirecekse, bu demektir ki, tanrının bilgisini değitirmek demektir, bu tanrı tanrı olamaz. olsa olsa kul olur. kaderin, eşya üzerinde de hiç bir yaptırım gücü yoktur. kader bir bilgidir.

örneğin şu denilemez: "n'apayım kaderimde bu varmış da ben buralara düşmüşüm"

anladığım kadarı ile siz kader'i, davranış olarak, yol olarak algılıyorsunuz.

insan kararları ile kendi yolunu/hayatını etkiler, kaderini değil.

saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

% 100 her hareketimiz kader olmasa da % 100 her hareketimiz özgür irade de değildir. Bunlar birbirini tamamlarlar.

Eğer herşey kader olsaydı, Allah (c.c.) İnsanı yaratmazdı. Zaten herşey kader denirdi. Allah herşeyi yönlendirir herşey olacağına varırdı. İnsanın hiçbir vasfı yoksa, Dünya'nın ne anlamı kalırdı? Oysa Allah (c.c) İnsana kendisinden verdiği parça ile yani beyin ile ona az da olsa özgür davranmasını bahşetti.

Eğer herşey özgür irade ile olsaydı, herkes herşeyi bilirdi. Kimsenin başına birşey gelmezdi. Kimse ölmezdi. Ya da kimse.....vs......

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kader vardır bunun yanı sırada akıl ve irade vardır

sistem kuruludur ama düğmeye basmak sizin elinizdedir..

bunları ayırt edebilen kişiler zaten kaderi yok saymaz.

akıl irandenin yanında kader,

kaderin yanında akıl irade vardır.

bu yazdıklarımda önceden belliydi şimdi tuşa basıp yollamak benim elimde!

yollamamakta benim elimde!ama ben yolluyorum.düğmeye basıp seçimimi yapıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

benim kendi dusuncem insanın onune belli secimler konuldugu ve bunun sonuclarına gore baska secimlere gidildigidir mesela yolun kenarında duruyorsunuz arabalar geciyor birinin onune atlayıp atlamamak size kalmış bu bir secenektir eger atlarsanız arabanaın onune ölürsünüz ama atlamazsanız ölmezsiniz ve bunun gibi daha başka secimlere devam edersiniz kader aglarını ormus denir ya buna benzetiyorum ben her yaptıgımız secimde baska bir gelecek baska secimlere dogru gidiyoruz...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...