CehennemdengeleN Oluşturma zamanı: Kasım 18, 2007 Paylaş Oluşturma zamanı: Kasım 18, 2007 http://www.mavi-yesil.com.tr/images/v3_beslenme_ana_resim.jpg Yapılan araştırmalar, yiyeceklerin psikolojimiz üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Hafıza ve konsantrasyon için yumurta, kaygı ve endişe için ay çekirdeği, depresyonu yenmek için portakal suyu, stresi yenmek için ise biraz makarna yeterli... YEDİKLERİMİZ VE BEYNİMİZ Tükettiğimiz besinler, beynimizde bir sinir hücresinden diğer bir sinir hücresine ve oradan da uyarının türüne göre beynimizi ilgilendiren emir merkezine ulaşır. Kimyasal mesajları taşıyan Nörotransmiterlerin üretiminde veya serbest bırakılmasında yediğimiz besinlerin büyük etkisi vardır. Nörotransmiterler beyinin emir merkezine vücudun istemleri olan tokluk, açlık, acı, endişe gibi uyarıları iletmekle yükümlüdür. Sıcak bir maddeye dokunduğumuz anda nörotransmiterler elimizin yandığını ve daha sonra acı hissedeceğimizi elimizi o sıcak yerden biran önce çekmemiz gerektiğini beynimizin refleks merkezine iletirler ve beyin de bunu hareket kaslarımıza iletir. Bu mesaj alınır alınmaz hemen elimizi sıcak olan yerden hızla çekeriz. Yiyeceklerin de bu aktivitelerde büyük payı olduğunu bu araştırma ile daha iyi anlayabiliyoruz. Eğer bazı ispatlanmış gerçekleri öğrenirseniz siz de psikolojinizi etkileyebilirsiniz. DEĞİŞKENLİĞİNİZİ PROTEİN İLE ARTIRIN Proteinler sindirim sırasında aminoasitlere parçalanırlar. Bu aminoasitlerle oluşan nörotransmiterler bizim uyanık kalmamıza ve enerjimizi artırıp tamamen kullanmamıza neden olur. Proteini yüksek gıdaların başında balık, et yumurta ve kümes hayvanları geliyor. STRES İÇİN KARBONHİDRAT Karbonhidratlar kan akışını hızlandıran etkiye sahiptir. Bizim sakin kalmamıza karbonhidratlar oldukça yardım ederler. Araştırmalar iki hafta süresince diyete maruz kalarak karbonhidrat alımı azalan insanlarda diyet sonrası depresyona girme tehlikelerinin arttığı ortaya çıkmıştır. Karbonhidrat ihtiva eden yiyecekler arasında ekmek, krakerler, makarna, pirinç, meyve ve tahıllar ilk akla gelenler arasında. Protein ve karbonhidratın vücutta en iyi şekilde kullanılmasını istiyorsanız ikisini ayrı ayrı tüketmelisiniz. Mesela kalorisi yüksek bir yiyecek olan balığın yanında karbonhidrat içeriği fazla mesela ekmek kullanırsanız aldığınız enerjiyi kullanamazsınız. Önce proteini tüketin kısa bir süre sonra da karbonhidrat alın bu sizi uyanık tutacaktır. KAFEİN Kötü ününe rağmen kafein size iyi gelebilir.Depresyonun ilaç tedavisine gerek olmayan türlerinde; alınan bir miktar kafein iyi bir antidepresan olabilir. Hergün, artmayan hafif dozda alınan kafein etkili bir sakinleştiricidir.Günde bir ya da iki fincan içildiğinde sizi rahatlatabilir fakat daha fazla kullanıldığında yan etkileri kendini gösterir. FOLİK ASİT VE DEPRESYON Folik asitin azlığının depresyona neden olduğu klinik araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Çünkü folik asit azlığı beyinde serotoninin azalmasına neden olur. Depresyonlu hastaların diğer insanlara oranla daha az folik asit miktarına sahip oldukları yapılan başka geniş kapsamlı araştırmalarda ispatlanmıştır. Depresyondan korunmanın yolu bir kap pişmiş ıspanak ya da bir bardak portakal suyu sağlayabilir. SELENYUMUN AZLIĞI KENDİNİZİ KÖTÜ HİSSETMENİZE NEDEN OLABİLİR Vücudunda selenyum miktarı az olan insanlar insanlara oranla daha çok kaygılı, endişeli, alıngan olurlar. İhtiyacı kadar verilen selenyum kişiyi normal ruh haline dönmesine yardımcı olur fakat fazla kullanımının vücuda hiçbir yararı yoktur. Selenyumun en çok bulunduğu ürünler brezilya fıstığı, ton balığı, ay çekirdeği, tahıllar ve kılınç balığında bulunur. YUMURTA VE HAFIZAMIZ Cholin maddesi yüksek kolesterolden uzak durmak için mahrum kaldığımız bir maddedir. Cholin yüksek kolestrollü yiyeceklerde bulunan bir B vitamini kompleksidir. Cholin’ in eksikliği hafıza zayıflığına ve konsantrasyon eksikliğine neden olur. Cholin almak istiyorsanız yumurta ve ciğer yiyin. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
sefamerve Yanıtlama zamanı: Kasım 19, 2007 Paylaş Yanıtlama zamanı: Kasım 19, 2007 yumurta rafadanmı olsun lopmu:D eline saglık Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Witch Of Rain Yanıtlama zamanı: Aralık 1, 2015 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 1, 2015 Kesinlikle katıldığım konu başlığı. Yumurta tüketmediğimde unutkanlaştığımı farkediyorum. Bir de makarnanın strese iyi geldiği de doğru karbonhidrat yüzünden insan sakinleşiyor. Fakat kafein bana iyi mi geliyor kötü mü etkiliyor iste onu 8 yildir cözemedim. Ama günde minimum 3 bardak kahve içmezsem yoksunluk hissediyorum orası kesin. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
naughty Yanıtlama zamanı: Aralık 1, 2015 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 1, 2015 Balık yiyebilen insanlara resmen imreniyorum. Öyle kokan bir şey nasıl yenir ? Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
paranormalfikir Yanıtlama zamanı: Aralık 1, 2015 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 1, 2015 Yumurtayla büyüdüm desem yeridir. Hafızam zehir gibidir, birçok şeyi dün gibi hatırlarım... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
GOZ Yanıtlama zamanı: Aralık 1, 2015 Paylaş Yanıtlama zamanı: Aralık 1, 2015 Yumurta kolesterolü yükseltir. Bir yumurtanın sarısında 215-275 mg kolesterol vardır ve bu miktar başka hiçbir besin yemeseniz dahi ihtiyacınızın üstündedir. Günde 1 yumurta yiyenlerin kalp krizi ve şeker hastalığı riski, haftada bir yiyenlerden yüksektir. Şeker hastalarının düzenli yumurta yemesi kalp krizi riskini daha arttırır. Physician's Health Study'de düzenli yumurta yiyenlerde kalp krizi riskinde artış görülmemiş, buna karşılık genel ölüm oranında bir misli artış bulunmuştur. Fazla yumurta yiyenlerde damar sertliği, boyun damarlarında plak oluşumu daha fazla görülür. Yumurta sarısı yüksek oranda arachidonic acid içerir. Bu madde vücudumuzdaki enflamasyonu arttırır. Aynı şekilde yumurtanın yüksek Omega-6 içeriği de (600 mg) enflamasyonu arttıran bir faktördür. Yumurta yememenizi gerektiren esas nedense kolesterolü yükseltmesi değil, kanser riskini arttırmasıdır. California Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada 27 bin erkek takip edilmiştir. Haftada 2,5 adetten fazla yumurta yiyenlerde prostat kanseri riski haftada yarım yumurta yiyenlerden %81 fazla bulunmuştur. Harvard Üniversitesi de benzer bir araştırma yapmış prostat kanseri olduktan sonra günde bir yumurta yiyenlerle yemeyenler karşılaştırıldığında kanserin yiyenlerde iki misli hızla yayıldığı bulunmuştur. Yumurta tüketimiyle sadece prostat kanseri değil farinks, mide, kalın bağırsak, akciğer ve mesane kanserleri arasında ilişki olduğu da saptanmıştır. Zaten bütün bunları bir kenara koyarsanız da depolama sırasında yumurta kabuklarının kırılmaması için tavuklara yedirilen mermer tozu sağlığa çok zararlıdır. Dr Murat Kınıkoğlu'ndan alıntıdır Cholin maddesi başka hangi yiyecekler alınır diye soracak olursanız: soya sütü, tofu, humus, muz, portakal, tam buğday ekmeği, elma, fındık gibi birçok besinde vardır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.