Jump to content

Akımlarda oyunculuk anlayısı..

pithc

Önerilen Mesajlar

Klasik Oyunlarda Özellikler:

Klasik anlayisla olusturulmus oyunlarda düzenlilik, duruluk, belirginlik ve ideallestirme nitelikleri göze çarpar. Bu üç özelligin de aslinda sezdirdigi gibi birbirini tamamlayan niteliklere sahip olan klasik oyun kisileri, çok fazla derinlestirilmemis olmalarina ragmen, inandiricidirlar. Tek boyutlu islenen karakterler genel özellikli; belli bir duygunun ya da dünya görüsünün vs. temsilcisi olarak belirir. Bu baglamda oyun kisilerinin karisikliktan uzak oldukça belirgin uzanimlarinin oldugunu çikarmak hiç de zor degildir.

Klasik akimin bir diger özelligi de abartili ideallestirmedir. Insani kendi fizyolojisinden ve dogal gerçekliginden kopuk bir sekilde inceleyen klasik akim insani yemeyen, içmeyen ve siçmayan dogaüstü bir olusum olarak göstermektedir. Aristokrat kesimden seçilen karakterler normal hayatta asla karsimiza çikamayacak olan insanlardir. Bu yönde ortaya çikan bir diger özellik de klasik oyun kisisinin agirbasliligidir. Denge ve düzen hayrani klasikçilerin ideal insan anlayisi harmanlamasi içinde olusan bu özellik kisilerin hal tavirlarinda ve konusma özelliklerinde belirtilir.

Jean Racine: Çaginin getirdigi klasik ölçülere harfi harfine uyarak manzum bir sekilde kaleme aldigi oyunlarinda Racine, güzel bir dil kullanmaya özen göstermistir. Oyunlarindaki konusma örgüsü tipa tip klasik üslup özellikleri tasiyordu. Agirbaslilik ve dengelilik hakimdi; dengeli, düzenli ve ideallestirilmis bir konusma stili göze çarpiyordu. Corneille’nin tersine daha karmasik buldugu için kadinlarin üzerinde daha çok durmustur. Racine’nin bütün oyunlari Aristokratlar arasinda geçer ve otoriteye saygi düsüncesini getirerek, klasiklere özgü ahlak kavramini vurgular.

Corneille: Klasisizmin dorugundaki eserlerden biri olarak tanimlanabilen “ Le Cid

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

hope bence degil cünkü engin gunaydının normal hayatındaki davranısları öyle...sadece dizide fazla abartı yapıo..engin günaydının o hikayedeki mal benim adlı oyunu izlediyseniz veya hikayesini duyduysanız anlarsınız...ayrıca engin gunaydının dram filmlerinide izledim ve aynı hiç bi degişiklik yok...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fakat yanılmıyorsam aktuel dergisinde roportajını okumustum.Orada kendini anlatıyordu.İnsanlardan,sosyal hayattan korktugunu,sadece kamera karsısında boyle oldugunu soyluyordu.1-Oyunculugunu begeniyorum 2-Ben onun yalancısıyım:)

--------------------

Ve hatırlıyorum Takva filmindeki rolunde de herzamanki haline benzer bir tavrı vardı.Bu konuda sana katılmadan edemeyecegim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

TRT -2 idi sanırım geçen gece yarısı bir program seyretmiştim tiyatroyla ilgili

ingiliz tiyatro akımı "in your face!" ("in yer face" olarak amerikan argosunca diye açıklamışlardı) ilginç geldi sizlerle de paylaşmak istiyorum

not: bakınız trt-2 izliyorum feci enetelktim demiyorum :) ona göre :)

neyime benim entelekt. :) cnbc-e izliyorum ben :p

In-yer-face, 1990'larda Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan tiyatro (drama) akımıdır.

Türkçe'ye de girmiş bir terim olan in-yer-face ilk kez, Britanyalı tiyatro eleştirmeni ve Boston Üniversitesi'nin London Graduate Journalism programının yardımcı öğretim üyelerinden olan Aleks Sierz tarafından ortaya atıldı ve ilk baskısı 2001 Mart'ında Faber and Faber tarafından yapılan In-Yer-Face Theatre adlı kitabıyla, daha popüler hale geldi.[1] Genç oyun yazarlarının yarattığı bir akım olan in-yer-face, seyircinin oyuna katılmasını ve seyirciyi sahnedeki müstehcen veya şok edici unsurlarla etkilemeyi amaçlar.

"In your face" (yüzünüze karşı) terimi ise, çağdaş yazar Simon Gray'in Japes adlı (prömiyeri 2001 Şubat'ında Londra'da yapılmış olan) oyununda yer alan bir diyaloğu tarif etmek amacıyla kullanılmıştır.[2] Sierz ise, terimi günlük dilde kullanılan haliyle kendisine maleder.

In-yer-face akımı oyunları Türkçe olarak ilk kez 2005 yılında kurulan DOT tarafından sahnelendi.

kaynak:wikiwiki :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...